tisdag, april 01, 2014

SVT-klanteri: Piratpartiet stängs ute från debatten

SVT marknadsför idag en av sina återkommande partiledardebatter i Agenda. Och det är bara för partier som är representerade i riksdagen. Det är inte SÅ konstigt.

Dock gjorde SVT blundern att samtidigt försöka hetta upp temperaturen kring Europaparlamentsvalet ett par snäpp genom att försöka framställa debatten att handla om EU-valet också.
"Den politiska temperaturen skruvas nu upp inför riksdagsvalet i september och Europaparlamentet den 25 maj. Fyra veckor före EU-valet kommer en av det politiska årets viktigaste händelser, nämligen partiledardebatten i Agenda."
[...]
"– Vi har en riktigt spännande valrörelse framför oss med brännande frågor både i Sverige och Europa. Det kommer bli en debatt med hög temperatur. Regeringen är hårt pressad och Stefan Löfven har segervittring, men ännu kan mycket hända, säger Mats Knutson."
Alltså en debatt inför Europarlamentsvalet lika mycket som Riksdagsvalet. Och det är ju full naturlig eftersom denna debatt bara är några få veckor före EU-valet. Men varför är då Piratpartiet inte inbjudna till debatten? De har också en partiledare!

Inbjudna till debatten är också Sverigedemokraterna, trots att de inte har ett enda mandat i parlamentet.

Nu på eftermiddagen har SVT dock insett det orimliga i att bjuda in till en debatt "inför riksdagsvalet i september och Europaparlamentet den 25 maj" och backat, i alla fall lite. De har försökt att tona ner formuleringarna på Europaparlamentet i sin text. Nu står det istället såhär på hemsidan:
"Den politiska temperaturen skruvas nu upp när vi närmar oss de två valdagarna detta år. Liksom tidigare genomför Agenda en partiledardebatt sedan riksdagspartierna presenterat sina budgetförslag."

Backa SVT!

Men faktum kvarstår, Piratpartiet är representerade i Europaparlamentet och borde därför få vara med i debatten inför valet. Allt annat är orimligt!

Så kära SVT - om ni nu ändå ska backa, varför då inte backa och istället släppa in Piratpartiet i debatten några veckor före Europaparlamentsvalet. Den tjänsten kan ni väl ändå göra oss väljare? (PP fick ju inte komma in på TV4.)

Många andra har redan skrivit om det här:

Hax - Politisk konkurrensbegränsning

Anna Troberg - Ni glömde Piratpartiet, Agenda!

Enligt min humla - Första april var roligare när medierna var seriösa resten av året

Opassande: Objektiviteten och demokratin

FridholmSverige är inte världens navel

Christian Engström - Piratpartiet utestängt från EU-debatt

Anton Nordefur - SVT anordnar EU-debatt med riksdagspartierna

Lars Erick - Skamligt av SVT att utestänga ett av partierna med EU-parlamentariker från partiledardebatten i maj. 

 Scaber Nestor: Men för ända in i svarta h-e, sluta diskriminera småpartier!!

Och SVT:s replik, hos Scaber Nestor - EU-debatten som blev en inrikesdebatt, skandal svt

Ditt val?

SVT har dessutom ett eget program med fokus på EU-valet. Och vilken av alla tunga ankare har de satt på posten at guida väljarna genom partidjungeln denna gång? Jo, Kodjo Akolor, en humoristisk sidekick från Morgonpasset i P3! Jag gillar Kodjo och hans underbara skratt på morgonen, mendet känns ändå inte vidare seriöst av SVT...

SVT: Kodjos (k)val

Valstugor i Västerås - vad mer?

När vi ändå diskuterar olika sätt att utesluta Piratpartiet från debatten, så är ju valstugedebaclet i Västerås väldigt snarlikt. Inför EU-valet får alla partier som sitter i Riksdagen en valstuga betald och placerad centralt i Västerås. Övriga partier, även de som har representation i EU, som Piratpartiet, får fixa en egen valstuga och placeras flera hundra meter bort...

Läs Anders - Valstugan i Västerås kommun

Inga kommentarer: