tisdag, mars 13, 2012

Datalagringen - hetsas fram mot "målet"

Snart ska all data om dig lagras...
Idag blev det uppenbart att våra makthavare har bestämt sig för att verkligen hetsa fram Datalagringsdirektivet, trots all kritik. Telefon- och internetoperatörerna hävdar också att det inte är rimligt för dem att tvingas implementera en lag på så kort tid som en månad. Och det är ganska enorma mängder data om oss medborgare som deras system ska tvingas lagra.

Ekot - Operatörerna klarar inte att lagra kunduppgifter (P3 nyheter)

Men politikerna struntar i vad som är rimligt och tänker ändå pressa igenom en lag som förutom att få företag att bryta mot lagen, eftersom lagen verkligen ska hetsas igenom dessutom tvingar på företagen en massa extrakostnader. Bland annat för all lagring men inte minst för den ständiga beredskap de måste ha för att kunna bistå med att lämna ut uppgifter till våra myndigheter med kort varsel. Och jag som trodde att Centerpartiet var ett parti som ville göra det lättare och smidigare att starta och driva företag i Sverige, inte dyrare och krångligare?

Vad är målet? Att vältra över kostnaderna på företagen? Att vara "duktigast i klassen" i EU? Eller  att övervaka alla sina medborgare?

Dagens Nyheter har idag skrivit en hel artikelserie om Datalagringsdirektivet och det är följande artiklar:
Unga politiker säger nej till ny övervakningslag (SVT)
Enkät: Så tycker unga politiker om EU:s direktiv om datalagring
CUF: Gränsen har passerats för länge sedan
Centerpartist känner sig som biskop Brask

Hanna Wagenius har efter detta kommenterat Hax fråga: "Och vad händer när man kommer till gränsen?"
Hannas svar här - C efter DLD

Dagens bästa (och jobbigaste) blogginlägg idag är skrivet av Eric Luth:

Eric Luth - Centerpartiet tar politiskt självmord
"Nu tänker man alltså rösta för ytterligare en sak som får mig och majoriteten av alla andra centerungdomar att gå i taket, (nästan i alla fall) gråta floder samt verkligen fundera över om centerrörelsen är rätt plats. Och det, som det verkar, ens utan att reflektera över att man gör något fel. Man kan alltså verkligen tala om att man svikit sina ungdomar.
[...]
Det är 2012 nu. Om lite drygt två år är det val, ungefär halva mandatperioden har gått. Centerpartiet minskar i opinion, trots ny partiledare som skulle ta oss upp till 22% på bara några knappa år. Centerpartiet är Sveriges otydligaste parti, med starkt stöd endast i en tynande del av befolkningen. Man säger en sak, röstar på en annan. Och detta utan att inse att Centerpartiet är på väg rakt ner i avgrunden."
Erik skriver som en av CUF:arna som inte vet hur de ska kunna fortsätta vara engagerad i ett parti som totalt verkar sakna förståelse för ungdomarnas vardag. Hur ser återväxten ut i ett sånt parti? Hur mycket medlemmar kommer Centerpartiet ha om 20 år om man gång på gång kör över ungdomsförbundet och får dem att tappa allt engagemang? Det är ett långt, utdraget, politiskt självmord, precis som Eric skriver.

Fler medlemmar lämnar partiet:
Jag blev uppriktigt ledsen när jag såg att Oscar Fredriksson har valt att lämna partiet. Han gör det inte bara på grund av datalagringen, utan också om Saudiaffären, men det blir inte mindre ledsamt för det.

Oscar Fredriksson - Dags att lämna Centerpartiet
"Jag har nu beslutat att avveckla mitt politiska engagemang i Centerpartiet. Det finns mycket bra i ideologin och politiken men tyvärr så blir det mest prat och sällan som vi tar strid för våra frågor. Datalagringsdirektivet är bara toppen av ett isberg av förslag som går emot vad vi säger att vi står för.
Jag sitter dessutom i Svenska Röda Korsets styrelse och bedömer det oförenligt med detta uppdrag att representera ett parti som stödjer vapensamarbete med diktaturer som Saudiarabien."
:-(

Ny Teknik, LUF + UP - ”Det är dags för civil (data)olydnad, regeringen!”
"Därför uppmanar vi Folkpartiet och regeringen att skicka ett tydligt budskap till Bryssel: ”Sverige accepterar inte långtgående integritetsintrång. Vi vägrar att införa en lagstiftning som kränker våra medborgares mänskliga rättigheter. Stäm oss om ni vill.”"
Mer bloggar: Hanna W1, Hanna W2, Anna T. , Anna T.2FMSJ, Juristen, Magnihasa, Anton Nordenfur, Nyheter24, Flickus Flackus,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är det maktkåtheten som gör det, eller finns det någon annan förklaring? Jag ser ju ingen som är ute och argumenterar för DLDs förträfflighet. Moderaterna verkar ha bestämt att detta är en icke-fråga, och då verkar de andra lulla med. Slicka uppåt och sparka nedåt, verkar vara den vinnande devisen

/Smen

Juristen sa...

Tystnaden beror helt säkert på det du kallar "maktkåthet". Vi minns ju alla att Reinfeld uttalade att "det är bäst att låta debatten lägga sig, det tjänar vi alla på"..med syftning på FRA-debatten. Acta-demonstrationerna belackades som "odemokratiska" av upphovsrättslobbyns företrädare. Det finns ingen vilja hos politikerna att lyssna till folkviljan. Och tyvärr är det nästa ett mission impossible att skapa medvetenhet och intresse hos gemene man som hellre sjunker ner i TV-soffan för att med tomma ögon glo på nästa avsnitt av Idol. Självklart är detta något som gynnar politikerna och censurhetsarna.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Precis Smen.
Det är ju bara ett av alla dessa problem som uppstår när Moderaterna är så stora, relativt de övera partierna i alliansen - de kan välja att tiga ihjäl en fråga.

Samtidigt tycker nog alla makthavare att det är skönt att slippa jobbiga frågor. Eller som Juristen så vackert påminner om att statsministern sagt - "Alla tjänar på att debatten lägger sig."

:-/

ANNM sa...

Så länge tillräckligt många föredrar att stanna i och rösta på partiet och hoppas att ledningen och riksdagsgruppen ändrar sig till det bättre på något magiskt sätt någon gång i framtiden så bidrar de ju till den motsatta utvecklingen - partiledningen och riksdagsgruppen ser att det inte kostar något att gå emot tidigare stämmobeslut och utfästelser till väljarna, medan det finns en reell kostnad i att gå emot moderaterna, folkpartiet och övriga övervakningshetsare i regeringen. De väljer naturligtvis det minsta motståndets väg.

Om centerpartiet någonsin ska ändra sig så krävs det förmodligen, paradoxalt nog, att fler vettiga människor gör som Oscar Fredriksson och lämnar partiet.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Samtidigt ANNM, så handlar det också om att stanna i det partiet i riksdagen som faktiskt har den bästa politiken i integritetsfrågor och försöka göra den ännu bättre (tex. se till att de följer sin egna politik)

Alternativet för många Centerpartister är nog att inte engagera sig alls, politiskt. Tror du det hjälper integritetsfrågan om integritetsvännerna lägger av?

ANNM sa...

De riksdagspartier som har den bästa politiken i integritetsfrågor (om man definierar "politik" som vad de faktiskt gör) måste väl ändå, vilket mått man än använder, vara miljöpartiet och vänsterpartiet? Åtminstone de senaste 6 - 7 åren.

Och ja, jag tror faktiskt att det är bättre att inte göra någonting än att stödja centerpartiet i nuläget, oavsett hur mycket man försöker jobba internt inom partiet för att ändra dess politik. Det har ju inte fungerat hittills, varför skulle det fungera i framtiden?