lördag, september 11, 2010

Varför röstar en liberal (centerpartist) på Piratpartiet?

Jag har tidigare sagt att jag tänker rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet, jag har till och med skrivit om det på Svenska Dagbladets debattsida. Men den artikel jag och Henrik skrev innehöll en hel del praktiska exempel, inget fel i det, men jag är "ideburen", jag har varit föreningsaktiv hela livet och engagerat mig, och även jobbat, i idéburna organisationer. Därför blir jag så glad när Caspian Rehbinder formulerar ett inlägg som sätter ord på just det jag, som liberal Centerpartist, känner inför riksdagsvalet i år:

Caspian Rehbinder - Varför röstar en liberal på Piratpartiet?

Även Rick Falkvinge har skrivit om samma sak - Därför ska man rösta pirat – ur ett liberalt perspektiv -  men det är lite "tunt". Rick är inte i första hand en ideolog, hans styrkor finns inom andra områden.

Också Emil Isberg har skrivit ett likande inlägg tidigare - Därför ska Centerpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010. Men även det är lite tunt och pragmatiskt.

Men som sagt, Caspians inlägg är så bra, så jag kopierar helt enkelt stora delar här under:

"Det viktigaste är nämligen inte skatterna. Det viktigaste är inte arbetsmarknadspolitiken, eller äldreomsorgen. Det är jätteviktiga frågor, som krävs för att samhället ska rulla på. Men vad ska man liberalisera arbetsmarknaden för, om man inte har rättssäkerhet? Om man lever under en regering som vill införa ett kontrollsamhälle? Om privata aktörer får större befogenheter än polisen?

Om brevhemligheten upphävs för att motverka Sveriges terrorism?

Liberalismen har sin utgångspunkt i individen. Ett samhälle som vill liberaliseras, politiker som vill jobba för ett mer liberalt samhälle, måste också göra det. Man måste börja med de grundläggande individuella friheterna, de medborgerliga rättigheterna. Sedan, när man har en solid grund, kan man liberalisera ekonomin.

Det borde inte vara ett val mellan liberal ekonomi och medborgarrätt. Nu är det det. Nu måste man välja mellan den liberala ekonomiska politiken, och den medborgarrätt som utgör grunden för varje fungerande liberal demokrati.

Jag skulle inte vilja behöva välja Piratpartiet. Jag skulle vilja ha ett liberalt parti som faktiskt ser liberalismen som rättesnöre – även i frågor med individkoppling. Frågor utanför marknaden. Tyvärr finns inte ett sådant alternativ. Jag är därför, som liberal, nödgad att rösta på det enda parti som verkligen står upp för dessa frågor.

Piratpartiet är i dag det enda parti som på allvar driver en trovärdig politik för att stärka yttrandefrihet, äganderätt, rättssäkerhet och brevhemlighet. För en liberal finns inga vettiga alternativ."
Grymt skrivet tamigfaan Caspian!

Rösta på Piratpartiet du också, de behövs i Sveriges riksdag just nu.

4 kommentarer:

Caspian Rehbinder sa...

Tack så hemskt mycket! Eller kanske varsågod. Eller både och. Hur som helst är det både rörande och otroligt, otroligt glädjande att du tycker så mycket om min text. Tack!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Du får väl "skylla dig själv" som skriver så vassa texter. :-)

E-mannen sa...

Min spontana respons när någon sätter skatte/pengafrågor högre på dagordningen än demokrati/yttrandefrihet är att påpeka hur Kina är ett land där det tänket gått till sin extremitet.

Jag vill fan inte ha det som i Kina där det är fullt möjligt att tjäna pengar som gräs men att prata om vad som hände på Himmelska fridens torg 1989 eller att få lägga sin röst på vem som ska styra är omöjligt.

Man såg ju lite åt vilket håll det barkade när Göran Persson hyllade dem för deras politiska stabilitet. :-/

Markus "LAKE" Berglund sa...

Visst är det en rejäl skillnad mellan Kina och oss E-mannen men förhoppningen är ju att den ska minska, då genom att Kina ska bli mer likt oss, inte tvärt om...

Vi har ju andra exempel - censur av hemsidor mm.