onsdag, april 30, 2014

Byggnad går fort fram med mångfald och jämställdhet

Fackföreningen Byggnads har börjat "jobba med mångfald" och de går fort fram. Den här annonsen syntes i aprilnumret av Tidningen QX, som har målgruppen homo-, bi- och transpersoner.

Vanlig mångfald i Byggnads?
Samtidigt som denna annonskampanj ska Byggnads dessutom besluta att skriva om sina stadgar till att bara inneha pronomenet "hen".

ByggnadsarbetarenÖkad satsning på jämställdhet

KommunalarbetarenByggnads vill införa ”hen”

Jag kan inte säga annat än att jag gillar initiativet. Men jag får känslan att Byggnads går väldigt fort fram. Kanske så fort att de inte har med sig sina medlemmar? Visst kan man få till en förändring av värderingar från att ha varit kända som ett "grabbigt" förbund, till ett mer öppet och tolerant förbund. Men då kanske man ska förankra det ställningstagande ordentligt internt först. Och först efter det kommunicera ut sitt budskap och sina nya värderingar externt? Annars är risken stor för ett bakslag...

Dessutom får jag en lite fadd bismak i munnen när byggnads pratar om att "olikheterna berikar", när det i första hand var de som stod på barrikaderna och ville kasta ut gästbyggarbetare från Baltikum, för bara några år sedan (Vaxholmskonflikten).

Det kommer mera

Nu börjar det redan pratas om att byta ut "man" mot "en" också, för att ytterligare göra språket neutralt. Det känns som en extremt marginell fråga att lägga nyhetstid på. Men så var väl en oproportionerligt stor del av journalisterna vänster och FI? Speciellt på public Service?

SVT VästerbottensNytt: Efter hen – nu ska vi säga en

Inga kommentarer: