tisdag, augusti 31, 2010

Länkdump - Centerpartiet tvingar Federley till drogtest

Jag har funderat på att skriva om Federley-affären i flera dagar, men hinner inte formulera mig väl, s jag gör bara en länk-dump, mer som minnesanteckning än något annat.

Fredrik Federley tvingades till ett "frivilligt" drogtest av Centerpartiets gruppledning. Media på detta - Expressen, SvD, DN, Aftonbladet, Fokus

Upprörda åsikter fanns det många och självklart har frågan också diskuterats ihop med Bodströms nekande till drogtest:
Anders S Lindbäck - Är du besvärlig – då måste du drogtestas
Badlands Hyena - Centern drogtestade FRA-motståndare
Projo - En riksdag full med knarkare
Isobel Hadley-Kamptz - Kissliberalen har inga hemligheter
"Den fejkade omtänksamheten i Maud Olofssons röst när hon i Expressen-TV förklarade sig var kanske den här mandatperiodens mest politiskt obehagliga uttryck.
De ville ge Federley en chans att rentvå sig. Tvånget var ett erbjudande, kränkningen var snällhet."
Isobel syftar på dessa två intervjuer som Yami länkat.
SvD, Sanna Rayman - Integritet på pottkanten


Paulina Neuding - Är det här vi är?
"Medan alla skrattar åt Bodström i dag verkar Beatrice Ask ha lyckats hävda sin politiska trovärdighet inne på den där toaletten på Rosenbad. Det är det riktigt bedrövliga med den här historien."
Johan Linander gör även mig bedrövad när han skriver att han gärna gör ett drogtest.
Karl Sigfrid - Är man en skummis om man inte vill kissa i en mugg?
Jakob Lundgren - I Expressen angående Bodströms uteblivna drogtest (och själva artikeln)


Lars-Erick Forsgren - Drogtestning, integritet, rättssäkerhet och Federly
Albin - Även Thomas Bodström har rätt till sin integritet

Opassande skäller lite - Maud Olofsson och Beatrice Ask borde skämmas

Infontology - Dagens övervakning, och vad kommer sen?

Jag avslutar med en film från Piratpartiet: Den som har rent mjöl i påsen har allt att frukta

Ekot måste gå en mattekurs!

Jag blev ganska frustrerad på matematik-inkompetensen som Ekots reportrar visade upp i morse:
"– Inom det borgerliga blocket så är man bara överens i 3 av 17 frågor medan till exempel Vänsterpartiet och Folkpartiet är överens i sju frågor och Miljöpartiet och Kristdemokraterna är överens i 12 av 17 frågor.

– Över blockgränserna finns det ofta stöd i riksdagen, som den ser ut i dag, för att flytta fram positionerna i miljöarbetet."
Ekot - Oenighet kring miljöfrågor inom blocken

En liten korrigering är nog på sin plats - KD och Mp hade ihop drygt 11 procent i senaste riksdagsvalet. Hur ska det kunna tolkas som "stöd i riksdagen för att flytta fram positionerna i miljöarbetet"? Någon som vet? Kanske någon på Ekot kan förklara det? Det är dessutom ganska självklart att fyra partier "inom det borgerliga blocket" har mindre gemensamt än två partier, tex V och Fp. Men det kanske är för avancerad matematik för Ekot?

Och ja, jag tycker det är lite ohederligt av SNF att använda den typen av argument, men så länge det funkar för att komma fram i medierna så kan jag inte klandra dem. Det är ju deras jobb att väcka opinion i sina frågor. Kritiken faller helt på ekots reportrar som istället borde gå en grundkurs i matematik, för att kunna ganska och nyhetsvärdera alla utspel mer kritiskt.

Ni kanske ska börja med att granska SNF:s 17 krav och sätta dem i relation till regeringens miljöarbete och oppositionens förslag? Är de rimliga? Uppnåliga? Prioriterade? Svälj inte bara ett pressmeddelande rakt av...

Naturskyddsföreningen: Nya majoriteter över blocken i åtta viktiga miljöfrågor

Ps. Jag tror ni på Ekot i sina matematikkurser kan börja med att fokusera på "mängdlära", om ni vill framstå som en seriös nyhetsrapportör, det hade hjälpt i det här fallet. Även procenträkning är bra ta ha i bagaget...

Alla databaser läcker - ALLA!

Ytterligare ett argument för den som vill hindra staten och andra aktörer från att samla information om oss dök upp idag:

Aftonbladet - Flottan har förlorat hemliga handlingar
"[De] ska utreda hur handlingarna kunnat försvinna och var de kan ha hamnat. Bara ett fåtal personer har haft tillgång till dem."
Det spelar som sagt ingen roll hur hög säkerheten är - ALLA databaser läcker. All insamlad data kan alltså komma att hamna i fel händer. Även om det är vår försvarsmakt eller någon närstående organsiation som råkar ha samlat in den. *host*FRA*host* Därför är det så viktigt att vårt privatliv förblir just privat.

Edit: Även Svenska Dagbladet samt Ekot skriver om händelsen.

Edit 2: Henke tipsar i kommentarerna om gårdagens "alla databaser läcka som ett såll"-nyhet.

måndag, augusti 30, 2010

Yttrandefriheten för komiker i Brasilien räddas, tillfälligt

Efter protester i Rio (DN, Reuters, Inquirer) har nu lagen om ett toaltförbud för all politisk satir i Brasilien upphävts av en domstol, i alla fall delvis:

Time: No Satire Please, We're Brazilian

Financial Times: Brazil’s comedians get the last laugh

Skrämmande att politiker i andra länder försöker begränsa yttrandefriheten, bara för att slippa bli narrade. Med en sådan lag i Svreige hade exempelvis den humoristiska sajten Valaffisch.se försvunnit. Och även om jag knappast gillar alla deras affischer, så anser jag att de måste få ha rätten att driva med våra makthavare. Det är en självklar del i ett demokratiskt land med yttrandefrihet.

Istället för förbud behöver vi mer satir i Svensk politik. Jag ser exempelvis fram emot nya humorprogrammet Elfte Timmen:

SvD-ledare: Mer politisk humor i Elfte timmen



SVT:  Politisk satir ska lotsa väljarna inför valet

”Att kunna skämta om och kritisera makten är ett tecken på vitalitet”, säger Public Service-imitatören Rachel Molin.
Så sant som det var sagt.

Centerpartiets valfilm 2010

Idag släppte Centerpartist sin valfilm inför valet 2010. Den är ganska bra, men har ett problem i att den mest fokuserar på det Centerpartiet INTE vill ha. Lite bakvänt, men det funkar ändå förvånansvärt bra, sannolikt eftersom den använder humor så effektivt...

Centerpartiets reklamfilm Framtidsdrömmar 




Läs mer om filmen på Centerpartiets hemsida - Framtidsdrömmar lanserad

Andra som skrivit om filmen - Albin, Resume, Dagens Media.

Filmen har fått ett stort positivt mottagande, även på sajter med väldigt många kräsna och ofta omotiverat gnälliga läsare som exempelvis Dagens Media och Resume.

Även på TV 4 fick Center-filmen högsta betyg; MVG - TV4:s filmexpert: Centerns film bäst

Hon passar även på att totalsåga den gemensamma Rödgröna valfilmen. som Vänsterpartiet kommer använda, eftersom de inte gör en gen. Och det är lite kul att de rödgröna har valt ett X2000-tåg som symbol för "det moderna välfärdslandet". X2000, som alltså var nytt 1989, för över 20 år sedan. Men det är kanske Sverige för 20 år sedan som de Rödgröna vill återgå till?

Rätten att kräva ett jobb?

P3 Nyheter gjorde ett test genom att låta två tjejer söka samma jobb. Den ena med slöja, den andra utan, och så blir de förvånade för att arbetsgivarna inte ville träffa tjejen med slöja i samma utsträckning. Hur kan man bli förvånad över det?

P3 Nyheter - "Man väljer bort automatiskt"

För att sammanfatta det i en mening, som SEB gjort i sin rapport om företagares åsikter (pdf) om arbetssökanden:
"Och man ökar sina chanser att få ett jobb om man undviker attribut som synliga tatueringar, piercing eller religiöst betingade klädesplagg."
Jag skulle vilja se P3 Nyheter göra om samma test fast då någon som har ett stort krucifix hängande utanför tröjan, eller där den ena sökanden är ett skinnhead med tatueringar, eller kanske någon som har bar överkropp?

Eller varför inte allt på en gång?!

Skulle du anställa denne man om du exmepelvis jobbade som personalchef på SEB?

Sophia har skrivit om religionsfrihet - Religonsfriheten är negativ, inte positiv
"Religion är en privatfråga som medmänniskor inte skall belastas med, så länge de inte besöker ens hem eller troslokal (och då menar jag inte byrålådan i sovrummet). Det är den rätt vi är tillförsäkrad, att i det privata inte störas av statens inblandning eller förbud i vår utövning – inte att få vår vilja tillgodosedd på andras bekostnad."

Och det spelar faktiskt roll hur man klär sig och hur man ser ut. alternativet är totalt orimligt.

Bloggar om reportaget - Johannas Funderingar, Utredarna

Aftonbladet skriver också.

Svante Weyler: "Var är Piratpartiet när man behöver dem?"

Svante Weyler pratar i morgonens krönika om Google Street View, ansiktsigenkänning, geotagging och andra tekniskt drivna integritetsintrång som har väckt debatt på många ställen, men inte så mycket i Sverige.

P1 Morgon - Krönika av Svante Weyler
"Själv ryser jag en smula och känner att jag kanske borde ha börjat rysa för länge sedan. Om det hade varit Stockholms Stad som hade åkt runt med de där bilarna och fotat oss, eller rentav staten, då är jag övertygad om att det också här hade förts en politisk debatt om saken.

En fråga alltså för valrörelsen? Nej, det vore att begära för mycket. Men för Piratpartiet? Var är de där piraterna när man för en gångs skull verkligen behöver dem till annat än att slippa betala för musiken?"

Det är nog svårt att få en "replik" på en radiokrönika, men det är kanske lättare att få in integritetsfrågorna i P1 Morgon såhär i efterhand? Kanske värt att testa...

HQ-affären sätter Stockholms Tingsrätt i likvidation?!

Jag anar att de anställda på Finansinspektionen har jobbat för mycket i helgen. I samband med att nyheterna kring HQ:s tvångslikvidation skulle släppas publicerade FI också ett dokument med information till oroliga kunder och aktie-ägare. Mycket bra initiativ, men det hade det smugit sig in ett litet fel i texten (klicka för större bild):

"Stockholms tingsrätt har försatts i likvidation av Stockholms tingsrätt."
:-D

Den, nu rättade, texten finns i det bifogade PDF-dokumentet på FI:s hemsiad - Frågor och svar om HQ Bank

Bloggare om nyheten - Cornucopia

Traditionell media om detta - SvD, DN, DI, AV, E24, AB, Expressen, P1 Morgon

torsdag, augusti 26, 2010

Det drar ihop sig till PolitikerStarcraft

Som tidigare regerande politisk mästare i innebandy (Vinnare i klassen Partikansli i riksdagens Julkärve-turnering i innebandy 2000!) känner jag att jag måste göra mer reklam för Piratpartiets utmaning till riksdagspartierna i Starcraft, eller snarare - Svensk Politisk Mästare i StarCraft II. Jag har redan nämnt det i mitt inlägg - Är dataspel kultur? Är dataspel politik? - men nu har det gjorts en snygg trailer också:

YouTube - PolitikerStarCraft - Piratpartiet utmanar....



Alla partier utom Socialdemokraterna och Centerpartiet har anmält lag (2vs2), och tyvärr är jag själv borta i helgen när första omgången ska spelas. Det börjar bli bråttom, men det går kanske anmäla lag fortfarande, om man snabbar sig.

Matcherna kommer läggas upp på YouTube-kanalen Politikerstarcraft

Resultaten hittar du på turneringssidan.

Och löpande uppdateringar ser du på Twitter - #politikerstarcraft

Andra som skriver - Rakaka.se, Onlinegamer, Nyheter 24

Diskussion om tecknad "barnporr" i Danmark

Kulturnyheterna i P1 hade igår ett reportage från Danmark, där konstnärer vill ställa ut Manga-bilder och andra teckningar som i Sverige skulle klassas som barnporr. För Socialdemokraterna i Danmark har föreslagit att det ska förbjudas teckningar där.

Kulturnytt - Tecknad barnpornografi ställs ut på danskt museum

Det är inte riktigt klokt, det visade ju sig att även jag hade visst också barnporr hemma i bokhyllan!

onsdag, augusti 25, 2010

Centerpartiet - Wake up and smell the coffee - nu är det morgonmöte

Idag var det min tur att publiceras på 2022.nu - sajten som samlar visionära tankar om framtiden.

2022.nu - Morgonmöte i Centerpartiet:
"Annie Johansson – harklade sig och öppnade morgonmötet med ett glatt “Hejsan!”. Som vanligt hade Centerpartiets morgonmöte över 20.000 deltagare. Mötet skedde, som brukligt, över nätet, så deltagandet och engagemanget bland alla deltagare var högt.

Det fanns inte längre någon anledning att utesluta majoriteten av medlemmarna när man diskuterade partiangelägenheter, som man gjort under hela 1900-talet."

Läs resten av texten på 2022.nu.


Många förutsägelser om Centerpartiets nästa partiledare
I min text ser jag framför mig Annie Johansson som tänkbar ledare för Centerpartiet i framtiden. Josh skrev igår, i sin text Välkommen till Framtiden, om "en kvinnlig Jämtlänska", visserligen utan namn, men erkänner han efter lite påtryckningar, det är ju Hanna Wagenius han syftar på.

Medans jag och Josh tror på fortsatt fler kvinnliga partiledare i Centerpartiet så tror Creative Director att  Fredrik Federley kommer "göra en Reinfeldt" och göra en comeback efter en tid i kylan.

Många förutsägelser om nedläggning av Piratpartiet
Jag förutser också att Piratpartiet kommer läggas ner. Jag har det mer som en avrundning av texten och att jag tror de kommer att ha spelat ut sin roll.

Jan-Olof Flink från futuriteter skrev en hel text nästan bara om en framtida nedläggning häromdagen på 2022.nu - Vemodets triumf. Men varken han eller jag är ensamma om att ha den visionen - att de övriga partierna ska ta till sig Piratpartiets frågor, så att partiet inte längre behövs. (Vänsterpartiet försöker, men har väl en bit kvar innan de blir trovärdiga...)

Det är spännande och uppfriskande att det finns ett parti där så många av de mest aktiva och engagerade i partiet ser fram emot att få lägga ner partiet inom inte allt för många år. :-)

tisdag, augusti 24, 2010

Alla borde slippa "frivilliga" drogtester - även Bodström

Tomas Bodström backade igår ur ett "frivilligt" drogtest, arrangerat av P3 Nyheter. Och det är en självklart rättighet, men visar också på att "frivilligheten" i dylika tester är närmast obefintlig. Man blir direkt anklagad för att dölja något.


Många bloggare har redan skrivit bra om frågan:

Scaber Nestor - Mina barn och andras ungar - varför så många är för kränkande drogtester på barn

Signerat Kjellberg - Bodström och knarket - en fråga om allas vår integritet

Johanna Julén - En misstanke väcks så lätt

Karl Sigfrid - Bodström föregår med gott exempel

MMN-o - Stöd Thomas Bodströms nekande av drogtest

Badland Hyena - Bodström har rent mjöl

Även Piratpartiet kom sent igår ut med ett PM - Piratpartiet stödjer Thomas Bodströms rätt att vägra drogtest

Bäst igår vad dock MUF, som hann slänga ihop en filmsnutt och få ut den på nätet:



Jag blir dock orolig när jag ser centerns Johan Linander försvara slumpvisa, "frivilliga" drogtester på minderåriga skolbarn. Ser han själv inte problemen med "frivilligheten" och rättssäkerheten? Jag gör gärna ett drogtest

måndag, augusti 23, 2010

Dagens citat - Mattias Svensson, Neo

"Ett annat konfunderande kampanjgrepp från Alliansen är inbjudan att komma till deras träffpunkt för att göra ”tummen upp”. Nej tack, hörni. Med Alliansregeringens övervakningspolitik och nya registerlagar varken vill eller vågar jag lämna mitt fingeravtryck i era händer. I alla fall inte tummen."

Sagt av Mattias Svensson, på NEO-bloggen när han sågar Alliansen och erkänner att de inte enbart kommer med smarta utspel i valrörelsen, och inte heller har gjort det under mandatperioden...

Läs inlägget här - Trädpolitik och morötter

söndag, augusti 22, 2010

Frihetsfrontens Sommarseminarium 2010 - en rapport

Även i år tänkte jag sammanfatta lite om vad jag upplevde i helgen, på Frihetsfrontens Sommarseminarium på Barnens ö 2010. (rapporter från 2006 och 2009)

Bruno om demokrati
Först ut var Bruno Kaufman, som har ett visst engagemang i Miljöpartiet, men som var ditbjuden i sin egenskap av aktiv inom IRI Europe, en organisation som arbetar för mer direktdemokrati. Han tyckte at det var viktigt att vi alla skulle "använda oss av rösträtten på en daglig basis", inte bara en gång var fjärde år.

