fredag, maj 29, 2009

Bloggsfärens BDSM-tendenser

De senaste dagarna har jag snappat upp ler och fler BDSM-tendenser i bloggsfären, även där jag inte sett de tidigare. Har jag varit blind eller är bloggsfären helt enkelt mer öppna i sinnet?

Här är två bilder från nyligen:


Bilderna ovanför kommer från Tantrablogg och Erik Hultin. Erik skriver om att CEnterpartiet inte längre har någon trovärdighet när det handlar om frågor kring personlig integritet.

Han skriver:
"Hur ska vi centerpartister som verkligen bryr oss om och sätter ett högt värde på den personliga integriteten kunna föra en meningsfull debatt kring dessa frågor när de sammanlagda signalerna från partiet till medborgarna faktiskt visar att dessa frågor inte betyder ett skvatt?"
Bilden illustrerar att det är lika bra att hålla käft, när det man säger ändå inte spelar någon roll.

Carl Johan å sin sida skriver om partipiskor, något som jag också avhandlat här - Hos Moderaterna har vi högt i tak.

Öppen bloggsfär
Och visst är det spännande när man får möjlighet att följa en köns-transformation från en öppen bloggare som Hanna (Projo).

Ps. Nu har väl sett att Boyahed har börjat blogga nu också?

torsdag, maj 28, 2009

Vet du VAD röstar du på? Har du Politikerkoll?


Vad vill du ha för politiker som din representant? En pragmatisk socialist, en ideologiskt förankrad liberal eller en bakåtsträvande konservativ? Och hur vet du att den politiker du valt verkligen gör som hen har sagt sig tycka/vara? Har du koll på din politiker? Kort sagt, har du politikerkoll?

Om du inte har det, så finns nu möjligheten att få den kollen med hjälp av den nystartade sidan Politikerkoll.se. Se till att den politiker du funderar på att rösta på fyller i innehållsförteckningen ordentligt, så du slipper köpa grisen i säcken. Tillsammans kan vi kanske minska politikerföraktet genom att vi börjar välja in representanter som öppet deklarerar vad de tycker och sedan också står för det...

Besök Politikerkoll.se.

Ps. Tack till Sophia, Henrik och Tomas för siten!

onsdag, maj 27, 2009

Vad vill Centerpartiet med Piratpartiet?

I dagens Studio Ett i P1 debatterar Christian Engström, Piratpartiets förstanamn, med Hans Wallmark från Moderaterna. Lyssna på debatten här. (Bra insats av Christian för övrigt)

Då påtalar Hans att PP kanske inte ens får någon partigrupp att tillhöra i Europaparlamentet. Något som Christian snabbt besvarar, men hur kan Hans ha fått för sig att liberala gruppen, ALDE, inte vill samarbeta med Piratpartiet i Bryssel??

Och vad säger Anders Flanking?!?
Bakgrunden till Hans uttalande kan man hitta i GöteborgsPosten, där Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking säger att han kan tänka sig att lägga in ett veto mot PP, om de vill komma med i den liberala gruppen:
"- Jag tror inte det är aktuellt då Piratpartiet inte har något heltäckande liberalt program utan verkar begränsa frihetsbegreppet till en mycket liten sfär. Jag tar inte detta beslut, men tror nog att man min analys delas av partistyrelsen, säger han."
Jag kan berätta för Anders Flanking och partistyrelsen att jag som Centermedlem tycker att han ska verka för att PP ska få ta del i den liberala gruppen.

Lena Ek, som idag är Centerpartiets representant i Bryssel och medlem i den liberala gruppen har under lång tid arbetat för integritetsfrågor, och nu när det finns möjlighet att ge Lena understöd i det arbetet och stärka vår gruppen så hotar Flanking med att vetoa bort det!?!

Var fick du den idiotiska idén från Anders Flanking? Vad har du för argument för att stänga ute liberala röster från den liberala gruppen? Alternativet är ju att de går med i den gröna gruppen och röstar precis som de i alla frågor, det är ju knappast smart på något sätt? Varken ur idelogiskt liberal synvinkel, eller pragmatisk röstmaximeringssynpunkt...

Jag tror att Centerpartiet, på den tid partiet var ungt, också ansågs vara ett litet "enfrågeparti", men nu är vi fullfjädrade liberaler (bortsett från integritets- och yttrandefrihetsfrågor då). Och Piratpartiet kan dessutom garantera att de inte kommer att avvika från gruppens röst-linje vid omröstningar. Gäller det de övriga partierna i gruppen? För det är som Anders Hallberg säger - Att rösta på PiratPartiet handlar om frihet.

Om svar anhålles
Jag vill ha svar på min fråga! Kan Anders Flanking, eller någon annan från partiledningen ge mig det, det går ju exemepelvis att blogga om det, eller kommentera direkt här. Eller erkänna att det uttalandet endast var marginellt smartare än att skjuta dig själv i foten. Klart integritets- och frihetsvännerna i Piratpartiet ska göra gemensam sak med Centerpartiet, även i Bryssel!

Uppdatering: HAX skriver om Folkpartiets mer öppna inställning och verkar citera nämnda artikel i GP. En relevant synpunkt är att Centerpartiet gärna samarbetar med FP, men säger sig vara tveksamma till PP. Varför då? PP driver inte fram ett EU-försvar, PP kommer inte driva på för att införa euron, detta kommer FP att göra. FP arbetar alltså aktivt mot Centerpartiets ställningstagande, medans PP endast kommer kämpa för samma saker som Lena Ek redan driver i Europaparlamentet. Vari ligger logiken??

