lördag, juli 14, 2012

Video Game High School - ett lyckat Kickstarter-projekt

VGHS-emblemet
Jag såg nyligen klart det sista avsnittet av serien Video Game High School. Och jag ser med förväntan fram emot nästa säsong.

Serien utspelar sig i en värld som påminner mycket om vår. Kanske lite in i framtiden, med den stora skillnaden att det finns skolor dedikerade till att spela dataspel. Alltså inte skapa och producera dataspel, sånt har vi ju redan, utan spela.

Som dataspelare sedan barnsben gillar jag verkligen miljön och omgivningarna. Serien påminner i övrigt ganska mycket om klassiska amerikanska High School-serier med konflikter, mobbing, olycklig kärlek och så vidare. Men på grund av att miljön är så annorlunda lyfter hela serien flera snäpp.

Trailer till säsong i av Video Game High School:
Se alla avsnitt:
Här kan du se alla ni avsnitt från säsong ett av Video Game Hight School

Video Game High School är ett Kickstarter-projekt

Video Game High School skapades från början med hjälp av crowdfunding via sajten Kickstarter. Det är en sajt där vem som helst kan be om finansiering till ett projekt. Ibland handlar det bara om att skänka bort pengar, men ofta får den som hjälper till att starta ett projekt tillbaka ett färdigt spel, en Android-spelkonsol, ett iPhone-fodral, reklamfria serier eller dvärg-figurer i tenn.

Koncept-skisser på dvärg-figurer i ett projekt som jag delfinansierar på Kickstarter.

Kickstarter har två intressanta funktioner. Dels måste ett projekt som läggs upp på Kickstarter finansierat till 100 procent, annars betalas allas pengar tillbaka. Och dels har alla projekt flera nivåer för deltagande, beroende på hur mycket pengar du vill satsa.

Man kan ofta delfinansiera ett projekt med enbart en dollar, men ofta finns det också möjlighet att gå in med 10 000 dollar. Fast satsar man så mycket pengar får man också något unikt eller exklusivt kopplat till produkten. Kanske en spelkaraktär i dataspelet döpt efter sig, en privat träff med producenten eller en handgjord, unik version av tennfiguren man hjälp till att finansiera.

Vanligt är också att det projekt som folk tycker är populära/intressanta sätter högre och högre mål, om finansieringen till grundprojektet är lyckat. Ofta försöker man som projekt-startare att lägga sig på en nivå som man tror går att uppnå, och om det lyckas så hoppas man kunna göra mer.

Läs mer om intressanta projekt på Kickstarter.

Hoppas du får några trevliga timmar med både VGHS och Kickstarter-projekt!

Inga kommentarer: