Nu är det ställt utom all tvivel att genomtvingandet av FRA-lagen var en synnerligen dålig affär för alliansen, sett ur ett PR- och väljaropinionsperspektiv.
Leif Jansson har skrivit väldigt bra om hur det kommer sig att de gamla partierna nu komemr möta på mer motstånd när de inte har alla med sig och varför det är viktigt att ha även alla i sin partigrupp med sig när man ska gå till omröstning: Om konsten att rösta emot sina värderingar
Tidigare hade det nog gått att sopa över ett dylikt beslut, men det funkar inte nu längre. Varje individuell motståndare är en poteniellt väldigt stark motståndare. Vi i Centeruppropet.se har ju märkt av det när vi ser partiledningen kalla till "kris-möte" om FRA-frågan med alla landets distriktsordföranden och senare samma dag gå ut i media med att de har för avsikt att möta oss i Centeruppropet. Om partiet stod i valet mellan att försöka ignorera oss och att sätta mediala uppmärksamhet på oss, så valde de det senare. Det är ett riktigt styrkebesked för en organisation att få en audiens hos högsta partiledningen, mindre än 100 timmar efter sitt grundande.
Vad händer i framtiden?
Fredrik Reinfeldt hoppas på att det hela ska lugna ner sig, men det kommer inte hända. Och trots att det är sommar nu så kommer frågan inte att självdö som mycket annat intressant gör under semestertid. Engagemanget i frågan är alldeles för stort för det.
Eventuellt kan det hela dock bli lugnare i någon månad, innan det drar igång igen. För det kommer att hända saker i höst. Bland annat så har jag planerat att åka till Stockholm den 16 september för att påminna riksdagen och regeringen om att FRA-lagen är odemokratisk och måste rivas upp. Sprid inbjudan så att riksdagsledamöterna och regeringen vet vad de har ta vänta sig, när de kommer tillbaka från sin semester.
Är det ok att övervaka?
Som Björn påpekar så är underrättelsetjänst som sådant inget odemokratiskt eller oliberalt, men FRA-lagen som den ser ut nu, är det.
Erik Hultin gjorde ett riktigt bra framträdande i TV 4:s morgonsoffa (som nu för tiden är ett bord), och bemötte Anders Flankings hänvisningar till "ansvarstagande i regeringsställning" och "skydd mot okända hot". Erik sa också i TV att övervakning är ok, men man måste börja i rätt ände. vi kan inte stifta övervakningslagar och i efterhand se vilka av våra grundlagar och mänskliga rättigheter som klarade sig, man måste börja med att slå fast vilket utrymme det finns för integritetskränkande lagar och sedan stifta lagar som håller sig i det området.
Länk till TV 4:s program kommer upp i kväll. Men det kommer nog ligga på den här sidan.
4 kommentarer:
Länk till Eriks framträdande i TV4.
Tyvärr envisas TV4 med att man måste ha Windows Mediaplayer -- de borde verkligen lära sig av Playrapport.se, reklam kan de ju tvinga på tittaren ändå...
På tal om länkar, så länkar jag till det här inlägget i min senaste bloggpost, men det syns ingenstans. Är du inte intresserad av länkar utifrån, eller är det en bugg i ditt bloggprogram?
Björn Feltens last blog post... Omutlig spårhund inget för den svenska ankdammen
Tack för länkarna Björn!
Och jo, det är så att blogger bara tar emot automatiska tracjbacks från andra blogger-blogar. Tyvärr.
Man får göra som du gjort - manuella trackbacks.
Aha. Tack Markus, bara man vet vad som gäller så.
För övrigt glömde jag säga att jag håller med dig om att Erik gjorde ett suveränt bra framträdande. Rena rama Fälldin-vibbarna där. Kan ni fixa så att han blir centerns partiledare 2010? :)
Björn Feltens last blog post... FRA:s USA-spår
Skicka en kommentar