Bra tänkt aftonbladet



Härligt löp på aftonbladet idag. Vi får se om de kan få fart på EU-valet. /Postat från mobil


Tillägg: Efter att ha tittat närmare på Aftonbladets kampanj kan jag bara hålla med Johan och Abir - Aftonbladet ska nog tänka efter lite innan de dra igång sina provocerande kampanjer.

Men jag vidhåller att löpet som sådant är häftigt. Inga påfläskade rubriker utan bara brödtext.

onsdag, maj 20, 2009

Gå och rösta i EU-valet!

Gå och rösta i EU-valet. Lokalerna öppnade idag.

Gör som exempelvis Mats Qviberg - Jag röstar på det parti som säger nej till euron

Såhär ser den ut, min adopterade vallokal på ICA i Edsbro, där jag kommer se till att det är snyggt och rent och alla det finns valsedlar från alla seriösa partier (alltså inklusive Piratpartiet). I alla fall under förhandsröstningen:

Det har jag gjort denna vecka Olof.

Att ta tag i hornen... och orka hålla kvar

Jo, jag kommer stanna kvar i Centerpartiet, för tillfället (som ni säkert förstått). Precis som bland annat Erik Hultin.

Varför? Det främsta skälet är att jag sympatiserar med Centerpartiet i majoriteten i frågorna de driver. Och det finns en hel del förståelse för det nya framväxande kunskapssamhället i partiet, även om dessa krafter förlorade det senaste "slaget" inom rörelsen. Men vi har inte gett upp. Vi kommer tillbaka och vi kommer att lyckas skapa insikten även hos partiledningen, och då blir Centerpartiet igen ett parti jag slipper skämmas över.

Jag har fått både ris och ros för att jag stannar kvar.

Majestatis Pluralis vill uppmuntra oss som kämpar för grundläggande mänskliga rättigheter även i andra partier än Piratpartiet:
"Visst kan man slå bort andra partier med eller utan självkritik med att de straffat ut sig och saknar trovärdighet i våra frågor. Men vi ska samarbete i framtiden och alla kritiker behövs inom sina respektive partier. Annars kommer partierna antingen stagnera eller bli, sett ur ett piratperspektiv, ännu värre på våra frågor. Så läs, stötta, bilda er en uppfattning om läget. Tänk långsiktigt och konstruktivt. Det är ett demokratiskt val vi har framför oss och ingen tävling."
Farmor Gun däremot (en av mina blogg-idoler och som nyligen intervjuades av DN) försöker ta ner mig på jorden:
"Lake letar efter en bro över den avgrund, som råder mellan vad som sägs i viktiga dokument och det som Centerpartiets ledning ägnar sig åt i konkret handling. Hoppet är det sista som överger en människa, varför det är lätt hänt att en trogen medlem ägnar sig åt självbedrägeri. Den, som tror det bästa om sitt parti och dess politik, vill helt enkelt inte tro att det är så illa att gruppen, som står upp för de höga idealen, är en krympande skara i jämförelse med den grupp, som väljer den breda vägen d v s väljer att utsätta landets befolkning för en allmän övervakning om det krävs för att få vara med och regera."
Men i det här fallet hoppas jag att Gun har fel. Jag vill tro gott om Centerpartiet, jag vill att vi ska hitta tillbaka till det ställningstagande man hade för några år sedan med Öppenhetsmanifestet, och dessutom lever upp till det!

Är det bara en falsk förhoppning? Nej, jag tror inte det, men framtiden får väl utvisa om jag eller Gun får rätt.

Däremot tänker jag inte sitta och vänta på att Centerpartiet ska ändra åsikt av sig själv!

Jag sympatiserar med Centerpartiet i de flesta frågor, men där jag anser att de har fel försöker jag ändra på ståndpunkten på så många olika sätt jag kan. Jag bedriver opinionsbildning, både internt (bland annat via CenterUppropet.se) och externt, genom att vara "GuldCenterPirat" och stödja Piratpartiet på flera olika sätt. Jag har exempelvis adopterat förtidsröstningslokal: ICA Härlins i Edsbro, för att stödja det parti som ännu inte får sin valsedelsutdelning finansierad av skattemedel. Har du adopterat en vallokal? Gör det du också!

Förhoppningsvis kan vårt arbete få Centerpartiet att vända i frågan innan nästa partistämma, 2011. Annars kan jag nästan lova att mitt engagemang under valrörelsen till riksdagsvalet 2010 kommer att vara lågt. Jag vill inte stå i en valstuga och skämmas för mitt partis ställningstaganden...

Det är ibland lite tröstlöst med den enormt sega interna partidemokratin, men som Johan skriver - Vill du något? OK, gör jobbet då...

Jag tycker också att Thomas Engström har skrivit en fullkomligt lysande krönika i tidningen Fokus, på samma tema - Älskade långtråkiga land
"Fred är inget slumpartat tillstånd. Fred byggs ett decennium i taget av envisa själars tröstlösa slit och tålamod. På långfredagen frågar mig min sexårige systerson om varför klonsoldaterna i »Stjärnornas krig« blir onda i en handvändning bara för att kejsaren befaller det. Men gåtan är inte hur folk blir onda, borde jag ha svarat. Gåtan är hur folk har tid och ork och vilja nog att faktiskt bli goda."
Jag orkar ett tag till, gör du?

Ps. Om du skriver en kommentar, en inte får ett svar direkt så kan det bero på at jag åkt till Linköping och Linköpings Spelkonvent. Ses vi där?

måndag, maj 18, 2009

Stenhagens Dag 2009

Jag var ute och kampanjade i helgen för Centerpartiet. Jag slipper skämmas för Centerpartiets ställningstaganden under denna valkampanj i alla fall, i parlamentet har Lena Ek skött sig bra. Men frågan är om jag vill stå i en valstuga under riksdagsvalet nästa åt...

Det var småkul att vara där, jag hade sällskap under en del av dagen av Leif Johansson, lokal MEP-kandidat (dock på plats 31). Det roligaste var att Mats Jonsson hade gjort små valaffischer, en till EU-valet och en till Kyrkovalet, som är i september i år. (du ser affischerna i bakgrunden på bilden ovan) Och trots at Mats inte var på plats, utan bara hade en bild på väggen lockade hans nuna till många diskussioner bland de förbipasserande. Mats är en mycket väl känd och repekterad i Stenhagen. Många kom fram och sade "Jag ska rösta på Centern och Mats!".

Läs gärna Mats debattartikel i UNT häromdagen: Mats Jonsson tar upp kampen för folkkyrkan

Jag vart också imponerad av den kandidat som Mats lyfte fram på affischen om EU-valet: Abir Al-Sahlani, Centerpartiets tredjenamn på EU-valslistan. Läs gärna mer om henne du också, exempelvis på hennes egna blogg: Abir Al-Sahlani

Uppsala Nya Tidning var också där under dagen och uppmärksammade att vi i Centerpartiet gjorde reklam för kyrkovalet: Mångkulturellt firande i Stenhagen.

:-)

Dags för riktig granskning av Piratpartiet!

Det har varit en del snack och en del tjafs, men det är dags att börja granska Piratpartiet på riktigt nu, de är sannolikt på god väg in i Europaparlamentet...

Flera har tagit den uppgiften på allvar, och även om de är i minoritet, eller kanske snarare därför, så tänkte jag lyfta fram dem som kritiskt granskar Piratpartiet.

Den första som tagit uppgiften på allvar är Tomas Ramberg från Ekots Lördagsintervju, som alltid är påläst och verkligen pressar Rick Falkvinge. Det är en mycket intressant lördagsintervju, så lyssna på den!

Ekots Lördagsintervju 090516: Vad har sjörövare i Bryssel att göra?

Andra som också granskar Piratpartiet är Tidningen Dagen, i flertalet reportage, bland annat från ett medlemsmöte. Även Tomas Ramberg är också inne lite på samma område - att Rick skulle vara en "karismatisk ledare" och att det hela kan urarta i någon personkult. Och det är en risk som bör tas seriöst, även om piratpartisterna själva vet bättre hur stor risken är att det blir ett problem internt.

Läs Tidningen Dagen: Piraten som pratar som en evangelist

Mitt sista exempel på en bra granskning/problematisering kring PP är gjord av Sanna Rayman från Svenska Dagbladet, vars ledarsida överglänser DN mer och mer för varje dag som går:

Sanna Raymans ledare: Vågornas mästare – ­eller små arga droppar

Tillägg: Självkart ska också Ulf Bjereld och Henrik Oscarssons debattartikel från dagens DN Debatt med i denna samlig.

DN Debatt: ”Nästan varannan svensk struntar i FRA-frågan”

Ps, missa inte heller Calandrellas vinkling på DN:s rubriksättning av debattartikeln - Hur många minns årsgamla lagförslag?

Läs! Fundera! Och kritisera! Men gör det baserad på fakta, inte myter...

lördag, maj 16, 2009

Vilka är kvar i Centerpartiet då?

Självklart har inte alla medlemmar i Centerpartiet lämnat, som vissa verkar har fått intrycket av efter mitt inlägg för ett par dagar sedan - Nu ger Centerpartiets talespersoner upp, en efter en.

Det jag försökte visa var att om många tongivande figurer, "pratare" försvinner, så drabbar det partiet och i förlängningen hela alliansen, mycket negativt. Jan kan ju bare exemplifiera med den frekventa bloggkommentatorn "Tor" skriver i kommentarerna på det inlägget just att:
"Jag röstade på centern i förra valet mycket på grund av pratarna på nätet. Nu läser man dock mest (välförtjänt) kritik mot centerns inställning i integritetsfrågor. Så detsamma gäller även på nätet.
Utvecklingen är mycket tråkig. Inte minst som centern har haft en så bra nätnärvaro och det är det som kommer att spela allt större roll framöver."
Vi är flera som väntar på din egen blogg Tor. ;-)

Mattias Svensson bloggar på Magasinet Neos hemsida - Centern har baksmälla - och följer där upp mitt inlägg. Bland annat skriver han som centerstämman:
"Det som hade kunnat bli en liberal nytändning blev istället en övning i att betyga lojalitet (med regeringen) framför integritet (i sak)."
Mattias nämner också Hanna Wagenius som skriver om Erik Hultins beslut att stanna kvar i Centerparitet och kämpa vidare.
Hannas inlägg: Hultin har en integritet som fler skulle behöva
Eriks inlägg: Hur fan tänker jag egentligen?

Citat från Eriks inlägg (missa inte att läsa kommentarerna):
"Jag har nämligen slutgiltigt bestämt mig för att fortsätta i in strävan att styra upp center-bussen ur det dyiga integritetsdiket. Det kan inte förnekas att vi faktiskt fick ett tämligen stort stöd för yrkandet att riva upp FRA-lagen, och endast ev. högre makter vet hur det hade gått om vi hade fått en fullfjädrad debatt i frågan. Som det blev nu så kan man tyvärr inte se det som annat än att ett demokratiskt underskott visade upp sin allra fulaste nuna."
Vad blev det av de andra då?
Vad hände/händer med Bloggen Bent, Dexion och Mikael Elmlund då? Mikael har blivit Pirat, inte så oväntat, medans både Sophia och Bent tidigare deklarerat att de sätter liberalismen för högt på sina dagordningar för att de ska kunna stödja ett parti som mycket väl kan rösta med Vänsterpartisterna i riksdagen. Men de är i alla fall relativt produktiva alla tre och jag kommer fortsätta följa deras bloggar med spänning.

Bloggen Bent har bland annat skivit - Till försvar för Centerpartiet
Elmlund frågar sig "Vart ska en liberal väljare ta vägen nu för tiden?", och kommer ut som pirat.
Dexion bloggar också vidare om politik.

Det finns ju också flertalet vettiga Centerpartister i högsta ledningen, Lena Ek är en av dem. I Svenska dagbladet är hon citerad:
"Det ska finnas rättigheter och skyldigheter på internet också. Självklart. Men det är nästan omöjligt att fullfölja sina studier om man inte har tillgång till Sunet idag.... Det är en samhällsnyttig funktion."
Även jag kommer fortsätta i partiet, i alla fall så länge. CenterUppropet.se ska återstarta och vi får se vart det leder. Centerpartiets ledning behöver lära sig en läxa - "följ partiprogrammet, annars straffar väljarna dig" och den näsbrännan kommer sannolikt i EU-valet. Hur partiledningen agerar efter det kommer spela stor roll...

Tillägg - för att ge någon typ av svar på frågan i rubriken kan jag hänvisa till Centerbloggar. En ganska intressant sida, för alla som är lite intresserade av Centerpolitik:
www.centerbloggar.se/

fredag, maj 15, 2009

Uppsalahem försöker kommunicera

Denna anslagstavla mötte mig i min trappuppgång häromdagen. Det känns som att Uppsalahem försöker berätta något för mig...

Kanske ett vettigt RSS-flöde, indelat på regioner/områden vore ett bra komplement till alla lappar? Målgruppen för ett sådant flöde skulle ju bli ganska stor, typ alla boenden i Uppsalahems 12.500 lägenheter.

I dagsläget har Uppsalahem en hemsida med "viktig information för hyresgäster", men hur många går in där dagligen och kollar om något viktigt har hänt?

Men att enbart kommunicera via papper, är ganska gammalmodigt, så Uppsalahem behöver fräscha upp sin kommunikation ganska många snäpp för att inte tappa trovärdighet.

(Ps, de två färgade papperna nere i högra hörnet är med Hyresgästföreningen som avsändare, resten är sådant som Uppslahem satt upp den senaste två veckorsperioden.)

tisdag, maj 12, 2009

Nu ger Centerpartiets talespersoner upp, en efter en

Häromdagen skrev jag om att Mikael Elmlund nu avslutar sitt medlemskap i Centerpartiet eftersom han ansåg att stämmobeslutet om att behålla FRA-lagen innebar att "ett medlemskap i Centerpartiet inte bara motsägelsefullt, utan rent hyckleri." Han var inte ensam.

Två andra, i bloggsfären, välkända och tunga centerprofiler avslutar i dagarna också sina medlemskap. Den enormt engagerade Björn Pedersen och alltid lika välformulerade Sophia Blomqvist.

Med de två faller också två välskrivna centerbloggar, Bloggen Bent, som länge personifierade de liberala centerpartisterna på nätet och agerade som en knutpunkt med sina frekventa uppdateringar och många länkar, samt Dexion med sina rakbladsvassa och intellektuellt skarpa inlägg.

Om Björns avhopp skriver bland annat Per Ankersjö, Centerpartiets kommunalråd i Stockholm:
"Du har bidragit med mycket, säkert mer än du tror själv. Inte minst när det gäller att inspirera mig i mitt politiska arbete."
Och Centerpartiet har under senaste året arbetat aktivt med att göra sig av med dessa två personer genom ständiga avsteg från partiets ideologi och förolämpa de interna kritikerna. Vad är nästa steg?

Sophia skriver själv på sin blogg att:

"Hade Centerpartiet varit en person som i mitt hem visade dylika tendenser och uppföranden så hade jag bett personen att gå. Utan att tveka. Min gräns är nådd och Centerpartiet har arbetat sig ned från det bästa alternativet i svensk politik, till ett av de minst dåliga alternativen."
...

"Här dras strecket och vill ni ha min röst eller mitt engagemang så får ni banne mig förtjäna det. Att svika en gång kan alla göra, men att svika på löpande band tyder på en dålig karaktär. Jag kräver kvalitativ idédebatt, liberala värderingar och tydliga spelregler. Annars är jag inte intresserad. Jag klarar mig utan centerpartiet - klarar sig centerpartiet utan sina företrädare och pratare undrar jag?"
En tredje centerpartist, tillika bloggare, har också starka betänkligheter, Martin Olsvenne skriver på sin blogg Den liberala misantropen, att han "Jag är rådvill och behöver fundera":

"överväger på allvar att avsluta mitt medlemskap i centerpartiet. Besvikelserna de senaste två åren har varit många, både på partiet och på regeringen och beslutet i integritetsfrågan på stämman i helgen blev kanske droppen. Kanske är någon annan form av engagemang lämpligare för mig."
När pratarna försvinner förlorar partiet

