onsdag, december 09, 2015

Visingsö - en pärla på många sätt

Som uppvuxen på Visingsö håller jag ofta utkik efter vad som händer där och detta fick mig att bli extra stolt över mina hemtrakter.

Svensk Fotboll - Vägen från Visingsö


Klippet handlar om ungdomsvårdsskolan/ungdomshemmet och det arbete idrottsklubben VAIS gör för att inkludera de "värstingar" som går på skolan i samhället igen. Som Richard Strandberg säger om ungdomarna i videon:
" ─ Vårt uppdrag är ju att göra dom så trygga som möjligt, via skolutbildning, via skapande av relationer med vår personal som gör att de ska lita på vuxna människor och våga vara med i positiva sociala sammanhang. [...] I det perspektivet är ju idrotten och fotbollen otroligt viktigt och ett väldigt, väldigt bra verktyg."
Jag tycker detta är ett bra exempel på hur viktigt civilsamhället och ideella föreningar är, även när det handlar om så komplicerade saker som att återanpassa ungdomar med långvarigt missbruk och kanske också psykiska problem. Och på Visingsö är föreningslivet fortsatt starkt, tack vare alla eldsjälar! Kämpa på, ni gör en viktig insats!

Varför heter Visingsö Visingsö?

När jag ändå skriver om Visingsö, "Vätterns pärla", så kan jag passa på att dela med mig av en  artikel från Institutet för språk och folkminnen - Visingsö

"I den gamla utgåvan av Svenskt ortnamnslexikon konstateras det bara att namnet Visingsö är oklart. Sedan dess har namnet diskuterats av flera olika forskare och man har kommit fram till att dess ursprungliga form sannolikt inte har varit Visingsø, utan Visinsø.

Med denna utgångsformen skulle Visingsö kunna innehålla ett försvunnet ord *vīsin ’sank, sidlänt mark’ eller ett ortnamn *Vīsin med samma betydelse. Öns namn skulle i så fall betyda ’ön med det karakteristiska sidlänta området’. Den sakliga förankringen för en sådan tolkning hittar vi vid öns smalaste del, som kännetecknas av sanka, låglänta stränder."
 Läs mer om Visingsö på Visingso.Net

tisdag, december 08, 2015

Spionmusik

Dagens blogginlägg blir kort, bara två musik-klipp om hur Sverige var förr, då staten övervakade och höll koll på medborgarna, inte för att de var oroliga för rikets säkerhet, utan för att de medborgarna annars skulle kunna göra något som var dåligt för dom själva. Dricka alkohol till exempel....

Povel Ramel - De ajabajande fingrarnas land


Galenskaparna - SÄPO-agenternas sång

måndag, december 07, 2015

Waze - GPS-appen som gör dig till "King of the road"

Jag har använt Waze i ett par år och det är, efter Facebook, den app jag använder klart mest. Jag åker 15 mil ToR till jobbet varje dag och det är väldigt tacksamt att ha en realtidsuppdaterad bild av trafikläget och eventuella hinder eller problem på vägen.

Wazeär crowdsourcad och fungerar så att alla som använder appen skickar in positionsrapporter till servern, så att alla kan se om trafiken flyter långsamt på vissa sträckor, eller kanske står helt stilla. Dessutom kan alla som vill rapportera in händelser från vägen. Till exempel vägarbeten, olyckor, vilda djur eller nästan vad som helst, så att alla andra som ska åka samma sträcka kan få en förvarning om detta. Appen ökar på så sätt trafiksäkerheten.

Ett konkret exempel är när vi åkte söderut från Uppsala för ett tag sedan. Vi valde att åka genom Stockholm men i höjd med Trafikplats Hallunda talade Waze om att vi skulle välja en annan väg,  "Sväng av åt höger". vi gjorde som Waze sa åt oss och insåg i efterhand att det nog sparade oss en eller ett par timmars köande...

Vi kom från nederkanten på bilden och fick följa den lila linjen vid sidan om E4:an istället för att fastna i köerna bakom olyckan. Och vi kom på E4:an igen, kort efter olyckan och alla köer.

