söndag, mars 18, 2012

Länksamling - Demonstration mot Datalagringsdirektivet 17 mars 2012

Jag tog med mig ett par kompisar och åkte in till demonstrationen mot Datalagringsdirektivet i Stockholm den 17 mars. Förväntningarna var inte så höga, det har varit många andra demonstrationer på kort tid, till exempel ACTA och Syrien, så de engagerade var redan lite trötta. Dessutom är det ju ganska uppenbart att våra folkvalda inte verkar lyssna så mycket på folket.

Men det blev en trevlig Demonstration, även om man såklart alltid önskar att det kunde varit mer folk på plats. Men allt funkade bra och arrangörerna ska ha en eloge för ett väl genomfört arbete.

Här är bildbevis av mig på Sergels torg när jag står och delar ut flygblad och lyssnar på talen samtidigt. Foto av Martin Olsvenne, som bloggar om demonstrationen här.

En något orakad Centerpartist/Gulpirat
När man pratar med folk inser man att det, som vanligt, är skrämmande få medborgare som har koll på nästa integritetskränkande lagstiftning (i detta fall Datalagringsdirektivet). Men många förbipasserande blev intresserade så fort man nämnde att staten planerar att kartlägga livet för alla som har en mobiltelefon eller använder internet, och låta de själva betala för övervakningen!

Här kan du se Hanna Wagenius (CUF) tala:


Kort och kärnfullt av Hanna!

Det var inte bara Hanna, Martin och jag där från Centerpartiet:

Mike fångade Hannas tal från en annan vinkel. Han filmade även Christian Engströms tal.
Läs mer när Mike skriver om DLD - Onsdagens omröstning om införandet av #DLD

Frank var inte på plats, men skriver här - Dld och stämmans beslut

Här är en annan åskådare som också fångade Christian Engströms tal.

Christian Engström själv skriver några rader.

Jonathan Rieder Lundkvist har foton från demonstrationen, fria för icke-kommersiell användning.

Även Hans fotade en del.

Per Bylund skrev i Aftonbladet Debatt - Statens övervakning har gått för långt

"Folket har varken något att säga till om i utvecklingen eller ges en chans att informera sig. I stället misstänkliggörs vi och tvingas i allt större utsträckning bevisa vår oskuld.

Om politikerna verkligen representerar och ansvarar inför folket, om det verkligen är folket som har makten över staten – varför tas i så fall allt fler politiska beslut i hemlighet? Varför hemligstämplas allt mer information? Och varför måste de som utger sig för att vara våra representanter ha makten att övervaka och kontrollera oss?

När det gäller att försvara människors fri- och rättigheter och att tillvarata våra intressen har staten helt enkelt spelat ut sin roll. Folkets rätt till ansvarsutkrävande omöjliggörs av att insynen begränsas – och våra demokratiska rättigheter undergrävs om staten ges rätten att övervaka medborgare utan vare sig misstanke eller bevisad skuld."

Göteborgsdemonstrationen
Även i  Göteborg demonstrerades det:
GP-artikel, innan demon
Jacobs tal
film från demon
Lokalnyheterna på SR
Debattartikel i GP från lördagen
TT-nyhet

Helsingborgsdemonstrationen

Läs mer om DLD
Josh bloggar kort igår - Mänskliga rättigheter är inte ett politiskt trumfkort
"Jag vet inte, men jag är ganska säker på att mänskliga rättigheter inte är ett begrepp som har uppstått för att politiker ska kunna använda dem som trumfkort när de känner för det. Men fundera på det här: Vilket ser du som störst hot mot dina mänskliga rättigheter – att någon tar ett bloss utomhus eller att din mobiltelefon förvandlas till en statlig spårsändare?"
Peter Karlberg (s) bloggar - Övervakning – idag är det de andra, i morgon är det du
"Frihet (för medborgaren) från varje form av förtryck, övervakning, kontroll, tvingande påbud från överheten trodde jag var en av socialdemokratins ideologiska hörnstenar. Tycks ha helt fel. Skulle önska att vår riksdagsgrupp tog sig före att på onsdag visa att jag misstagit mig."
Henrik Alexandersson skriver om demokrati och DLD - Demokratin skall utvecklas, inte avvecklas
"Demokratin, friheten och våra rättigheter är alltid under angrepp. Är det inte i namn av war on terror – så är det på grund av makthavarnas egenintresse, till följd av en allt mer utbredd korporativism eller av något annat skäl. Nya hot dyker upp hela tiden.

Demokratin är ömtålig. Anständighetens fernissa är tunn. Frihetens fiender är många. Därför måste det finnas röster som vågar ifrågasätta, engagerade medborgare som sätter sig på tvären, besvärliga rättshaverister som håller myndigheterna på halster, kritiska samhällsdebattörer, granskande journalister och politisk aktivism utanför de etablerade politiska partierna."
Ffler bloggar:
Full Mental Straightjacket, Upphovsträtan

Läs också om Norrköpings demonstration mot ACTA (inte DLD) i lördags:
Norrtälje Tidning
Anton Nordenfurs rapport
Anton Nordenfurs tal

Tillägg - Lagt till ett par länkar (En GBG-länk samt Christians egna blogginlägg.)

5 kommentarer:

manen sa...

wow var du där?!?

jag gick ungefär när occupy sthlm skulle anordna demo, delade ut cirkus 10 st. till grannar här hemma :)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Bra det!

Jo, jag stod ungefär där du ser mig på bilden, under hela demonstrationen, förutom när jag gick mot trappan och delade ut flygblad till folk som kom gående där. :-)

Jakob sa...

Frederick Federley kommer att rösta NEJ till DLD. Han valde att gå ut med detta i Studio Etts direktsändning för 15 min sedan.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för tipset Jakob. Jag hörd det i bilden på väg hem idag.

Men jag tro att du (och många andra) övertolkade vad Fredrick sa. Jag tolkade det som att han ville rösta nej, men att det är riksdagsgruppen gruppen som bestämmer om han "får" det.

vi får se hur det hela förlöper...

Jakob sa...

Det är möjligt att du har rätt, men den här gången tror jag inte att riksdagsgruppen lyckas piska in honom i rätt fålla. Han lär också begära ordet i riksdagsdebatten.