Bland annat förklarade han vad "förstärkt folkinitiativ" var och hur det skulle kunna leda till mer direktdemokrati i EU och på kommunal nivå. Det begrpp han använde som fastnade mest var att vi medborgare borde:
"Sluta vara konsumenter av politik och istället bli producenter av politik."
Idag finns möjligheten, då fler av oss har mer utbildning och erfarenhet att sätta oss in även i avancerade problem och med moderna teknik finns det inget som hindrar oss.

Calle Rehbinder om sex och skam
Fredagen avslutades med Piratpartisten och mångsysslaren Calle Rehbinder som pratade om sex och framför allt den skambläggning som sex har i det svenska, och många andra, samhällen och hur maktmänniskor har använt denna skambeläggning som ett medel att styra folk. (exempelvis kyrkan)

Han sa många saker jag höll med om, men också en hel del justa soundbites, bland annat:
"Porr som idé är bra, jag gillar principen."
"Det är inget som är fel med att ta en skogspromenad."
"Barn som växer upp idag får en bild av att en ståkuk är farligare än en kalashnikov."
Under frågestunden blev det en hel del diskussion. Intressant då flera Frihetsfrontare är lite konservativa i familje- och sexualpolitiska avseenden, dock utan att vilja tvinga på sina åsikter på andra.

Ingemar Nordin - en favorit i repris
Ingemar Nordin pratade för andra gången på ett par år om klimatalarmismen, och varför det är problematiskt att den är just alarmistisk. Han delade frikostigt med sig av klipp från media och annat.

Aron Israelsson om Thomas Quick
En av helgens intressantare föreläsningar stod Nyheter 24:s chefredaktör Aron Israelsson för. Han pratade om den publicistiska idén med Nyheter 24 och en hel del om det specifika beslut det innebar att låta Thomas Quick, numera Sture Bergwall "sommarprata" på deras hemsida.

Det uppstod också en viss diskussion om vilket ansvar "den tredje statsmakten", medierna, har när det gäller att granska makten. Aron berömde SVT, för att de lägger sådana resurser på just granskande program, även om allt de gör inte är bra...

Aron stannade sedan och fortsatta diskutera media och andra frågor över lunchen.

Per Gudmundson - åsiktsjournalister, men inte åsiktsjournalistik?
Alltid lika skärpta Per Gudmundson från Svenska Dagbladet förgyllde vår tillvaro i helgen. Han pratade om journalisters partipolitiska preferenser och hur detta kan påverka nyhetsvinklinarna, bland annat.

Han sa också att:
"Tack var internet, kan alla bli en auktoritet inom valfritt ämne."
 - Välj bara ett tillräckligt avgränsat område och börja skriv. Skrev ofta och vettigt, så kommer du efter ett tag börja kunna titulera dig som expert, förklarade Per.

Per konstaterade också att:
"Politisk kommunikation är ett experiment i social anpasslighet."
Och det är ju något som är synnerligen påtagligt nu i en valrörelse. Alla politiker låter som om de vill vara vän med just mig. :-)

Kortkurs i "Kampanjhandboken"
Erik Lakomaa fick snabbt hoppa in för att täcka för en lucka som uppstått i programmet och det gjorde han med den äran. Han gav alla närvarande en snabbkurs i hur man bedriver politisk kampanj, hur opinionsmätningar fungerar (eller snarare inte) och gav lite förutsägelser inför valet om några veckor.

Inte så jättemycket nytt, för mig som varit partipolitiskt aktivt i hela mitt vuxna liv, men bra berättat och med många intressanta paralleller och jämförelser med USA. Bland annat sa han att:
"Under en 4-årsperiod har USA 47.500 val."
Visserligen inkluderar detta allt från val till brandchef och polischef men också till senaten och presidentvalet. Det visar lite på de stora skillnader som ändå finns mellan Sverige och USA.

Lars Vilks - "Konstnärer ska ha mer yttrandefrihet"
Helgens "huvudnummer" var också det som avslutade seminariet för i år. Konstnären Lars Vilks, som kom dit för att prata om "konsten och yttrandefriheten". Hans visade det bildspel han försökte visa på Uppsala universitet, innan några fundamentalister kom och genom våld stoppade föreläsningen.

Besökarna på seminariet är dock inte så lättprovocerade, men Lars berättade bland annat om Polen, som ett "problemland" i EU, va det gäller yttrandefrihet. Lars visade hur kunnig han är om den internationella konstscenen och exemplifierade stora delar av sitt föredrag med väldigt talande exempel.

Det som störde mig, och säkert många andra deltagare, var hans tydliga avgränsning av yttrandefriheten för att egentligen bara gälla konstnärer. I dagsläget är det så att man kan bli friad i rätten från exempelvis "Hets mot folkgrupp" eller "förtal", om du kan visa att det du gjort är "konst". Och Lars Vilks ansåg att detta var ett rimlig sätt att hantera det på. "Intentionerna med det man säger/gör är väldigt viktiga."

Jag tycker att jag ska ha samma rätt att säga samma saker som Lars Vilks, eller måla likadana teckningar som honom, utan att ha gått på konstfack! Men Lars menar, lite tillspetsat, att ligger du inte på Artfact.net:s ranking, så har du inte lika stor rätt att yttra dig om vissa saker. Han gör alltså väldigt tydligt skillnad på folk och folk.

Som vanligt var det dock inte seminarierna som var det bästa, utan diskussionerna som uppstod efteråt, eller senare på kvällarna. Bland annat hade vi en del tunga diskussioner om medborgarskap, och vad man som medborgare kan "kräva" av den stat där man är medborgare.



Årets nyord - Libertaliban
Vet inte om det var en felhörning, men oavsett så tyckte jag det var ett kul ord - Libertaliban, till skillnad från Libertarian, som det väl fanns en del ute på Barnens ö i helgen. :-)

Tack för en synnerligen trevlig helg, alla som deltog. Det var en bredare blandning än vanligt, med både många pirater och en del nya bekantskaper. Hoppas vi ses nästa år igen, när jag önskar fylla på mitt sinne med en dos liberala värderingar och frihetlig inspiration.!

fredag, augusti 20, 2010

Vilka vågar byta jobb?

DN skriver idag om en undersökning som Manpower gjort om att - Utmaningen viktigast när svenskar byter jobb.

Det låter ju jättebra, men samtidigt har vi ju lärt oss att man som bör - "Sitta still i LAS-båten"

Det är kanske dags att Centerpartiet får lite stöd för sin vilja att reformera delar av arbetsrätten som snarare fungerar hämmande på arbetsmarknaden än skapar extra trygghet.

Jag hade visst också barnporr hemma i bokhyllan!

Jag anade att även jag hade det som nu för tiden betecknas som "barnborr" i mina serie-samlingar, och självklart hade jag det. Denna serieruta är tagen ur serien "Hieronymus Borsch", i tidningen Bacon & Ägg nr. 1, 1997.

Frågan är om Nathaleia i serien är tänkt att "verka i sexuellt syfte", och om det i så fall klassificeras som barnporr? Jag tycker i alla fall att det är uppenbart hon i serien slår "kåtslag" på Hieronymus, som man ser i bilden. Senare i serien, ett alkoholrus och efter hård psykisk press försöker Hieronymus förgripa sig på Nathalei när hon går runt med sin kort-korta kjol. Och han skriker efter henne, när hon smiter iväg:
- "Jag ville ju bara *hick* klapa dig..."
Det är dessutom mycket i serien som är känsligt om man skulle vilja ta upp ämnet som exempelvis övergrepp på barn. Bland annat att den unga Nathalei står i kraftig beroendeställning till Hieronymus, i egenskap av att han är hennes förmyndare, (Ni har väl alla läst/sett "Män som hatar kvinnor"?) men att hon bor ändå hemma hos honom!

Och bara som en upplysning, det finns, även i Sverige, tecknade serier som har som syfte att egga och hetsa upp folk. Så varför skulle inte ovan visade avsnitt av Hieronymus Borsch kunna klassas som uphetsande och sexuellt?

Det är problematiskt, tycker jag, att det finns en stor risk att många av Bacon och Äggs tidigare prenumeranter nu klassas som barnporrinnehavare, med den lagstiftning vi har. Och det är inte rimligt och lagstiftningen måste därför ändras!

Därför bör Piratpartiet fortsätta driva frågan
Piratpartiet har här en fråga som man är ensamma om att vilja driva. Den är känslig, men samtidigt tror jag nästan alla som får frågan förklarad för sig håller med, då den är uppenbart orimlig!

Den stora fördelen med "tecknad barnporr"-frågan är att ingen annat parti kan driva den. Alliansen har just varit med och skärpt lagstiftningen, så där kommer man sannolikt inte svänga i första taget. Och vänster-alternativet med före detta ECPAT-ordföranden Bodström i spetsen har också investerat ganska mycket tungt politisk kapital, och skulle få en sanslös mängd kritik från det hållet om han verkade för att riva upp delar av lagstiftningen, istället för att skärpa den ytterligare.

Så när Wikileaks och andra tacksamma frågor "tagit slut" så kan man nog fortsätta med andra frågor man är ensam om. Även om det hela nu kräver ännu mer fingertopps-känsla...

Andra som skrivit:
Det granskande radioprogrammet Medierna, har försökt att få se bilderna, bland annat genom ett besök hos polisen, för att kunna granska hur grova de var. Men det får de inte. Våra journalister, "den tredje statsmakten", kan med andra ord inte granska de bedömningar polisen och domstolen gjort när de delat ut straff, alls - Seriedebatt om barnporr i blindo

Fredrik Moberg undrar om vi - Tittat på barnporr på semestern?
"Barnporr, enligt svensk lag, har nämligen väldigt lite med barn och porr att göra. Istället har vi en lagstiftning som förbjuder dig att inneha eller ens titta på en bild som skulle kunna få dig att associera på ett visst sätt."
Karin Olsson på Expressen skriver om - Seriebrott


Läs också "den dömdes", egen version - Who watches the watchmen?


Seriefrämjandet tycker självklart att lagstiftningen är orimlig - Ett uttalande från Seriefrämjandets styrelse

De ska också arrangera en diskussionskväll om frågan, den 19 september: Seriefrämjandet Stockholm, SeriePub - Tema: Förbjudna Serier

Hans Engnell har funnit liknande orimligheter i Texas lagstiftning - Ja, vad var det vi sa...


Caspian Rehbinder vill - Avkriminalisera barnpornografi

Nu gör jag som Hax och många andra -åker på Frihetsfrontens Sommarseminarium och får lite "liberalt tuggmotstånd" i helgen så jag är rejält laddat inför valrörelsen. Bland annat ska jag lyssna på, och diskutera med Lars Vilks. Därför kan kommentarer stå lite obesvarade ett par dagar, så håll en sansad ton!

Vem ska samarbeta med Piratpartiet?

Mitt inlägg igår - Bekräftat av partiledningen - Integritetsfrågorna är ingen prioritet för (c), var lite skrivet i affekt. Men slutsatsen kvarstår - jag tänker rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet i höst (och (c) i lokala valen). Jag hoppas jag får fler att göra som mig, bland annat Erik Laakso, som fortfarande "velar kring kamrat 2,5%".

Men, det innebär inte att jag vill att Centerpartiet ska åka ut ur riksdagen. Jag vill inte ens att Centerpartiet ska gå sämre än förra valet. Jag är dock rädd att det behövs för att partiledningen ska komma till insikt i hur idiotisk de ha agerat kring sveket av så tydliga vallöften om de personlig integritet, eller i värsta helt enkelt fall bytas ut till några som har den insikten. Just nu försöker man bara ignorera frågan och kör på som om inget har hänt.

Men det är väldig synd, för Centerpartiet var tidigt ute och visade att det fanns en förståelse för informationspolitiska frågor och öppenhetsfrågor på internet. Det ser man bland annat i det Öppenhetsmanifest som skrev redan 2006. Partiet var också aktiva och pratade personlig integritet, och i kombination med den i övrigt liberala framtoningen attraherade man nya väljare bland liberaler och ungdomar. Tyvärr vet vi alla sedan hur det gick Centerpartiet vek sig i fråga efter fråga för moderaternas övervakningsiver och, trots visst motstånd i enstaka frågor, blev resultatet påfallande ofta väldigt integritetskränkande, ny lagstiftning.

Det hjälper inte att Centerpartiet, gång på gång, "tar strid", "kämpar för" och "arbetar mot" en liberlare lagstiftning, om resultatet fortfarande går åt fel håll. Tyvärr är det knapptryckningarna som räknas mest, inte de frågor man pratar om.

Den viktiga frågan - vad ska en liberal rösta på¨?
Jag har ju redan deklarerat vad jag ska rösta på, men om man tycker det är viktigare att Alliansen vinner valet, än att integritetsfrågorna får en stabil plattform i riksdagen, vilket parti ska man då rösta på? Är Centerpartiet ett alternativ då?

Hanna Wagenius - Centerpartiets valfrågor
"Integritet då? Vi brände den bron rejält 2008. Vi klappade oss själva på axeln för bra bränning 2009. Vi som parti är helt enkelt inte där än. Jag personligen driver integritetsfrågan internt, och har säkerligen ett par tuffa strider framför mig innan jag och mina medkombatanter har baxat partiet rätt igen."
Samtidigt pågår det ju faktiskt en rörelse i Centerpartiet, där bland annat Ungdomsförbundet arbetar väldigt aktivt, så förhoppningsvis kan Centerpartiet kommer på "rätt köl" igen. Är exempelvis Folpartiet ett vettigt alternativ istället?


Mathias Sundin (fp) skriver en "replik" på SvD om det Maud sa - ”Partierna opålitliga i integritetsfrågor”
"Att partierna inte går att lita på i integritetsfrågor, och att vi istället får vända oss till enskilda, självständiga, riksdagsledamöter. Samma sak gäller inför valet i år. Väljare som vill stärka integriteten i Sverige måste hitta riksdagskandidater de kan lita på."
Mathias hänvisar också till sidan www.nejtilldatalagring.se - Om väljarkontrakt i SvD

Andreas Froby kommer till samma slutsats - Liberaler passar i ett liberalt parti
"Folkpartiledning går ibland ut med skrämmande utspel, men kritiken mot dessa inom partiet försäkrar mig om att partiet fortfarande är liberalt och kommer fortsätta gå liberala steg framåt. Vi har som parti tyvärr inte varit så bevakade av den personliga integritet alla gånger, där har centern varit rätt alternativ, så det är synd nu när de överger FRA-kritiken. Inom Folkpartiet och Centern finns fortfarande en stark FRA-kritik och alla inskränkningar av den personliga integriteten. Hur fler vi är som talar upp om det kommer leda in i rätt riktning. Sen gäller det att kryssa rätt i valet, därför kryssar jag Kandidat 42."
Hans Egnell försöker analysera Mauds "utspel" i SvD om att ignorera integritetsfrågorna - Ingen opposition
"Kortsiktigt och valtaktiskt är det säkert rätt. Frågan om personlig integritet finns inte med på väljarnas radar och antalet personer som byter parti och går över till Piratpartiet på grund av detta är försvinnande litet. Bloggbävningen 2008 var ingen folklig proteströrelse. Frågan samlade visserligen människor från alla politiska läger, men för den genomsnittlige väljaren var den förmodligen rätt obegriplig. Och oviktig. Så illa är det faktiskt.

Men långsiktigt gör sig Centern ovän med just den liberala väljargrupp som de flirtar med i andra frågor. Det går faktiskt att vara vän av arbetsmarknadsavregleringar och vän av personlig integritet samtidigt."

Vem ska Piraterna samarbeta med, om de kommer in?

Rick Falkvinge skriver om att det är - En månad till valet
"Med det finns det inte längre ett enda parti i Alliansen som står upp för integritets- och demokratifrågor. Vad gäller de rödgröna, så har Miljöpartiet och Vänsterpartiet en del sådana frågor på agendan, men de kompromissar bort dem direkt och lägger sig platt för Socialdemokraterna[...]"
Michael Gajditza hugger skoningslöst - Centern sviker i integritetsfrågan, tidigare manifest värdelöst

"Nej, Maud Olofsson, detta är ytterligare ett svek av många från centern under den senaste mandatperioden och jag hoppas att det straffar sig och att ni åker ur Sveriges Riksdag. Där ska rakryggade människor företräda oss väljare och rakryggad är väl det minsta du varit som ledare för centern."
Visst har Mikael och Rick poänger i det de säger, samtidigt tror jag mycket av Centerpartiets närmast ryggradslösa politik i vissa frågor har blivit som det blivit för att man är ovana att sitta i en koalitionsregering. Jag tror att Centerpartiet kommer bevaka de vallöften man nu ger, betydligt hårdare. Tyvärr har man ju då inte ens nämnt integritetsfrågorna i denna valrörelse, så för en integritetsvän är ju det en synnerligen klen tröst. Men med hjälp av Piratpartiet kan det nog bli snabb ändring på det. Piratpartiet kan få integritetsfrågorna att få fart i Centerpartiet!

Men med tanke på Centerpartiets tidigare arbete med integritetsfrågor och det, bland medlemmarna, ganska omtyckta Öppenhetsmanifestet, så tror jag att Centerpartiet kan bli en väldigt bra samarbetspartner till Piratpartiet i riksdagen. Mycket bättre än exempelvis Beatice Asks moderater, eller? Men då kan man knappast ha som ambition att slänga ut det parti man helst vill samarbeta med, eller skälla på de riksdagsledamöter som höll ut längst i kampen mot den integritetskränkande FRA-lagen. Istället bör Piratpartiet uppmuntra integritetsvänner och liberaler att rösta på Centerpartiet, för en riksdag utan Centerpartiet har tappat en stark röst för integriteten. Alla vill inte rösta på Piratpartiet, men då är Centerpartiet det näst bästa alternativet.

Centerpartiets Öppenhetsmanifest från 2006

I intervjun med Maud Olofsson i Svenska Dagbladet (som jag kommenterar här) står det i en bisats att:

"Öppenhetsmanifestet går inte ens att hitta på Centerns hemsida."
Jag har viss förståelse att det kan ha blivit så, då Centerpartiet bytt hemsida två gånger på kort tid. Efter förra omgörningen påpekade jag bristen och den rättades snabbt till, så jag tror inte det är avsiktligt. Förhoppningsvis går den att återfinna på Centerpartiets hemsida igen, inom kort.

Och eftersom Öppenhetsmanifestet är så välskrivet om "det öppna samhället", "hotet mot den personliga integriteten", "en generös flyktingpolitik" och "rättvis frihandel globalt" vill jag inte att det ska försvinna från nätet. För mig är Öppenhetsmanifestet, tillsammans med delar av Centerpartiet idéprogram, texter jag ständigt återkommer till för att hämta energi och inspiration i mitt politiska engagemang. Så bra tycker jag Öppenhetsmanifestet är!

Därför ligger jag nu upp det igen, på min egen server, där det kommer ligga kvar under överskådlig tid. Länka gärna det här inlägget eller till filen, så att det hittas snabbt av sökmotorerna:

Öppenhetsmanifestet som antogs av Centerpartiets förtroenderåd våren 2006 och användes som valmaterial i valrörelsen samma år, kan hämtas här:
www.lake.se/Öppenhetsmanifest15juni.pdf

Exempel på ställen där Öppenhetsmanifestet debatterats av olika personer:
Mikael Nilsson, Mikael Elmlund, SvD, Christian Engström, Staffan Danielsson,

Får man vara medlem i (s) om man köpt sex?

Med tanke på den extremt uppskruvade retorik som kommer från Sossarna själva idag, om de två medlemmar och förtroendevalda som ertappats med att köpa sex av prostituerade, så kan man bara stillsamt ställa sig frågan:

Får man över huvud taget vara medlem i Socialdemokraterna om man ertappats med att köpa sex, eller "åker man ut med huvudet före"?

Zac har fler relevanta frågeställningar.

För övrigt kan jag bara tipsa om den debatt som Hanna /Gothbarbie dragit igång nu senast:

torsdag, augusti 19, 2010

Bekräftat av partiledningen - Integritetsfrågorna är ingen prioritet för (c)

Idag kom ett väntat, men tråkigt besked från Maud Olofsson i en intervju i Svenska Dagbladet - C släpper FRA-kritiken:
"Då, 2006, hittade Centern nya väljare bland liberaler och ungdomar när partiet tog strid för yttrandefrihet och mot ytterligare övervakning. I Centerns så kallade öppenhetsmanifest som lanserades i den förra valrörelsen pekades spaning i kabel ut som ett av de största hoten.
Men bilden som hänger kvar efter FRA-omröstningen i riksdagen är hur de unga, liberala riksdagsledamöterna Fredrick Federley och Annie Johansson pressades hårt av Maud Olofsson och partiledningen.

Till slut, bleka och sammanbitna, röstade de ja. Övertalningsprocessen beskriver Maud Olofsson idag som ”en konstruktiv diskussion”.

Men i den här valrörelsen har integritetsfrågorna inte alls nämnts. Öppenhetsmanifestet går inte ens att hitta på Centerns hemsida.

Maud Olofsson lägger armar och ben i kors när hon får frågan varför det är så.

– Nej, vi pekar inte ut några detaljer, men vår grundhållning är samma, att vi värnar om integriteten.

Läget är ett annat nu, menar hon, eftersom både FRA-lagen och Ipred (om olaglig nedladdning från internet) redan är klubbade i riksdagen.

– Ska man diskutera en sån här fråga måste man ha någon att diskutera med och det är inte samma lagstiftningsdiskussion nu.

– Men tack vare Centern, och Folkpartiet också, blev båda lagarna långt mycket bättre är ursprunget. I kompromisser når man inte alltid ända fram men man kan påverka i rätt riktning.

Men Magnus Andersson, ordförande för Centerns ungdomsförbund, är mycket besviken över partiets tystnad inför valet. För att vara trovärdig i integritetsdebatten så måste partiet föra en större diskussion om hur FRA-lagen ska avvecklas eller förändras så att den blir mer rättssäker. Och hur Ipred-lagen ska utvecklas och förbättras, anser han."
För att sammanfatta det Maud säger i en mening - "Vi värnar om integriteten, men gör ingenting för att försvara den.". Jag antar att Maud också gillar kattungar och fred? Men vad spelar det för roll om man bara pratar?

Maud säger samtidigt att "både FRA-lagen och Ipred redan är klubbade i riksdagen", och att man därför inte kan prata om att ändra på dessa. Samtidigt vill Centerpartiet exempelvis "halvera tjänstemomsen och justera diskrimineringslagstiftningen" (valmanifestet), så de lagarna är helt ok att ändra på och riva upp, men inte FRA? Varför denna diskriminering mellan olika lagstiftning?

Jag röstar Pirat i höst!
Jag är besviken på mitt Centerparti för detta besked och idag måste jag nog säga att sista gnistan av hopp om att de ska få min röst i riksdagsvalet dog. Istället går min röst till några som förstår behovet av grundläggande mänskliga rättigheter och det självklara i att alla människor måste få ha en privat sfär, skyddad från insyn av andra. Det blir Piratpartiet helt enkelt (igen). Då hoppas jag att Maud Olofsson får "någon att diskutera med" vad det gäller integritetsfrågor!

I Uppsalas kommunfullmäktegeval är jag dock fortfarande trogen Centerpartiet och kommer kämpa för att Stefan Hanna ska bli nytt kommunalråd.

Emma "Opassande" har skrivit ungefär samma sak - Morgonfundering: Även diktaturer genomför val
"Värnar man om integriteten på riktigt, så ser man faktiskt över redan införd lagstiftning och lägger in bromsen vad gäller kommande dito. Det funkar inte att påstå att man värnar om något samtidigt som det alldeles uppenbarligen ignoreras."
Henrik Alexandersson likaså - Centern släpper integritetsfrågorna
"Olofsson säger att ett skäl är att de viktiga besluten redan är fattade. Ja, och centern var med och fattade de viktiga, dåliga besluten, människa! 
Jag förstår inte. Dåliga beslut skall alltså ligga fast bara för att de redan är fattade? Centern vill inte riva upp och förändra sådant som är dåligt? Eller... vad?
Dessutom är alla de stora integritetsbesluten inte fattade. Förslaget om teledatalagring (EU:s datalagringsdirektiv) ligger redan klart i justitieministerns skrivbordslåda."
 Mattias Sundin tycker det är - Bra och dåligt (C)  (Det är alltså inte integritetfrågorna som är bra...)
 Mattias hänvisar också till sitt lilla sidoprojekt om datalagringen, om vilka kandidater i Centerpartiet som är trovärdiga i integritetspolitiken. Det är extra viktigt nu när partiledningen inte är pålitliga.

Fredrik skriver också - Centern och Integriteten

Andra som skriver, och är synnerligen kritiska, är Anders S Lindbäck och Röda Berget.

Bilden från Bhumi på Flickr.

Tillägg: Jag har skrivit ett inlägg till som en uppföljning på detta - Vem ska Piratpartiet samarbeta med?

Vart tar engagemanget vägen?Jag svarar i P3.

Upsala Nya tidning har idag ett helt uppslag där de diskuterar frågan - "Vart tar det politiska engagemanget vägen?". (Tillägg - nu finns en av artikelarna på webben.).  Utgångspunkten är att de politiska partierna har tappat medlemmar och fortsätter göra detta. Slutsatsen tidningen drar är att många istället engagerar sig i icke partipolitiska organisationer, exempelvis Amnesty.

Hallå P3, (kanalens motsvarighet till Ring P1) hade igår en snarlik frågeställning - Saknar du kampen inom politiken?

Jag kunde inte hålla mig borta utan ringde in och pratade just om hur engagemanget för mig personligen har förändrats, att det är lättare att engagera sig i enstaka sakfrågor och under en tillfällig period, delvis tack vare internet. Jag nämner också Piratpartiet och att många där ha engagerat sig under det senaste året, men nu gått vidare. I diskussionen berör vi också FRA-frågan och Miljöpartiet samt mitt huvudparti - Centerpartiet. Jag kommer in i programmet cirka 14:45.

Ps. Missa inte heller Stefan Flods insändare i UNT idag om Wikileaks - Ädelt av Piratpartiet att skydda Wikileaks

Ska vi försvara yttrandefriheten, eller inte?

"-Skulle USA utöva starka påtryckningar för att få stopp på folks yttrandefrihet så kan det politiska etablissemanget i Sverige ställas inför ganska svåra prov."



Citatet ovan är en liten variant på det Anders Hellner säger till SVT om farorna med att Piratpartiet hostar Wikileaks. Anders pratar i första hand om "läckor", och anser då att USA kan bli sura för att Wikileaks berättas saker som USA inte vill att världen ska få veta. Ska vi böja oss för den starkes rätt? Ska vi då också, i konsekvensens namn tycka at tidningar inte ska skriva avslöjande och grävande reportage om mäktiga företag? Det kan ju "försämra relationerna"?

Vi bör istället ta tydlig ställning mot USA:s iver att försöka täppa igen alla "läckor", men det är knappast bara av säkerhetsskäl. Jag har svårt att se att alla 91.000 sidor bör vara heligstämplade. Troligtvis rör det sig istället om information som militären inte vill ska komma till allmänhetens kännedom. USA verkar ha glömt det här med hur fundamental yttrandefriheten är.

Nej, jag håller med det Henrik Alexandersson säger om Wikileaks:
"De bara återger vad som finns där ute – och som många helst skulle vilja se att media och allmänheten inte får vetskap om. Jag vägrar tro att du, som är en klok man, ställer dig på samma sida som de som vill mörka information. Stater som vill hålla sina medborgare ovetande. Företag som försöker lura sina kunder, anställda och aktieägare. Särintressen som spelar under täcket med makten."
Det är därför vi måste kämpa för att ha ett så öppet samhälle som möjligt. Och oavsett om det är otrevlig information som Wikileaks sprider, saker man helst önskade att man inte känner till, så gör de för att vi alla i framtiden ska leda till ett friare och mer demokratisk samhälle.

Visst är publiceringen inte helt problemfri, men man måste kunna problematisera och kritisera Wikileaks, utan att helt vända dem ryggen.

Som Reportar utan gränser gör i Journalisten - "Reportrar utan gränser och Wikileaks har samma mål"

Läs också Opassande om Medialogiken i valrörelsen.

Tack till Fredrik för det upphittade klippet.

onsdag, augusti 18, 2010

Dagens Lakonismer - om den söndertrasade samhällsväven

Dagens lakonism kommer från Fredrik Moberg, aka Syrrans Granne - Utan privatliv slutar vi bry oss

"Problemet är att detaljerna som våra etablerade riksdagspartier försöker upphöja till avgrundsdjupa skillnader kommer att vara helt betydelselösa om vi fortsätter att trasa sönder samhällets sociala väv genom att bygga upp ett övervakningssamhälle.

Den viktigaste frågan för Sveriges ekonomi just nu är återupprättandet av ett öppet samhälle som erkänner människors rätt till ett privatliv och som upprätthåller grundläggande rättssäkerhet för alla. Den frågan drivs inte av något riksdagsparti."
Läs hela inlägget!

Ta debatten med Torbjörn Tännsjö om "Privatliv"!
Ett annat tips för integritetskämpar kan ju vara att läsa in sig lite på den ofta provocerande, men också ofta lika tankeväckande filosofen Torbjörn Tännsjö, som snart ska släppa en ny bok med titeln "Privatliv", om personlig integritet och övervakning. Han intervjuades idag i Studio Ett i P1.

Torbjörn var tidigare synnerligen negativt inställd till övervakningssamhället, men verkar nu ha svängt och tycker det kan användas till något positivt och då måste man ju vara för, som den utilitarist han är. Beror det på att han verkligen har svängt, eller är det bara ett medvetet drag för honom att väcka uppmärksamhet och provocera?

Det spelar egentligen mindre roll, eftersom det ett lysande tillfälle för integritetsvänner att lyfta frågan om vi ska ha rätten till ett privatliv, eller inte. En tydlig, och känd motståndare som Torbjörn kommer göra både Radio och TV mycket villigare att nappar på en debatt. Och med lite planering kan man kanske gå ut hårt och kampanja om detta, samma dag som boken släpps...

Här kan du läsa mer om hans kommande bok - Privatliv.

Är dataspel kultur? Är dataspel politik?

Jag såg att Piratpartiet utmanar sina politiska motståndare i Starcraft II. Kul grej som kanske får lite uppmärksamhet. (Dock inte i jämförelse med deras Wikileaks-utspel...)

Syftet med utmaningen citerar jag från vice partiledaren:
"– För entréavgifter till operaföreställningar och inköp av böcker ligger momsnivån på 6 %, men ska du köpa ett datorspel eller besöka Dreamhack ligger nivån istället på 25 %. Oavsett vilken momsnivå vi ska ha ska den vara lika för likvärdiga kulturformer. Detta är diskriminerande mot flera generationer av datorspelsintresserade. Datorspel är kultur i lika hög grad som teater eller museibesök, fortsätter Anna Troberg."
Det är kanske inte lika "fin" kultur som en opera, teaterpjäs eller en oljemålning, men kultur är det likafullt. Starcraft 2 innehåller väldigt många och långa filmsekvenser som i alla fall har gett mig en större upplevelse än de flesta actionfilmer gjort. Och då har jag ändå en hel del kvar att uppleva i singel-player, som är den lilla delen av spelet. Det är för det jämna match-spelet mot andra spelare som ursprungliga Starcraft blivit så stort som det blivit. Så vi får se hur turnerings-spelande och liknande med Starcraft 2 utvecklas i Sverige och resten av världen.

Som sagt - än så länge har jag mest kört kampanjen och några matcher med min flickvän. Såhär har det gått hittills: (Klicka för en större bild):


Jag skrev också om Starcraft 2 häromdagen och försökte fundera lite över hur vår framtida kulturkonsumtion ser ut i framtiden:
Hur delar vi våra upplevelser - om en fragmenterad framtid och Youtube

Hanna har skrivit om utmaningen -Piratpartiet <3 Starcraft 2


Isak likaså - Piratpartiet utmanar de andra partierna på StarCraft II

En av de få topp-politiker jag vet spelar dataspel är Maria Wetterstrand (mp), men hon verkar vara lite för pacifistisk för just Starcraft 2 - Hjärtefrågan fick vika i förhandlingarna
"Maria Wetterstrand skövlar skogar, bygger industrier och startar väpnade konflikter. I datorspelet Civilization IV, som går ut på att bygga egna samhällen och bekämpa sina motståndares, är det inte alltid en diplomatisk strategi som gäller.
– Men jag spränger aldrig atombomber, utom i absoluta nödfall, säger hon.
Några gånger har hon hunnit spela under semestern. Annars finns det inte tid så ofta numera berättar hon, och tillägger lätt irriterat:
– Jag tittar även på filmer. Jag tror att folk kan skilja både spel och film från verkligheten."
MMN-O-Mikael har synpunkter på definitionen av begreppet "kultur".

Andra som skriver om Starcraft 2;
Emmys skriver om ett bröllop nyligen där hon satt och diskuterade zergling-rushes med andra bröllopsgäster. Dataspel börjar bli mer och mer "mainstream".

Hans Svensson skriver om stofiler och den moralpanik som drabbar allt som ungdomar vill göra.

tisdag, augusti 17, 2010

Har du "fel" åsikt ser sossarna och LO till att du får sparken!

Igår var dagens nyhet att de två unga kvinnor som kommenterat politiska tal, ur retoriskt perspektiv, på TV4 respektive Svenska Dagbladet, har fått sparken. Båda har haft kopplingar till Folkpartiet. Per Pettersson skriver bra om det.

Igår var Björn Fridén på bloggen Alliansfritt Sverige som hade grävt upp nyheten och på så sätt spred det sig i medierna.

Idag kommer det fram att LO har gett sångerskan Linda Bentzing sparken från ett planerat jobb, eftesom hon också jobbar åt Centerpartiet på deras planerade allsånger i september.

I Expressen skriver Lina Bengtzing själv - Diskriminering är inte okej, Wanja
"I min almanacka är giget för LO den fjärde september struket. Jag tror bestämt att det är ett nytt på ingång. Och de nya arrangörerna har inte frågat mig vilket politiskt parti jag sympatiserar med. Är det inte precis så det alltid borde vara, Wanja Lundby-Wedin?"
Jag vet inte heller, vad tycker egentligen LO? Måste man rösta "inom familjen" för att få underhålla på LOS:s fester? Eller måste man kanske till och med ha partibok? Och hur är det med serveringspersonal på nämnda LO-fester? Taxipersonal som skjutsar parti- och facktoppar hem på kvällen efter middagen? Var tänker LO dra gränsen för åsiktsregistreringen och åsiktskontrollen?

Tokmoderatern Fredrik skriver vasst: När man vill tysta de som råkar tycka fel - Del 2
"Jag blir lite skrämd av det vi nu ser, där Wanjas gäng stoppar artister som "tycker fel" och där enbart troende rödingar släpps fram. Det är ingen vacker syn, det är en syn som visar på desperation, på en tilltagande förföljelsemani - det är bilden av ett parti och en rörelse som gärna hyllar mångfalden i ord men som jobbar åt ett annat håll..."
Mary skriver också - Linda Bengtzing röstar fel och tappar jobb... Fy LO

Det hela påminner om den affären förra året när Jonas Bergling, en av Piratpartiets företrädare i Örebro fick gå från sitt jobb på EDB för att han deltagit i en chatt på Nerikes Allehanda :s hemsida. (SvD, E24, jag nämnde det också)

Så rösta gärna på det du vill, men håll tyst om det så ingen från LO eller sossarna får veta det. Ok?

söndag, augusti 15, 2010

Piraterna syns allt oftare i UNT

Upsala Nya Tidning skriver allt oftare om informationspolitiska frågor. Det är uppmärksamt av ledarsidan att notera en av de frågor som verkligen är avvikande i årets val. Nästan alla andra frågor är desamma som alltid, och skillnaden mellan blocken är ju relativt liten, vad det gäller just "Vård, skola omsorg".

I alla fall så skriver Ledarsidan i UNT idag om FRA-debatten i sin serie "Skiljelinjer", del 5 av 7. Slutsatsen är att "S och M var egentligen ense" om FRA-lagen. Karl Rydå skriver att skillnaden i många fall (inte bara FRA-lagen) inte ligger mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, utan snarare mellan de två stora (S & M) och de fem små partierna. Och det har han rätt i.

Karl säger att en hel del Folkpartister och Centerpartister tvekade inför omröstningen, men han nämner dock aldrig Piratpartiet vid namn, vilket är lite udda, då det delvis var på grund av Piratpartiet som motståndet växte sig så starkt.

Krönikören Jake Sjödin väjer dock inte för att nämna Piratpartiet. Han skriver om partiet när han försöker fastslå vilken politisk inriktning hans nya katt har. Katten som för övrigt inte får heta Pilsner, och Jack konstaterar skämtsamt:
"Slutligen tror jag att han politiskt är piratpartist. Varje morgon hoppar han upp till mig vid frukostbordet och ägnar hela morgonen åt fildelning."

Tyvärr finns ingen av texterna online för länkning. Det finns en chans att ledartexten dyker upp på denna sida under dagen, men jag är långt ifrån säker...

lördag, augusti 14, 2010

Another on bites the dust, eller?

Det händer ganska ofta att folk hamnar i ekonomisk knipa, skillnaden är att nu är det många som vågar vara öppna med det. En väldig transparens.

För ett par år sedan var Dick Erixon ute och berättade att han inte skulle ha tid att blogga i samma utsträckning som han gjort, om han inte fick "betalt" för det. Han drog in 90.000 kr på fem dagar i rena bidrag och sedan skapade Dick en affärsmodell där intresserade kan få tillgång till extra material, mot en liten peng.

Nyligen var Blogge ute och tiggde pengar, på grund av en fet kvarskatt (drygt 61.000) som han dragit på sig - Skahahahahahatteåterbäring. Blogge fick in nästan 37.000.

Stötta Livbåten-Marcus!
Nu, senast i raden är Marcus Fridholm, på Livbåten. Han berättar att han behöver 70.000 för att hans dator och andra arbetsredskap håller på att trilla sönder i sina beståndsdelar.

Sagor från Livbåten - Hjälp mig få fötterna under mig

Själv satte jag in en liten slant nyss. Mest för att jag gillar all den kunskap och klokskap han bjuder på, gratis. Jag kände att jag gärna ger något tillbaka nu när jag råkar ha mer pengar än honom.

Jag hoppas andra, som också har sitt på det torra kan ge honom lite pengar, eller jobb. Han kräver inte bara allmosor, han tar tacksamt emot uppdrag som frilansare och dylikt också. För skriva, det kan han...
 
Hoppas det går bra och allt löser sig Marcus!

Det är ett intressant fenomen med dylika insamlingar, en typ av crowdsourcing bland bloggare. Jag ser egentligen inga problem med detta, men det ska bli intressant att se om det kommer bli vanligt i framtiden?

Flattr (som jag för övrigt fick tillgång till via Jocke nyligen, men inte hunnit börja använda än) kommer kunna ge småslantar som uppmuntring, men jag tror inte det kommer kunna samla in 50-60 tusen...

(Bilden är lånad från Marcus inlägg.)

torsdag, augusti 12, 2010

En välsminkad valrörelse? Eller en valrörelse för bokmalar?

Det snackas nu en hel del om att årets val kommer bli det "smutsigaste någonsin" och att "det börja likna USA", som om det vore det värsta som skulle kunna hända. Men det är ingen risk, mest beroende på det valsystem vi har i Sverige. För i ett majoritetsvalsystem kan du snacka mycket skit om motståndarna, även om du förlorar trovärdighet och röster på det, så länge dina motståndare förlorar MER trovärdighet och röster. I ett flerpartisystem så förlorar du i långa loppet om du spenderar din tid på att snacka skit om motståndarna, eftersom de motståndare du inte trashar kan ta dina väljare när de tröttnat på din retorik.

Oavsett vad så tror jag att valrörelsen i Sverige kommer bli helt ok, det kommer att snackas lite, men på det hela taget kommer det nog bli som vanligt.

Jag håller dock med Mattias Svensson - vi behöver konflikter och jag har i alla fall:
"redan tröttnat på är alla gnällspikar som letar "skandaler" och "övertramp" i varenda obetänksamt uttalande från ersättare i någon kommunal nämnd, i något vidaresänt massmail, en karikatyr eller en satirisk film på youtube."

Gå med i Facebook-gruppen: Vi som INTE vill ha en schyst valrörelse ;-)

Härmed följer också en viss raljanta inslag och satiriska bilder. Står du inte ut med sådant är du välkommen att lämna min blogg nu och återkomma när jag skriver om annat...



Vem är bäst sminkad - Mona eller Lars?
Jag reagerade lite på Maria Larssons photoshoppade ansikte på KD:s valaffischer igr, men det är inget mot hur förvånad jag blev när jag såg att Lars Ohly har nästan samma nyans på sitt läppglans som Mona Sahlin! (originalbilden hittad här)

Hur tänkte Lars Ohlys sminkpersonal när de gjorde den blundern? Man försöker inte sno Monas rampljus genom att ha på lika mycket läppglans som henne!

Mona försöker å sin sidan överglänsa Lars Ohly genom sin egen bok, men det verkar ha gått sådär. boken har inte riktigt fått lysande recensioner. Kritiken har varit ganska hård, både från vänster och höger:

Jonas Morian - En Sahlin som leder vägen?

Per T Ohlson - Mona Sahlin talar till punkt

"Men mest nedslående med Sahlins bok är hennes närmast monomana demonisering av den borgerliga regeringen. Hård kritik mot motståndarna är ofrånkomlig i en politikerbok som ges ut inför ett val, men här blir det både tröttsamt och ohederligt."

Makthavare.se - Ett tidsdokument över ett vilset parti

"Bitvis blir ytligheten självmotsägande. Valet 2006 förlorades därför att partiet missade att argumentera för den starka jobbpolitik de hade. (Stark på vilket sätt? Ingen aning.) Men efter valförlusten började de vips ”titta självkritiskt på vår politik. Särskilt jobbpolitiken” (s. 34–35). Varför? Hur brast den? Vad var slutsatserna? Inte den blekaste."