Ju fler vi är tillsammans


Skaffa Waze och hjälp dina medtrafikanter att hålla trafikinformationen på vägen uppdaterad. Ju fler som använder samma app, destå mer information samlar vi tillsammans in och delar med oss av.

Läs mer om Waze här

Och är du precis som jag en frekvent användare av Waze så kan du få fina titlar. Jag är själv "King of the road" eftersom jag tillhör den procent i Sverige som lägger in mest information.

söndag, december 06, 2015

Mikrotransaktioner, Play-To-Win och Free-To-Play

De senaste åren har en annorlunda affärsmodell dykt upp bland dataspel - gratis, men med transaktioner efter att man köpt spelet, så kallade Free-To-Play. Ibland är det helt frivilliga köp man som spelare kan välja att göra, ibland är det nästan ett måste eller ger stora fördelar om man betalar, då kallas det oftast för "Pay-To-Win" och anses av många vara den absolut värsta modellen.

Spel som har "rättvisa" modeller, som alltså inte låter mängden investerade pengar påverka hur stor chans man har att vinna är till exempel Moba-spelen Smite eller DOTA2. Där används pengar bara till att påverka utseendet på hjältar och liknande, inte spelförmågor. Vissa spel har relativt låga "tak" på transaktionerna medan andra kan svälja hur mycket pengar som helst, och ändå låta andra spendera mer pengar och få en fördel när man spelar mot varandra. Det är alltså knappt inte

Jim sterling har en del att säga om Free-To-Play, eller som han kallar det: Fee 2 Pay

The Jimquisition: Fee 2 Pay


Som gammal arkard-spelare så borde man dock inte klaga över mikrotransaktioner ochkostnader för att spela, det var ju nästan det enda sättet att spela häftiga spel på förr i tiden...
Läs också  Svampriket om hur mikrotransaktioner kan urarta och sluta vara "mikro"...


Eller kolla in South Parks uppgörelse med freemium-modellen:
South Park - Freemium isn't free

lördag, december 05, 2015

Stötta Fenix - för en roligare fritid

Just nu pågår en Kickstarter-kampanj där speltidningen Fenix försöker samla in pengar för att få en stabil ekonomi de kommande åren, så att de kan bibehålla tidningens kvalitet och omfång.

Fenix är idag Sveriges bästa och roligaste speltidning för alla som är intresserade av rollspel, brädspel, kortspel och figurspel. Konkurrensen är dock inte jättehård idag, och bara av den anledningen är det värt att stötta de som finns kvar. Som trogen läsare vill jag ju att Fenix ska både behålla god kvalitet och finnas kvar, även i framtiden. (Dessutom vill man ju fortsätta läsa Birger Barbaren!)


Är du redan prenumerant så kan du till exempel istället signa upp dig via Kickstarter istället och få en billigare prenumeration (i skrivande stund är fortfarande hälften av Early Bird-prenumerantplatserna lediga).

Stötta Fenix på Kickstarter här!

Jag har tidigare varit med och Kickstartat flera andra projekt, bland annat spelfigurer och dataspel och jag kommer med all sannolikhet vara med om fler i framtiden.

Det är en spännande finansieringsmodell där vi som konsumenter själva kan bestämma vilka företag och produkter vi vill se och inte låta någon annan finansiär eller mellanhand bestämma det åt oss. Dessutom brukar man ofta bli belönad om man är en tidig supporter.

fredag, december 04, 2015

Nästa års roligaste event - Uppsala Magic & Comedy

19 till 24 april nästa år går det jag förväntar mig ska bli årets roligaste evenemang av stapeln - festivalen Uppsala Magic & Comedy.


Det var två år sedan som en trollkarl vid namn Johan Ståhl själv drog arrangemanget med den första kombinerade magi- och komedifestivalen. Vi besökte en hel del av föreställningarna och roades kungligt. Så därför är ett återbesök denna gång självklart! Läs artikel i UNT om festivalen.


En av de mindre scenerna 2014
Denna gång är John Cleese från Monthy Python det stora dragplåstret med sin föreställning "Last time to see me before i die". Och till den har vi redan biljetter, men vi tänkte också gå på flera andra föreställningar. Bland annat Close up, Magiska bröder, Varietén och vi avslutar såklart med den stora Galashowen på lördag kväll.

Jag fanns med på scenen senast

På förra festivalen hade vi väldigt bra platser på många föreställningar eftersom alla i Uppsala inte hade koll på hur bra festivalen och alla uppträdanden var. Bland annat satt vi på på första raden till Inés la Maga föreställning med hennes enormt fingerfärdig magi. Och jag blev därför upplockad på scenen för att hålla fast hennes armar i ett fåfängt försök att hindra henne från att trolla bort mynt från sin hand till ett övertäckt glas som stod på ett bord en meter bort.

Ganska exakt såhär gick det till. Man kände sig ganska bortkollrad då...


INÉS LA MAGA - travelling coins from Inés la Maga on Vimeo.

Inés är inte med i den här gången, men många andra magiker och komiker är det, så boka biljetter nu.

(Detta inlägg är skrivet helt frivilligt och utan någon kompensation från festivalen. Jag vill helt enkelt både ge folk en chans att se riktigt bra underhållning och samtidigt se till att festivalen går bra så att den återkommer.)

torsdag, december 03, 2015

Jag - en brottsling?

Är jag en förhärdad brottsling? Källa: Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Musikförläggarna har skapat en mikro-licens för de personer och föreningar som publicerar noter och låttexter. Tanken är att personer som gjort det ska kontaktas av Musikförläggarna och sedan tvingas betala en licensavgift på 300 kronor per år.

Dagens Nyheter - Betalmodell införs för låttexter

Och jag tillhör de människor som har begått upphovsrättsbrott, dock utan att veta om det. Bland annat har jag räddat reklamlåten "Googli Draxell" från att falla i glömska. Jag publicerade nämligen hela den reklamlåten, alltså både texten och själva musiken på min blogg för sex år sedan.

Lakes Lakonismer - Sonny Luxo - Googli Draxell

Anledningen till att jag hävdar att jag räddat den låten från att falla i glömska är att det handlar om  en reklamlåt från mitten av 90-talet, för en nischprodukt (svenskt godis). Och jag har aldrig hört den spelas i radio eller, varken då eller på senare tid. Och innan jag publicerade låten så fanns det en (1) sida på internet som skrivit om Googli Draxell och den är nu nere. Kvar av den sidan finns nu en länk dit från ett forum på AlltOmTv.

Google när jag publicerade Googli Draxell (Både flickr och Soundcloud är "mina" träffar)

Efter min publicering har låten plockats upp av många mp3-botar på nätet och en hel del andra sajter.  vilket förhoppningsvis kommer leda till att även framtida generationer ska ha möjlighet att höra den roliga, påhittade sången. Och det måste väl ändå vara det främsta målet för en konstnär eller artist? Att inte att bli bortglömd?

Problem med licensen

Jag tycker som sagt var att jag har gjort en kulturell välgärning som bevarar Googli Draxell för omvärlden och då tycker jag inte att jag ska behöva betala för det. Men ÄVEN om jag nu skulle vilja "göra rätt för mig" så är jag diskvalificerad från att skaffa licensen.

Exempelvis får sajten där texten är publicerad "inte uttrycka politiska eller religiösa åsikter", vilket jag ju gör typ hela tiden. Det är ju liksom min blogg och jag har politiska åsikter. Och jag får inte heller ha "mer än 10 000 unika besökare per år". Och där beror det lite på hur de räknar, men om man räknar som man brukar göra i webbsammanhang, alltså genom att addera "unika besökare per 24-timmarsperiod", så hamnar jag snett på det kravet också. Då antar jag att jag måste lägga tid på att förhandla med Musikförläggarna om en ännu dyrare licens? Trots att jag liksom bara gjort en god sak?

