söndag, oktober 31, 2010

Hot om minskad yttrandefrihet i Sydafrika och Turkiet

P1 Morgon har många bra krönikor. Den senaste jag hörde var från Sydafrika, där Maria Sjöqvist rapporterar om förslag om att stärka censurlagstiftningen mot landets medier, med en media-tribunal.

P1 Morgon - Maria Sjöqvist, Johannesburg

Argumenten hämtas bland annat i upprördheten över en tavla där Nelson Mandela porträtteras som död:




Läs mer om tavlan och händelsen på ArtInfo, AfricanColours eller brittiska Guardian.


I Turkiet pågår det också en hård kam om yttrandefrihet eller inte.

SvD, Bitte Hammargren - YouTube snart tillbaka i Turkiet

"Men nu verkar det som om YouTube kommer att släppas fritt igen.  Men blir detta verkligen en seger för yttrandefriheten?
Anledningen till att bannlysning kan hävas är, enligt tidningen Today's Zaman, att turkiska medborgare som äger International Licensing Service har sett till att de filmer om Atatürk som ansågs ärekränkande och förolämpande har raderats."

LYMEC mot censur i Europa
Du har väl skrivit på de unga europaliberlaerna, LYMEC:s upprop mot europeisk censur?


LYMEC launches campaign against website blocking

Och skriv på här - Deletion - not blocking

Johan Linander och (c) måste sluta försvara dåliga lagförslag

I en ledare i gårdagens Upsala Nya Tidning (30/10, *Uppdaterad* - äntligen ligger texten på nätet) får Johan Linander kraftig kritik för att han försvarar datalagringen orimliga integritetsintrång och polismetodutredningens oproportionerliga förslag att sänka "tröskeln" för när polisen kan begära ut abonnentuppgifter. UNT-ledaren avslutar med en uppmaning till Beatrice Ask att "tydliggöra att Linanders åsikter inte är regeringens"!?!

Hur fasen kunde det bli så att Moderaterna kunde framstå som mer värnande om den personliga integriteten än Centerpartiet?! (Ja, UNT-ledaren innehåller en hel del felaktigheter och hopblandningar, men oavsett så framstår det som att Beatrice Ask är den som kan skydda medborgarna mot "Johan Linanders oproportionerliga lagförslag".)


Historian upprepar sig - Johan Linander och Centerpartiet fortsätter vara "bror duktig" i Alliansen och försvarar alla idiotiska förslag, medan Moderaterna och "landsfader Reinfeldt" tar cred för allt som är bra.

Får jag ge ett litet förslag på telefonmanus nästa gång medierna ringer till en Centerpartist och vill ha kommentarer om integritetskränkande lagstiftning - citera det här:
"Vi i Centerpartiet tycker datalagringen i kombination med polismetodutredningens förslag är idiotisk och integritetskränkande men tvingas rösta för då vi ingår i ett samarbete som handlar om ett givande och tagande. Jag kan och tänker inte försvara förslag som strider mot Centerpartiets ideologi, utan ni får istället kontakta Beatrice "gredelina kuvert" Ask eller Johan "batongliberalen" Pehrson."
Vi (centerpartiet) kan inte spendera hela den här mandatperioden med att försvara förslag som är idiotiska (också kallat "göra en Staffan"). Låt de som lägger fram idiotiska förslag försvara dem och ta istället avstånd från sådana förslag. Annars kan du lika gärna lämna över din riksdagsplats till en Skåne-Moderat direkt, så slipper vi fyra års lidande när Centerpartiet utplånar sig själva. Stödröster är ingen långsiktigt hållbar strategi... 

Robotpartiet håller med Linander, även om de också är lite humoristiskt oproportionerliga, som alltid:

Robotpartiet - Johan Linander (C) och RP: Teleportera allt till Mars

Brott ska bestraffas hårt tycker RP:
"Fula tankar om exv sex, miljökatastrofer, terrorism, oppositionsideologi – teleportera fritänkarna och allt inom tre kilometers radie till Mars."
Alla är skyldiga, då gör det inget med lite "svinn" när man ska genomföra straffet:
"Har man bara rent mjöl i påsen så rör man sig naturligtvis inte inom tre kilometers radie från pågående brott."
;-D

Någon som påpekar att även justitieutskottets vice ordförande lägger fram felaktiga fakta ibland är Maria Abrahamsson.

Maria Abrahamsson - Och Linander har koll på…straffrätten?
"Ursäkta, men naturligtvis kan man ha olika krav beroende på vilket brott!

Hela systemet med straffprocessuella tvångsmedel genomsyras av den tanken. Ta till exempel husrannsakan, RB 28:1, som får ske endast om fängelse ingår i straffskalan för det misstänkta brottet. En av integritetshänsyn självklar begränsning."
I Svenska Dagbladet ryter Jon Karlung, Bahnhofs VD, ifrån:

Svd - "På många sätt värre än FRA"
"Syftet är att underlätta utredningar av exempelvis fildelning, förtal och grooming på nätet, men Jon Karlung, styrelseordförande och storägare i bredbandsföretaget Bahnhof är kritisk till förslaget.
– DDR-samhället rycker allt närmare. Det här kan heller inte reduceras till bara fildelning. Nästan alla brott har ju böter i straffskalan. Jag skulle säga att det här på många sätt är värre än FRA-lagen. Det här är ett allvarligt demokratiskt hot mot hela samhället, säger han."
Kolla också debatten om datalagringInternetdagarna, omsorgsfullt dokumenterad av Jardenberg:

Joakim Jardenberg - Debatt om datalagringsdirektivet

(Hmm, går det inte ändra storleken på inbäddade Bambuser-filmer?)

Läs mer
Andra som också skrivit bra om DLD och förslagen i polismetodutredningen de senaste dagarna:
Anna Troberg i Aftonbladet, Anna Troberg på bloggen, Mina Moderata Karameller, JensO, Leif Ershag, Torbjörn Jerlerup, Hans Egnell är rädd, Michael Gajditza samt Lars-Erik.

Avrunda med Martin Olsvenne, som tycker medierna gör synnerligen dåliga prioriteringar. Hax håller med.

Läs också Johan Linander själv, där han försvarar lagförslaget - Ska polisen kunna utreda brott på nätet som inte ger fängelse?

Men som sagt, jag ser hellre ett Centerparti som den personliga integriteten och förlorar regeringsmakten om fyra år, än ett Centerparti som bara gör som Moderaterna vill och åker ur riksdagen.

Det är dags att ta en paus i den här typen av lagar nu. Det går inte överblicka alla de lagar som sammantaget får effekter för att minska min personliga integritet och för min frihet.

Jag avslutar med att citera Henrik Alexandersson som formulerar det lika klockrent som alltid - Den lilla människans storhet

"Privatlivets helgd är viktig för att folk skall slippa oroa sig för att allt de företar sig kan misstolkas eller misstänkliggöras. En stärkt integritet låter människor vara frimodiga, uppkäftiga, kreativa eller bara en smula kufiga i fred – om de vill. Vi måste rulla tillbaka övervakningsstaten för att kunna garantera människor en smula sinnesro."

fredag, oktober 29, 2010

Idioter förstår inte lagen om "Vårdslöshet i trafik"

Läste i GT att en idiot nu ska åtalas för "Vårdslöshet i trafik" för att han SMS:ade samtidigt som han försökte köra bil och åkte av vägen. Helt rätt!

GT - Sms:ade i bilen - nu åtalas han

Men killen i fråga fattar inte att vi redan har en lag om just Vårdslöshet i trafik, och att sitta och titta på något annat när man kör bil, som en liten telefonskärm, kan anses vara just vårdslöst. Istället tycker han att:
" - Jag tror det vore bra om man förbjöd bilförare att skicka och ta emot SMS när man kör bil. Samtidigt blir det nog väldigt svårt att kolla upp det."
Jag blir så trött på idioter som inte kan ta ansvar för sina egna handlingar utan istället kräver att någon annan, i just det här fallet staten, ska tänka åt dom! Tänk själva för fasen!

Lagen "Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott" är väldigt rak och tydlig (för at vara en lag):
"Brister vägtrafikant, den som för spårvagn eller den som någon annanstans än på väg för motordrivet fordon i väsentlig mån i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna, döms för vårdslöshet i trafik till dagsböter."
Om jag sätter på en bra talboksdeckare på min bilstereo och lever mig in i storyn, kan det vara betydligt mer farligt än om jag skulle ringa ett kort mobiltelefonsamtal till mig flickvän och berätta att jag är på väg hem från jobbet. Varför ska vi ha en specifik lag mot just mobiltelefoner och inte mot att man spelar bra musik på sin bilstereo? De går båda in under lagen Vårdslöshet i trafik.

Visst ska vi förhindra att folk kör vårdslöst, men det ska vi göra oavsett om de gör det på grund av mobiltelefonsamtal, barn, trötthet, stereo-musik, jobbiga passagerare, blyfot eller något annat. Men vi behöver INTE stifta fler lagar kring det! Vi har redan fler lagar än de flesta av oss kan lära sig, att i det läget stifta fler lagar är ett hot mot rättssäkerheten.

Det finns kanske luckor i lagen, men det är i så fall det man ska täppa till, inte stifta nya lagar (som bland annat Zac,  Staffan och Judit tycker. Mer Media - AB, DN.

onsdag, oktober 27, 2010

Jag pratar om datalagringen i Ring P1 - Rättsosäkert förslag!

Självklart ska polisen ha stora befogenheter när de ska bekämpa brottslighet, men det är också rimligt att det finns en proportionalitet - större befogenheter för grövre brottslighet, mindre befogenheter för småbrott.
Gäller det exempelvis grov misshandel, mord eller mordförsök så är det rimligt att polisen får kräva in alla övervakningsfilmer från kameror som kan ha filmat händelsen. Dock är det precis lika orimligt att polisen ska ha den rätten om det rör sig om en förolämpning eller en mindre trafikförseelse såsom felparkering eller cykling mot rött. Den principen har vi haft i Sveriges rättsysten en väldigt lång tid.

Detta är något som nu bryts då det finns ett förslag om att polisen ska få tillgång till all den data som datalagringsdirektivet kräver att internet- och telefonoperatörerna sparar, även när det rör sig om småbrott. Alltså sådana brott som inte ens kan ge fängelse, utan bara böter.
Detta försöker jag berätta när jag pratade i Ring P1 i morse, lyssna här:

SR Ring P1 101027 - Jag om Datalagringen by lake

eller på Ring P1:s hemsida.

Har man bara ett par minuter på sig är det dock stor risk att man missar något i resonemanget. Jag hade gärna unvikit debatten om fildelningen helt, men det är svårt eftersom det är den vinkeln många medier har valt. Men jag försökte lyfta fram rättssäkerhetsaspekten så mycket jag kunde.

Dra ett strå till stacken du också och försök att skapa en nytändning i integritetsdebatten. Det behövs om vi inte vill att våra barn ska växa upp i ett övervakningssamhälle!

Du kan börja med att gå med i Facebookgruppen - Stoppa Datalagringen.

Läs mer:
Traditionell media:
SvDIDG, DN, SR Ekot, Dagen och Metro. Tillägg: VLT

Bloggar:
Läser du bara ett inlägg till om datalagringen idag så är det Torbjörn Jerlerups du ska läsa. Datalagringen är ingen fildelningsfråga! Han skriver bland annat:
"Med datalagringsinitiativet kommer myndigheterna att kunna jaga de som anses vistas illegalt i Sverige genom att tex spåra var en mobiltelefon befinner sig.

Den dag beslutet klubbas igenom kommer polis att kunna jaga illegala invandrare som aldrig förr och DET är skrämmande!"
Rick Falkvinge syns också i media på SVT Debatt och skirrver på sin egen blogg.

Christoffer Kullenberg har hittat något som kan bli spännande - positioneringsinformation!

Anders Mildner om gapet mellan politiker och folket i integritetsfrågorna

Camilla Lindberg som tycker det är synd att hon inte längre sitter kvar i riksdagen och kan försöka stoppa dumheterna.

Mikael Nilsson tycker att vi är grundlurade och förda bakom ljuset(och det är vi ju!)

Anders S Lindbäck sätter huvudet på spiken där jag ville sätta den också. Han nämner också de metoder som Jesper utsattes för, något jag hade skrivit i mitt anteckningsblock men inte lyckades flika in i debatten.

Anna Troberg om hur mycket otrevligare datalagringen blev nu. (med en grym illustration!)

Henrik Alexandersson, också med en grym illustration som matchar den välskrivna texten. :-)

Mark Klamberg kopplar åter igen datalagringen med polismetodutredningen. Pedagogiskt och viktigt.

Scaber Nestor tar upp den ekonomiska aspekten. För det kommer kosta att lagra så mycket data, men vem ska betala?

Qeruiem hälsar medborgarna "välkommen till polisstaten".

Oscar Swartz blandar lite olika ämnen men skriver mest om Internetdagarna.

Karl Sigfrid är en av få etablerade politiker som skriver.

Daniel Gustavsson var en av de första som skrev idag och har mycket bra länkar.

Genre-blandning?



Ganska olika filmer, ganska lika affischer.

Filmaffischerna till de två filmerna "The expendables" (IMDb) med bland annat Sylvester Stalone och Dolph Lundgren samt "Tusen gånger starkare" (Blogg) med bland annat Judit Weegar och Julia Sporre hänger bredvid varandra och är till utseendet väldigt lika varanda. Sannolikt dock inte till innehållet...

Kul kontrast...

tisdag, oktober 26, 2010

Rödgröna tar "timeout"

De självklara skämten kring det välkända Vänner-citatet "We were on a break" har självklart travesterats, både av Herr Kobra och, lite mer analytisk, av Politrukbloggen.

Jonas Morian skojar om att "Bara vara vänner" och inkluderar Jakob Hellmans video, något som fler gör.

Själv tror jag det rör sig lite om en Timeout, men vi får se hur lång den blir...

Det är precis såhär Övervakning fungerar...

Fredrik Wadström rapporterar från Vitrysslands huvudstad Minsk och han pratar om "SSSR 2.0 - en stat med ett fanatiskt kontrollbehov". Lyssna på hela krönikan, den är skrämmande:

P1 Morgon - krönika av Fredrik Wadström 101025

Hur är det att besöka övervakningssamhället frågan han sig?

Han berättar bland annat att han funderat på om han får ta med sig boken Paranoia av Viktor Martinovich in i landet, och konstatera att övervakningen skapar självcensur. Det är inte värt att ta risken, ifall någon i maktställning skulle lägga sig i.

"Det är precis såhär en diktatur fungerar" säger Fredrik, och syftar på att han självcensurerar sig själv och sina handlingar. Men det är inte diktaturen som skapar självcensuren, det är övervakningen. Och tyvärr är diktatur inte ett krav för övervakning.

Fredrik Wadström berättar också att han fick lära sig att "plocka ut batteriet ur mobiltelefonen", om han vill slippa bli avlyssnad och spårad av staten. Något som också vi i Sverige måste vänja oss vid, efter årsskifte, då datalagringen troligtvis kommer att träda i kraft. Jag som enskild individ kommer sannolikt inte att övervakas, men alla mina samtal, och eventuellt också mina positioneringsdata, kommer att sparas i minst sex månader, så att staten ska kunna granska vad jag gjort i efterhand.

Vi i väst närmar oss en totalitär övervakningsstat steg för steg. Lag för lag. Var kan man kliva av? Är Piratpartiet enda säkerhetsventilen? Och varför har den i så fall inte löst ut redan?

Läs också:
Studio Ett - Medier i exil, medier från länder där det saknas yttrande- och tryckfrihet.
Rick Falkvinge - Hur ska yttrandefriheten begränsas? Om Yttrandefrihetskommittén delbetänkande, som jag nämnde igår.
Farmor Gun skriver också om samma delbetänkande.

Bildillustration - omslaget på boken Paranoia, hämtad här.

söndag, oktober 24, 2010

Nyhetssvepet - mer informationspolitik

Jag har haft lite bloggtorka sedan valet, och det är lite svårt att prioritera bloggande när det är mycket annan man vill/måste göra. Här kommer i alla fall lite läsvärda länkar som jag vill spara i min privata länksamling. Någon kanske också har missat någon nyhet och vill utveckla resonemangen eller sprida dem vidare. Härmed gör jag en liten insats i alla fall, genom att länka upp dessa på nyhetstjänsten för informationspolitiska frågor - Piratpartiet LIVE.

Mitt foto på Lars Vilks när han höll en föreläsning på Frihetsfrontens Sommarseminarium 2010.

I SvD skriver Lars O Ericsson om Lars Vilks föreläsning i Uppsala som hade rejält med polisbeskydd. 100-tals poliser, som kostar dyra pengar, men som Lars säger i Svd:
SvD - Yttrandefriheten har inget pris

Tre redaktörer för Lundagård skriver i Medievärlden om det faktum att de fälldes för att ha begått upphovsrättsintrång för att de, i samband med ett granskande reportage, publicerat låneinstitutet Kreditkassans annonser. De blev dock helt frikända för publiceringen i papperstidningen, men det var publiceringen i nätutgåvan av tidningen som fälldes?! Hur olika lagar har vi egentligen för papperstidningar och webbtidningar?
Medievärlden - Granskande journalistik ska ha samma skydd i Ipad som på papper

"Mutexperten" Claes Sandgren skriver i SvD om whistleblowers och behovet av att skydda de som vill uppmärksamma oegentligheter. En mycket viktig debatt att ta, speciellt nu i samband med Wikileaks senaste läcka. 
SvD - Stärk skyddet för whistleblowers
Andra som skriver bra om detta är - Oscar Fredriksson, Farmor Gun samt Mary.

Kulturnytt i P1 skriver om att Indonesiens konstitutionsdomstol har avskaffat en censur-lag som gjorde det väldigt lätt för makthavarna att förbjuda böcker
Kulturnytt - Ny boklag välkomnas i Indonesien

Tidningen Riksdag & Departement skriver om att Finansinspektionen kommer att kunna kräva in information om alla ekonomiska transaktioner och tillgångar, bara för att något annat lands myndighet vill ha den informationen.
"Detta ”innebär en inskränkning i den enskildes frihet”, skriver regeringen. Men tillägger att ”ändamålet med inskränkningen väger tyngre än integritetsintresset”."
Jag vet inte om jag håller med om det där sista...
Riksdag & Departement - Nya finansregler inskränker friheten

Paraplyorganisationen för europas liberaler, ELDR, där bland annat Centerpartiet och Folkpartiet ingår, har nyligen fattat ett beslut om att de vill stoppa Datalagringen på EU-nivå. Alltså göra den frivillig, så att Sverige slipper införa den. Och det är Centerpartiet som varit drivande i frågan. Bra jobbat! (Nu gäller det bara att stoppa den på hemmaplan, tills EU har kommit på bättre tankar...)
DN.se - Centern protesterar mot datalagring
Albin har hela resolutionen. Attila har också skrivit bra.

Den iranska journalisten Isa Saharkhiz har stämt Nokia för att de har försett den iranska regimen med teknologi som ger möjlighet att avlyssna sin egen befolkning, skriver DN Ekonomi. Det handlar alltså av om typ "medhjälp till brott mot mänskliga rättigheter". Något som jag tycker är betydligt värre än "medhjälp till upphovsrättsbrott", för övrigt...
DN Ekonomi - Nokia stäms av iransk regimkritiker

Radioprogrammmet Medierna har tittat på "barnporr". Bra att någon får göra det i alla fall, hur ska vi annars kunna utvärdera lagarna och granska domstolarnas jobb om allt bevismaterial är censurerat?!
Medierna tittar på barnporr

Via Andreas hittar jag nyheten om att Pavlina Ekdahl ger upp och flyttar från Smålands nation i Lund. Orsaken är ständiga trakasserier, endast på grund av hennes politiska åsikter - hon är liberal. Det är alltså så att Smålands Nation i Lundär uttalat socialistisk och därför har en hel del av de boende sett det som naturligt att se till att få bort de liberaler som vill ha någonstans att bo.
Sydsvenskan - Liberal lämnar Smålands

Jag funderar på om några som gjorde den hatfyllda, gatstenskastarromatiserande låten Gråt Allians av vårt hat bor på Smålands i Lund?

Yttrandefrihetskommitténs förslag
En av de mer omskrivna politiska händelserna i veckan var Yttrandefrihetskommittén delbetänkande med ett förslag på flera olika, tänkbara yttrandefrihetsgrundlagar. Just nu diskuteras tre olika modeller, minst. Det är extremt viktigt att vi har en tryggad yttrandefrihet, även i nya medier. (Och det är svårt att få om vi exempelvis inte kan få fria och oberoende medier via bland annat meddelarskydd, något datalagringsdirektivet och FRA-lagen effektivt har stoppat.)

SR Ekot - Förslag på stärkt yttrandefrihet för nya medier

SR Medierna - Oenighet i yttrandefrihetskommittén

Journalisten - Osäkert om det går att ersätta nuvarande tryckfrihetslag

DN.se - Tre förslag på ny grundlag

VLT Ledare - När det gäller yttrandefrihet är det mycket bättre att stämma i bäcken än i ån.

Medievärlden - Tre alternativ till TF/YGL

Tips - För en bra nyhetskälla om informationspolitiska spörsmål - läs Fredriks blogg.


Ps. Ses vi på den episka spelkvällen ikväll?

fredag, oktober 22, 2010

Halt på vägarna idag



Andra trafikolyckan jag kör förbi på väg till jobbet bara idag. Var försiktiga bakom ratten!

Tillägg - Eller som de säger i Spanarna på Hill Street - "Let's be careful out there"

Media idag - AB, Norrtelje Tidning, Svd, UNT,

måndag, oktober 18, 2010

John Cleese var lite småkul i Uppsala

Jag fick biljetter till John Cleese turné - Alimony Tour, year two - av min flickvän i 35-årspresent. Kort sammanfattat så var det roligt, men inte briljant. Men man fick se John Cleese live på scen, och bara det är ett minne för livet (Jag har sett John Cleese på riktigt, wohoo!!).

Jag hade ganska höga förväntningar, kanske inte helt orimligt, men oturligt nog infriades dessa inte. Det var ingen humorföreställning eller stand up-show som John turnerade runt med, istället var det mer i form av en liten dokumentär, eller kanske som vilket föredrag som helst. John spenderade första timman med att berätta om sin bakgrund och uppväxt och hur han och de övriga i Monthy Python-gänget samlades på BBC. Intressant, men inget som framkallade skrattsalvor i mängder.

Under andra timman (efter en kort paus) visade John detta klipp - Graham Chapman's Memorial Speech By John Cleese:



Och först därefter kom hans berättande igång och fick lite fart. Men riktigt kul blev det sällan. Istället för att berätta skämt så pratade han OM sådant som var roligt. Meta-humor, liksom. Roligt, men knappast hysteriskt kul. Jag hade kanske helt enkelt för höga förväntningar, men med ett biljettpris på 1000 kr styck, så tycker jag att jag bör kunna ha höga förväntningar. (Med lite tur och is i magen kunde man dock komma undan med halva priset.)

Det blev inte heller något extranummer, mest beroende på att resten av kvällen inte utgjorts av några nummer, så hur kan man då skapa ett extra?

Blandade recensioner och annat skrivet:
Expressen - John Cleese - ljuvligt bitter
Sundsvalls Tidning - Kungen av komik
Jnytt - Heligt men lite för kort

fredag, oktober 15, 2010

Marknadsföring på nätet, med Baltic Fem

Igår eftermiddag föreläste jag om "Marknadsföring på nätet" för en grupp företagare som engagerat sig inom projektet Quadruple Helix Central Baltic, som handlar om att utbyta erfarenheter och utveckla företagandet runt Östersjön. Samordnare i projektet är Margareta Spång, som verkar ha ett finger med i nästan alla större projekt i Norrtälje-trakten. :-)

Här är bilderna jag använde under föreläsningen, där kan man hitta nästan alla länkar jag nämnde och hänvisade till:



(Eller "använde" var kanske inte helt rätt ord, eftersom tekniken strulade, så berättade jag mer än visade bilder.)

Materialet till föreläsningen var i princip densamma som när jag i januari i år föreläste för Freja, föreningen med kvinnliga företagare i Norrtälje, men eftersom gruppen denna gången var mycket mindre så blev det en hel del mer diskussioner. Bra och intressanta diskussioner ska tilläggas.

måndag, oktober 11, 2010

Problem i sossarna? En strid om LAS?

Vissa tror att den rödgröna alliansen kommer falla ihop som ett korthus. Det tror inte riktigt jag, men det går inte förneka att det finns en hel del problem att ta tag i. Speciellt i sossarna.

Man har ett ungdomsförbund och en tung riksdagsledamot (Tomas Bodström) som tycker man kan skita i LAS, i alla fall när det passar. Är detta förankrat? (Mer välskrivet om Bodströms teflonyta - Subjektiv, Morian samt Ingerö.)

Det blev rejäla ommöbleringar i riksdagsgruppens toppnamn, men kanske inte någon direkt förnyelse? Och vart tog "toppnamnet"  Kent Härstedt vägen? Var han inte alldeles nyligen en av riksdagens mest kompetenta ledamöter? Eller som Lena Ek sa på Facebook:
"Kent Härstedt må väl vara bra, men varför nominera honom till talman och inte till vice också? I så fall? Om det var ett seriöst förslag?"
Den stora frågan är väl om Sosarna har någon krismedvetenhet, eller är det bara många kockar? Åter igen, ungdomsförbundet anser inte att det finns någon medvetenhet. (men det är lite deras roll att vara gnälliga..)


Vissa har redan gått så långt att de börjat gissa på nästa S-ledare, men frågan är om det inte bara är på skoj?

fredag, oktober 08, 2010

Bra svenska Starcraft 2-spelare, GamerTV

Sverige är en ganska stor nation inom e-sport. Det börjar nu synas inom Starcraft 2 också. Förhoppningsvis kan vi få se en del fortsatta framgångar framöver, trots att fler och fler koreaner nu överger Starcraft 1 till förmån för uppföljaren.

Kolla på GamerTV
GamerTV är en helsvensk Starcraft 2-turnering som är riktigt välproducerad och med bra spelare. Björn "OminouS" agerar kommentator och gör ett helgjutet jobb (OminouS YouTube-kanal). Rekommenderas varmt! På GamerTv.eu hittar hela turneringen. Semifinal 2 ska sändas till helgen. Här är Semifinal 1.



GosuGamer har också skrivit lite om turneringen - GamerTV - Sweden Invitational (700€~)

Det ska bli riktigt spännande att se om GamerTV kommer åter efter sin pilotsäsong. Jag hoppas det!

GosuGamer har också skrivit om andra "svenska turneringar". Eller egentligen så var inte Champions Trophy en svensk turnering, men när man sett resultatlistan kunde man lätt tro det. 1/3 av spelarna som ställde upp i turneringen var svenskar, men 3/4 av de i toppen och finalen var helsvensk.

En annan riktigt rolig turnering var SCVReadys miniturnering. Svensken Morrow spelade i finalen. Kolla på de sju matcherna här. De två första matcherna är bland de mest spännande jag sett hittills!

Jag har skrivit om Stacraft 2 på bloggen tidigare och du hittar det här.

onsdag, oktober 06, 2010

Nyhetssvepet - Svensk övervakning, PKU-registret och Piratpartiet i Ryssland

Svenska Dagbladet skriver idag om det svenska övervakningsbolaget Axis ­communication, som säljer övervakningskameror till bland annat Kina. 