Dominoes 7

Efter att FRA-lagen röstats igenom förra sommaren skrev Peter Wennblad i Magasinet Neo ett lysande inlägg som visar hur stor inverkan de borgerliga partiernas agerande kan komma att få. Därför är FRA-lagen en katastrof för Alliansen. Han menar att alliansen i och med sitt agerande och sin nonchalans förlorat många av de som vanligtvis är engagerade i politiken, "pratarna", som bland annat Sophia nämner här ovanför. Han spår en dyster framtid:

"Istället för orangea tröjor i folkvimlet får Alliansen förlita sig på avlönade trotjänare som på sin höjd rör sig ett par meter från valstugan. Så säljs inga produkter. Och så vinns inga val. FRA-lagen må vara en sakpolitisk olycka. Men de förlorade pratarna är borgerlighetens verkliga katastrof."
"Pratare", det är engagerade medlemmar som står för att de är intresserade av politik och som gärna ger sig in i diskussioner om olika ämnen. Bloggare är ett bra exempel på detta och även en ganska dåligt besökt blogg, som min egen, når 100-tals människor med tankar, idéer och förslag, varje dag, året om. En "pratare" behöver inte vara okritisk mot sitt parti, eller bör inte ens vara det, då får personen i fråga ingen trovärdighet.

Både Sophia och Björn är bra exempel på Centerpartistiska "pratare", eller var, de ju är inte längre centerpartister. Och det är en förlust som partiet bör sörja länge, för det var allmänborgerliga pratare som gav Centerpartiet de 3 extra procent med väljare i förra valet. Vilket motsvarar drygt 150.000 röster. Många är nu desillusionerade eller Piratpartister.

Staffan försöker, men lyckas inte koppla
Staffan Danielsson, riksdagsledamot för c, tycker beslutet från stämman är bra, men han får kraftigt med mothugg på sin blogg när han skriver att han tycker att vi kritiker ska vara kvar. En av dem han riktar sig till är Hanna Wagenius.

Staffan börjar med att försöka blidka alla kritiker med ett inlägg:
Staffan - Kära FRA-kritiker, ni behövs i centerpartiet!
Hanna svarar - Sluta låtsas, Staffan
Staffan vidhåller sin tes - Är FRA-kritiken varmluft eller solsken, kyla eller mörker?
Hanna avslutar debatten - Där har du problemet, Staffan!
Tillägg: Staffan är ihärdig Bra FRA-debatt, Hanna!

Staffan ska ha rejält med cred att han fortsätter att argumentera för sin linje, även om inte många av hans läsare håller med honom.

Ni kan ju gissa vem av de två jag håller med.

Övriga kommentarer om Centerstämman

Oscar Fredriksson - Integritet en mänsklig rättighet
Fredrik Ingels - Stämmans oförmaga
Magnus Larsson - Reflektioner från stämman
Emil Källström - Centerstämman – dagen efter
Per Ankersjö - Vi måste dra rätt slutsatser av vår öppenhetspolitik
Johan Hedin - NATO, FRA och att vända en tanker samt - Framtiden i Centerpartiet
Eddie Juhlin - SvD-ledare idag om Centerpartiet

Grå skriver att stämman var "En missad möjlighet för centerpartiet" och att:

"Centerpartiet hade kunnat bli en föregångare här med en kovändning om FRA och IPRED. Istället valde man att lägga sig på den minimala nivån och fortsätta samma väg som man har kört. Det är inget som kommer göra att centerpartiet sticker ut när valet kommer nästa år."
Kort sagt, det spelar ingen roll hur bra valmanifest man skriver, om medlemmarna och väljarna inte se någon koppling mellan partiets skrifter och dess handlingar. Då blir man istället en hycklare och späder bara på politikerföraktet med varje uttalande man gör.

På det hela taget blir man alltså inte överdrivet uppiggad av Sanna Raymans ledare i SvD, även om det är enormt center-positiv: Centern sysslar inte med stordriftsideologi

Jag är kanske inte heller säker på att jag vill vara talesperson för Centerpartiet länge till. Det räcker kanske med de 20 år jag varit det?

måndag, maj 11, 2009

Com Hem suger - och lägger pengar på mer reklam!

Att alla Com Hems kunder fick ett avbrott förra veckan är nog känt för de flesta. Att det dessutom gör fel och försöker dölja detta, är nog också känt, i alla fall för mina trogna läsare.

Nu verkar Com Hem dock ha glömt bort avbrotten och satsar på reklam. Se själva deras nya reklamfilm:


Enligt Dagens Media är tanken med denna film att:
"- Det är ett koncept baserat på kundservice. Judit och Judit är väldigt tajta väninnor som skojar med sig själva och är väldigt kunniga. Inom den här ramen kan vi kommunicera vad som helst som är relevant för våra kunder."
Jag ställer mig mest undrande till det faktum att den normala väntetiden när man ringen till Com Hem är minst 20 minuter. Ibland har den varit något kortare, men oftast minst 20 minuter. Men det är å andra sidan en förbättring, för ett par år sedan blev man nästan överlycklig om man slapp vänta mindre än en halvtimma i telefonkön!

Då väljer Com Hem att sprida filmer med budskapet "Vår kundtjänstpersonal skojar med varandra och går på SPA, istället för att svara i telefon." Smart? Knappast!

Skaffa vettig hjälp!
Com Hem säger sig också "satsa mer på sociala medier och har nyligen anställt en person som jobbar med att bevaka och bemöta det som skrivs om Comhem." Det är dessutom en tjänst ute hos Stepstone för "Konsumentkommunikation på Marknadsavdelningen". Som sagt, ni behöver bli många gånger bättre på det området!

