tisdag, september 04, 2007

Eko från Ekot 070904, bostadsrätter, spelmonopol och diskriminering

Bostadsrätter skapar rikedom!
Enligt Hyresgästföreningen i Stockholm blir det dyrare att bo kvar i en lägenhet efter att den har blivit ombildad från hyresrätt till bostadsrätt.
Även om avgiften till föreningen blir lägre jämfört med den hyra man betalar kommer kapitalkostnaderna att driva upp boendekostnaderna, säger Björn Alfredsson, Hyresgästföreningen.
Problemet med egenintresseorganisationen Hyresgästföreningens och deras ignoranta resonemang är att det är som att jämföra äpplen och päron.

För det första: Har man köpt en bostadsrätt går en hel del av månadskostnaden till att bygga sin egen förmögenhet. I vanliga fall betala du ränta och lån på hyresvärdens lån, men i en bostadsrätt betalar du av din egna lån istället. efter 50 år är lånet avbetalt och då sitter alla bostadsrättsinnehavare på en hög med pengar. De i hyresrätter å sin sida har varit duktiga och betalat av andras lån och har ingenting kvar.

För det andra: Hyresgästföreningens kalkyl bygger tydligen på ett lån med 7% ränta - hur lyckas de förhandla till sig en sådan extrem ränta? På Comboloan går det inte att komma över 5,5 %, inte ens om man binder lånet på 10 år! Och varje %-enhet i skillnad gör lånet 1000 kronor dyrare per månad (vid ett lån på 1,7 miljoner) Om man tar ett lån med rörlig ränta går det få ett lån med cirka 4,5% ränta. En skillnad på 2,5% mot Hyresgästföreningens kalkyl.

Hyresgästföreningen får nog ta och inse att det är, och kommer att fortsätta vara, ekonomisk förmånligt att omvandla sin hyresrätt så länge vi har reglerade hyror i Sverige. Acceptera ett införande av marknadshyror så försvinner den största drivkraften för att omvandla.

Spelmonopolets avskaffande
Sosse-ägda A-lotteriet är sura på borgerliga regeringen för att den inte har avskaffat spelmonopolet än.

Frågan är om man ska bli skadeglad för att SSU:s kassako visar sig från sin kapitalistiska sida, eller om man ska bli fundersam över varför alla (s)-märkta organisationer tar alla chanser att klubba regeringen i varenda fråga, hur onaturligt avlägsen den är från sossarnas idéologi?

Men oavsett så Hax sammanfattar det hela bra, som vanligt.

Åldersdiskriminering?
Jan Björklund, Folkpartiets påtänkta ledare, lyfter idag ett förslag för att minska åldersdiskriminering - ännu en ny lag. Ett uttalande:

Jan Björklund tycker att det viktigaste är att attityden till äldre ändras i Sverige. För att nå dit behövs en ny lag.
Nej Jan, det behövs inte en lag för att förändra attityder. Snacka om batongliberal!

CUF tycker det är en bra idé med lagstiftning för att förhindra åldersdiskriminering, men lyfter framför allt yngre människor. Spelar ingen roll - det faktum att vissa arbetsgivare inte visar uppskattning för erfarenhet när de anställer nya människor är inget som kan, eller bör lagstiftas bort. Skärpning Jan!

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Acceptera ett införande av marknadshyror så försvinner den största drivkraften för att omvandla."

Jag tolkar detta som att du är för marknadshyror. Visst bor du själv i hyresrätt? Då kan du faktiskt fixa marknadshyror för dig själv på ett enkelt sätt. Du säger helt enkelt upp förhandlingsklausulen i ditt hyreskontrakt. Sedan uppmanar du din hyresvärd att sätta ut din lägenhet till högstbjudande på marknaden. Om du ger det högsta budet så får du bo kvar, ända tills det är dags för nästa prövning av hyresläget. Du kan väl välja att bo på 3 månaders kontrakt och så får hyresvärden auktionera din lägenhet till högstbjudande efter varje 3-månaders period.

Man ska ju leva som man lär, så är du för marknadshyror så säg upp din förhandlingsklausul nu, Markus!

