I helgen var det årets sommarseminarium med
Frihetsfronten på Barnens Ö i Roslagens skärgård.
Mycket intressanta talare var plats och det blev många diskussioner om frihet och liberalism. En kort resumé om varje talare i den ordning de talade:
Först ut var
Mats Olin från opinionssajten Second Opinion. Eftersom ämnet handlade mycket om media blev det direkt en diskussion om medias roll, och hur media bör, och kan, se ut i framtiden. Jag själv deltog en del eftersom jag är aktiv i branschen, typ.
Besök hans sajt:
www.second-opinion.se (Exempelvis
denna artikel av
Scaber Nestor)
Andra, och sista passet på fredagen, hölls av
Nigel Ashford från Institute for Humane Studies i Washington. Han gav oss en bra uppfräschning i olika
liberala inriktningar och tvingade oss alla att ta ställning till vilken roll staten ska ha i ett samhälle.
Det bästa citatet från hans föreläsning var:
"State imperfection is often bigger than market imperfection."
Han menar alltså att man måste titta närmare på alternativen, om en marknadslösning fallerar i att ge den service det är tänkt. Ofta är det bättre att låta någon annan entreprenör göra ett försök, istället för att gå in och förstatliga. Det leder oftast till ännu större misslyckanden.
Staten är inte lösningen på alla problem!LördagenLördagen inleddes med
Peter J Olsson från Kvällspressen. (
Läs hans blogg här.)
Peter talade om hoten mot fri- och rättigheter i Sverige. Han ansåg att det huvudsakligen har varit en positiv trend i utvecklingen mot bättre fri- och rättigheter i Sverige, även om det ibland går lite fram och tillbaka i olika perioder.
Trots att en stor del av hans föredrag handlade om övergrepp, ofta mot individer, var han optimist och avslutade med följande citat:
"Man har inte vunnit kriget om man vunnit ett slag, men man har inte heller förlorat kriget om man missat ett debatt eller omröstning. Det är i debatten hos vanligt folk, mikrodebatten, som måste förändras för att man ska vinna kriget!"
Anders Edwardsson följde efter Peter och även han hade en historisk expose över "kampen om kunskap och information", men han hade ett något längre perspektiv - cirka 500 år.
Anders pratade en hel del om farorna med monokultur och hur staten och kyrkan tidigare kunne styra vad folk skulle tänka och tycka. Till viss del är det fortfarande så idag hävdade han, men paret "stat-kyrka" har idag ersatts av en "järntriangel": Staten-Medierna-Akademin. Han var också orolig för vilka framtida hot denna trio kommer att varna för i framtiden, för att kunna försätta medborgarna i ett skräckslaget, fogligt och lättstyrt skick. Han skojade om att skriva en ny bok med "Svenska helvetesteoriers utveckling under 1900-talet." ;-)
Anders
nämner också sommarseminariet på sin blogg och
tackar även för arrangemanget. Så gör även jag!
Den årliga forbollslandskampen mellan de tillresta norrmännen och svenskarna fick tyvärr ställas in på grund av dåligt väder. :-/
Lördagens näst sista talare var
Ted Goldberg, professor i sociologi, som pratade under rubriken "hur blir man narkoman?". Han pratade om hur hans långa fältstudier och deltagande intervjuer med missbrukare har lett honom fram til slutsatsen att mycket av missbrukarna problem härör sig redan från barndomen, när ett barn får en negativ självbild och därifrån hamnar i en ond spiral som utmynnar i en självdestruktiv konsumtion av alkohol eller narkotika.
Lite defatistiskt, men säkerligen korrekt.
Se
en debatt mellan Ted Goldberg och Ella Bolin här, där han pratar om lite samma saker som på föredraget.
Bild på Ted ser du i mitt livebloggsinlägg -
Ted Goldberg föreläserDetta är nästa talare:
Innan middagen var det så dags för Piratpartiets
Rick Falkvinge att äntra scenen. Han gjorde ett väldigt bra intryck, som vanligt, men när frågestunden skulle börja blev han rejält pressad. Han pratade om behovet av att reformera upphovsrätten, avskaffa patenträtten och att skydda den personliga integriteten och han baserade nästan alla sina åsikter på rent pragmatiska och erfarenhetsbaserade argument. Men pragmatism går
inte riktigt hem i en ideologiskt förankrad grupp som Frihetsfronten. (Speciellt inte som deltagarna kvällen innan fördjupat sig i liberal ideologi.)
Rick upprepade sina pragmatiska argument, utan större framgång, men fick till slut hjälp av övriga deltagare som kastade sig in i debatten kring hur äganderätten kan särskiljas från upphovsrätten, med liberala och filosofiska argument.
Tillägg: Rick har det inte lätt just nu. Jag hävdar att han inte uttrycker sig "tillräckligt ideelogiskt", samtidigt som det pågår en intern diskussion inom Piratpartiet om Rick är en tillräckligt bra organisatör. (Piratpartiets forum) Jag vet att Rick är en bra agitator och att prata så vanligt folk förstår det, men det innebär inte per automatik att han är lysande på allt annat. Ideologerna inom piratrörelsen finns exempelvis i Piratbyrån. Och spontant tror jag det är en bra idé att Piratpartiet faktiskt kopierar "gammalpartierna" i detta fall - en partiledare som snackar politik och en partisekreterare (eller motsvarande) som organiserar partiet internt.SöndagenDen siste inhyrde talaren var
Camilla Lindberg, folkpartistisk riksdagsledamot och känd som "den enda borgerliga ledamoten som röstade mot FRA-lagen". Hon ställde den retoriska frågan om "det finns bra politiker i Sveriges Riksdag?" Hon svarade omedelbart "Nej, systemet är inte byggt för att skapa självständiga, tänkande riksdagsledamöter!".
Ett mycket tråkigt konstaterande, men hon har ju helt rätt...
Läs Camillas eget inlägg om sitt gästspel på seminariet -
Befriande politisk inkorrekthet!Henrik Alexandersson, Frihetsfrontens ordförande, avrundade så helgen genom att konstatera vad som hänt under det senaste året och uppmuntrade oss alla att fortsätta "röra om i grytan" och protestera mot saker som FRA-lagen. Han avrundade med ett citat:
"Kom ihåg - People will give you as much bullshit as you can take!"
Läs Henriks två inlägg från helgen:
Allt väl i spenatenÅter i människobynOm helgenDe bästa diskussionerna är oftast de som uppstår under en paus eller på kvällen där man verkligen kan fördjupa sig i ett ämne. Jag kommer garanterat att försöka åka dit nästa år igen för att få en hel del ideologisk stimulans. På återseende då!
Läs en av de andra deltagarnas texter-
Johanna Nylander skriver lysande i Expressen idag:
Farlig censur av internetÄven
Politikerbloggen visar att de är läskunniga -
Jag hörde att…