Andra som sågar Com Hem i media:
DN: "Få svenska företag har så missnöjda kunder som Comhem"
Veckans Affärer: Comhem - ett skolexempel i hur man inte gör
SvD: Driftstörningar ska grankas av PTS
Johan Hakelius: Comhem kan inte finnas i verkligheten

Bloggar:
Svansbo: Comhem-fiasko och twitter (Härlig skadeeglädje!)
Utsikt från höjden: Usel kommunikation från Com Hem
Hans Kullin: Com Hems haveri förstärks på Twitter

Och som grädde på moset avslutar jag med två lite äldre artiklar. Men kritiken är densamma än idag.
Computer Sweden: Com Hem - sämre än uselt
PC för Alla: Långa väntetider och leveransproblem upprör Comhems kunder

söndag, maj 10, 2009

Bitter förlust, men blåslampan är på partiledningen

Hemkommen från Centerpartistämman i Örebro kan jag bara sammanfatta det hela genom att hålla med Hanna Wagenius - Ett skott i hjärtat.
"Det är många känslor - jag är arg, jag är besviken, och jag känner mig sorgsen och uppgiven."
Det är inte bara ett skott i hjärtat på många engagerade centerpartister, det är också ett skott i foten på partirörelsens engangemang! Hur många tror att Hanna Wagenius och alla andra som engagerat sig mot FRA-lagen kommer vilja stå i en valstuga och skämmas?

Hanna kämpade enormt bra på stämman, hon blev också citerad i 12-ekot i lördags. Lyssna på Eko-inslaget här, Hanna är citerad cirka en minut in:


Jag gjorde också vad jag kunde och fick sagt ungefär vad jag hade tänkt, men det räckte inte för att välta partiledningen och riksdagsgruppen, denna gång. :-(

Oärligt av Weinehall
En av ledamöterna i partiets VU, Lars Weinehall var uppe i slutet på FRA-debatten på stämman och lyckades på bara några meningar späda på föraktet för den interna demokratin. Han sa att:
"Lagen blev mycket bättre efter de ändringsförslag vi fick igenom, men vi kan konstatera att vi inte nådde ända fram, för vi (Centerpartiet) är inte tillräckligt stora för det."
Som centermedlem undrar jag direkt varför Centerpartiet ska låta kompromisser i regeringen styra våra medlemmars åsikter på centerstämman?!? Att argumentera med redan fattade regeringsbeslut som argument, utan möjlighet för någon att bemöta argumentet är jäkligt oärligt Lars, och det vet du! Stämman är till för att vi i centerpartiet ska skapa vår politik, vi ska inte kompromissa ihop oss med övervakningsivrande moderater, redan på vår stämma!

Vi är redan tillräckligt dåliga på att förhandla, för att vi ska behöva försämra vår position ytterligare!

Centerpartiet.se har en artikel där man försöker få alla kritiker till att vara "CUF:are", lite dålig stil, men annars en bra artikel:
Nytt öppenhetsprogram antaget efter het debatt

Mer om Centerpartiets mest puckade stämmobeslut under min livstid, kan man läsa i media:
Ekot, Rapport, DN, SvD,

Många bloggare tycker också till. Börjar med Centerbloggar:
Erik Hultin: Finns kunskapen och insikten?
Magnus Andersson: Alliansen i valallians?
Magnus Persson: Integritetsdebatt på centerstämman
Johan Hedin
: På det hela taget en ganska lyckad stämma
Magnus filosoferar: Vi förlorade

Och en, före detta, Centerbloggare:
Mikael Elmlund: Härmed avslutar jag mitt medlemskap i Centerpartiet
Ett kort citat:
"...liberalism går bortom näringspolitik och skattesatser, det handlar i grund och botten om en tro på individens vikt och okränkbarhet. Tror ni inte på individvärdet ska ni inte kalla er liberaler, oavsett om ni avreglerar apoteket eller gör utspel om hushållsnära tjänster."
Lysande formulerat! Lycka till med vad du nu tänker göra Mikael! Fick Piratpartiet en ny medlem igår kväll?

Bloggare med annan politisk hemvist:
Ravenna: Man ska inte behöva rösta på Piratpartiet för att få sin integritet skyddad
Erik Herbertson: (C) gör halt i liberaliseringsprocessen
Isobel: FRA: igen och igen och igen
Gay globetrotter: Fascistpartiet Centern
Kålan: Centerpartiet nedprioriterar integritetsfrågorna
Otyg: Möjlig insändare eller debattartikel

You aint seen nothing yet!
För övrigt kan jag bara påminna Centerpartiet om att frågorna har inte dött i och med detta. Det är bara början och jag tycker det är synd att partiledningen inte tänker längre än näsan räcker. FRA 2.0 kommer dra igång allt igen!

SvD: Regeringen går en svettig sommar till mötes
Opassande: Vem är bäst på att representera motståndet mot kontrollsamhället?
StoppaFRAlagen.se: Tolgfors nonchalerar FRA-uppgörelsen

fredag, maj 08, 2009

Centerpartiet har mycket svag förtroende i de viktigaste frågorna

Precis som många andra redan skrivit så har jag svårt att bli exalterad över Annie Johanssons förslag om en integritetsbalk (SvD, C, Annie). Jag tycker Magnus Persson sätter bra ord på min frustration i sitt inlägg - Har Centerpartiet något förtroendekapital inom integritetsfrågorna kvar alls? :
"Kort sagt, Centerpartiet har förbrukat sitt förtroendekapital på integritetsområdet i rasande fart. Jag är rädd att det idag är betydligt för sent - det är helt enkelt inte så väldigt mycket anledning att lita på Centerpartiet i de här frågorna kvar, knappt ens bland de av de egna medlemmarna som är intresserade av frågorna. Partiledningen har i ord varit en integritetens riddare i skinande rustning, medan man i handling själv hållit i dolken."
Centerpartiet hade redan tidigare ett väldigt välformulerat Öppenhetsmanifest, som formulerar många av de viktigaste frågorna kring hur vi vill att ett öppet, demokratiskt samhälle ska se ut i framtiden. Men partiledningen har handlat nästan helt i strid med de åsikter medlemmarna, i form av ett förtroenderåd, slagit fast. Jag länkar, åter igen, till Mikael Nilssons gamla post - Vad ska man med centerpartiet till?

Vissa känner sig lurade och anser att Centerpartiets utspel bara handlar om röstfiske, för att möta intresset som Piratpartiet har fått, men så enkelt är det inte. Vissa centerpartister, bland dem Annie Johansson, har länge haft en klar ideologisk kompass och förståelse för behovet av personlig integritet, men precis som Emma skriver:
"Nu är det egentligen inte Annie Johanssons fel att jag inte riktigt litar på henne i integritetsfrågorna."
Så vitt jag kan förstå, så vart hon utsatt för tortyrliknande påtryckningsmetoder under de sista dagarna av FRA-debatten. Och detta av flera ledande personer i Sveriges regering! Minst sagt olustigt!!

Frågan är också vad som menas med "Integritetsbalk"? Flera andra som analyserat utspelet är:
Mark Klamberg - Är integritetsbalk lösningen?
Per Agerman - Centerpartiets röda kinder
Webhackande - I centrum av ingenting

Och det är ju som Techrisk skriver: "Integritet behöver mindre ord och mer skydd"

Vad gör jag?
Jag ska åka till Örebro för att försöka få partiledningen att ta sitt förnuft till fånga, dock är jag rädd att just FRA-frågan har gått för mycket prestige i, men de ska veta att motståndet i partiet finns, för att motivera dem att undvika fler lagar som påminner om dessa i framtiden.

Jag tänkte bland annat säga följande på Centerstämman i Örebro imorgon, med den brasklapp att det kan bli väldig brist på talartid, som det varit de två första dagarna.
"Centervänner!

En av de saker som nämns särskilt i Öppenhetsprogrammet är att "Centerpartiet anser att det är särskilt angeläget att beslutsfattare, inte minst vi själva, blir bättre på att fånga upp unga personers åsikter om integritet och öppenhet." Men ni vet att det bara är slöseri med tid!

För vi vet alla redan vad de flesta ungdomars åsikt om integritet och öppenhet är, den är den linje vi drivit i vårt lysande Öppenhetsmanifest.

Det är just därför så många av ungdomarna nu är medlemmar i Piratpartiet!

Vi vet nog innerst inne att vi har en skitbra politik, men det räcker inte med fina ord, man ska man återvinna vårt förlorade förtroende i dessa frågor kräver det också handling, så vi visar att vi menar allvar. FRA-lagen måste rivas upp och utredas, innan man kopplar in alla svenska medborgares datorer till den statliga avlyssningscentralen på Lovön, för en viss ignalspaning finns nog behov av, men man kan inte avlyssna först och utreda den personliga integriteten i efterhand.

Därför yrkar jag bifall till motion 503 - "Värna den privata integriteten" och Riv upp FRA-lagen.
Förslag på förbättringar mottages tacksamt, dock helst före 10-snåret imorgon bitti (lördag morgon).

Läs för allt i välden också Leos sammanfattning om Annies utspel och MMK:s post.

Önska mig lycka till!

Knappnytt berör alla!

Knappnytt har fått till en härlig film igen. Denna gång citerar de dessutom de Erik Hultins blogg:

Läs Eriks inlägg - Integritetsfrågorna berör ALLA!!!

Se filmen:

torsdag, maj 07, 2009

Öppenhet – respekt för individen -programmet som PDF

Annie Johansson skriver idag på SvD om Centerpartiets öppenhetsprogram.

Eftersom partiet gjort en nylansering av sin hemsida har den försvunnit därifrån. (om de inte lyckats lösa det än...)

Här kan du hitta programmet kring område 5:
Öppenhet – respekt för individen (pdf)

Ses på stämman i Örebro!

onsdag, maj 06, 2009

Roslagens Sparbank skapar entreprenörer!

Vissa dagar känner jag mig lyckligt lottad. Jag jobbar på en arbetsplats som verkligen vill att andra människor ska lyckas.

Roslagens Sparbanks vision är:
"Ett attraktivt och öppet Roslagens i tillväxt."
Skälet är väldigt enkelt - Roslagens Sparbank finns bara på en plats och har inga planer på att expandera långt bort. Om det skapas affärer i Roslagen och människorna där växer, så kan även de banker som verkar där växa och få del av de affärerna. Om det inte skapas någonting så kommer hela Roslagen att tyna bort, även banken.

Roslagens Sparbank stimulerar entreprenörskap på flera olika sätt. Bland annat driver vi Ung Företagsamhet på skolorna i Norrtälje kommun. Och nu senast har vi uppmärksammats för vår nya produkt - Mikrokrediter. De går ut på att erbjuda mindre lån till nystartade verksamheter, även om personerna som startar dessa saknar säkerheter. Ett vågspel, men det stimulerar företagande.

Läs mer om mikrokrediter på Roslagens Sparbanks hemsida.

Du kan också se många olika skäl till att entreprenörskap är viktigt i denna film:



Tipstack till Dan som ofta inspirerar, på många olika sätt.

Håller Centerpartiet sina löften?

