Kent Persson skriver på sin blogg om begreppet frihet och nyanserar begreppet lite mer än att bara prata om sänkta skatter - Friheten är värd mer än så.
"Integritetsfrågorna hör hemma i frihetskampen. Här går det moderna samhället i fel riktning. Allt mer övervakas allt oftare. De som kränks och förlorar på det är enskilde människor. Enskilda människor som får sin frihet begränsad och faktiskt hotad. Debatten om integritetsfrågorna får inte tystna. Det har den heller inte gjort, men tyvärr är det inte längre moderaterna som för den. Just nu är det piratpartiet och dess företrädare. Debattörer som HAX, Rick, Anna och vännerna i livbåten är några som gör det bra. Det finns några moderata debattörer som törs ta i frågorna, Mary och Karl gör det, men fler borde våga.
Moderaterna är och förblir i min värld det parti som tar striden för frihetsfrågorna tydligast. Den kampen för inte avstanna. Ska kampen för frihetens idéer vinna fullt ut måste den dock kopplas ihop med integritetsfrågor. Annars är risken att segrar för friheten inte blir mer än en parantes i historien. Friheten är värd mer än så."
Bra skrivet av Kent, men som Beelzebjörn säger:
"Men Alliansen med moderaterna i spetsen, har gång på gång under den här mandatperioden visat tydligt att DE är internets största fiende."
Den är välskriven. De inledande styckena tycker jag är lite ofokuserade och spretiga, men det tar hon igen i slutet:
"Det stora problemet är dock att den nuvarande regeringen och riksdagen har valt att gå i motsatt riktning – legalisera statens intrång i våra privatliv genom lag-klustret för FRA:s verksamhet. Beslut om datalagringen har de skjutit fram till efter valet i höst.
Enda möjligheten att ändra på detta är att några hundra tusen väljare ger Piratpartiet sin röst – som vågmästare i riksdagen vill vi medverka till att respekten för människors integritet återupprättas i vårt samhälle. Om staten och dess tjänare brister i respekt för landets invånare, kan man inte begära att gemene man ska lägga manken till. Man räddar inte demokratin genom att rusta ner den."
Datalagringen måste bort!
Dagens andra nyhet handlar om Datalagringsdirektivet, som nu får ytterligare kritik från medborgarrättsrörelser och journalistförbund i hela Europa, bland annat vår Svenska Juliagruppen.
SWIFT - nytt FRA fast för ekonomiska transaktioner
Dagens näst sista nyhet handlar om SWIFT-avtalet, som nu verkar bli godkänt i parlamentet också. Jag hoppas att Lena Ek har tänkt att rösta nej till förslaget, men hennes partigruppsledare verkar ha gått på Malmströms finter:
Censur av Black internet
Det sista är såklart att internetleverantören Black Internet anser sig vara tvugna att censurera bort The Pirate Bay för sina egna kunder.
Och helt logiskt tolkar Black internet den tidigare domen om att sluta leverera bandbredd så att ingen ska kunna komma åt The Pirate Bay (stänga ner sidan), som att de inte heller får leverera bandbredd till sina egna kunder att komma åt The Pirate Bay. Det är inte omöjligt att det är en PR-grej, för att bilda opinion mot de orimliga konsekvenser den tidigare domen får, men oavsett så är det tacksamt för vissa politiska partier inför höstens val. Uppmärksamhet...
Mona Sahlin kommer att förlora i höstens val, oavsett vilken regering som tillträder. Svenska folket har inte förtroende för henne kort sagt. Även om det vore kul med en kvinnlig statsminister, så tror jag inte det vore ett bra argument att rösta på Mona med det som främsta argument...
"Så hände det till slut, det som opinionsanalytikerna, statsvetare, till och med många högt uppsatta socialdemokrater, förutspått: Mona Sahlins sammanbrott. Länge gick partimätningarna på tvärsen mot förtroendesiffrorna, där statsminister Fredrik Reinfeldt dominerade. Nu pekar varje ny mätning mot alliansseger."
"Som politiker ingav Mona Sahlin länge förtroende. Inte för att hon var ”beslutsfattare” och ”chef” – snarare tvärtom. Handen på hjärtat: Kan du komma på nåt politiskt beslut som Mona Sahlin fattat?"
"Om man googlar "fel partiledare" så hamnar Mona Sahlin och Socialdemokraterna på 8 av 10 placeringar på förstasidan. Varför fungerar inte Mona? Jag vet ärligt talat inte. Kanske är det Toblerone som hänger kvar. En politiker med negativa associationer har naturligt svårt att vinna ett folks förtroende."
"Problemet för Socialdemokraterna är att ungefär 30% vill ha en Socialdemokratisk politik men att betydligt färre vill ha Mona Sahlin som statsminister. Att de röd-gröna ännu inte lanserat Maria Wetterstrand som deras nya statsministerkandidat kommer bli deras fall."
Oscar Fredriksson: (S)-regeringar is no more
"Att tvingas låsa fast sig vid ett samarbete med Vänsterpartiet som även innebär att man får släppa tre eller fyra ministerposter till Lars Ohly är för många Socialdemokrater en helt orimlig tanke – och det är nog därför som man hellre sett att det fanns en öppning mittåt istället för till vänster."
Dick Erixon: Osäkerheten som fäller S
"Och de väljare som är osäkra på om S står för tillväxt och jobb gör helt rätt i att tvivla. S har närmat sig MP och V i kritiken av tillväxten, vilket framför allt märks i Nordströms gamla ungdomsförbund. S har blivit ett flummparti av samma genre som MP och V."
"Om Socialdemokraterna sakteliga är på väg att överge den framgångsrika synen på tillväxtens nödvändighet för välfärdens finansiering riskerar partiet att tappa än mer i sympatier bland väljarna. Ett en gång stolt 45%-parti ligger i närheten av att hamna under 30%, vad beror det på?"
Kan StålMona rädda sossarna?
Reklamtidningen Resume har också hittat vad som troligen är en av årets roligaste reklamkampanjer. Frågan är om det är ofrivillig humor, eller avsiktligt? Och frågan är också vad DC Comics (seriebolaget som äger rättigheterna till Stålmannen) säger om försöket till renommésnyltning?
Två bra bloggare som jag följer postade dikter dagarna efter varandra. Och båda är ganska relaterade till informationspolitik. Ett kul sammanträffande och mycket läsvärda dikter dessutom!
You will not be able to stay online, pirate.
You will not be able to log in, turn on and press update.
You will not be able to lose yourself on chips and dip,
skip out for Jolt during commercials,
Because the revolution will not be seeded.
The revolution will not be broadcast.
The revolution will not be brought to you by Youtube
in 4 parts with a bad codec
The revolution will not show you pictures of Rick
blowing a bugle and leading a charge by Stallman,
Lessig, Assange and Engström to upload documents
confiscated from a police evidence locker.
The revolution will not be multicast
Den andra dikten är det Jimi som skrivit (?). Jag kopierar in första stycket härifrån också.
For each day our freedom is reduced for
each day our integrity is cut down
for each day our human rights are violated
for each day greed grows stronger
for each day the police grow weaker
for each day the law is corrupted
for each day politicians get more distanced
When will you speak up?
Jag säger som i Starship Troopers - "I'm Doing My Part", gör du? Ut och prata politik AFK nu!
I morse såg jag en galen artikel i UNT - tydligen vill Uppsala Kommun tvinga Ikea att ansluta sig till det lokala fjärrvärmenätet, mot sin vilja. Ursäkten är att Ikea, utöver sin bergvärme, behövde använde el för att värma upp varuhuset under de kallaste dagarna i vintras. Vem kan se något underligt med det?
Självklart är det bra om kommunen, på ett kostnadseffektivt sätt, kan hjälpa företag att kartlägga sin energiförbrukning, men att tvinga företag, med förelägganden?
Läs artikeln själva, och försök att upplysa mig om hur Uppsala Kommuns mål som en attraktiv företagar-kommun ser ut. Eller är målet att skrämma bort alla företag med idiotiska krav på
Ylva Magnusson som är pressansvarig på Ikea Sverige försvarar Ikeas ståndpunkt:
"- Vår ambition är att göra så lite koldioxidutsläpp som möjligt och det bästa sättet för att nå dit är inte nödvändigtvis att ersätta el-pannan"
Tänk att man ska behöva försvara en ståndpunkten att tänka själv och ta eget ansvar i en borgerligt styrd kommun och när vi har en borgerlig regering som har som mål att minska regelkrånglet...
Men lika självklart har också Centerpartiet fått stark kritik för att man sägeren sak (att man värnar integriteten) men sedan gör en annan (röstar ja till FRA-lagen och Ipred, bland annat). Främst är kritiken från pirater, men inte enbart:
"Johan Linander, Centerpartiets rättspolitiske talesperson, hade inga som helst problem med att rösta igenom FRA-lagstiftningen och Ipred-lagen. Det vänder sig i min mage! Vem tror Johan Linander att han är? Fingerfärdig trollkarl som kan trolla bort Centerpartiets roll när FRA-lagstiftningen pressades igenom i Sveriges riksdag den 18 – 19 juni 2008? Visst är jag uppriktigt glad att Lena Ek sent omsider insett internetfrågornas sprängkraft och jobbar på i EU-parlamentet för att avvärja de grövsta attackerna, men här hemma har hennes parti en hel del på sitt samvete när det gäller synen på internet."
Orsaken till att Centerpartiet röstat mot sina egna stämmobeslut är såklart att de måste kompromissa i en koalitionsregering och man har lyckats förhandla bort sina egna åsikter i (hemliga) förhandlingar med framför allt Moderaterna. Varför har då Centerpartiets företrädare nu gått ut offentligt med sådan kraftig kritik mot datalagringen, när det ändå bara är Moderaterna som bestämmer allt?
Delvis är det för att försöka ragga röster såklart, men som de flesta sunda människor inser så är det inte lönt att rösta på ett part som inte kan stå för det man säger när det väl kommer till kritan (omröstningar). Så där får man kanske inga mängder med röster.
Det leder oss fram till den andra punkten - att Centerpartisterna faktiskt tycker så och att de hyser förhoppningen att kunna påverka opinionen, så att även Moderaterna måste börja ta viss hänsyn till den personliga integriteten. Att Moderaterna ska svänga i frågan är dock osannolikt, så troligtvis kommer Centerpartiet att, åter igen, framstå som pratglada, löftessvikande hycklare. Men nog tänker jag fortsätta jobba för att stoppa dylika idiotiska lagar.
Effekten för Centerpartiet blir alltså precis som Berglin så vasst formulerar det:
Igår utnämnde jag den nya Centerpartistiska högtiden - Partipiskans dag
Men det är egentligen först idag är som det riktiga det 2-årsjubileet av FRA-lagens beslut i riksdagen. Många har uppmärksammat detta, alla hittills med fokus på att det är en tråkigt minnesdag. Själv uppmärksammade jag det hela genom att ringa in till Ring P1 och lämna mina synpunkter om FRA-lagen, riksdagsomröstningen, lagrade Google-sökningar och övervakningssamhället i stort. Lyssna på mitt samtal med Tomas Tengby här:
Visa er om ni vill ha röster!
Just nu är det viktigaste för alla som vill ha röster i höstens val att synas utanför den egna bloggen/sfären. Med andra ord är en aldrig så liten insändare eller notis i en lokaltidning alternativt 10 utdelade flygblad mycket slagkraftigare än 10 blogginlägg. Det är där de flesta väljarna finns, inte på din blogg/facebooksida. Andra som ansträngt sig lite och idag visar upp Piratpartiet i traditionella media hittar du här: (länkarna snodda från Rick):
Ps, Är det så illa att jag är den enda som lyckades komma ut i riksmedia på denna dag? Skamligt av traditionella media att inte släppa in fler FRA-kritiska röster just idag. (Eller så får vi ta och anstränga oss mer...)
Visst vore det kul att få en bemärkelsedag uppkallad efter något man gjort? Vad sägs om 14 oktober? Då hände det grejor förra året. Eller snarare borde kanske vi i Centerpartiet utse 17 juni till "Partipiskans dag"?!
För...
...den 17 juni 2008 insåg alla vi integritetsvänner att Fredrik Federley och andra FRA-kritiska centerpartister hade piskats till underkastelse och röstade JA till FRA-lagen som avlyssnar allas vår privata kommunikation.
...den 17 juni 2010 inser vi också att alla kärnkraftskristiska centerpartister har piskats till underkastelse och röstar JA till ett förnyad kärnkraft i Sverige, typ.
Kan inte Centerpartiet instifta "Partipiskans dag" den 17 juni där vi varje år, som tradition späker oss själva genom att rösta igenom långtgående idiotiska förslag? Det vore väl roligt som en liten plojgrej för Centerpartiet? För att sticka ut i mediabruset liksom? Eller vad tycker du?
Partipiskans vandringsväg genom borgerligheten ända fram till den enskilde centerpartisten:
Se denna film om hur våra politiska ambitioner har fått genomslag den senaste mandatperioden, tack vare partipiskans vinande:
I de flesta riksdagspartier är det väldigt tydligt underförstått att man ska följa partilinjen, men jag har sällan sett det så öppet, exempelvis inför en nominering eller kandidatur. Det är mest underförstått. Några som istället har det öppet och tydligt är Piratpartiet.
Piratpartiet är å sin sida väldigt öppna med partipiskan, då de har en alltför stor bredd bland åsikterna på sina riksdagskandidater, så det går inte hålla ihop gruppen, om inte alla på förhand lovar att alltid hålla sig till partilinjen – oavsett vad den nu visar sig bli, i förhandlingar med de övriga partierna.
Christian Engström visar hur duktigt han låtit piskan vina över sina egna skuldror under sitt år i Bryssel. Han är den enda personen i gröna gruppen som har följt gruppens vilja i 100% av fallen. Inte ens gruppledarna har gjort detta! - Grönast i den gröna gruppen
Är det rimligt att använda partipiskor? Jo, annars hade väldigt få regeringar kunnat regera. Men det bör ske med öppna, ärliga kort, så man vet vad man ger sig in i när man kandiderar till riksdagen eller någon annan politisk församling.
Jag har ett flertal gånger tidigare diskuterat kring partipiskorna i Centerpartiet:
Ps. Vad det gäller kärnkraften så inser jag dock de kapacitetsmässiga begränsningarna med den lilla mängd förnyelsebara energikällor vi har idag, så jag är nog böjd att hålla med de som tycker lagen är bra. Men sättet den tryckts igenom på är kanske inte vidare lyckat och kommer garanterat leda till färre röster i höst.
Frukostseminarium hos JMW om sociala medier. Med bland annat Edvard Unsgaard som gäst. Även Farmor Gun och iMike är på plats i den engagerade publiken.
Tillägg - Rick Videobloggar på Nyheter 24 och han laddar inför att "skälla ut oss liberaler" för att vi stödjer en regering som "inte är det minsta liberal".
Snygga bilder som alltid, och man verkligen ser hur Rick fick många centerpartister att börja fundera och tänka. Bra bild på Johanna Sjödin och Hanna (fäbodliberalen). Bilden på en skäggig jag kan vi nog lägga till handlingarna...
Ett gäng Uppsalapirater; Victoria Westberg, Mårten Fjällström, Stella Papasotiriou, Johan Lundmark samt Jan Tegnér har idag fått en debattartikel publicerad i Upsala Nya Tidning:
Jag bryr mig inte så mycket om lokalpolitik, men artikeln är välskriven och förtjänas att läsas och föras vidare. Bland annat det här stycket:
"Det har sagts att Piratpartiet är ett enfrågeparti för fildelning. Även om vi anser att fildelning är det bästa som hänt kulturen sedan tryckpressen, så handlar det inte bara om det utan om att skapa ett välfungerande kunskapssamhälle i Uppsala. Eftersom information är överallt omkring oss är informationspolitik en väldigt omfattande men idag bortglömd del av politiken."
Nu är det bara att fortsätta dag för dag, väljare för väljare, precis som Maloki och Göran W skriver. Även Josh har bra tankar om vad som behövs för att tränga igenom bruset. Läs, men kom också ihåg att skriva och kampanja, men gör det också AFK, inte bara på nätet.
Länktips om internets genomslagskraft
Jag kan också publicera ett lästips till från dagens UNT - Anders Mildner skriver om att Facebook nu börjar få lika stort genomslag som traditionella mediers hemsidor, trots att det "bara" handlar om vanligt folk som pratar med varandra...
Joakim Jardenberg är en person jag aldrig träffat men jag som jag gärna skulle bli bekant med. Han verkar ha en enormt positiv inställning till livet, se bara på denna roliga Jocke-bingo som han själv länkade till från sin blogg:
Bingon bygger på samma princip som skitsnacks-bingo men är istället fylld av uttryck som "grymt!", "gör mig lycklig!", "skogstokig!" och "måste älska!". Med den inställningen till livet kan inget gå fel! Och tack för att du gör livet trevligare för alla oss andra också! Keep it up Jocke!
Bingot är tillverkad av Claes Magnusson (Folk med anlag för epileptisi bör ej klicka på länken...)
Advokatbyrån och Ström & Gulliksson ger ut nyhetsbrevet Exklusivt några gånger per år. Det senaste tar bland annat upp frågan om man kan patentera en bra story?
Ingressen på artikeln lyder:
"Den 10 april i år var det exakt 300 år sedan världens första upphovsrättslag, engelska ”The Statute of Anne” som uppkallats efter Queen Anne, trädde i kraft. Syftet var att ge lärda män ekonomisk stimulans att skriva nyttiga böcker. Jubileet ger oss anledning att fundera över vad upphovsrätt innebär och vad som kan skyddas. Var går gränsen mellan original, kopia och plagiat när skaparna i varje generation står på föregångarnas axlar?"
Ett stycke till:
"Man kan konstatera att striden om upphovsrätten har skärpts under de senaste trettio åren. Att processa om upphovsrätt har blivit en passion i Hollywood. Nu strider man om rätten för utövande konstnärer och skådespelare att bestämma om inspelningar, utsändningar och återgivning av deras egna föreställningar. Detta hindrar inte andra skådespelare från att uppföra samma pjäs eller spela in samma film. Inte ens om skådespelaren skickligt imiterar originalartisten.
Man strider om köpet av librettot till en tvål- opera också innebär rätten att använda huvudfiguren i andra verk och i andra sammanhang. Man slåss om samplat ljud som ingår i en hitlåt. Man rekommenderar popband att skydda sitt namn, så att det inte kommer i orätta händer om gruppen splittras och artisterna går skilda vägar. Livet är med andra ord betydligt mer komplicerat numera."
Läs även den avslutande krönikan om tankevirus, meme.
Ps. Jag måste bara lägga in ett lästips till, som jag missat att länka. Magnus Andersson, Gun Svensson, samt Mary X Jensen skrev en debattartikel i Aftonbladet häromdagen. Läs!
Expressen har idag lanserat ett stort "Valmanifest" i 16 punkter. Ganska välskrivet. Som liberal sympatiserar jag också med många av synpunkterna. Men var är integritetsfrågorna? Inte ett ord om det framväxande övervakningssamhället eller hotet mot det öppna samhället, så vitt jag kan hitta!
Expressen skrev tidigare en hel del om FRA-lagen och tog då tydligt ställning för meddelarskyddet och medborgarnas rätt till personlig integritet. Nu verkar allt det bortglömt. Trots att vi vet att vi vet att det till hösten kommer bränna till igen med Teledatalagringen.
Hur kunde ni totalt ignorera integritetsfrågan Thomas Mattson och Anna Dahlberg? Är det inte en viktig fråga för tidningen? Skäms!
"Övriga partier skulle vid val i maj få 5,7 (±0,5) procent av rösterna.
Bland övriga partier är Sverigedemokraterna klart störst. Partiet skulle få 3,9 (±0,4) procent av rösterna i maj. I resterande del av gruppen övriga partier dominerar Piratpartiet."
"Dominerar" tolkar jag som "mer än hälften", och av 1,8% blir det alltså mellan 1,0 och 1,5 %. Då antar jag också att ligger Fi kvar på ungefär samma nivå som förra valet och någon enstaka tiondel går till lite andra partier.
Det kan bli spännande till hösten, det är ju inte så att det saknas frågor för piratpartiet att driva och få uppmärksamhet på. Opassande-Emmasammanfattarett parav dessa.
Där uttalar sig medieforskaren Ester Pollack. Hela artikeln verkar vara ett hophok baserat på en årsgammal SvD-artikel. Vilket scooop! (*slut ironi*) Att både ursprungsartikeln och den "undersökning" som "analyseras" är full av felaktigheter och en massa logiska felslut gör inte IDG-artikeln som helhet mer trovärdig direkt...
Som exempel kan man nämnas att Ester hävdar att "medieelitens kontroll är kvar", men i samma andetag påpekar hon att "bloggarna konkurrerar med tusen andra fenomen". Och just det senare är väl ett typexempel på att mediaeliten inte längre har kvar lika mycket kontroll. För även om maktkoncentrationen i svensk media är stor så innebär ju fragmentisering att jag som mediakonsument har en helt annan valfrihet att välja och välja bort stora delar av utbudet.
Det mest patetiska i "undersökningen" är när de har letat efter "kända politiker som bloggar" och bland annat hittat Carl Bildt, Thomas Bodström och Gudrun Schyman. Och med dessa tre bloggar som "vetenskapligt, statistiskt underlag" drar de slutsatsen att poltikerbloggar "inte kan sägas ge röst åt någon som annars inte kommer till tals.". Oväntat slutsats, med det underlaget?!
Även SR:s Ekot har "granskat" politiska bloggare och försökt att förutsäga hur mycket påverkan de kommer ha i valet i höst. De kommer fram till att många kandidater kommer försöka använda sociala medier som en kanal att nå väljare, men att det kanske inte får en avgörande roll. Lite mer nyanserat...
Alliansbloggarna kommer påverka
Ett gäng som bestämt sig för att påverka valet genom aktivism i sociala medier
är de alliansbloggare som träffades i Stockholm i måndags, under "ledning" av Mark Klamberg. En mycket stimulerande diskussion ledde kanske inte fram till jättemycket, men bara det faktum att ett gäng frifräsande liberala bloggare träffas och nätverkar stärker det opinionsarbete som pågår online.
Bloggare påverkar mer än många tror
Jag tror på styrkan i Internet, dess möjlighet att skapa relationer mellan människor, ge en röst åt de som inte annars hade hörts och utveckla vår demokratin. Jag återpublicerar filmen - Advanced Being intervention, för det visar så bra vad jag känner för internet:
Se detta filmklipp som visar att historien upprepar sig, och det är samma bolag som anlitats för djuphavsborrning som gjorde exakt likadana misstag senast.Varför gav BP dem en andra chans?
Det hela slår väldigt hårt mot BP:s varumärke. Vissa gör små försök att kapitalisera på detta också:
TechWorld har diskuterat Försvarets Radioanstalt och deras verksamhet med en massa IT-kunniga personer. Långt och även om inte jättemycket nytt framkommer så är det ganska intressant läsning!
Ett helt annat ämne skriver Henrik Brändén om - integritetsfrågor utifrån ett genetiskt perspektiv. Men minst lika läsvärt och något jag skrev om ganska nyligen (Svenska Tvillingregistret får inte min DNA).
Han går, i tio punkter, igenom det problematiska med DNA-tester och varför det är viktigt även med "genetisk integritet". Ett av exemplen var en nyhet för mig:
"Skillnad gentest – genetiskt fingeravtryck!
Människans arvsanlag är som en dators hårddisk: Själva generna, som innehåller betydelsebärande information, tar max fem procent av platsen. Resten kallas ofta för skräp-DNA. (Varför det inte sorterats bort av det naturliga urvalet är en av biologins stora obesvarade frågor, som jag förhoppningsvis bloggar om någon annan gång!) För att få veta något om sina egenskaper och sjukdomsrisker måste man undersöka själva generna. DNA-fingeravtryck tas däremot i skräp-DNAt. De säger därför lika lite om ens egenskaper och sjukdomsrisker som ett vanligt fingeravtryck. När polisen slängt det blodprov de tagit fingeravtrycket från kan de således inte ta reda på något om personens gener. När sjukvården sparat ett blodprov i en biobank är det däremot möjligt att ta fram sådan information. Ett PKU-register som börjar glida är därför ännu mer problematiskt för integriteten än storskaliga register av DNA-fingeravtryck."
