Kent Persson (m) är ett bra exempel på detta, hans främsta mål är att "locka" väljare till Moderaterna, inte att få anhängare av en bra politik. Han betonar i majoriteten av sina utvärderingspunkter, det faktum att "Piratpartiet var bättre på att använda sociala medier" och att Moderaterna måste bli bättre på detta också. inte att de måste ändra politik. Jag hoppas verkligen att Centerpartiets partistyrelse är smartare än Kent! Det är politiken, i första hand på integritetsområden, som orsakade tillbakagången för Centerpartiet.
VALU ger anledning till oro
Centerpartiet blev näst minsta parti, sett till antalet röster, endast KD är mindre. Vänsterpartiet är dock i närheten, vilket gör en jämförelse desa två emellan intressant. (Valu, sidan 21. Du hittar den här, pdf)
Bland unga väljare är Centerpartiet också näst minst, endast KD är svagare här också. Men vänsterpartiet är här mycket starkare. Såhär ser det ut.
Bland väljare 18-21 har (c): 3%, (v): 7%.
Bland väljare 22-30 har (c): 4%, (v): 8%.
Ett annat parti som är svagare bland unga är Folkpartiet, men de har i alla fall 4, respektive 7%. Om Centerpartiet inte lyckas vända denna trend kommer partiet att bli svagare och svagare för varje år som går. Och med tanke på var partiet ligger i opinionen idag så kommer det inte dröja många år innan Centerpartiet åker ur riksdagen helt!
Läs Bloggen bent!
Dagens obligatoriska blogginlägg är skrivet av Björn på Bloggen Bent - Centerpartiets kärna skaver partledningen svårt just nu:
"Acceptansen av FRA-lagen, IPRED1, Datalagringen och förmodligen också ACTA senare har inneburit att partiledningen har skurit ur kärnan i partiet. Medlemmarna har inte helt godtagit detta ännu. Det ser man på det stora stöd som t.ex. Centeruppropet har haft. Det ser man på att en mycket stor minoritet på senaste stämman röstade för att riva upp FRA-lagen.Detta var bara ett kortare citat, se till att läsa hela inlägget!
Av alla allianspartiet så är Centerpartiet det parti som det är störst hopp om, men det gäller bara att partiets översta ledning förstår allvaret nu. Generationerna växlar nu. Internet är inte en tjänsteleverantör, det är en livsstil. Det är en integrerad del av våra liv, och Centerpartiet har varit med att ge överheten och staten en centraliserad insyn i varje människas privatliv.
[...] av alla partier som finns i Sveriges riksdag idag, så är Centerpartiet det som är mest sårbart i integritetsfrågan."
Fler som skriver om detta är:
Eddie Juhlin skriver på sin egen blogg:
"Jag är däremot inte nöjd med Centerpartiets resultat totalt sett. Det finns flera faktorer som man hade kunnat förutse skulle verka tillbakahållande på resultatet. Främst bland dessa att man inte på stämman i Örebro röstade för att upphävande av FRA och en ännu starkare skrivning när det gäller Ipred."Eddie skriver också en längre kommentar hos Martin:
"Det där stämmobeslutet [...] innebar i själva verket att vi tog några steg tillbaka. [...] Visst kan man tvingas kompromissa men varför kan man inte i vart fall våga säga vilken riktning man vill gå åt? Och visst kan jag förstå att riksdagsledamöterna och ministrarna kanske kände sig tvingade att försvara sitt beslut. Men varför måste gräsrötterna göra det? Riksdagsledamöterna och ministrarna var trots allt inte i majoritet på stämman.Fler valutvärderingar
Allt detta är ett bevis på att personer som du, Martin, och alla andra som drivit partiet i liberal riktning de senaste åren behöver finnas kvar i partiet. Annars stannar utvecklingen av och går bakåt.
Nu i efterdyningarna efter EU-valet gäller det för övrigt att vifta bort bortförklaringarna till att det gick så dåligt och tala klarspråk: Hade partistämman tagit ställning för att riva upp FRA-lagen så hade valresultatet blivit mycket bättre. Det fanns väljare där ute som litade på Centerpartiet. Dem svek vi."
Värt att notera är att Centerpartiet är, så vitt jag känner till, det enda riksdagspartiet som har stämmobeslut på att FRA-lagen, i sin nuvarande kompromiss, är rimlig och helt ok. Jag skäms för att erkänna det, men det är inte värt att försöka hålla hemligt. För det är precis som Oscar Sundevall skriver:
Oscar Sundevall - Eftervalsanalys redux:
"Integritet och frihetsfrågor - Kommentarer är överflödiga. Efter en rumphuggen debatt på stämman härom månaden är numera vår linje, åtminstone i integritetsfrågor, att vi stakar ut vår politiska riktning utifrån kompromisser som görs i regeringskansliet. De som talade om risken för regeringskris om inte partiet ställde sig bakom FRA-kompromissen (och därmed tog avstånd från tidigare öppenhetsmanifest) har anledning att fundera på vilken effekt stämmans beslut har haft på PP-"skrällen". Bara 2% PP-väljare tänker rösta på C i riksdagsvalet. Karl frågar retoriskt varför M och S går så bra hos piraterna när de ratar oss. Det enkla svaret tror jag är att spelar man högt och sviker blir straffet så mycket hårdare."Tim Svanberg - Eu-val och Piratpartister
"Sveriges unga har fattat galoppen och röstat på ett parti som tar integritetsfrågorna på allvar och däför har Piratpartiet rönt mycket stora framgångar. Det är mycket synd att de liberala partierna givit bort de här frågorna och lämnat för öppet mål.Mikael Elmlund (med en ny, tydlig bildvinjett!) - Det var inte en samhällsvision vi köpte den 7e Juni:
Kampen för friheten från Bodströmsamhället måste komma igång på allvar och där har Piratpartiet gjort ett mycket gott arbete som borde innebära startskottet för en ny inriktning på politiken. Regeringen måste komma igång med integritetsarbetet och det nu."
"När valet står inför ett Bodströmssamhälle där din mobiltelefon ska positionera dig med sekundintervaller och dina kommunikationsmönster registreras, eller inför ett Alliansbygge där staten tränger in med avlyssningsutrustning i ditt sovrum, så valde en del av oss istället det som fanns bakom dörr nummer 3.
En riksdag där ett kompromisslöst piratparti biter sig fast med 5-10 % av ledamöterna är en garant för att vi inte längre kommer att behöva känna oss kränkta och misshandlade i vår vardag.
Det är egentligen ganska enkelt, en röst på Piratpartiet är en taktikröst för medborgerliga rättigheter och kommer att så förbli 2010 om inte den politiska dagordningen radikalt förändras."
Jag avslutar med en ledarkrönika i tidningen Skånskan - En märklig valsöndag
"Personfixering kring Lena Ek och att välja fritt vårdval i EU som huvudfråga i partiledardebatten fungerade inte. Partiet förlorade säkert också i trovärdighet, och eventuellt röster till Piratpartiet, när riksdagsledamöterna Fredrik Federley och Annie Johansson "tvingades" att rösta för en FRA-lag som de i grunden ogillade.
Såväl Moderater som Socialdemokrater och Centerpartister behöver en rejäl genomlysning av vad som har gått snett."
2 kommentarer:
Du har uppenbarligen inte läst eller inte förstått det jag skrev i min blogg. Jag skriver att det finns två saker alliansen och moderaterna måste titta på, politiken och hur man för ut den. Givetvis är innehållet i politiken det viktigaste. Men hur man för ut den och vart är också viktigt, eller hur?
Det är inte irrelevant med kommunikationen kring politiken Kent, men i ditt blogginlägg känner jag att betoningen ligger just på hur Piratpartiet har "gjort en bra valrörelse", "haft kraft i sina frågor", varit "skickliga i att bedriva ett modernt politiskt samtal", "inte dissat internet".
Du säger att Moderaterna ska granska BUDSKAPET i politiken, inte innehållet och att man måste bli "mycket bättre på nätet som arena".
Din slutsats är att "Moderaterna måste lära sig locka väljare".
(mina fetningar)
Så jo, jag vidhåller att du fokuserar ditt inlägg på att ändra kampanjen, inte politiken. Jag har inte heller läst något annat inlägg från dig Kent, som uppmanar Moderaterna att ändra åsikt i FRA-, Ipred- eller teledatalagringsfrågorna.
Eller har jag bara missat de inläggen?
Skicka en kommentar