Kort sagt så delar jag Piratpartiets åsikt i den här frågan: "Det här är ett fruktansvärt beslut"

Piratpartiet: "Upphovsrättsindustrin ger sig på bloggade sångtexter"

Texthäften på nätet

En annan anledning till att Musikförläggarna borde sluta jaga lyrics-sajter i allmänhet och enskilda bloggare i synnerhet är ju att de generellt sett gör en tjänst för artisten. För väldigt mycket av den musik som skapas idag konsumeras digitalt och då följer det inte med några texthäften. I många fall tvingas då lyssnarna (konsumenterna) att gå ut på nätet och försöka hitta texterna där. Vilket ofta hade varit väldigt svårt, om det inte var just för alla lyrics-sajter. Så nu slipper skivbolagen och artisterna att publicera sina texter online, eftersom det är en service som någon annan bistår med.

Alternativet är ju i många fall att många lyssnare kanske råkar höra fel på texten, i värsta all kommer folk gå runt och nynna på psalmen "Trygga räkan" eller försöka överrösta de andra i luciatåget med "Staffan var en tallegren"...


Köp boken - Trygga räkan

onsdag, december 02, 2015

Migration är ett engagerande ämne

Häromdagen delade jag en länk om migration. Det handlade om Mral Kechechien från Syrien som nu har både bostad och jobb, som läkare i Kall i Åre kommun, men ändå ska utvisas. Till länken tillade jag det självklara att flyktingar som kommit hit för att söka asyl av skyddsskäl men som under tiden här i Sverige skaffat både jobb och bostad helt enkelt ska klassas om som arbetskraftsinvandring och få stanna.

Denna självklara åsikt har fram tills idag fått över 5 340 likes och nästan 560 delningar. Och från min Facebook-sida där jag är glad om jag får 5 likes på ett inlägg.


Och i princip alla delningar av länken/inlägget är av typen "håller självklart med" eller "Sunt förnuft". Jag hoppas det tyder på ett stort engagemang att de migranter som kommer hit, oavsett orsak, och anstränger sig för att integreras och skapa ett nytt liv i Sverige har ett stort stöd av många.

SVT Jämtlands artiklar om Mral:
Starka reaktioner på beslutet 
Mral: ”Måste försöka få dem att tro på mig”

Dagens krångliga spårbyte

Redan idag finns det dock  vissa möjligheter att göra ett sådant skifte som jag prata om ovan, eller ett "spårbyte" som det kallas, men de är både administrativt krångliga och har väldigt många begränsningar, vilket Mrals fall ovan visar.

Migrationsverket - Asylsökande som fått arbete och vill ansöka om arbetstillstånd

Och det är inte bara Mral som fallit utanför ramarna, ett annat exempel är Sheikh, som visar på hur trång regelverket är.

Eva Björklund Persson på Facebook - Det här är Sheikh

Värt att notera är dock att det inte räcker med att ändra regelverken kring själva "spårbytet" även reglerna kring arbetskraftsinvandring behöver bli betydligt generösare om det ska funka i praktiken. Annars kommer de här och många andra som dom att utvisas.

Alla med på det?` :-)

När jag ändå pratar om migration så vill jag dela med mig av ett citat från Johanna Jönsson (c) i dagens Riksdagsdebatt om migration "Andrum":

tisdag, december 01, 2015

En blogg med lagom ambitioner - #Blogg24


Uppdateringstakten på den här bloggen är inte vad den var förr. Delvis eftersom Facebook och andra medier tagit över en spridandet av intressanta länkar och möjligheten till debatt, och delvis av andra orsaker.

Men jag har inga planer på att låta bloggen falla i glömska (eller bli en ren resedagbok). Därför har jag tidigare sneglat på projektet Blogg100, men jag har känt varje år att det projektet är lite för stort för mig med drygt 3 månaders engagemangshorisont. Så när Sophia tipsade om #Blogg24 så kände jag att det var helt rätt. Även om det kommer just nu, vid en tidpunkt på året då man har som mest att göra. Speciellt gäller detta på jobbet i år, då vi utöver allt det vanliga också ska öppna ett nytt bankkontor.

Är du också intresserad av att delta i #Blogg24 så kan du också anmäla dig till Facebookgruppen. Det är frivilligt men gör man det i grupp så kan man eventuellt få lite pepp och goda råd ifall (eller kanske snarare när) inspirationen tryter...

#Blogg24 på Facebook 

Lite riktlinjer för #Blogg24, för den som känner sig behöva den styrningen

Lycka till!