Ett politiskt parti och dess företrädare avger många löften, speciellt när det börjar närma sig val. Det viktigaste löftet av de alla är dock partiprogrammet. Utan det vet jag som väljare ingenting om hur partiet kommer hantera nya utmaningar i framtiden.

Centerpartiet utger bra löften, men håller de vad de lovar? Det visar sig på partistämman i helgen. Jag ska dit och kämpa för att partiet inte, för all framtid, ska ses som löftesbrytare, även om många skepp redan är brända. (Läs exempelvis MiNimaliteter - Vad ska man med centerpartiet till?)

Vad har Centerpartiet för alternativ?
Nu har partiet fler möjliga vägar att gå, läs mer om dessa och vad de olika alternativen för med sig hos tre andra centerpartister:

Erik Hultin - Partistämma - Sanningens ögonblick

Mikael Elmlund - Behövs Centerpartiet?

Bloggen Bent - Jag lämnar Centerpartiet….?

Vad är en medlem i Piratpartiet värd?

Först kan jag börja med att grattulera Piratpartiet för att de gått om Centerpartiet i antalet medlemmar. Och bortsett från eventuella smärre justeringar i den inbördes rankingen så är det imponerande! Se mer utförlig statistik på Piratpartiets hemsida.

Men hur mycket är en medlem i Piratpartiet "värd" om man ser till faktorer som ekonomiskt stöd, röststöd, pålitilighet och dylikt?

Kan Piratpartiets 43.000 medlemmar matcha Centerpartiets 43.000 medlemmar, eller vem är "mäktigast"?

Ingången
Hur mycket engagemang krävs det för att bli medlem i Piratpartiet, kontra andra partier? Det krävs något mindre. Det kostar inget och registreringen går väldigt snabbt. Men de två sakerna är marginella jämfört med den tredje faktorn - att PP är ett fokusparti.

Man slipper köpa ett "helt paket" med politik när man ska bli Piratpartist

Finansiella muskler
Medlemskap i Centerpartiet kostar lite pengar, men man brukar även få in pengar från medlemmarna via Fyrklöverlotteriet, som säljs på många centertillställningar. PP får in cirka 80:-/medlem och år, enligt egna uppgifter. Å andra sidan har ju Centerpartiet mycket större utgifter, så mycket av de pengarna går rätt in i administration.

Engagerade medlemmar

Detta är egentligen den intressantaste punkten. Hur många engagerade valarbetare kan Centerpartiet fiska upp, kontra Piratpartiet? Jag har sett många delar av Centerpartiets organisation och kan vittna om att stora delar av medlemskåren är enbart passiva stödmedlemmar. Piratpartiet hävdar å sin sida att nästan 50% av medlemmarna har sagt sig vilja bli "aktivister" i partiet. Och den siffran är långt över Centerpartiets.

Ska man bemanna en valstuga i tre veckor är det bra att ha ett gäng pensionärer, och fylla ut eventuella luckor med anställda ombudsmän, men ska man "bemanna barikaderna på nätet", så står sig Centerpartiet slätt. Och en hel del av EU-valet kommer att utspela sig på nätet, och riksdagsvalet i ännu större utsträckning, så där har nog piraterna en stor fördel.

Vem vinner?
Jag tror nog att alla traditionella Centerväljare och medlemmar är en mycket stabilare bas att bygga ett parti på, dock har Piratpartiet troligtvis betydligt fler engagerade medlemmar, även om många saknar erfarenhet så uppvägs detta mycket av engagemanet de har.

Och på sikt är det inget snack. Centerpartiet (och de övriga partierna, med något undantag) krymper, och Piratpartiet växer.

Piratpartiet och dess medlemmar har framtiden för sig.

Piratpartiet KOMMER påverka Europa
Oavsett hur många mandat Piratpartiet tar i Europaparlamentet i valet i juni (jag tipsar på två) så kommer de att påverka politiken. Det är skillnad att försöka bevaka poliktik via andra- eller tredjehansuppgifter, när förslagen redan är lagda eller att kunna se förslag, innan de lagts fram.

Piratpartiet kommer inte heller att riskera att "försvinna" som junilistan gjort. De var uppbyggda som ett traditionellt parti, som var beroende av de traditionella medierna för att föra ut sin politik och sitt budskap, och eftersom media är synnerligen dåliga på att bevaka Europaparlamentet har ingen hört ett ord om JL sedan de kom in.

Piratpartiet har inte alls samma problem och det finns flera hundra bloggare som gärna för vidare information och lyfter frågor som Piratpartiet driver nere i Bryssel, även när vanliga media inte är på plats. Förhoppningsvis kommer detta också leda till att bevakningen förbättras i vanliga medier.

Som Reidar Carlsson i Norrtelje Tidning skriver - Piratpartiet kan ge ett bättre EU-val, fast det är inte bara valet som kan bli bättre.

Övriga läsvädra länkar:
Marcus Fridholm - Hur var det nu? Var piratpartiet bara en facebookgrupp eller?

Stefan Stenudd - Pressen gnäller över att piratpartiet växer

fredag, maj 01, 2009

Vad händer när vi inte sitter framför TV:n längre?

Se denna föreläsning för att få veta på vilket sätt WOW och LOLCats är "bättre" än TV och böcker.



Det är en mycket intressant föreläsning (på bara 17 minuter) av Clay Shirky, skaparen bakom begreppet och boken "Here comes everybody", om vår vilja att delta, interagera och dela med oss.

Joakim på Mindpark har lagt upp ett helt gäng med länkar, för den som vill läsa mer. Tack Jocke!