SvD - Svensk övervakning kontrollerar kineser

Axis får hård kritik från bland annat Amnesty. Välförtjänt kritik verkar det också vara. För Kina är inte riktig kända för att följa mänskliga rättigheter, och de verkar ha omänskligt höga ambitioner på övervakningsområdet. Alla ska övervakas, jämt:
"Mauritsson säger att i framtiden är Kina marknaden med störst potential. Nätverksbaserad stadsövervakning är en enorm marknad.


Ett ”safe city”-system är under uppbyggnad, där över 660 kinesiska städer ska videoövervakas via nätverk. Det innebär att städernas kameror kan skötas centralt. Axis har redan levererat för stadsövervakning till mångmiljonstaden Harbin. Men människorättsorganisationer säger att kamerorna inte bara vakar över gator och torg utan även politiska dissidenters hem och munkar i tibetanska kloster."
PKU-registret öppnas inte för polisen
Det är tur att vi har Piratpartiet i Sverige, som tvingar regeringen att ta steg bort från övervakningssamhället och register-hysterin, för att inte riskera att tappa fler väljare till PP. Bland annat har regeringe nnu tagit tydlig ställning MOT att använda PKU-registret som en stor DNA-databas över alla svenskar födda efter 1975.

Riksdag och Departement - PKU-biobanken öppnas inte för polisen
Andra som skriver om samma sak - Projo, SvD.

Piratpartiet påverkar politiken, utan att sitta i riksdagen. Frågan är hur mycket de hade påverkat om de hade kommit in i riksdagen istället för SD? Vi får kanske se om fyra år... :-)

Piratpartiet i Ryssland
Ryssland behöver, precis som Kina, förbättra skyddet för de mänskliga rättigheterna och Ryssland har faktiskt också fått ett Piratparti. De arbetar i första hand med ett fokus på yttrandefrihet-, integritets- och rättssäkerhetsfrågor. Förhoppningsvis får de genomslag för sina frågor, men de har myndigheterna emot sig.

Lyssna på P1 Morgons inslag från igår om Piratpartiet i Ryssland:
"Det internationella nätverket som det svenska Piratpartiet har fått ännu en medlem, den här gången i Ryssland. Men även om grundfrågorna om fri kommunikation, individens integritet och ett öppet internet finns med också hos det ryska Piratpartiet så är det politiska sammanhanget ett helt annat. I Ryssland är det väldigt svårt för ett litet oberoende parti att ens registrera sig om det inte uppskattas av myndigheterna. Och på internet i stort sprids samhällsinformation som de statliga ryska medierna inte rapporterar om. Fredrik Wadström rapporterar."
SR, P1 Morgon - Piratpartiet nu också i Ryssland

Piratpartiets nyhetsforum nämner också inslaget.

Avslutningsvis vill jag bara tipsa om Anna Trobergs konstruktiva och inspirerande inlägg om Svenska Piratpartiets fortsatta arbete framåt - Framtiden är vår om vi bara vill
 
Bilden kommer från Axis hemsida. Det är en AXIS 212 PTZ-V Network Camera. Snart kanske du har en sådan på en husvägg nära ditt hem?

Arvid Lindman - statsminister och landsfader, Anders Edwardsson berättar

Citerar inbjudan till föreläsningen på torsdag direkt från Föreningen Heimdals hemsida:

Frilansjournalisten, historikern och författare Anders Edwardsson talar om sin senaste bok, “Arvid Lindman - En statsminister och hans tid”, som nyligen kommit ut i handeln.
Ett gott tillfälle att lära sig mer om en av personerna som formade den svenska högern!

Tid: torsdag den 7 oktober, kl.19.30
Plats: Föreningslokalen (”Grottan”), S:t Larsgatan 10

Anders nämner också evenemanget på sin blogg - Reklam!

Jag hade förmånen att få lyssna på Anders Edwardsson på Frihetsfronten förra året och antar att han berättar med samma humor och engagemang även om han har bytt ämne. Rekommenderas!