lördag, oktober 14, 2006

En nere, en kvar

Idag avgick hadnelsminister Maria Borelius som väntat efter en veckas hård granskning i medierna och i bloggsfären. Scoopet, om att hon visst borde haft råd att betala skatt för barnflicka hon haft under 90-talet, grävdes fram av Magnus Ljungkvist på Magus tankar. Detta är svenska bloggares första stora påverkan på politiken och bör numera ses som en maktfaktor. Grattis Magnus - till ett väl utfört grävarbete. Läs också vad Magnus själv säger om medborgarjournalistik, som han nu pysslar med. Även Lars Ilshammar har skrivit en liten krönika om bloggarna och internet, den är dock daterad till tiden före Borelius-affären.

Dock så har Mainstreem-media haft svårt att ge cred till Magnus, troligvis mycket beroende på att han "bara" är en bloggare. Jonas Morian sammanfattar det hela här och Magnus själv skriver här.

Nu sitter väl kulturministern löst, även om jag hoppas att hon sitter kvar och kan skaka om hela kultursektorn lite. Det skulle nog behöva lite uppfräschande nytänk där. Precis som Linda Skuge skriver i Expressen. (Länken hittad hos Federley)

Efter att Dagens Media intervjuat Magnus såg dock Aftonbladet ingen annan utväg än att erkänna att det var kan som gjorde grundarbetet till scoopet genom att ge honom en stor intervju-artikel. Hoppas bara det fortsätter så.

Bloggare har sällan en journalist-examen, men eftersom vi alla befinner oss i ett nätverk med stor social kontroll från bloggare och andra läsare och hela tiden är öppna för kritik och feedback genom våra kommentarer krävs det att vi gör vår hemläxa, innan vi publicerar något. En blogg med många läsare kan kort sagt inte ljuga eller göra fel, utan att det uppmärksammas. Där kanske det finns något för kvällspressen att lära sig av?

Nästa gång?
Det tråkigaste med hela Borelius-affären är att det är en avgång som har tvingats fram av bloggarna.det vore mycket roligare om alla vi intresserade,
engagerade och diskussionslystna människor kunde få möjlighet att påverka ett tillsättande av en ny minister eller liknande.

Inga kommentarer: