lördag, februari 11, 2006

Konstig konst?

Ibland blir man imponerad av den hantverskskicklighet vissa besitter. Kolla exempelvis på denna vacka ros fångad i ett glasrör:

Den är av en konstnär vid namn Mykola Syadristy, född Ukraniare. Jag såg själv en utställning av honom för cirka 20 år sedan nere i Helsingborgstrakten.

Rosen är mycket vacker, men det mest imponerande är att det är inte ett glasrör den sitter i, utan ett hårstrå! Själva bloman är gjord av färgflagor som blivit över när man restaurerar gamla tavlor, och mickrominiatyristen har valt ut färgflagorna och limat ihop dem till en ros. Sedan har han borrat hål i ett hårstrå, polerat sidorna, så tunna, att de blivit genomskinliga, och stoppat in rosen i mitten.

Ta tag i ett av era egna hårstrån och titta, och känn på tjockleken. Fundera sedan ett ögonblick och svara ärligt på frågan- är du imponerad?

Det finns gott om bilder på många av hans andra konstverk. Några av mina favoriter är ett schackspel på ett knappnålshuvud, som visar en ställning från en VM-match 1927, mellan Alexander Aljechin(som spelar svart) and Raul Capablanka. Den andra är en av hans många segelbåtar: In the memory of Alexander Grin, en 4-mastare som är 3,5 mm lång! Båda är gjorda av guld, silver och platina, som alla är metaller möjliga att bearbeta och göra mycket små detaljer med. Frågan är om man skulle vilja ha en autograf av Mykola? Risken är att den är så liten att du inte ser den! Han kan alltså skriva sin autograf på kortsidan av ett avhugget hårstrå! Bokstäverna har han gjort i platina.

Det har varit ganska oroligt världen och även en del hårda ord här på Lakes Lakonismer på sistone, så jag vill avsluta denna bloggning i fredens tecken. Long live peace! Den är ytterligare ett hårstrå-stort konstverk. För att göra detta konstverk har Mykola kapat ett hårstrå på längden och skrivit in ordet "fred" på 5 olika språk. Bokstäverna för att skriva med och även olivkvisten, har han själv gjort av guld.


Om du undrar varför nästan alla bilder på hemsidan har runda kanter, så är det helt enkelt kanterna på ett mikroskop du ser. En utställningshall med konst av Mykola består av en massa små glasmontrar med fastmonterade förstoringsglas, så vill man se något får man vackert vänta på sin tur, det är ingen idé att trängas runt själva montern. :-)

Se även fler bilder på Facebook - Mykola Syadristy - Microminiatures

Tack till Börje på Hovbergs blog, som hjälpte mig att hitta tillbaka till Mykola, då jag hade sökt på hans "västeuropeiska" namn "Nikolai Syadristy", men inte hittat så mycket. Troligtvis beroende på att jag nog har stavat det fel också...

Inga kommentarer: