torsdag, september 30, 2010

"Slopa integriteten!"

"Slopa integriteten!", säger Torbjörn Tännsjö i debatten med advokatsamfundets Anne Ramberg. Han hänvisar till sin nya bok, dr han skriver att vi lika gärna kan göra vår privata sfär så liten som möjligt, för att på så sätt skapa det öppna samhälle vi vill ha.

Han har en del vettiga argument, men som vanligt med utilitarister så är det inte direkt med någon hänsyn tagen till grundläggande individuella rättigheter. Anne Ramberg blir dock så ställd av Torbjörns åsikter att hon knappt kan bemöta hon på ett vettigt sätt. Rick gjorde det bättre.

Lyssna på debatten här:
Nordgren i P1 - "Slopa integriteten!"

lördag, september 25, 2010

"Det ska inte vara lätt att styra ett land" - Småpartier ger vital demokrati

Gustav Wetter ringde i fredags in till Ring P1 och pratade om hur småpartier vitaliserar en demokrati och exemplifierar med att det bara var Piratpartiet och Liberala partiet som bibehöll en ideologisk stringens nog att protestera mot FRA-lagen, när de traditionella partierna bara malde på i samma gamla hjulspår och vanliga medborgare visste ingnting.

Hans huvudpunkt är klockren - "Det ska inte vara lätt att driva ett land!". Man ska inte arbeta bort ett flerpartisystem med argumentet att det"är för jobbigt för väljarna" eller "det blir rörigt för regeringen att styra".

Klockrent Gustav!

Lyssna på inlägget på Ring P1:s hemsida - Är två partier bättre än åtta? - eller direkt här:

Ring P1 24 september 2010 - Gustav Wetter om Blockpolitik och vital demokrati by lake

Som Rick Falkvinge och Anna Troberg säger - vänta inte två år med att börja diskutera politik inför nästa val, börja redan nu. internt eller externt...

Jag avslutar med två enkla tips till Gustav och andra som ska prata offentligt:

1. Kör gärna dina tänkta formuleringar inför någon annan, eller föreställ dig att du gör det, bara för att höra hur det låter "utanför ditt eget huvud". Kontrasten mellan Stalins enparti-Ryssland och en vital demokrati med många små partier funkar nog vettigt, men skulle behöva slipas lite på.

2. Käka halstabletter. ;-)

fredag, september 24, 2010

"Everything Is a Remix" - därför måste upphovsrätten ändras!

Hos Doktor Spinn hittar jag följande dokumentära film om Remix och ursprunget till våra kulturella uttryck:


Everything is a Remix from Kirby Ferguson on Vimeo.

Kirby Ferguson driver tesen att allt vi gör har vi gjort förut, vi lånar och kopierar hela tiden av varandra och det är så vi skapar ny musik och ny kultur.

Jag tycker att det då är fullständigt galet att ha en upphovsrättslagstiftning som låter en person i den kedja av skapare, som alla bygger vidare på tidigare skapade verk, att kräva stora mängder pengar för just sin lilla bit skapande, speciellt om de inte har betalat och7eller creddat de som agerat som inspiration till deras skapande. I förlängningen kommer detta att lamslå allt skapande, snarare än stimulera det.

Läs mer om dokumentärerna (detta är det 1 av 4 planerade) på - everythingisaremix.info

Faran med nya medier - en egen bubbla

Andreas Ekström spenderar en hel del av sin vakna tid med att "basha" piratpartister och andra i den kretsen. Han har dock ofta en poäng, som i den senaste texten på kultursidorna i Sydsvenskan:
Sydsvenska dagbladet - Pirater på grund
"En del pirater är nu förvånade över att det gick dåligt. Det är begripligt. Lever man i en bubbla av några hundra bloggare som länkar till varann är det lätt att få intrycket att man representerar en folkmajoritet."
Jag har själv känt av problematiken, speciellt får man intrycket om man följer flödena på Piratpartiets egna "nyhetstjänst" - Piratpartiet Live. Det är inte isolerat till Piratpartiet, men det fungerar som ett väldigt tydligt exempel.

Det är kul att hela tiden få bekräftelse på sina egna åsikter, men det räcker inte om man vill vinna val. Då måste man gå utanför boxen, spräcka bubblan och låta det vara obekvänt ibland.

Jag har flera olika källor om "snackisarna" (bla. Politometern (c) och Centernätet) och där ser jag att integritetsfrågorna och andra pirat-frågor inte diskuterats i någon större utsräckning. Och man får inte 7% om det bara är de egna medlemmarna som röstar, utan måste bli bättre på att skriva insändare, Ringa till P1, ta mer debatter.

Nästa val blir bättre
Jag tror (och hoppas) dock Ekström har helt fel vad det gäller flera andra saker. Jag tror exempelvis att Piratpartiet kan komma ur det här misslyckandet och få större framgångar i nästa riksdagsval. Speciellt eftersom man då har haft en EU-valkampanj några månader innan riksdagsvalet, och i EU-frågorna kommer Piratpartiet synas betydligt mer, bland annat i egenskap av sin representation i Bryssel - Christian Engström och Hax.

Men självklart kräver det hela eftertanke och vissa förändringar. Jag tycker bland annat Lars-Erik har några vettiga tankar - Lite om piratpartiets framtid

Själv tänker jag fortsätta som tidigare. Vara medlem och stötta Centerpartiet i de flesta frågorna, speciellt då företagar- miljö- och decentraliseringsfrågor, men envist framhärda att vi måste ta till oss och driva Piratpartiets ståndpunkter i demokrati-, yttrandefrihets- och rättssäkerhetsfrågor.

Ps. Jag tycker också Dagens Svenskbladets valanalys är lysande, om än mest satir:
Piratpartiet glömde valet - fastnade i StarCraft II

torsdag, september 23, 2010

Jay Fu - udda kombinationer




Denna udda kombination av bestick mötte mig igår när min flickvän bjöd mig på restaurang Jay Fu i Uppsala på min födelsedag. En vanlig kniv och gaffel, tillsammans med en rejäl köttkniv och ät-pinnar.


Och ja, Jay Fu är en crossover mellan Amerikansk grillrestaurang och det asiaktiska köket. En mycket lyckad crossover.


Läs UNT:s recension av Jay Fu - UNT:s Krogpatrullen: Jay Fu's


Jay Fu ligger i Saluhallen i Uppsala, om du blev sugen på att besöka den...



söndag, september 19, 2010

Centern i Uppsala firar



Stefan Hanna tackar "järngänget" av kampanj-arbetare i Uppsala för ett enormt väl genomfört arbete.

Tillägg: Bilden var inte mycket att ha, men jag låter den ligga kvar ändå. :-)

lördag, september 18, 2010

Fler integritetsvänner och liberaler i Centerpartiet - Johan Folin

Häromdagen skrev jag om integritetsvänner i Centerpartiet, bland annat om Mattias Johansson. Han gjorde ett utspel tillsammans med Maria Weimer och lite lokala Piratpartister om att de skrev på väljarkontraktet - Nej till Datalagringen.

Magnus Persson skrev på inlägget om - Integritetsvärnande centerpartister i riksdagsvalet
Han listar där Centerpartister som har en stor förståelse för integritetsfrågorna, om man vill kryssa för en sådan.

Nu outar sig en annan Centerpartist: Johan Folin - Mina röster går till…

Johan är väldigt tydlig med sina åsikter:
"Nu ser opinionsläget ut som att alliansen kommer vinna med bra marginal. Vi får se. Om läget vore jämnare mellan blocken hade jag fått höra (det kanske kommer ändå) att jag är en av dem som hjälper de rödgröna att ta makten. Till de svarar jag: nej, det är regeringen som hjälper de rödgröna att ta makten i så fall. Det är inte mitt fel om alliansregeringen åker ut. De har själva bäddat för det."
Om själva valet av parti skriver han:
Det har länge lutat åt en röst på Piratpartiet. Jag önskar att Piratpartiet inte hade behövts i svensk politik, men det gör det definitivt, eftersom inget annat parti är trovärdigt i integritets- och kulturfrågor.
Andra Centerpartister som tar integritetsfrågorna på allvar:

Muharrem Demirok, Linköping, skriver om deras - Regionala integritetsmanifest

Mårtensson - Hoten mot det fria internet

Erik Hultin - Centerpartistiska integritetsvänner

Andra lästips
Jag avslutar detta inlägg med lite lästips, för den som fortfarande har funderingar kring hur du ska rösta:
 
Henrik Brändén - Piratflottan växer

Skivad Lime - 8 anledningar att rösta pirat

Henrik Alexandersson - Därför skall DU rösta på Piratpartiet!

Henrik Alexandersson, igen - Nu är det din tur att rösta om framtiden...

Opassande - Därför röstar jag på Piratpartiet 

Och missa för allt i världen inte en av årets bästa blogginlägg:
Rick Falkvinge - När blev vi dom som vi inte var?

fredag, september 17, 2010

Nyflyttat!



Flytten till nya lägenheten är ganska klar. Nu är det mest "lite" upp-packningsarbete kvar. :-)

torsdag, september 16, 2010

Fler pirat-röstare visar korten - Erik Laakso (s)

Erik Laakso har gjort i mångt och mycket samma resa som jag gör, fast han gör det på "andra sidan blockgränsen". Han var tidigt aktiv i "Sossar mot storebror" som startade i samband med FRA-debatten. Det är ett mer eller mindre avsomnat nätverk som kämpar för integritetsfrågorna inom partiet, lite som CenterUppropet.se gör på vårt håll.
Erik har också funderat en hel del på vart han ska rösta, och även om han fortfarande identifierar sig som Socialdemokrat, så landar han i att en röst till Piratpartiet!

Erik Laakso - Min röst i riksdagsvalet går till:

Hans argument är väldigt snarlika de jag själv och Henrik Brändén använde - ”Vi värnar integriteten”, därför röstar vi Pirat". Det handlar mycket om att sätta press på partiledningen att åter respektera grundläggande mänskliga rättigheter och demokratiska grundfundament.

Kommentarerna i Eriks inlägg är bra, speciellt Anders Nilssons:
"Att då välja att lägga sin röst på en fråga, en viktig fråga som riskerar att manglöas sönder i block-krossen, är en fullkomligt legitim hållning, och förtjänar all respekt. Men det kommer inte att få det av dina partikamrater, och minnet är långt. Vilket du givetvis visste."
Även Qeruiem finner orden:
"En röst på PP är en röst på demokratiska värderingar, ett försvar av yttrandefriheten och på ett försvar av mänskliga rättigheter, rättigheter som båda blocken bevisligen demonterar i sin jakt på terrorister och fildelare. Vi har lämnat blockpolitiken bakom oss och siktar på det som verkligen är viktigt; våra rättigheter som medborgare.

När våra rättigheter är hotade spelar faktiskt inte fördelningspolitik någon större roll längre och därför är Piratpartiet så viktigt. Erik har förstått det, liksom väldigt många andra som lämnat sina vänster- respektive högersympatier (det senare i mitt fall) bakom sig för att försöka stoppa den oroväckande utvecklingen mot ett storebrorssamhälle."
 Rick Falkvinge skrev på sin blogg nyligen att - Sossar mot Storebror kan göra en enorm skillnad nu

Vi får hoppas att många andra sossar tar chansen att göra skillnad. Och att en och annan liberal också inser att Alliansen kanske klarar sig utan just deras röst och att de därför kan rösta på Piratpartiet.

Lästips
Missa inte heller Björn Nilssons debattartikel - Piratpartiet är framtidstro

Fullkomligt brillant retorik i stora delar. Skriv en snabb insändare eller ett blogginlägg, Ring P1 eller vad som helst, men sprid!
"När makthavare försöker begränsa och styra informationsflöden i samhället, är det demokratin som begränsas. Detta är en gammal balansgång, men i och med internets framväxt och efter paniken som drabbade västvärlden efter 9-11, ser vi en mycket farlig trend som fortsätter växa, även om regeringen och media talar mycket lite om det.

Kunskap är makt, och i en demokrati tillhör makten folket. Piratpartiet är det enda partiet i valet som gör detta till sin första prioritering. Men det handlar inte bara om motstånd mot statlig galenskap som FRA:s massavlyssning."

onsdag, september 15, 2010

Jag säger som Mymlan - Fucking far from okay

Mymlan säger det så jävla bra! -fucking far from okay
"På söndag är det val. Och en sak vet jag – jag kommer inte att rösta med min plånbok. Jag kommer att rösta på den sorts samhälle jag vill ha på sikt, ett sådant samhälle som jag vill att mina barn och barnbarn ska leva i. Jag kommer att rösta på någon som tror på yttrandefrihet och demokrati. Jag kommer att rösta på någon som står för alla människors lika värde. Gör det du också."
Hon syftar självklart på misshandeln av Fredrick Federley - SvD, AB, Exp.

Själv har jag berättat om vad jag ska rösta på här.

Ps. Jag hoppas också att vi slipper fler raljanta skämt om taxi-resor...

Hat och hat och hat, men vad gör du av din kärlek?

De senaste dagarna har det snurrat runt en film som är en ren hat-låt mot alliansen - Gråt Allians Av Vårt Hat



Den är väldigt välgjord, rent musikaliskt. Men den fullkomligt osar av hat och innehåller, förutom de närmast obligatoriska gatstensvänster-hyllningarna också jämförelser mellan Alliansens politik med Hitler-Tyskland och Stalin-Sovjet. Bland annat i denna mening:
"Innan skit-Försäkringskassan gasar alla sjuka och skickar resten på en kurs i Gulag"
Visst har de fullständig konstnärlig frihet (och yttrandefrihet) att säga vad de vill, men varför reagerar så få på vänsterkanten? Varför så få som fördömmer denna hatpropaganda? Är det en sådan valkampanj de tycker ska bedrivas i Sverige?

För just nu är det huvudsakligen vänstersidan som bedriver den här typen av hat-kampanj. Albin har hittat ett annat aktuellt exempel, där SEKO:s förbundsordförande Janne Rudén likställer Maud Olofsson med massmördaren Saddam Hussein och hävdar att Åsa Torstensson är för den tragiska tågolyckan som kostade en ung kvinna livet.Vad fasen håller de rödgröna på med?




Jag föredrar istället att säga som De Lyckliga Kompisarna - Hat och hat och hat, men vad gör du av din kärlek?

De Lyckliga Kompisarna - Hat som hobby

Hat och hat och hat,
men vad gör du av din kärlek?
Spänn av och låt din längtan sippra fram!




Det vore nog en betydligt roligare valrörelse om fler hade spenderat sin kreativitet och energi på att göra som Piratpartiet och andra närstående (bland annat jag) - skapat visioner om ett framtida samhälle på 2022.nu!

Med förhoppningar om en juste avslutning på valrörelsen...

Ett litet tipstack till Satmaran också, för inspirationen att sätta mig och skriva ner detta.

tisdag, september 14, 2010

"Vill vi ha den typen av samhälle?"

- Vill vi ha den typen av samhälle?
Det frågar sig Marianne Levin, professor i civilrätt, på frågan om det är rimligt att det är intresseorganisationer, inte poliser, som jagar piratnätverk och filderare i Sverige? Ska vi ha intresseorganisationer istället för poliser som jagar lagbrytare inom fler områden kanske? Det beror lite på vilken typ av samhälle vi vill ha...

Läs mer hos SVT Rapport: Antipiratbyrån gör polisens jobb

Se också mer om ämnet Uppdrag granskning kl 20.00 i kväll i SVT2.

Andra som skrivit om detta - Christian Engström och Fredrik Holmbom - Det är praktisk att ha en tam polis

måndag, september 13, 2010

Integritetsvänner och liberaler i Centerpartiet - Mattias Johansson

I helgen skrev jag ett (eller snarare kopierade Caspians) inlägg om varför jag som liberal kommer rösta Piratpartiet i riksdagsvalet. Och jag vill ha en borgerlig regering, tro inget annat, men jag i valet måste jag prioritera det som är viktigast, och det är vår demokrati och den mänskliga rättigheten att ha ett privatliv.

Men det finns en hel del liberaler kvar i Centerpartiet som, precis som mig, fortsätter påtala för partiledningen att de inte får lägga sig platt för Moderaternas inskränkningar av den personliga integriteten. Frågorna är alldeles för viktiga för att kohandla med.

En som går ut hårt med frågan, i slutet på valkampanjen är Mattias Johansson, lokal Uppsala-kandidat till riksdagen (plats 2 på listan). Han gick idag ut med att han skriver på väljarkontraktet om datalagring - Nej till datalagringen och han gör det tillsammans med folkpartisten Maria Weimer.

Delar av det utskickade pressmeddelandet:
"Två riksdagskandidater från Uppsala säger nej till datalagringsdirektivet
Våga avvisa datalagringsdirektivet! Den uppmaningen riktar Mattias Johansson (C) och Maria Weimer (FP) till övriga riksdagskandidater från Uppsala län när de på måndag undertecknar ett väljarkontrakt om att rösta nej till svensk datalagring.
[...]
- Som liberaler har skyddet av den personliga integriteten en central plats i vår värdegrund. Därför tycker vi det är olyckligt att våra båda partier tonat ned integritetsfrågorna i årets valrörelse. Vi vill med denna manifestation lyfta fram att det finns kandidater på våra respektive listor som värnar dessa frågor och som lovar att rösta nej om datalagringsdirektivet kommer upp till behandling i Riksdagen, säger Mattias Johansson (C).
[...]
- Införandet av datalagringsdirektivet i Tyskland har visat att det inte fått önskad effekt på brottsbekämpningen, vilket antyder att direktivet inte bara är integritetskränkande utan också meningslöst, säger Mattias Johansson och Maria Weimer."
Piratpartiet i Uppsala har redan bloggat/skickat PM om det - Kom till manifestationen mot datalagringsdirektivet!

Andra som sannolikt kommer skriva om det under dagen (de de deltar i manifestationen/signerandet):

Nej till datalagring - Två tunga tvåor i Uppsala

Mattias Johansson - Nej till datalagring

Maria Weimer - Säg nej till datalagring!

Mikael Nilsson - http://minimaliteter.blogspot.com/

Stefan Flod - http://stefanflod.com/

Även Camilla Lindberg (också Folkpartiet) sägs ska delta på presskonferensen när detta offentliggörs. - http://camilla-lindberg.blogspot.com/

Och med lite tur inser också lokala media hur viktig frågan är - Upsala Nya Tidning, SR Upplandsnyheter, Nyhetskanalen Uppsala, SVT Uppland (valsajten)

Jag uppdaterar med eventuella länkar allt eftersom jag hinner. Tipsa gärna bland kommentarerna om du ser/hör en nyhet eller ett blogginlägg.

Fler integritetsvänner i (c)
Andra centerpartistiska integritetskämpar är bland andra:

Johan Lundgren, Linköping, som vill ha en Regional integritetsombudsman.Läs mer om förslaget och andra i det lokala integritetsmaifest som Centerpartiet i Östergötland tagit fram.
"Vi är fullt medvetna om att ett samhälle behöver samla in information för att fungera. Det vore exempelvis väldigt svårt att bevilja kreditkort utan att ta del av viss information. Det behövs också information för att begränsa kriminaliteten i samhället. Men med den snabbt ökande tekniska utvecklingen och den alltmer fartblinda mentaliteten så riskerar vi att åsidosätta vår mest grundläggande rättighet. Rätten till ett privatliv."
Johan Pettersson, Örebro, har även han tagit fram ett eget valmanifest med integritet och människors rätt till ett privatliv som en av fokusfrågorna: Svart på Vitt - Manifest
"Ett demokratiskt system är på sätt och vis alltid bräckligt, men det får sin styrka från att människor, myndigheter och organisationer ställer upp på demokratiska spelregler och ger dem sitt stöd i ord och handling. Upphör vi stödja demokratin och respekten för människors integritet riskerar själva demokratin att upphöra."
 Även, den i piratkretsar välkände Erik Hultin, Härnösand, kämpar hårt för integritetsfrågorna. Nyligen var han ute och debatterade FRA-lagen i en lokal "Debattboxning":



Fler mot datalagringen
Centerpartister som tidigare visat sig vara seriösa integritetsvänner genom att skriva på väljarkontraktet mot datalagringen är:
Erik Hultin (igen), Magnus Persson, Oscar Fredriksson och Håkan Thornell.

Om du vill rösta på Centerpartiet och håller demokrati och integritetsfrågorna högt hoppas jag att du hittat någon kandidat att kryssa. Tipsa gärna om fler i kommentarerna nedan.


Ps. Sophia tycker att Integritetsvänner i alla partier ska lämna våra nuvarande partier och gå in i Piratpartiet, men jag tycker det känns både ineffektivt och kortsiktigt. Jag tror inte Sophia vill att alla liberala partier i Sverige helt ska dräneras på sina liberala eldsjälar, vad händer då med de liberala frågorna när vi vunnit slaget om integriteten? Nej, det är nog bättre om vi samarbetar över partigränserna, som Carl-Johan och Camilla gjorde i SvD förra i veckan, och får i Piratpartiet i riksdagen den vägen!

söndag, september 12, 2010

Starcraft 2 - frustrerande bra spel - Folkpartiet vann PolitikerStarcraft!


Jag har klarat av Starcraft-kampanjen på Hard-svårighetsgraden och för tillfället, de korta stunder jag hinner spela, köra jag igenom kampanjen igen för att klara fler Achievements och titta närmare på de kartor och uppdrag jag hoppade över första vändan. Och det är roligt att det finns så många svårighetsgrader på spelet att alla kan få lagom svåra utmaningar.

En achievement jag fastnade på var Blitzkriegkartan Media Blitz, när man skulle klara uppdraget på under 20 minuter. Jag körde kartan flera gånger och hamnade då på precis över 20 minuter, den närmaste var 20:07, alltså 7 sekunder för långsamt! Ganska frustrerande. Men den gick till slut, som tur var. Nu har jag siktet inställt på nästa utmaning, även om den sannolikt får vänta tills efter flytten och valet nästa helg.

Grattis Folkpartiet - vinnare av PolitikerStarcraft 2010
Under senaste veckorna har turneringen PolitikerStarcraft (som jag skrev om här)

En av vinnarna Mattias Sundin, oppositionsråd Norrköping har skrivit om segern - Finalmatcherna

Han går igenom finalmatcherna mot Moderaterna, men nämner också semifinalen mot Piratpartiet. Och visst var det lite cheesy att zergling-rusha så mycket som de gjorde, men det var snyggt spelat oavsett. Och allt är tillåtet i krig och kärlek (och politik!).

I ett tidigare inlägg skryter Mattias också över att han blivit Svensk politisk mästare i Starcraft II

Som jag skrev hos Mattias själv - Fett grattis till Folkpartiet!

Alla matcher kan du titta på på Youtube-kanalen: StarCraft 2 för Politiker
Eller om du har spelet så kan du ladda ner replays på The Pirate Bay - PolitikerStarCraft Replays

Tack så mycket till arrangörerna på Piratpartiet för en riktigt rolig ide och ett bra genomförande! Hoppas det blir en uppföljning till nästa år (eller åtminstone nästa val!) Och hoppas några fler nu har börjat uppmärksamma dataspel som en egen kulturform.


Stacraft-humor
Jag avrundar dagens inägg med lite Starcraft-humor, för de som förstår det:


En liten "skräckhistoria" med ett ovanligt perspektiv - Diary of a Zergling


Och en berättelse med protos-perspektiv - Changelings aren't obvious

lördag, september 11, 2010

Varför röstar en liberal (centerpartist) på Piratpartiet?

Jag har tidigare sagt att jag tänker rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet, jag har till och med skrivit om det på Svenska Dagbladets debattsida. Men den artikel jag och Henrik skrev innehöll en hel del praktiska exempel, inget fel i det, men jag är "ideburen", jag har varit föreningsaktiv hela livet och engagerat mig, och även jobbat, i idéburna organisationer. Därför blir jag så glad när Caspian Rehbinder formulerar ett inlägg som sätter ord på just det jag, som liberal Centerpartist, känner inför riksdagsvalet i år:

Caspian Rehbinder - Varför röstar en liberal på Piratpartiet?

Även Rick Falkvinge har skrivit om samma sak - Därför ska man rösta pirat – ur ett liberalt perspektiv -  men det är lite "tunt". Rick är inte i första hand en ideolog, hans styrkor finns inom andra områden.

Också Emil Isberg har skrivit ett likande inlägg tidigare - Därför ska Centerpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010. Men även det är lite tunt och pragmatiskt.

Men som sagt, Caspians inlägg är så bra, så jag kopierar helt enkelt stora delar här under:

"Det viktigaste är nämligen inte skatterna. Det viktigaste är inte arbetsmarknadspolitiken, eller äldreomsorgen. Det är jätteviktiga frågor, som krävs för att samhället ska rulla på. Men vad ska man liberalisera arbetsmarknaden för, om man inte har rättssäkerhet? Om man lever under en regering som vill införa ett kontrollsamhälle? Om privata aktörer får större befogenheter än polisen?

Om brevhemligheten upphävs för att motverka Sveriges terrorism?

Liberalismen har sin utgångspunkt i individen. Ett samhälle som vill liberaliseras, politiker som vill jobba för ett mer liberalt samhälle, måste också göra det. Man måste börja med de grundläggande individuella friheterna, de medborgerliga rättigheterna. Sedan, när man har en solid grund, kan man liberalisera ekonomin.

Det borde inte vara ett val mellan liberal ekonomi och medborgarrätt. Nu är det det. Nu måste man välja mellan den liberala ekonomiska politiken, och den medborgarrätt som utgör grunden för varje fungerande liberal demokrati.

Jag skulle inte vilja behöva välja Piratpartiet. Jag skulle vilja ha ett liberalt parti som faktiskt ser liberalismen som rättesnöre – även i frågor med individkoppling. Frågor utanför marknaden. Tyvärr finns inte ett sådant alternativ. Jag är därför, som liberal, nödgad att rösta på det enda parti som verkligen står upp för dessa frågor.

Piratpartiet är i dag det enda parti som på allvar driver en trovärdig politik för att stärka yttrandefrihet, äganderätt, rättssäkerhet och brevhemlighet. För en liberal finns inga vettiga alternativ."
Grymt skrivet tamigfaan Caspian!

Rösta på Piratpartiet du också, de behövs i Sveriges riksdag just nu.

Valkampanjande i Uppsala



Valkampanjande med centerpartiet i Uppsala. Superhjälte-tema, som kanske ses på våra caper.


Läs mer m Centerpartiet i Uppsala på - Uppsalaframtid.se

fredag, september 10, 2010

Vänsterpartiet borde kvotera framför egen dörr

Vänsterpartiet är väldigt positiva till att använda kvotering som styrmetod, framför allt för att "rätta till" den ojämna könsfördelningen i toppen på landets styrelser. Men det visar sig att Vänsterpartiets styrelse och deras kommunstyrelseplatser är relativt ojämställda.

SVT - Få V-kvinnor i de rödgröna kommunstyrelserna

Visserligen finns det relevanta invändningar, men det kanske det gör även för företag? Det är kanske därför de flesta företag är emot politisk styrning och kvotering?

Som extra krydda får vi se när Ohly konfronteras med den ojämna könsfördelningen och blir förbannad på reportern istället för att svara på frågan om varför Vänsterpartiet själva inte lever upp till sina egna målsättningar

Kanske Vänsterpartiet ska börja med att könskvotera i sitt eget parti, innan man påtvingar detta på alla andra?

Det är den stora fördelen med att vara liberal, man blir mer sällan anklagad för att inte leva som man lär. Tänk på det Vänsterpartister!

Lyssningstips - Valturnén: ''Kvotering kan va schysst'' - en låt om Vänsterpartiet

Lästips - Centerpartiet ger tips och goda råd istället för att använda lagstiftning och tvång.

Centerpartiet: Maud Olofsson ger ut tipsbok med 200 kompetenta styrelsekvinnor

Aftonbladet: Maud: Här är 200 kompetenta kvinnor

De Rödgröna inser att deras politik är orimlig och ändrar (i smyg)

I de rödgrönas valmanifest stod det att:
"Vi vill att alla arbetsgivare ska göra lönekartläggningar varje år och upprätta handlingsplaner"
Veronika Palm var ute i media och bedyrade hur viktigt det var att alla - ALLA - företagare, även enmansföretgare, skulle göra lönekartläggningar och jämställdhetsplaner, varje år. Bland annat Ekot - Rödgröna vill skärpa regler för jämställdhet, och SvD:s ledarsida - En rad kompromisser utan sammanhang, lyfte upp nyheten.

Dock fick de rödgröna massiv kritik för detta idiotiska förslag och har nu, i efterhand, försökt att ändra på formuleringen så att alla företag under 10 anställda ska få ett undantag. Men de har gjort det utan at berätta för någon.

Det gick dock inte göra det i hemlighet och Expressen uppmärksammat att de rödgröna försöker smyga undan med ändringen. Det minsta man kan begära är väl i alla fall att man är öppen med att man inte längre kan stå för den politik man för? Eller?

Expressen - Maud rasar mot S omgjorda manifest
"- Finns det mer i deras valmanifest som kommer ändras? säger Maud Olofsson."
"– Hur ska man kunna lita på vad de går till val på? Finns det mer i deras valmanifest som kommer ändras? forsätter hon."
Ja, det kan man fråga sig.

Albin har lyft frågan - Oppositionens Fuskmanifest

Magnus, Christian och Anders likaså.

Magnus har också sett en kul grej med deras valmaterial - Urspårat snabbtåg på rödgröna valaffischen

torsdag, september 09, 2010

"Rutavdraget gratis för staten" - är det uppfattat?

Då tar vi det igen - Rutavdraget ÄR gratis för staten, samtidigt som den skapar en massa vita jobb. Det hävdar i alla fall Ann Öberg, enhetschef för offentliga finanser på Konjunkturinstitutet, en ganska trovärdig och opartisk källa, enligt mig. "Vänsterfundamentalister" kanske har andra åsikter om KI:s opartiskhet?

Centerpartiet vill behålla RUT-avdraget och dessutom utveckla det till att innehålla fler delar, allt för att skapa fler vita jobb.

Det är i en intervju i Dagens Industri som Ann Öberg förklarar att RUT inte påverkar statsfinanserna negativt utan är ett nollsummespel ekonomisk. Men med den stora fördelen att upp till 11.000 personer har fått ett vitt jobb som ger pension, SGI-grundande inkomst med mera. Nyheten finns också återgiven, via TT, i DN och Svd.

Dagens Industri - KI: Rut ger nya vita jobb - gratis

Bland annat säger hon:
”De beräkningar vi har gjort visar ju att det här inte kostar något. Därmed går det ju inte att lägga pengarna på en annan reform”, säger hon.


Så det finns inga statsfinansiella argument för att riva upp rutavdraget?
”Nej, det finns det inte”.
Den korta intervjun i SvD avslutas med med följande klargörande:
"Ann Öberg avfärdar därmed de rödgrönas resonemang att pengar från rut-avdraget skulle kunna satsas på välfärden."
Är det uppfattat?

Tillägg: Läs också intervjun med Malin Nordström i Expressen, en av alla som fått jobb tack vare RUT-avdraget

Expressen - "Jag hoppas rut-avdraget finns kvar efter valet"
"- Blir jag av med jobbet får jag väl flytta hem till mamma igen, säger hon. För då har jag inte råd att ha kvar min lägenhet."
Snabba Johan har redan varit på pucken.

måndag, september 06, 2010

"Republik i vår tid?" - Debatt i Uppsala tisdag 7 september

En inbjudan på ett seminarium i Uppsala som kanske kan bli intressant:



I morgon, tisdag den 7:e september anordnar Republikanska föreningen Uppsala en debatt inför stundande val med fokus på frågor om statsskick, monarki eller republik. Deltagande är Maria Weimer från Folkpartiet, riksdagskandidat och republikan, och Jonas Åsenius från Miljöpartiet, riksdag-, landstings- och kommunvalskandidat och monarkist.
Lokal är Ekonomikum sal A 144, och tiden är 18-20.

Se hela afftichen här (pdf) - Sprid gärna inbjudan
Läs mer om Republikanska Föreningens valdebatter.

söndag, september 05, 2010

"Mingeltid" på IKEA



IKEA vet hur de ska formulera sig så att allt låter positivt. "Mingeltid" istället för " knökfullt" och "jättetrångt". :-)

Är du inte kund hos oss - då är du en jävla idiot!

Elgiganten har länge kör med sin slogan - "Det är dumt att betala för mycket"

Sedan kom Media Markt med sin - "Allt annat känns puckat" (kontaktmannen håller inte med)

Nu är det Tele 2/Comviq som kör reklam för sin Comviq kompis med en snarlik idé:



En liten länksamling om detta "genidrag" från Creativedirector - Comviq – Bara korkade köper tjänster ifrån Tele 2
"Comiq/Tele2 visar på nytt att de är ett oseriöst bolag. Deras mobbing reklam är bland det mest osmakliga jag sett någonsin"
Snart kommer vi kunder väl att bli idiotförklarade oavsett vart vi tar vägen, det finns väl alltid någon konkurrent som vill dra igång en kampanj mot just oss. Långsiktigt smart varumärkesstrategi? Knappast...

Är du inte kund hos oss - då är du en jävla idiot!

Om du inte Twittrar om något - har det då hänt?