100 anledningar - #42: Du ser gärna att de som leder landet vill mer än att bara ha makten

"Utdragen ur hennes bok presenterar ingenting som någon kan säga emot - förutom hennes egna koalitionspartners."

Samuel Edquist, Aftonbladet - Motsägelsernas manifest

"Men hur mycket av personlig idébok är det, när den samtidigt är ett helt partis valmanifest? Titeln är identisk med partiets officiella valslogan. Och eftersom syftet är stryka både mitten och vänstern medhårs, blir det motsägelsefullt." 

Även Maud Olofsson har släppt en bok. Här kan du lyssna på den via Facebook (eller ladda ner den, dock måste du ladda ner hela boken i en zip-fil och sedan packa upp den själv. Du hittar länken i överkanten på applikationen.)

Den har inte heller fått några lysande recensioner, här sågas båda böckerna på en gång i UNT - Två partiledare - två olika Sverige


"I Mona Sahlins bok, Möjligheternas land, beskrivs Socialdemokraternas och de rödgrönas politik utförligt. Det går inte att komma ifrån att det blir ganska tradigt i längden. Inga nyheter presenteras. Samtidigt ökar misstanken om att Mona Sahlin inte skrivit boken själv utan att någon i hennes stab fått uppdraget."

samt:
"Om Maud Olofssons bok är lättläst men mycket luftig är Mona Sahlins bok tung men naturligtvis också betydligt mer innehållsrik och ger en relativt tydlig bild av den politik som en rödgrön regering skulle föra om man vinner valet."
Jag avrundar med ytterligare en kul bild, som jag hittat hos Anders. Snyggt photoshoppad och med ett tydligt politisk budskap (klicka för en större verison):
Orginalet hittas här - http://go.to/brandskatt

Hoppas nu bara Mona inte känner sig kränkt av mitt blogginlägg. :-)

onsdag, augusti 11, 2010

Hur delar vi våra upplevelser - om en fragmenterad framtid och Youtube

Det är omvälvande tider vi lever i. Våra "lägereldar" falnar. Göran Rosenberg skrev om det för ett tag sedan i tidningen Journalisten - Våra lägereldar falnar långsamt

Han konkretiserar den fragmentisering som vi ser på allt fler ställen:
"Lägereldar är program som samlar stora mängder tittare i många åldersgrupper från skilda kategorier. Lägereldar är program som många människor från skilda delar av samhället kan referera till och samtala om och som därmed föder ett slags gemenskap mellan dem.
Lägereldar är numera ovanliga eftersom alltfler program vänder sig till speciella tittargrupper i speciella åldersgrupper med speciella intressen och köpvanor."
Göran blickar också mer framåt:
"Lägereldar kommer sannolikt att bli än mer ovanliga i takt med att utbudet av kanaler och program blir oändligt och samlingen kring utbudet görs alltmer oberoende av tid och rum. När var och en var för sig kan samlas kring vadsomhelst närsomhelst, blir det rimligen allt mindre som vi gemensamt kan referera till och samtala om och få gemensamma minnen och erfarenheter av.
De lägereldar som ännu finns kvar (att döma av tittarsiffror) är enstaka underhållningsprogram och stora sportevenemang, gärna i kombination med något slags tittaraktivitet som att SMS-rösta eller slå vad. De lägereldar som snabbt falnar är politikens och publicistikens."
Marcus Fridholm och Göran Widham på Livbåten skrev för ganska länge sedan ett lysande inlägg om lägereldar och vår kulturkonsumtion - Tillbaka till lägerelden – cirkeln är sluten

Fokus ligger på "The long tail" och hur vår kulturproduktion och -konsumtion har förändrats. De avslutas med detta stycke:
"De professionella skaparna kommer ersättas av skapare med olika grad av talang. Publikens intresse kommer att lyfta de som inte tillhör den långa svansen utan snarare det feta huvudet."
Vi får helt enkelt färre och färre lägereldar:
"1996 så var det över 50 TV-program som lockade fler än 25 procent av de svenska ungdomarna att samtidigt se på TV. [...] Som en jämförelse var det under 2009 endast två program som lyckades med denna bedrift: Melodifestivalfinalen och Kalle på julafton. Det blir stadigt färre och färre lägereldar. Det tycks som att mikromedia regerar."

Titta på Starcraft-matcher online


Det som är riktigt spännande är att vår mediakonsumtion förändras varje dag. Själv har i princip slutat titta på TV och gått över till "mikromedia". Är det något bra program från "traditionell TV" som jag blir tipsad om av en vän, så hittar jag det ofta på webb-TV. Personligen föredrar jag dock oftast att se en bra Starcraft 2-match framför en halvtrist fotbollsmatch. För ja, E-sport är på kraftig frammarsch och börjar bli mer och mer professionell. På Dreamhack senast översteg den samlade prispotten i deras turneringar 600.000 kronor!

Och eftersom uppmärksamhet och pengar börjar figurera i e-sportsammanhang finns det också mer intresse från de traditionella medierna. Turneringarna från Dreamhack sändes av SVT, men enbart på nätet. Intel Extreme Masters, kommer att sändas av Eurosport. (här en äldre DN-intervju om e-sport på Eurosport)

Men frågan är om många unga, datavana fans som kommer sätta sig framför TV:n för att titta på e-sport? Själv föredrar jag att surfa runt på nätet och kolla på de matcher jag tycker verkar intressanta, kommenterade av personer som jag tycker om, när jag själv har tid. Jag vill inte sitta och vänta på ett specifikt klockslag i soffan och lyssna på den kommentator som Eurosport har valt, referera de matcher de har tid att visa mellan sina reklampauser. Varför ska jag göra det?

Vill jag exempelvis se matchen mellan svensken MadFrog och Ukrainaren White-Ra på Scrap Station, en ganska omtalad match nyligen, så kan jag välja mängder av sätt. Jag kan ladda ner matchen själv, och titta på den i mitt eget tempo, spola fram och tillbaka och köra intressanta delar i slow motion. Eller så kan jag titta in hos någon av alla de som kommenterat matchen.

Min favorit bland kommentatorerna just nu är Day9. Han har en stor skara tittare, och är bland annat inbjuden som "expert-kommentator" vid just Intel Extreme Masters i Tyskland. Han är "bara" student och bor i USA, men blir alltså inbjuden som special-gäst till evenemang i Europa! Och med tanke på att det är e-sport han pysslar med är det intressant att han inte ens har en vettig hemsida! Man kan se en halvhjärtat uppdaterad forum-sida med hans "Day9 Dailys", som han spelar in nästan varje dag, där han analyserar aktuella matcher och kommer med tips och goda råd. Jag brukar istället kolla efter nya klipp via hans Blip.tv-arkiv, där ser man allt han lägger ut.

Day9:s referat från MadFrog vs White-Ra-matchen kan du se här:



Vill jag höra en svensk röst som kommenterar matchen kan jag istället lyssnaOminouS:



Eller en engagerad amerikanare - HDStarcraft:



HD är också riktigt stor inom e-sportreferat. Han har drygt 165.000 prenumeranter på sin YouTube-kanal. Fler än många nichkanaler i Sverige!)

Eller så kanske jag har hittat en favorit bland någon av de många andra hobby-kommentatorerna som också kommenterat samma match, exempelvis; xHydrax, JHancho, burgback, eller kanske på tyska - matchreferat genom HDHomerJ (han har nästan 10.000 prenumeranter).

Alla kommenterar alltså samma match, men alla gör sin egen analys/referat och på sitt eget sätt. På samma sätt har jag tidigare har kunna välja mellan att ta del av exempelvis en hockeymatch via TV eller Radio, men nu har alternativen för mig som tittare mångdubblats! Än har vi dock en liten bit kvar till det som Göran Rosenberg kallade "oändligt antal kanaler". Men det närmar sig, för gillar jag inte den ena kommenteraren eller de matcher hen visar - så byter jag bara till nästa.

Det ska bli spännande att se om utvecklingen fortgår i samma takt och om våra "traditionella medier" fortsätter marginaliseras, då de inte kan hänga med i fragmentiseringen bland tittarna. Eller är det helt enkelt så att de inte har fattat var vi är på väg?

Ps, missa inte heller videon på när TLO, aka TheLittleOne spelar sina kvalificeringsmatcher till Starcraft 2-ligan. Då får han möta vanliga, medelmåttiga amatörer (som mig). De har ungefär lika stor chans som en krukväxt skulle ha att freda målet när Zlatan kommer fri i straffområdet! TLO utklassar folk på underliga, men underhållande sätt!

Se matcherna här - Day 9 SC2 Countdown Party Part 19 - TLOwnage