torsdag, november 15, 2012

PayPal häver blockaden av Skräckfilmsbutiken

Idag kom en positiv nyhet - PayPal häver blockaden av Skräckfilmsbutiken och butiken kan åter igen ta betalt av sina kunder, precis som vilken butik som helst. De har ju varit hindrade att ta emot bland annat kortbetalningar för att de säljer skräck och splatterfilmer, som jag skrev häromdagen.

Roland Hånell, butiksägaren själv, skriver på Facebook:
"Ikväll har det otroliga skett. Jag har fått ett mejl från paypal angående att de häver avstängningen för skräckfilmsbutiken.se . Jag trodde faktiskt inte det var på riktigt ... men det var det."
Det har skrivits en hel del om blockaden som Skräckfilmsbutiken utsatts för de senaste dagarna. Kanske är det därför Paypal ändrat sig? Kanske inte? Men här är i alla fall ett urval (ett brett uval) av texter.

Piratpartiet och dess företrädare har fortsatt skriva många texter:

Christian Engström - EU måste reglera hur Visa, MasterCard och PayPal får bete sig
"Det måste bli slut på betalningsföretagens rätt att godtyckligt stänga av vilka företag de vill. För Wikileaks var betalningsblockaden en ekonomisk katastrof, när de enligt egna uppgifter förlorade 95% av sina donationer över en natt.

För ett småföretag som har försäljning över nätet innebär ett nej från betalningsförmedlarna i praktiken ett näringsförbud, eftersom Visa, MasterCard och PayPal tillsammans har en fullständigt förkrossande marknadsställning. Så ska det inte få vara.

Näringsfrihet, rätten för den som vill att starta ett företag, var en av de stora liberala politiska landvinningarna i slutet av 1800-talet. Sedan dess har näringsfriheten varit en av hörnstenarna i Sveriges och västvärldens marknadsekonomi. Den landvinningen ska vi inte ge upp till några maktfullkomliga amerikanska storföretag som anser sig ha rätt att bestämma vilka som ska få driva verksamhet i Sverige."

Anna Troberg: Bankernas regler hotar vår frihet
"Du och jag har små möjligheter att hävda våra rättigheter mot privata bolag som er sig som moralens väktare. Vår enda möjlighet till upprättelse är att skapa ett offentligt rabalder kring vår sak. I en värld där nymoralistiska övergrepp blir vanligare kommer det dock att bli allt svårare. Den amerikanska, tämligen perverterade moralsynen håller på att bli en norm även här hos oss.

Vår frihet hotas inte av terrorister och bomber. Den hotas inte av exponerad hud, splatterfilm, anatomiska ord eller av sexuell krydda i vardagen. Vår frihet hotas av alla de där små begränsande attitydförändringar som en efter en smyger sig på oss, som en tjuv om natten, när vi minst anar det."

Mattias Irving skriver ett långt inlägg på bloggen Segloria, om framväxande moralism - Det nya hotet mot yttrandefriheten
"Det är en skrämmande gåta hur bankerna över huvud taget kan uppleva sig ha mandat att sortera kultur, särskilt i så totalitära fack som ”lämplig” och ”olämplig”. Har berörda banker reflekterat kring yttrandefrihetens premisser? Vad är yttrandefrihet egentligen värt, om stora samhällsaktörer anser sig ha rätten att självsvåldigt skada distributionen av det fria ordet, utifrån den egna moralsynen?"
Fler affärsidkare som också råkat ut för godtyckliga avstängningar för betalningar har också skrivit. Bland annat erotikbutiken Justine & Juliette - Bankcensur

Frihetssmedjans Torbjörn Jerlerup - Gillar du skräckfilmer eller sex?

Peter Karlberg - Vem bestämmer vad du får köpa

Daniel på subjektiv var tidigt ute med alternativa förklaring och försökte få lite sans på drevet, nog så viktigt - en tänkbar förklaring

JAK Medlemsbank var också ute och försökte får lite PR-poäng i debatten, även om deras inlägg mest var mer kritik mot att de övriga bankerna tillåter för mycket omoral, inte tvärt om - Om moral på den fria marknaden och Miljöaktuellt citerar JAK.

Svenska Freds använder sig av ungefär samma vinkel - Det gäller ju att sätta ner foten

Lite fler blandade ledarsidor har faktiskt också reagerat:
Expressen, Aftonbladet, VLT

Och en nyhetsartikel till - GP

Fler bloggar:

Mårtensson, Mary, Skräckel och avslutningsvis Kultursekt, som skriver om fler exempel på censur

Även en engelsk blogg Nordicfantasy.info har skrivit - Swedish banks may censor horror movies

Och som sagt - vill du ha en fullständig bild om vad som skrivit om detta - missa inte alla länkar i mitt förra inlägg, det har uppdaterats två gånger sedan det publicerades.

4 kommentarer:

manen sa...

jävligt bra att detta hände!

Anonym sa...

De uttalanden som gjorts av Swedbank när det gäller vägran att befatta sig med betalningsuppdrag för verksamhet som de inte gillar är häpnadsväckande. Det finns saker jag som privatperson inte gillar och därför inte befattar mig med men en bank har ett statligt tillstånd (oktroj) ock skall bedriva sin verksamhet inom lagens gränser. Om alla banker skulle ha samma förlegade inställning som Swedbank skulle man hindra den grundlagsstadgade yttrandefriheten eftersom bara de som har tillstånd får bedriva bankverksamhet. När tänker Swedbank utestänga kunder som är straffade för allvarliga brott, har knytning till kriminella gäng eller annan verksamhet som de inte gillar! Nu skall jag gå till banken och säga upp mitt sparkonto - någon dj-a ordning får det vara .

Swedbankskund - en vanlig men tänkande Svensson

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag förstår dig "Swedbankskund", det är dock svårt att klara sig utan en bankkontakt idag, särskilt om man är ett företag som måste kunna ta betalt av kunderna.

Det är därför denna fråga är så viktig.

Det har fortsatt skrivas om denna händelse:

Ett ganska nyanserat och fördjupande inslag på SVT:
http://www.svt.se/nyheter/varlden/eu-betalformedlare-ska-inte-fa-stoppa-betalningar-godtyckligt

En debattartikel i Aftonbladet, av Piratpartiets Christian Engström - Kreditkortsföretagen får inte hota närings- och yttrandefriheten
http://www.aftonbladet.se/debatt/article15840035.ab

seksikauppa sa...

Det är inte bara Swedbank som ska ha skit,alla Svenska banker är av samma skrot o korn.I grannlandet Finland där vi har många sexleksak butiker skrattar dom.Men konstigt
att t.e.x Svenska banker har en annan policy där ?

intimleksaker