Berglin är ger en lysande bredsida mot alla sociala medier i dagens SvD:


Jag tänkte först inte posta den, men så läste/såg jag ett roligt blogginlägg hos Julia Skott - Ibland är det svårt med middag - och insåg att Berglin faktiskt har helt rätt! (som alltid!)

lördag, september 04, 2010

Inspiration - "Vi kan klara det här"

Pirat- och integritetsfrågorna är heta nu, först skrev jag och Henrik på SvD Brännpunkt- Vi värnar integriteten, sen skrev Camilla Lindberg (fp) och Carl Johan Rehbinder (pp) på samma ställe om att - Våga vägra datalagringsdirektivet

Sedan skrives det en debattartikel på DN Debatt om att Wikileaks källor kanske inte alls är så skyddade med ett svenskt utgivningsbevis som vi tror (jag nämnde det här) - ”Rena bondfångeriet när Wikileaks talar om källskydd”

Misslyckade internet-filter har också möjlighet att bli en snackis.

Under hela processen med min och Henriks debattartikel (där Henrik förtjänstfullt rattade pennan) kom jag på mig själv med att tänka på en låt av Borlänge-punkarna Mimikry - Vi kan klara det här



Det är framför allt passagen i slutet (1:30 in) jag går och nynnar på:
Det kommer börja med oss två
Men vi kommer bli fler
Det kommer börja med oss två
Vi kommer bli fler än er
Vi kan klara det här…
Är det mig och Henrik de sjunger om? Jag känner mig träffad i alla fall:

Det kommer börja med en Centerpartist och en Sosse
Men vi kommer bli fler
 Det kommer börja med oss två
Vi kommer få fler röster än er
Vi kan klara det här...
Eller vad säger ni?!

Låten är från skivan Alderland, som du kan se/lyssna mer på Mimkrys hemsida. Egentligen handlar låten om Ådalen och facklig kamp, men den blir inte mycket sämre av det! (Jag skrev tidigare om Mimikry här.)


Det går inte längre säga att "ingen skriver om Piratpartiets frågor". Nu gäller det istället att kapitalisera på det som snackas om - så ut och ragga röster, ingen annan kommer göra det åt dig! Jag säger som Michael Jackson:
"If You Wanna Make The World A Better Place Take A Look At Yourself, And Then Make A Change"

Jag kan ju avrunda med att länka till ett annat inspirations-inlägg med Byggare Bob i fokus - Yes we can!

Jag säger som Jocke brukar säga i slutet på sina måndagsposter - Nu kör vi!

Sagt om SvD-artikeln - "Episk awesomeness" och "Ni är vinden i våra segel"

Mitt och Henriks debattinlägg på Svenska Dagbladet igår - Vi värnar integriteten - där vi säger att vi tillfälligt överger den traditionella blockpolitiken till förmån för att stoppa övervakningssamhället, bland annat FRA-lagen, Ipred och Datalagringen, har fått en hel del gensvar. Mest av Pirater såklart, som är glada över att ha fått minst ett par röster till.

Henrik tackar för allt stöd och sammanställer lite länkar på sin blogg - Tack för allt stöd! - Jag tänkte göra något liknande här.

Bästa citatet från igår stod Magnihasa för i inlägget - Awesome!
"Fenomenalt episk awesomeness på en skala som går bortom den geologiska institutionens största diagram!"

Josh utser oss till väderfenomen - Vinden i våra segel.
"På sina respektive bloggar utvecklar Brändén och Berglund  sina tankar och motiv ytterligare. Det är stark läsning som jag verkligen rekommenderar, och mellan raderna kan man ana både frustration och djup sorg över att behöva vidta dessa åtgärder. Jag känner just nu en så djup respekt för både Markus Berglund och Henrik Brändén att jag inte riktigt kan uttrycka den i ord, och de som läst mig ett tag eller pratat med mig någon gång vet att det är ovanligt.
Tack för ert patos, för er principfasthet och inte minst för ert stöd. Ni är vinden i våra segel."

OlofB utsätter mig och Henrik för hans första vlogg-test - Korta kommantarer



Hans på Motpol - Respekt!
"När så många fegar ur, positionerar sig och tänker på sina karriärer följer vissa rösten inifrån sina hjärtan.
Det är respekt!"
Hax - Grabbarna som löper linan ut
"Att dagtinga med sitt samvete och byta åsikt för sitt partis skull – eller att byta parti på grund av de åsikter man har och de principer man står för, det är något som många just nu funderar över. Det senare alternativet är helt klart det hederliga sättet att hantera frågan."
Emil Isberg - Såklart Piratpartiet har en chans i Riksdagen
"Läs artikeln. Inse faktum. Piratpartiet måste komma in i Riksdagen."
Rick Falkvinge - Med valrörelsen i full gång: visa färger!
"Den är väl värd att läsa, hela tankeflödet är utmärkt argumentation att ta med sig själv till vänner och bekanta."
Lars-Ericks blogg, en  mycket bra sammanfattning - Var otrogen mot "ditt" parti, men trogen din ideologi.
 Jag ser det som ett friskhetstecken för demokratin att människor tänker igenom om det parti de en gång anslutit sig till, och som man dessutom arbetat aktivt för, håller fast vid sin ideologi eller ändrar sig i en riktning som inte stämmer med den egna grundövertygelsen. Problemet är dock ofta att det inte finns goda alternativ att gå till bland riksdagens partier. Avideologiseringen brer ut sig alltmer.
[...]
Jag hoppas verkligen att de gamla partierna inser att de är på fel väg. Om inte årets val blir ett uppvaknande så kan smällen bli än värre senare. Det finns ju nya partier. Det är inte obekant att jag sympatiserar med ett (pp) och starkt ogillar ett annat (sd). Poängen är att de inte hymlar med vad de vill, vad de står för.
Farmor Gun skriver också, såklart - När viktiga värden står på spel.
"Måste börja med att gotta mig åt Markus ”Lake” Berglunds och Henrik Brändéns modiga beslut att i en Brännpunktartikel  stå upp för de frågor som Piratpartiet brinner för. För dem är Ipred-lagen, FRA-lagen och datalagringsdirektivet inget som man kan rycka på axlarna åt, vilket de tongivande partiledarna både till höger och vänter gör."
Erik Laakso - Opinionen står och väger
"Jag har tidigare ställt frågan om vi med sympatierna hos andra partier, kan och bör hjälpa Piratpartiet genom stödröstande. Här ser vi två personer som inte bara snackar, utan som också gör."

Opassande är inte så förvånad - Riskdagen nästa
"Som jag påpekat i tidigare inlägg är knappast PP ett vitt blad som uppstått ur ingenting. Det är f.d. alla-möjliga-partier från riksdagen egentligen."
Tejpad undrar - Vem värnar integriteten?

Henry Rouhivuori tycker artikeln var en - Bra början på valet

Värmlandspiraten - Integritet var det ja...

Fritzson - ”Vi kan inte rösta på våra vanliga partier i årets riksdagsval”


Michael Gajditza  - Därför byter de parti och röstar Pirat

Ensson tycker det är en - Schizofren valrörelsebevakning

Mikalea är - I valet och kvalet 2010

Jag avslutar med Scaber Nestor - Våga vägra Datalagringsdirektivet
"Var hamnar din röst?
Prioriterar du 100kr i sänkt skatt, 100kr i bidrag eller ett bevarande av medborgerliga rättigheter?"
Vad svarar DU på den frågan?

torsdag, september 02, 2010

Jag på SvD Brännpunkt - ”Vi värnar integriteten”, därför röstar vi Pirat


Idag är jag publicerad på SvD.se med en debattartikel där jag förklarar hur jag tänker rösta i höstens riksdagsval:

SvD Brännpunkt - ”Vi värnar integriteten”

Det är jag och Henrik Brändén som står som avsändare till debattartikeln. Henrik är en tidigare aktiv socialdemokrat som nu går ut och lämnar partiet. Så långt går inte jag, men jag uppmanar ändå folk att rösta på Piratpartiet i Riksdagsvalet. De behövs där. Som vi skriver i vår blocköverskridande artikeln om de övervakningslagar som sköljt över oss de senaste åren, FRA, Ipred och snart datalagringsdirektivet:
"Detta är inte rimliga eftergifter i kampen mot terrorism och piratkopiering. Det är istället precis det slags beteende mot medborgarna, som för tjugo år sedan vände oss mot öststaterna. Dessa åtgärder kan inte beskrivas som ett första steg på vägen mot ett övervakningssamhälle. De har varit avgörande steg rakt in i ett sådant samhälle. Som vi redan tagit!"
Henrik Brändén skriver mer på sin blogg om sitt ställningstagande - Jag lämnar (s) för Piratpartiet

En tung passage i hans inlägg:
"Varför tre veckor före valet? Varför går jag ut med detta nu, så snart före valet? Därför att det är först nu mina tankar och känslor sorterats färdigt. Och därför att jag i det längsta ville tro att mitt älskade parti skulle besinna sig, men tänkte gömma sin reträtt bakom kompromisser med samarbetspartierna, till exempel i valmanifestet. Men det visade sig vara önsketänkande."

Jag har ju redan tidigare skrivit om mina egna ställningstaganden här på bloggen. Jag tipsade alliansen vad de behövde göra för att få min röst, jag förklarade varför jag gav min röst till PP i Europarpalamentsvalet, när bägaren rann över och Maud dissade integritetfrågorna i årets val,. Jag har också skrivt om framtiden för Piratpartieti riksdagen och om framtiden, punkt.

Länkkärlek!
Andra som redan hunnit skriva om SvD-artikeln:
Qeruiem - Jamen, det är ju för fasen rent lysande!
Scaber Nestor - Till övervakningens land, går båda blocken hand i hand. (Lake & Bränden uppmanar sossar och centerpartister att rösta PP.)
PP: nyhetsbevakning - SvD Brännpunkt: Därför lämnar vi S och C
Magnihasa - Awesome!

Vi ses kanske på stan i Uppsala, där jag kommer fortsätta kampanja för Stefan Hanna, Oscar Sundevall och Centerpartiet.

Uppdatering: Sagt om SvD-artikeln - "Episk awesomeness" och "Ni är vinden i våra segel"

Meta-undersökningar om undersökningar

Den senaste opinionsmätningen visar att den senaste opinionsmätningen eventuellt hade rätt.

DN skriver - Sex av tio väljare tror på borgerlig valseger

"Enligt opinionsmätningarna är det fortfarande ovisst vem som ska vinna valet. Men en stor majoritet av väljarna är redan övertygade om att det blir borgerlig valseger. Även de flesta rödgröna sympatisörer tror på valförlust, enligt DN/Synovates mätning."

Visserligen ett roligt resultat, men det börjar gå till överdrift med opinionsmätningar nu.

DN har alltså börjat göra undersökningar om undersökningarna. Det blir bara patetiskt DN, granska och analysera de politiska alternativen istället (inklusive Piratpartiet)

SvD har också skrivit.

Adoptera en Valstuga!
Själv har jag tagit mitt medborgerliga ansvar och adopterat en valstuga, i år igen. Fast i år är det 5 stycken, inte 1! Och jag hade inga problem med de valsedlar som skulle ut igår.


Det finns fortfarande en hel del valstugor kvar, även på valdagen, "adoptera" en valstuga du också!

Valsedelbokning för Piratpartiet

"Mitt" fackförbund på yttrandefrihetens sida

Jag läste ledaren i DIK-forum, "mitt" fackförbunds medlemstidning och blev väldigt glad. Ett rakt, tydligt ställningstagande för yttrandefriheten, utan en massa "men".

Karin Linder, DIK:s förbundsordförande - Det krävs mer än siffror i valdebatten
"Att värna yttrandefriheten är en av den statliga kulturpolitikens hörnstenar. En man i Uppsala har nyligen dömts för brott mot barnpornografilagen eftersom han lagrade mangateckningar, föreställande barn i sexuella positioner, på sin hårddisk. Vad har vi i våra bibliotek och arkiv som måste rensas ut? Har lagens stiftare och uttolkare hamnat snett när det blir brottsligt att titta på serietidningsteckningar? Ska vi ha informations- och yttrandefrihet eller titt- och tankebrott? Vad händer när vi förbjuder tankar, oavsett hur anstötliga de är? Vad händer när vi får domar som baseras på material som ingen får ta del av? Känns det som ett rättssäkert samhälle? Knappast.

Hur hänger nu detta ihop med visionen om mig som den goda föräldern? I min vision om samhället hänger all styrning ihop. Den statliga kulturpolitikens mål måste avspeglas även i justitiedepartementets arbete, precis som yttrande- och informationsfrihet måste avspeglas i kulturmålen."

Ibland är jag stolt över det fack jag har valt att vara med i, idag är en sådan dag. :-)

Du kan läsa mer om DIK här.

Jag har skrivit ett par inlägg om barnpornografidomen i Uppsala tidigare - inlägg 1, inlägg 2.

Blandade Wikileaks-länkar

Lite aktuella länkar och media-klipp om Wikileaks:

Medierna i P1 - Sverige är frizon inte bara för Wikileaks
"I Medierna tittar vi på hur Sverige och andra länder blir ett slags omvända skatteparadis - informationsparadis där webbplatser som annars skulle stämmas eller stängas kan få yttrandefriheten skyddad."


