fredag, juni 15, 2012

Mangamålet - teckningar inte jätteolagliga, bara lite

En bild som borde förbjudas?
Jag var med i Ring P1 i morse och diskuterade den friande domen i Mangamålet. Jag kom in en bit in i programmet och ett par personer hade redan yttrat sig i frågan, båda var ganska negativa till frikännandet som Högsta domstolen presenterat.

Damen som pratade precis före mig var jätteupprörd över att det fortfarande gick pedofiler fria på gatan, som kunde förgripa sig på barn och hon tyckte vi skulle tillsätta en särskild domstol/jury som kunde döma alla pedofilanklagade. Hennes främsta argument var att det ska dömas enhetligt i olika domstolar och det kan hon ha en viss poäng i. Dock hade det väldigt lite med just manga-målet att göra, enligt mig.

Den andra personen var lite mer inriktad på just Högsta Domstolens beslut. Han tyckte att man inte skulle "trigga sjukdomsbilden" pedofili genom att kriminalisera alla teckningar på barn som kan hetsa upp folk sexuellt. Men i samma andetag nämner han också sjukdomen alkoholism. Och frågan är då om man ska förbjuda tecknade bilder av personer som dricker alkoholhaltiga drycker? Som den bilden ovanför. Allt för att inte "trigga alkoholister"? Det vore ju det logiska enligt hans resonemang.

Lyssna på vad jag svarade honom i P1 i morse:Nej, som Centerpartist är jag glad över att Högsta domstolen har lite sunt bondförnuft och lämnar en frikännande dom, men jag är inte nöjd förräns lagen är ändrad och fokuserar på riktiga barn som utsätts för riktiga övergrepp. Det är där polisen och samhället bör sätta in sina resurser, inte mot fantasier och teckningar.

Även en av barnporr-lagens starkaste tillskyndare, Folkpartisten Johan Pehrson tycker domen är bra, av just den anledningen!!!

Johan Pehrson - Bra om konstig mangafiktion
"Arbetsbördan för rättsväsendet att bekämpa pedofilerna är enorm. Inte minst ur ett globalt perspektiv. Detta måste vara fokus. Rättsordningen behöver inte dessutom fokusera på konstiga teckningar."

Läs mer om Mangadomen:

Oscar Swartz :: Texplorer - Den 39:e teckningen

SvD - ”Yttrandefriheten väger tyngre”
"När man tolkar den i ljuset av yttrandefriheten och informationsfriheten ska man använda den så kallade proportionalitetsprincipen och då menar vi att det vore oproportionerligt att döma för mangateckningar som inte är verklighetstrogna."
DN - ”Skickligt kringgå orimliga konsekvenser”

Anna  Troberg - Får Simon Lundström sitt liv tillbaka nu?

Motpol - En förnuftig HD-dom

Anders S Lindbäck - Barnen är största vinnarna i manga-målet

Expressen, Expressen (Kultur)Henrik Alexandersson, Röda MalmöNyheter 24, , P3 Nyheter, [M], Sydsvenskan, UNT, GPHDSkånskan, SVT 1 (Simon), SVT2 (Publicistklubben), SVT (Lamberts), SVT Debatt (negativ till domen).

3 kommentarer:

noboytoy sa...

Du som många andra, anser att dessa bilder inte är barnporr. Kan du då tänka dig att lägga ut bilderna på din blogg för allmänheten att beskåda och bilda sig en egen uppfattning? Media verkar inte intresserade av att visa bilderna, märkligt nog, trots att de har gått ut hårt till Lundströms försvar? Jag har bilderna och kan maila dem till dig, så att du kan få mer stöd för det du påstår?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Du behöver inte maila något noboytoy, bilderna hittas väldigt enkelt här:

http://blogg.tianmi.info/2012/06/15/teckningarna/

Domstolen har själv skickat ut bilderna, nu när de inte längre är kriminella att titta på.

Och det tycker inte jag heller. Det är inga bilder på riktiga barn, det handlar inte om några övergrepp som har hänt och det är därför idiotiskt att polisen ska spendera tid och resurser på att jaga personer som innehar de bilderna.

De resurserna ska istället användas till att sätta dit de som begår riktiga övergrepp på riktiga barn, för vi är väl överens om att det ändå är DET som borde vara prioriterat för polisen?

Anonym sa...

Du är en sorglig figur noboytoy. Pendeln håller på att svänga och nu kan man fokusera på riktiga övergrepp. Vidare kommer det bara att bli svårare att använda sig av känsloargument som "men tänk på baaarnen" framöver. Här vinner samhället mycket, då de(Du och andra känslobomber, intresseorganisationer och politiker) som ständigt försöker infiltrera varje aspekt av medborgares vardag, förlorar ett vapen. "Barnen åker i baksätet på vägen mot friheten" är ett vackert citat.