onsdag, juli 11, 2007

Förstatliga allt som rör sig!

Senaste förslaget från vänster var mycket värre än jag någonsin hade kunnat vänta mig från vänsterfalangen i "partiet som består av människor som tidigare kallade sig kommunister". Men det senaste förslaget om förstatligande kom inte från Vänsterpartiet, det kom från Socialdemokraterna.

Avskaffa allt kommunalt självstyre! var den tes Nuder förde fram i Almedalen igår (även DN). Egentligen säger han bara att skatterna mellan olika kommuner ska harmoniseras, för rättvisans skull. Men tar man ifrån kommunerna rätten att bestämma över sin egen budget, ännu mer än man redan gjort, kväver man den sista strimman av kommunalt självstyre som finns kvar.

Men vad ska vi egentligen med "kommunalt självstyre" till? Vad tillför det? Är det inte bättre att Sossarna får tillbaka makten på Rosenbad i Stockholm och därifrån bestämmer hur skolan i Örkeljunga ska arrangeras? Nej, det tycker inte jag. Komunerna är den beslutande nivå som är närmast folket och kontakt mellan beslutsfattarna och folket är fruktansvärt viktigt i en representativ demokrati. Och besluten som fattas blir oftast bättre, då de som påverkas av beslutet lättare kan bli delaktiga i beslutsprocessen.

Om Socialdemokraterna inte förstår det så hoppas jag at i alla fall svenska folket gör det.

Inga kommentarer: