fredag, oktober 31, 2008

Vad är problemet med rättssäkerhet?

Ekot rapporterar att polisen inte längre får bevara register över folk som inte har begått brott. I detta specifika fall är det fungeravtrycks-registret som hade fått kritik från Datainspektionen. Och med all rätt.

Ekot: Hundratusentals fingeravtryck rensas ut

Frågan är varför ska polisen ha register över folk som inte begått brott. Det räcker med att du varit misstänkt för ett brott en gång så sitter du i registret lite mycket som vilken brottsling som helst. Nej, är du oskyldig så ska polisen inte ha rätt att spara dina uppgifter i något register. Så enkelt måste det vara i en rättssäker stat! I en diktatur är det inte ovanligt att staten övervakar i registrerar sina medborgare, men det ska inte förekomma i en rättsstat. (frågan är dock om Sverige kan anses vara en fullfjädrad rättstat i och med FRA-lagens införande??)

Som väntat är det flera personer i bloggsfären som reagerar med ryggmärgen och tycker att "det är väl inte så farligt med lite fingeravtrycksregister, det är ju ändå bara brottslingar som åker dit!"? Bland annat Mikael Wendt (fp) och LasseB. Jag kan bara uppmana er att tänka ett snäpp längre än näsan räcker. Är man frikänd i en domstol så måste grundprincipen i alla rättsstater träda i kraft - "oskyldig tills dess att motsatsen bevisats". Och är man oskyldig så ska man inte heller registreras i polisens brottsregister.

Det sluttande planet
För om ett fingeravtrycksregister över oskyldiga är ok för att det minskar brottsligheten, var ska vi då stanna? DNA-register på alla medborgare? GPS-sändare inopererade i nacken på alla svenskar? Jag tror ni inser skillnaden mellan en rättsstat och motsatsen...

Sedan är det självklart att utrensningen ska gå rätt till...

Läs även Emmas korta inlägg: Läst men inte förstått

4 kommentarer:

Anonym sa...

Väl rutet!

Anonym sa...

Hej!

Bra skrivet och jag vill bara lägga till en sak. Det här du skriver om att vara oskyldig till dess att motsatsen bevisats är inte bara en princip. Sedan 1995 är det faktiskt lag att så är fallet. Det är den s.k oskuldspresumtionen i europakonventionen artikel 6.2 som numera utgör svensk lag.
Sverige efter 090101 kommer inte längre att vara en rättsstat och som svensk skäms jag.

Vänliga hälsn. Micke

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för infon Micke.

Anonym sa...

"DNA-register på alla medborgare"

Infördes redan 1976!

Det går inte att gå ur DNA-registret,
Du kan begära att ditt prov "förstörs eller avpersonifieras", vilket av de två (förstörs, avpersonifiering) det blir får du inte veta.

En vild gissning ger vid handen att de inte gärna förstör prov i sina fina register.

En avregistrering innehåller dock födelsedatum, kön och postnummer.

Hur många i er klass fyllde år på samma dag som er?

: Aeon