måndag, oktober 30, 2006

Grundkurs i mediehantering

Kurs 1A i mediehantering lär alltid ut: Lita aldrig på en journalist.

Det kan tyckas tråkig att alltid behöva vara på sin vakt när man pratar med en journalist, men kan aldrig nog betonas. Det senaste exemplet dök upp i Uppsala Nya Tidning i lördags (artikeln ligger tyvärr inte på nätet). Artikeln handlar om ett nytt köpcentrum som håller på att växa upp utanför Östhammar, några mil nordost om Uppsala. Bland annat ska Coop Extra ha en butik där.

Den som gör den klassiska missen i kontakten med medierna är PG Witthammar från Zimsalabim, en helt ny butikskedja, som ska etablera sig på det nya köpcentrat. Kedjans koncept är "att sälja konsumentvaror för hus, hem, trädgård och fritid" och deras sloga: "Inget hokuspokus, bara lägre priser". Citat direkt från PG Witthammar:
Vi kommer ha ungefär samma sortiment som Överskottsbolaget, men det får du inte skriva.
Som sagt, lita aldrig på en journalist!

Missa inte Zimsalabims hemsida, extremt avskalad. Det enda som finns där i dagsläget är en logga och en e-postadress. Det syns att de inte lägger så mycket vikt på internet som försäljningsmedium och det kan vara förståligt, men lite medieträning till sina talespersoner kanske de bör kosta på sig i framtiden? Eftersom jag är arbetslös just nu kan jag erbjuda mina tjänster. Ring mig på min mobil 0708-101 559, så fixar vi en grundkurs.

fredag, oktober 27, 2006

Sossarna minskar arbetslösheten?

Jag läste i Aftonbladet att Socialdemokraternas skuggbudget presenterades idag. Där står det att 60.000 personer färre skulle bli arbetslösa nästa år, om vi följde deras budget istället för alliansens. Visst vore det bättre om Sossarna fick styra så vi fick ner den öppna arbetslösheten? Eller vänta lite nu, den öppna arbetslösheten? Var det inte riktiga jobb som skulle skapas? Inte enligt Pär Nuder:
I budgetmotionen räknar han med att socialdemokratisk politik skulle innebära en öppen arbetslöshet på 4,5 procent nästa år, vilket kan jämföras med den borgerliga regeringens 5.8 procent.
Så Socialdemokraterna fortsätter i samma gamla hjulspår, genom att göra det de alltid varit bäst på, sätta folk i pysselsättning och på låtsasjobb genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder, istället för att hjälpa företagen att skapa riktiga, produktiva, arbeten som ökar statens skatteintänkter.

Tur att vi bytte regering...

torsdag, oktober 26, 2006

Dags att uppgradera din webbläsare?

Nu i veckan släpps Mozilla Firefox 2.0. Använder du fortfarande virus /phishing /bug-fyllda Internet Explorer 7, så är det ett lysande tillfälle att byta nu. Många skriver om hur man ska göra när man installerar FF på sin dator, om man behöver hjälp. Dessutom finns Firefox redan i en helsvensk version, till skillnad från konkurrenten Internet Explorer.

Personligen har jag försökt att undvika Internet Explorer, mest för att minska risken för att få in virus och annat skräp på min dator. Men oftast har alternativen dessutom varit mer användarvänliga, på så sätt att användarna själva har kunnat påverka webbläsaren mer och anpassa den efter sina egna behov.

Addons
Även om den är överlägsen på de flesta punkter, enligt mig, så är ändå den största styrkan med Firefox alla tilläggsprogram som förbättrar surfupplevelsen. Det är dessutom mycket lätt att installera de man vill ha, bara två snabba klick per addon. Exempelvis så granskar ett svenskt rättstavnings-tilllägg det jag skriver just nu och signalerar om jag stavar fel. Så nu slipper jag gå omvägen över ett word-dokument, om jag tycker det är viktigt att slarvfel elimineras i en text som ska publiceras på webben. Den funkar även mycket bra ihop e-post-tjänster med webgränssnitt såsom hotmail och Gmail. Enkelt och lysande.

Det finns även tillägg till Internet Explorer, men om man studerar utbudet så ser man att nästan alla kostar pengar. Så gott som alla Firefox tillägg är gratis. Det är en av fördelarna med att ha en öppen källkod och en levande kommunity.

