fredag, mars 16, 2012

#DLD - När förväntningarna är svåra att leva upp till

Johan Linader har de senaste dagarna blivit någon typ av centralfigur kring debatten om det idiotiska Datalagringsdirektivet. Centerpartiet verkar vara det enda partiet som har någon typ av bryderier kring hur de ska hantera frågan och Johan är, i egenskap av ledamot i Justitieutskottet, den som har fått fronta för Centerpartiets konvulsioner/agerande.

Problemet är ju de höga förväntingarna. Centerpartiet gick till val på Öppenhetsmanifestet -06 och Integritetsbalken -10, tro fasen att väljarna då också förväntar sig att vi ska leva upp till det vi lovar. Det är jobbigare om man har höga ambitioner och hög svansföring, men vi har ju det av en anledning också...

I går morse var det dock partisekreteraren som hördes:

Ekot - C hoppas undvika splittring om datalagring
"Flera centerriksdagsledamöter har öppet visat att de vill stoppa förslaget om datalagring. Hur många som går mot partiledningen visar sig när riksdagen röstat i frågan nästa vecka.

Efter omröstningen nästa vecka blir det alltså klart att Sverige från 1:a maj får en lag som innebär att uppgifter om vem som ringt eller e-postat till vem och vid vilken tidpunkt ska lagras för att kunna användas i samband med brottsutredning."
Gårdagens bästa inlägg skrev Jan Lindgren på Anna Trobergs blogg:

Gästblogg: Jan Lindgren skriver öppet brev till Johan Linander
"Jag har sen länge gett upp på att du ska hitta tillbaka till den som jag faktiskt tror att du var för sex år sen, men jag fortsätter hoppas. Och jag hoppas att ni har riksdagsledamöter som går emot partipiskan, eller som den kanske snarare borde heta: Reinfeldt-piskan och röstar ner det här så som era egna medlemmar har bett er göra.

Jag hoppas. För allas vår skull. Men mest för er egen skull."
Ett ärligt, och enligt mig, välmenande budskap. Debatten om Jans öppna brev fortsatte även på mitt Facebook-konto, här.

Även Christian Engström skrev Ingen tvingar Linander rösta för datalagringen


Det retade upp mig lite. just det Mikael Artursson sa till Ekot i morse:
"[...] vi har pistolmynningen mot vår tinning som vi tvingas att genomföra det här."
Nej, "vi" har INTE någon som hotar oss med en pistol. Biskop Brask hade kanske en bödels yxa nära sin nacke när han bytte sina lojaliteter, men för oss handlar det bara om pengar. Och ganska lite pengar i sammanhanget dessutom.
 
Riktigt dåligt argumenterat!
 
Lite fler Centerpartister har också kastat sig också in i debatten:
 
Mikael Andersson - Priset är högt för att ingå i en koalitionsregering som domineras av moderater!

"Därför hade jag helst velat se de Centerpartistiska riksdagsledamöterna rösta mot sin egna regering i denna fråga. Detta trots att det förmodligen hade inneburit att allianssamarbetet hade försvagats. Centerpartiets lojalitet inom Alliansen har hittills inte betalt sig i ökat väljarförtroende. Det är tveksamt om det någonsin kommer att göra det om vi tvingas fortsätta ta ställning för dålig moderat politik!"

CUF:s nyvalda distriktsordförande i Dalarna, Ronja Pettersson, är klar med vad hon tycker: "Ingen ska ha rätt att kontrollera vad du gör på nätet”  (Hela intervjun i DT.)

Andra som skriver bra:

Gabriel Ehrling, krönika i ST - Från 3,5 tum till massövervakning
"Internet har medfört en rad svåra avvägningar mellan intressen för upphovsmän till skyddade verk å ena sidan och personlig integritet å andra sidan. Självklart ska konstnärer och musiker ha förutsättningar att försörja sig även i en digital tidsålder. Men att i jakten på organiserad brottslighet förse staten med verktyg för skapandet av ett övervakningssamhälle är något annat.

Nästa vecka, den 21 mars, röstar riksdagen om datalagringsdirektivet. De riksdagsledamöter som trycker på ja-knappen kommer kalla det en anpassning efter EU:s lagstiftning. Tyvärr är det långt större än så. Från och med då är allt – varje sidvisning, varje skriven rad och varje telefonsamtal – lagrat. Massövervakning ska kallas för vad det är."
Henrik Alexandersson - Datalagringen avslöjar regeringens håglöshet

Ännu mer aktuell läsning om Datalagringsdirektivet
 
Ajour - Ett direktiv för de nyfikna
Emma skriver bra om läckor och den mänskliga faktorn, som blir et större problem ju mer information om vanliga människor som databaserna innehåller. Och DLD kommer skapa en absurt stor databas...
 
Nyheter 24 Med bra länkar- Piratledarens egen granskning av datalagringsdirektivet
 
Jens Holm (v) - Ja till fri kommunikation – nej till datalagring
 
Juristens funderingar har skrivit två pedagogiska inlägg:
 
Beviset för att DLD är verkningslöst
samt
DLD - Kampanjen Tjugan
 
Anton Nordefur har skrivit en debattartikel i Corren - Mer information kommer att lagras
 
Ett citat:
"Det är lätt att säga att den som är laglig inte har någonting att dölja. Men den information som sparas undan avslöjar inte bara brott. Den kan visa vilken läkare du besöker, vilket politiskt parti du röstar på, vilken trosuppfattning du har och detta är uppgifter som en demokratisk regering inte ska ha om sina medborgare.

I ett demokratiskt land som Sverige ska inte staten ha kontrollen över folket. Folket ska ha kontroll över staten."
Göteborgs Fria Tidning - Protest mot omstritt datalagringsdirektiv

Mer länkar kommer sannolikt innen onsdag nästa vecka, när omrösningen ska vara. Prata med din lokala riksdagsledamot och fråga hur de kan motivera att rösta ja till en så gigantisk övervakningsapparat. Mail och telefon funkar bra båda två!

2 kommentarer:

Juristen sa...

Bra inlägg och tack för den arbetsinsats du gör genom att leta och lägga upp länkar. Endast genom sådana som du lyckas vi hålla debatten levande.

Ett problem är att vi - inklusive jag själv - enbart för debatten med Centerpartister. Detta trots att C ändå uttrycker tveksamhet gentemot DLD. Det blir en aning orättvist med tanke på att övriga partier helt tiger ihjäl frågan och överhuvudtaget inte alls deltar i debatten. Skulle därför vara intressant att få med företrädare för M, FP, S som tydligen anser att DLD är helt konfliktfritt.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Precis juristen. Det är lite av det jag försöker förmedla i just detta inlägg. Det är orimligt tufft för Centerpartiet, men de/vi FÖRSÖKER i alla fall kämpa mot alla integritetskränkande lagar, medan många andra partiet skiter helt i frågorna.

Vem ska man då skälla på? :-/