fredag, augusti 20, 2010

Vem ska samarbeta med Piratpartiet?

Mitt inlägg igår - Bekräftat av partiledningen - Integritetsfrågorna är ingen prioritet för (c), var lite skrivet i affekt. Men slutsatsen kvarstår - jag tänker rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet i höst (och (c) i lokala valen). Jag hoppas jag får fler att göra som mig, bland annat Erik Laakso, som fortfarande "velar kring kamrat 2,5%".

Men, det innebär inte att jag vill att Centerpartiet ska åka ut ur riksdagen. Jag vill inte ens att Centerpartiet ska gå sämre än förra valet. Jag är dock rädd att det behövs för att partiledningen ska komma till insikt i hur idiotisk de ha agerat kring sveket av så tydliga vallöften om de personlig integritet, eller i värsta helt enkelt fall bytas ut till några som har den insikten. Just nu försöker man bara ignorera frågan och kör på som om inget har hänt.

Men det är väldig synd, för Centerpartiet var tidigt ute och visade att det fanns en förståelse för informationspolitiska frågor och öppenhetsfrågor på internet. Det ser man bland annat i det Öppenhetsmanifest som skrev redan 2006. Partiet var också aktiva och pratade personlig integritet, och i kombination med den i övrigt liberala framtoningen attraherade man nya väljare bland liberaler och ungdomar. Tyvärr vet vi alla sedan hur det gick Centerpartiet vek sig i fråga efter fråga för moderaternas övervakningsiver och, trots visst motstånd i enstaka frågor, blev resultatet påfallande ofta väldigt integritetskränkande, ny lagstiftning.

Det hjälper inte att Centerpartiet, gång på gång, "tar strid", "kämpar för" och "arbetar mot" en liberlare lagstiftning, om resultatet fortfarande går åt fel håll. Tyvärr är det knapptryckningarna som räknas mest, inte de frågor man pratar om.

Den viktiga frågan - vad ska en liberal rösta på¨?
Jag har ju redan deklarerat vad jag ska rösta på, men om man tycker det är viktigare att Alliansen vinner valet, än att integritetsfrågorna får en stabil plattform i riksdagen, vilket parti ska man då rösta på? Är Centerpartiet ett alternativ då?

Hanna Wagenius - Centerpartiets valfrågor
"Integritet då? Vi brände den bron rejält 2008. Vi klappade oss själva på axeln för bra bränning 2009. Vi som parti är helt enkelt inte där än. Jag personligen driver integritetsfrågan internt, och har säkerligen ett par tuffa strider framför mig innan jag och mina medkombatanter har baxat partiet rätt igen."
Samtidigt pågår det ju faktiskt en rörelse i Centerpartiet, där bland annat Ungdomsförbundet arbetar väldigt aktivt, så förhoppningsvis kan Centerpartiet kommer på "rätt köl" igen. Är exempelvis Folpartiet ett vettigt alternativ istället?


Mathias Sundin (fp) skriver en "replik" på SvD om det Maud sa - ”Partierna opålitliga i integritetsfrågor”
"Att partierna inte går att lita på i integritetsfrågor, och att vi istället får vända oss till enskilda, självständiga, riksdagsledamöter. Samma sak gäller inför valet i år. Väljare som vill stärka integriteten i Sverige måste hitta riksdagskandidater de kan lita på."
Mathias hänvisar också till sidan www.nejtilldatalagring.se - Om väljarkontrakt i SvD

Andreas Froby kommer till samma slutsats - Liberaler passar i ett liberalt parti
"Folkpartiledning går ibland ut med skrämmande utspel, men kritiken mot dessa inom partiet försäkrar mig om att partiet fortfarande är liberalt och kommer fortsätta gå liberala steg framåt. Vi har som parti tyvärr inte varit så bevakade av den personliga integritet alla gånger, där har centern varit rätt alternativ, så det är synd nu när de överger FRA-kritiken. Inom Folkpartiet och Centern finns fortfarande en stark FRA-kritik och alla inskränkningar av den personliga integriteten. Hur fler vi är som talar upp om det kommer leda in i rätt riktning. Sen gäller det att kryssa rätt i valet, därför kryssar jag Kandidat 42."
Hans Egnell försöker analysera Mauds "utspel" i SvD om att ignorera integritetsfrågorna - Ingen opposition
"Kortsiktigt och valtaktiskt är det säkert rätt. Frågan om personlig integritet finns inte med på väljarnas radar och antalet personer som byter parti och går över till Piratpartiet på grund av detta är försvinnande litet. Bloggbävningen 2008 var ingen folklig proteströrelse. Frågan samlade visserligen människor från alla politiska läger, men för den genomsnittlige väljaren var den förmodligen rätt obegriplig. Och oviktig. Så illa är det faktiskt.

Men långsiktigt gör sig Centern ovän med just den liberala väljargrupp som de flirtar med i andra frågor. Det går faktiskt att vara vän av arbetsmarknadsavregleringar och vän av personlig integritet samtidigt."

Vem ska Piraterna samarbeta med, om de kommer in?

Rick Falkvinge skriver om att det är - En månad till valet
"Med det finns det inte längre ett enda parti i Alliansen som står upp för integritets- och demokratifrågor. Vad gäller de rödgröna, så har Miljöpartiet och Vänsterpartiet en del sådana frågor på agendan, men de kompromissar bort dem direkt och lägger sig platt för Socialdemokraterna[...]"
Michael Gajditza hugger skoningslöst - Centern sviker i integritetsfrågan, tidigare manifest värdelöst

"Nej, Maud Olofsson, detta är ytterligare ett svek av många från centern under den senaste mandatperioden och jag hoppas att det straffar sig och att ni åker ur Sveriges Riksdag. Där ska rakryggade människor företräda oss väljare och rakryggad är väl det minsta du varit som ledare för centern."
Visst har Mikael och Rick poänger i det de säger, samtidigt tror jag mycket av Centerpartiets närmast ryggradslösa politik i vissa frågor har blivit som det blivit för att man är ovana att sitta i en koalitionsregering. Jag tror att Centerpartiet kommer bevaka de vallöften man nu ger, betydligt hårdare. Tyvärr har man ju då inte ens nämnt integritetsfrågorna i denna valrörelse, så för en integritetsvän är ju det en synnerligen klen tröst. Men med hjälp av Piratpartiet kan det nog bli snabb ändring på det. Piratpartiet kan få integritetsfrågorna att få fart i Centerpartiet!

Men med tanke på Centerpartiets tidigare arbete med integritetsfrågor och det, bland medlemmarna, ganska omtyckta Öppenhetsmanifestet, så tror jag att Centerpartiet kan bli en väldigt bra samarbetspartner till Piratpartiet i riksdagen. Mycket bättre än exempelvis Beatice Asks moderater, eller? Men då kan man knappast ha som ambition att slänga ut det parti man helst vill samarbeta med, eller skälla på de riksdagsledamöter som höll ut längst i kampen mot den integritetskränkande FRA-lagen. Istället bör Piratpartiet uppmuntra integritetsvänner och liberaler att rösta på Centerpartiet, för en riksdag utan Centerpartiet har tappat en stark röst för integriteten. Alla vill inte rösta på Piratpartiet, men då är Centerpartiet det näst bästa alternativet.

4 kommentarer:

Michael Gajditza sa...

En sak jag funderat på är varför centern inte tidigare under mandatperioden då man, som du säger, fortfarande såg ett värde i integritetsfrågorna, sökte ett valsamarbete med Piratpartiet på samma sätt som man en gång gjorde med KD? Jag tror iofs att PP sagt nej men det hade varit en intressant fråga. Du skrev något i artikeln om att man lagt sig för moderaterna i dessa frågor och det är ju helt riktigt men man får heller inte glömma Folkpartiets nya roll som "batongliberaler" under f:a Björklund-Pehrson.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det är ju ganska uppenbart att PP skulle neka alla former avvalsamverkan med alla partier, så den enda anlendingen att fråga skulle vara i form av en PR-aktivitet...

Och jo, det finns en hel del batongliberaler i Folkpartiet, men jag tror också att de rakryggade liberaler som finns kvar där har en betydligt starkare ställning än liberalerna i Moderaterna. Jämför Karl Sigfrid med Camilla...

Jonas Sandberg sa...

Finns endel goda centerpartister ändå, och du är en av dom. Vi gjorde en liten PR-kupp med CUF på Stora Nolia förra veckan i Piteå (mest för att fula oss).

Länken här nedan kanske kan glädja dig lite ;)

http://upl.alvsbyn.nu/files/20100813_007.jpg

Markus "LAKE" Berglund sa...

Haha, kul grej Jonas!

:-)