Tips på ett par andra tillägg som jag använder regelbundet:
Adblock. Stoppar störande annonser och pop-ups. Bör kombineras med exempelvis Filterset.G för bästa effekt.

IE Tab. Låter dig komma åt de få sidor som kräver Internet Explorer, dvs inte följer webbstandarder fullt ut. Jag använder den oftast till att kunna läsa vad som står på Marknadsföreningen i Uppsalas webb. (Menyn blir ihoptryckt i Firefox.)

VideoDownloader. Hjälper till att laddar ner filmer från YouTube, GoogleVideo, Putfile och liknade sajter om du har hittat något klipp som du vill kunna se även när du är offline. Exempelvis videon till Tribute med Tenacious D.

Mycroft Project. Det tillägg jag använder oftast är ändå den inbyggda sökmotorn i Firefox. Som standard använder den sig av Google när man gör en vanlig sökning, men man kan lägga in fler olika sökmotorer som man kan växla mellan väldigt enkelt. Ena gången kan man söka på Svenska Wikipedia, nästa sekund kan man leta efter ett recept i HittaRecept.se:s aggregerade recept-databas. Klicka bara på Google-ikonen uppe i högra hörner och välj "hantera sökmotorer" så kan du där leta efter sökmotorer att lägga till på din egen lista.

Ladda hem!
Det bästa rådet jag kan ge dig är att ladda hem Firefox och testa. Om du ger det en chans är sannolikheten mycket stor att du kommer att göra det till standardläsare i din dator inom kort.

Lars Olofsson har gjort en enkel, men bra sammanfattning av nyheterna i Friefox 2.0.

Webbsnack har också skrivit mer om de nya möjligheterna i Firefox.


IDG testade Firefox 2.0 - gör det du också!

onsdag, oktober 18, 2006

Nu börjar det hända saker

Kårobligatroiet avskaffas under den kommande mandatperioden. Kul att se att den lovade politiken verkligen ska bli sanning också. Vi har ju länge haft "föreningsfrihet" inskrivet i gdunlagen och det är väl bra om vår regering ändrar lagarna så att den följs, på riktigt.

Som gammal kår-räv måste jag säga att avskaffandet är bra. Många studentkårer kommer att leva under mer osäkra ekonomiska förhållanden när de inte längre kan tvinga studenterna att betala medlemskapet till kåren. Å andra sidan tror jag att många kårers verksamhet kommer att vitaliseras när de måste börja granska sin egen verksamhet för att se om de gör det som studenterna vill. På vissa orter kommer vi att få ökad konkurrens mellan olika kårer/nationer, som exempelvis i Uppsala där vi har ett dussin olika Nationer redan idag. Men eftersom de redan har konkurrerat med varandra i många år så har de nog inte så mycket att oroa sig för.

Andras kommentarer om det avskaffade kårobligatoriet hittar du här.

Lägg av!

Magnus Ljungkvist hotas ni till livet. Varför? Jo för att han frågade skattverket om hur mycket fd. handelsministern Maria Borelius tjänade undet 90-talet och publicerade siffrorna på sin blogg.

Jag är för full yttrandefrihet, folk ska ha rätt att yttra sina åsikter. Det är grundläggande för demokratin. Det finnsen gräns för vad jag anser att man ska få säga - hot mot andra människor. Ingen ska bli hotat till livet! Så jag säger bara åt de idioterna som hotat Magnus - Lägg av!

Hela Sveriges bloggsfär stödjer Magnus, läs mer om det här.

lördag, oktober 14, 2006

En nere, en kvar

Idag avgick hadnelsminister Maria Borelius som väntat efter en veckas hård granskning i medierna och i bloggsfären. Scoopet, om att hon visst borde haft råd att betala skatt för barnflicka hon haft under 90-talet, grävdes fram av Magnus Ljungkvist på Magus tankar. Detta är svenska bloggares första stora påverkan på politiken och bör numera ses som en maktfaktor. Grattis Magnus - till ett väl utfört grävarbete. Läs också vad Magnus själv säger om medborgarjournalistik, som han nu pysslar med. Även Lars Ilshammar har skrivit en liten krönika om bloggarna och internet, den är dock daterad till tiden före Borelius-affären.

Dock så har Mainstreem-media haft svårt att ge cred till Magnus, troligvis mycket beroende på att han "bara" är en bloggare. Jonas Morian sammanfattar det hela här och Magnus själv skriver här.

Nu sitter väl kulturministern löst, även om jag hoppas att hon sitter kvar och kan skaka om hela kultursektorn lite. Det skulle nog behöva lite uppfräschande nytänk där. Precis som Linda Skuge skriver i Expressen. (Länken hittad hos Federley)

Efter att Dagens Media intervjuat Magnus såg dock Aftonbladet ingen annan utväg än att erkänna att det var kan som gjorde grundarbetet till scoopet genom att ge honom en stor intervju-artikel. Hoppas bara det fortsätter så.

Bloggare har sällan en journalist-examen, men eftersom vi alla befinner oss i ett nätverk med stor social kontroll från bloggare och andra läsare och hela tiden är öppna för kritik och feedback genom våra kommentarer krävs det att vi gör vår hemläxa, innan vi publicerar något. En blogg med många läsare kan kort sagt inte ljuga eller göra fel, utan att det uppmärksammas. Där kanske det finns något för kvällspressen att lära sig av?

Nästa gång?
Det tråkigaste med hela Borelius-affären är att det är en avgång som har tvingats fram av bloggarna.det vore mycket roligare om alla vi intresserade,
engagerade och diskussionslystna människor kunde få möjlighet att påverka ett tillsättande av en ny minister eller liknande.

fredag, oktober 06, 2006

Trevlig ny regering

Rubriken sammanfattar väl mina känslor kring den nya regeringen. Inga halelula-rop men inte heller något behov av att kasta rutten frukt.

På det hela taget en ganska stabil laguppställning. Fredrik som Statsminister, Maud Olofsson som vice Statsminister och Näringsminister. Det blev, tyvärr, även som väntat på många andra poster

Moderaterna tog hem de flesta "tunga" poster utöver statsminsiter: Finans, Utrikes och Justitieminister.

Folkpartiet fick ministerposterna inom Utbildning och Kristdemokraterna lite Socialministrar.

Centerpartiet så till slut, fick de ministerposterna inom de tydliga Centerpartistiska profilfrågorna: Miljö, Infrastruktur och Jordbruk. Det fanns två roliga saker med de Centerpartistiska utnämingarna, dels att Maud blev Näringslivsminister och delas at Andreas Carlgren kommer tillbaka i rollen som Miljöminister. Han är mycket kompetent och har knappast kommit till sin rätt som generaldirektör på Integrationsverket.

Annars finns väl inte så mycket att invända, innan vi har sett vilken politik ministrarna tänker driva. Förutom en lite sak då: Varför har Sven Otto Littorin (m) fått ett eget departement, Arbetsmarknadsdepartementet? Borde det inte ligga under Maud Olofsson och hennes Näringslivsdepartement, vars främsta mål är att skapa nya jobb?

Andra som har tyckt till om nya regeringen:
Henrik Alexandersson
Dennis
Dick Erixon (en massa inlägg)
Och till sist en gammam favorit, som nu kommit åter till bloggvärlden:
Gudmunson

Tempo och annat kul
Alla mediebolag slogs om att vara först och störst, när det gäller presentationen av den nya regeringen. Aftonbladet har nu, bara några timmar efter regeringsförklaringen, flera sidor av länkar till alla deras artiklar om den nya regeringen. Svenska Dagbladet hade också ambitioner, men var tydligen lite för snabba när de råkade utnämna Göran Hägglund, inte till Socialminister, utan till Socialmonster. Är det en släkting till Arbetslöshetsmonstret måntro? :)

En annan kul reflektion, då det kommer mängder med kommentarer kring den nya regeringen, bistår Lagergren med.

Feel good-filmer

Innan jag kastar mig in i någon typ av analys av regeringen som presenterades idag, tänkte jag posta två små filmer som gör en glad.





Först en tjej som har tränat på att åka Inlines mer än ett par timmar. Hon är relativt smidig också och åker så man blir snurrig bara av att titta på.
Inlines för proffs





Den andra handlar om en kille som fick båda sina ögon bortopererade när han var två. Men tack vare att han tränat sin hörsel kan han nu använda sig av ljud som en egen sonar-utrustning och klarar det mesta själv. Som han själv säger:
I´m not blind, just can´t see.
Båda filmerna hittade jag via Ichigos Buzz-flöde. Ichigo är RSS när det är som bäst.