Jag avslutar med en bild i alla fall kommunikatörer och skribenter bör förstå humorn i. :-)
Låtursprunget till skämtet (i Just D-utgåva) hittar du här.
Victoria Westberg, aka, Borgmi, fyller 18 år idag. Grattis!
UNT intervjuade henne i veckan och fokuserade då mycket på hennes engagemang i Piratpartiet, att hon står som förstanamn på PP:s kommunlista i Uppsala samt höstens kommande valrörelse. Ett riktigt trevligt reportage:
Jag har tyvärr inte haft äran att träffa henne, men jag har förstått av andra pirater att hon är väldigt trevlig. Sannolikt kommer vi att ses en del i valrörelsen i höst...
Samtidigt kom idag ett bra beslut från Finansinspektionen på att Sverigedemokraterna inte behöver tillstånd för sitt kampanjlån. Det är kanske därför Piratpartiet avvaktat med beslut om dylika lån tills nu? De ville kanske bara ha en bekräftelse på att det var ok...
FI:s beslut grundar sig på två saker - att syftet med lånet inte är att tjäna pengar - "bedriva näringsverksamhet", samt att erbjudandet "inte är riktat till allmänheten". Även Piratpartiets lån klarar båda dessa kriterier, så vitt jag kan bedöma...
SD har dessutom en väldigt udda, men smart konstruktion vad det gäller räntan på sina lån, som stimulerar engagerade valarbetare. Från Ekot.
"Räntan är fyra procent plus partiets valresultat, och en dubblering om partiet lyckas ta sig in i riksdagen. Om Sverigedemokraterna får fem procent i riksdagsvalet så blir det alltså 18 procent i ränta på lånet."
Sveriges Radio hade igår en nyhet om att Norra Biskopsgården (i Göteborg?) har fått tillstånd för att sätta upp övervakningskameror runt omkring hela huset, för att minska vandalism.
Moderata kommunalrådet, Jan Hallberg, uttrycker dock en viss skepsis mot den ökande övervakningen, även om han själv varit med och fattat beslutet:
"Men Jan Hallberg, moderat kommunalråd, är rädd för att Länsstyrelsens beslut kan starta en trend som slutar med att fler bostadsområden med skadegörelse kommer att kameraövervakas."
Övervaka Lars Ohly - ny kampanj från Vänsterpartiet
Vänsterpartiets förvalskampanj/valkampanj har inte kommit igång så bra, men eftersom jag nyligen skrev om det jag gillade i deras valplattform så jag tänkte hjälpa dem på traven att få igång kapanjen också.
Det hela går ut på att man har fejkat en övervakningskamera på partiledaren Lars Ohly där han i slutet uppmanar folk att rösta på Vänsterpartiet. Lite småkul idé.
Du hittar till kampanjen på sidan - eyecu.se (Läs namnet på engelska - I see you)
Piratpartiet kan tacka och ta emot för varje annat parti som driver integritetsfrågorna. Trovärdigheten i integritetsfrågorna hos de nuvarande riksdagspartierna är ju inte jättehög direkt. Även om de gör lite försökhär och där.
"Bredbandsoperatören Ephone och fem bokförlag får möjlighet att yttra sig om det är nödvändigt att skicka det första Ipredmålet för förhandsavgörande i EU-domstolen, enligt ett beslut i Högsta domstolen. Parterna får också möjlighet att yttra sig om ett utkast till en sådan begäran."
Ibland är det jobbigt. Till exempel när man är både republikan och nyfiken, samtidigt.
Nyfikenheten vann denna gång. :-)
Tillägg:När jag ändå är inne på bröllopsparet så kan jag ju visa min uppskattning för den fyndiga och smarta present som Viktoria och Daniel fick av Piratpartiet. En genomtänkt gåva till Sveriges just nu mest övervakade och bevakade par.
"Bland det finaste man kan ge en människa är en möjlighet till privat och förtrolig kommunikation med sina nära och kära."
En sista kul detalj relaterat till Piratpolitik är ju att The Pirate Bay, som nyligen blev erbjudna bandbredd av Piratpartiet, ska nu dra igång en deting-sajt - Pirate Date!