BTW OT: karatefotbollsfilmen finns på mitt arbetsrum. Du kan väl komma förbi?

Anonym sa...

Ett intressant argument, Mr G!

dock är det ingen vidare lämplig "marknad" om bara min lägenhet har marknadshyror. Och halvreglerade marknader kan nästan skapa värre anomalier än helreglerade...

Det kommer knappast heller leda till att det byggs mer och det kommer framför allt inte leda till tycket att omvandla "reglerade hyreslägenheter" till bostadsrätter minskar.

Anonym sa...

Hör du Lake! Inte är det väl så att du betalar av 1,7 miljoner kronor på 50 år? I så fall ska du amortera nästan 3000 kronor per månad! Hur många väljer att göra det? Dessutom är dem kalkyl du hänvisar till inte alls bunden till 7 procents ränta. Där står tydligt att man ska ringa banken för att "kontrollera aktuell ränta". Har du särskilda intressen i fastighetsbranschen eller?

Anonym sa...

Dessutom kan du väl inte ha missat att Göran Olsson på SBC medger att kostnadsökningar på mellan 25 och 50 procent är vanliga...

Drivkraften för ombildning är inte bruksvärdeshyror, utan hotet om marknadshyror!

Anonym sa...

"dock är det ingen vidare lämplig "marknad" om bara min lägenhet har marknadshyror. Och halvreglerade marknader kan nästan skapa värre anomalier än helreglerade..." Men du måste väl föregå med gott exempel, Lake!

Nähä, tänkte väl det. När det kommer till kritan så är det nog ganska bra att "intresseorganisationen" Hgf förhandlar hyran, eller?

Definitionen av "lämplig" marknad känns intressant att borra vidare i. Hur tänker du där?

Börja med marknadshyror själv Markus! Det är ju jätteenkelt! Finns på ett hyreskontrakt nära dig!

Anonym sa...

Äntligen kommer du ut med din identitet.

7% är förtryckt i formuläret på Hyresgästföreningens hemsida, så då är det väl rimligt att anta att det är den siffran de har räknat med? Frågan är ju också hur stor del av "kostnadsökningar på mellan 25 och 50 procent" som utgjordes av avbetalningar på lånet? Avgiften till föreningen blir ju lägre än hyrorna står det och att man då betalar av på lånet (och en viss ränta på detsamma) tjänar man ju bara själv på...

Jag kan ju säga upp min förhandlingsklausul och medlemskapet i HGF, men jag trodde inte att det var ditt jobb att minska hyresgästföreningens förhandlingsområde? Att Uppsalahem sedan skulle få tillåtelse att "bjuda ut" min lägenhet på Uppsalas bostadsmarknad ser jag som synnerligen osannolikt. HGF skulle nog sätta stopp direkt. Eller ska vi testa? :-D

Vi är i alla fall eniga om en sak - ombildningar drivs av pengar.

Enligt dig - den obeskrivliga skräcken att någon förutom Hyresgästföreningen skulle sätta hyrorna.
Och jag hävdar att så länge gemene man kan tjäna storkovan på att rösta "ja" till en ombildning så kommer många att rösta "ja".

Anonym sa...

Jag vara bara en av alla anonyma, är ej inläst på kalkylen.

Nu är frågan om förhandlingsklausul de facto och de jure (jag älskar fina ord!)enbart en fråga mellan dig och Uppsalahem. Du kan alltså säga upp den. Någon tillåtelse för att bjuda ut lägenheten "fritt" behöver inte ges till Uppsalahem. Så det har inte med mitt jobb på Hgf att göra.

Jag anser att du driver en teoretisk abstrakt argumentation, men att du avstår från att pröva den konkret. Trots att det alltså går. Lite NIMBY över det: marknadshyror för alla, men inte för mig. (Känns inte som en "lämplig" marknad...)

Just Uppsala är ett dåligt exempel om du vill driva tesen att "Hgf sätter hyrorna". För det första förhandlas hyrorna. För det andra finns det i Uppsala dels HUS, dels "frifräsare" utöver Hgf som hyresförhandlare.

BTW OT provade karatefotbollsfilmen på tåget, men mina medpassagerare tittade lite konstigt på mig...