Sverige blir frizon inte bara för Wikileaks by Medierna

Fokus - Han utmanar svensk grundlag
"– Det går inte att behålla det starka ordet om man radikalt ändrar lagstiftningen och gör den mer internationell. Utredningarna är ett uppenbart tecken på att Sveriges ledande skikt uppfattar det svenska systemet som väldigt jobbigt att försvara, säger han."
IDG - Wikileaks flyttar till "kärnvapensäker" anläggning

IDG - Folkpartist välkomnar Wikileaks till Sverige
Och "folkpartisten" är självklart Camilla Lindberg:
"Hon tycker att Sveriges yttrande- och tryckfrihetslagar ger goda förutsättningar för att välkomna all slags digital information.
– Framför allt handlar det om att inte stifta lagar som försvårar för företag att komma hit. När der kommer fler regleringar, som FRA och datadirektivet, så mister vi också serverkunder, säger hon."

Se också följande klipp med Julian Assange, Wikileaks-grundaren, på Expressen-TV:




Jag ser också fram emot mer spännande saker att länka på torsdag... :-)

onsdag, september 01, 2010

Cecilia Wikström (fp) fortsätter bekämpa den personliga integriteten

Cecilia Wikström skriver i dagens SvD tillsammans med Folkpartikollegan Eva Edwardsson att vi måste ha en särlagstiftning på nätet, för at folk kränker varandra online.

SvD Brännpunkt - Vi måste stå upp mot nätmobbningen

Bland annat skriver de:
"Ett viktigt steg vore att införa brottsrubriceringen digitalt ofredande som en modern brottsrubricering som skulle kunna innefatta ofredande genom spridning av nakenbilder eller kränkande bilder utan tillstånd och författande av kränkande och nedsättande omdömen om andra i en digital miljö i syfte att såra."
Varför ha en särskild lagstiftning som bara gäller på nätet? Den ska i så fall självklart vara teknikneutral. Är problemet att det idag är tillåtet sprida nakenbilder, så är det i så fall DET man ska angripa, inte nätet i sig.

Som Folkpartister och äkta batongliberaler måse de också få in lite formuleringar om hur farligt det är med anonymitet på nätet:
"Det är troligt att anonymiteten bidrar till att många är beredda att vräka ur sig vilka elakheter som helst via nätet eller annan form av elektronisk kommunikation. Det är därför också rimligt att ifrågasätta om det verkligen är rimligt att skydda denna anonymitet just vad gäller digitalt ofredande."
Nej, Sluta hitta på speciallösningar för internet! Brott ska behandlas lika, oavsett var de begås. Dessutom är jag synnerligen skeptisk till om majoriteten av de brott som åsyftas i artikeln verkligen går att förhindra genom att slakta den personliga integriteten. Grundaren av en specifik Facebookgrupp med mobbing-inslag brukar till exempel inte vara svår att identifiera. Det brukar för övrigt inte vara svårt att identifiera grundare av någon Facebookgrupp...

Peter Harold har rätt när han skriver att - Kränksjuka gynnar 1984-samhälle
"Det finns ett stort problem med att offra anonymiteten på Internet för att barn är omsams med varandra. Jag ifrågasätter om det är värt det. För det första: Hur lagföra de gärningsmän som är under 15 år?"
Invändningarna är många, men som ett första steg kanske vi ska försöka göra lagstiftningen teknikneutral, istället för att skapa en massa nya brottsrubriceringar? Snälla?

Ilsken Jytte Guteland skäller ut partivän - och annan smutskastning

Jytte Guteland, ordförande SSU, skällde i morse ut Peter Akinder, politisk chefredaktör på oberoende socialdemokratiska Östran. Det var närmast plåsamt att lyssna på, Jytte svarade inte på frågorna, utan spenderade varje sekund av talartid att antingen skälla på Alliansen eller göra personangrepp på Peter Akinder.

Peter försökte flertalet gånger höja nivån på debatten, över floskel- och smutskastnings-nivån, men Jytte drog obönhörligt ner hela debatten dit igen. Hela målet med hennes medverkan handlade om att miskreditera Peter Akinder på ett närmast destruktivt sätt...

Morgonens citat låter jag Jytters avslutning bli, som snarast liknande en direkt order:
"Nu gäller det att sluta tjura och rätta in dig in i ledet."

Ord och inga visor! - Reta inte upp S-topparna, då får du råpisk i media.
P1 Morgon - Rödgrönt samarbete kritiseras

Jag hoppas verkligen att P1 aldrig mer tar in Jytte som gäst, hon sänker kvalitén i hela programmet!

Vad det gäller själva slutsatsen - att Socialdemokraterna har förlorat väljare genom att samarbeta, där håller jag faktiskt med Jytte, även om jag inte delar hennes rosenskimmrande beskrivning. Socialdemokraterna har, dock tvingats in i ett samarbete de inte ville, på grund av den borgerliga regeringens tydliga Allians för Sverige.

Att gå till val som tre helt fristående partier hade inte setts som ett trovärdigt alternativ av väljarna. Så Socialdemokraterna hade två dåliga alternativ att välja på och valde det minst dåliga, men även det visade sig vara ett riktigt dåligt alternativ.

Göran Skyttes kolumn i Svd sammanfattar det lysande - De rödgröna vilar som på spikmatta
"Det var ju inte så att Miljöpartiet friade till Vänsterpartiet. Det var ju inte så att Vänsterpartiet plötsligt kände ett oemotståndligt behov av att gulla med Miljöpartiet. Det var inte så att de ingick ett frivilligt äktenskap. De ingick ett av Mona Sahlin framtvingat tvångsäktenskap."
Där hittar man grundproblemet i det rödgröna samarbetets trovärdighets- och opinionsförluster. Det och det faktum att Socialdemokraterna under det senaste decenniet varnat för kommunisterna i Vänsterpartiet...

Andra som skriver bra - Anders EdwardssonSvd Ledare, SvD Ledare 2

Mer smutskastning
Notera dessutom Socialdemokraternas planerade smutskastningskampanj mot Fredrik Reinfeldt genom påkostade annonser i tidningarna:

Expressen S-kampanj förnedrar Reinfeldts ekonomi

Fattar Sossarna inte att hyckleriet om att de "vill ha en ren valrörelse" är så uppenbart falskt, när alla ser vem det är som smutskastar vem vid det här laget? Skrämmande!

Anybody sätter in smutskastningskampanjen i ett sammanhang - "Vi tycker det räcker nu!"

Rick Falkvinge hyllar Centerpartiets politik

I dagens utfrågning i Expressens valstuga svarar Piratpartiets Rick Falkvinge på frågor:

Expressen - Rick Falkvinge: "Ibland gör vi fel"

Han svarar bland annat på frågan (04:40 in i klippet) vilka andra partier som står Piratpartiet nära och svarar direkt Centerpartiet och Miljöpartiet, och att de har en bra politik på integritetsområdet...




Direktlänk till klippet.

Tipstack till Hanna.