torsdag, november 20, 2014

Ännu en vänsteraktivist framställs som opolitisk av SVT

I dagens Aktuellt tar de upp ämnet med osäkra anställningar bland unga. Man kan tycka att det är ett problem om man vill, men det är inte innehållet jag reagerade på. En tjej vid namn My Stjernberg intervjuas i inslaget och hon presenteras bara vid namn. Hon får berätta om hur svårt hon har haft att få en fast anställning och hur jobbigt det är att jobba på inringning per timme. Jag tyckte hon var osedvanligt välformulerad i sin kritik.

Bland annat sa hon att:
" ─ Ur ett samhällsperspektiv är det ju helt sjuk att vi har en hel generation som växer upp utan en trygg anställning [...]"
Men det avslutningen av reportaget, som fick mig att hoppa till. Hon levererade då en övertydlig vänsterfras, som en erfaren samhällsreporter måste reagera på, då det blir extremt tydligt att det bara är genom att umgås i vänsterparti- eller syndikalistkretsar som man snappar upp dylika formuleringar:
" ─ Det är ju vi som sliter våra kroppar för företagen."
Och eftersom det inte är första gången media "missar" att berätta om en gäst eller någon som intervjuas har ett politisk engagemang i botten så blir man såklart misstänksam när man hör sådant. (Kanske inte om man är anställd i Public Service då...)

Grävande medborgarjournalistik

Det tog mig cirka 30 sekunder att bekräfta att My är betydligt mer engagerad i Vänsterpartiet än en genomsnittlig ungdom. Jag har såklart ingen tillgång till Vänsterpartiets medlemsregister, men hon var i alla fall anmäld till Vänsterpartiets valvaka i Stockholm nu i september.

Och här är ett par bilder från hennes Facebook (jag har censurerat dom eftersom det är SVT jag vill hänga ut, inte henne.)

Först, poserandes med en Vänsterparti-slogan från valet och sedan en demonstration där hon bär en röd fana.

Sakliga och opartiska SVT?


Mats Knutson skriver själv på SVT:s politikblogg att det är extra viktigt att de anstränger sig och är sakliga och opartiska under ett valår som detta.

Hur tycker ni att det går SVT?

SVT: Saklighet och Opartiskhet

Inslaget i Aktuellt

Se inslaget i Aktuellt den 21 november på SVT:s hemsida (det börjar drygt 19 minuter in i programmet). Länken funkar endast i 7 dagar.

Värt att notera är att My nu fått en fast anställning deltidsjobb vid sidan om sina studier. Troligtvis mycket på grund av den arbetslivserfarenhet hon fick på timvikariatet. Grattis! 

Tillägg: Det var inte bara indicier. My är enligt, uppgift från Linda Nordlund, förtroendevald i Ung Vänsters fackliga utskott. SVT har alltså slarvat. Igen...

Även TV4 slarvar - Samma My var med där som "Handelsanställd" den 12 november i år, på samma ämne. Utan att tittarna informerades om hennes partiengagemang.
TV4 Ekonomi 2014-11-12

Tillägg 2: Dagens Media uppmärksammar också SVT:s slarv: Vänsterpartist intervjuades om visstidsanställningar

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jacob_UK

Självklart måste utfallet bli så här skämmigt eftersom journalistkåren vid SVT till 80-90% sympatiserar med dom rödgröna:
S 20%
V 20%
MP 50%
Approximativa siffror från professor Kent Asps undersökning av hela den svenska journalistkåren politiska sympatier.

Unknown sa...

Och den skiten är man tvungen att betala för!

Unknown sa...

Strider inte detta mot SVTs uppdrag? Vad skulle en anmälan till granskningsnämnden ge, ni som är vana?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Självklart strider det mot SVT:s uppdrag Jari! Det är nog Granskningsnämnden som ska ta Aktuellt i örat i så fall, men det är väl osannolikt att de ska bry sig om et sådant här "litet övertramp"... :-/

Anonym sa...

Även om jag skriver undet på din poäng så går det faktiskt utmärkt att avstå tv- innehav och därmed slippa betala.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Visst, "anonym", men det är inte bara jag som bestämmer om jag ska betala TV-licens. :-)

/Hälsingar - sambo sedan 15 år