onsdag, mars 14, 2012

Dagens länk-skörd om Datalagringen

Henrik  Alexandersson sammanfattar frågan kring Datalagringsdirektivet alldeles lysande, som vanligt:

Henrik Alexandersson - Datalagringen är DDR-fasoner!
"Istället för att bygga värn för demokratin och friheten – så ägnar vi oss i dag åt att bygga upp en övervakning som lätt kan komma att bli ett mycket påtagligt hot mot just demokratin och friheten. Det är så bakvänt, dumt och farligt att man blir alldeles matt när man tänker på det.

Det enda man med säkerhet kan säga om övervakning, Sverige och framtiden är att om man ger politiker, byråkrater och statens funktionärer verktyg för att övervaka och kontrollera folket – då kommer de att använda dem. Historien lär oss också att man nästan alltid ser ändamålsglidningar och utökade mandat.

Detta räcker för mig. Jag behöver inte veta exakt hur staten tänker övervaka mig och alla andra. Jag behöver inte veta vem det är som gör det. Jag behöver inte veta vilket syftet eller förklaringen är.

Jag vill helt enkelt inte ge staten dessa verktyg."
Inte jag heller!


Annars har mycket handlat om Johan Linanders tweet om att han kände sig som Biskop Brask när DLD hade skulle hanteras i Justitieutskottet igår.

Det är nämligen så att SvD:s ledarsida citerar honom, samtidigt som de förklarar att det är värt att ta böterna:

SvD - EU:s prislapp på personlig integritet
"Det kan bli stora summor, från 150-200 miljoner kronor upp till dryga 500 miljoner kronor. Och då pratar vi bara om första året. Sannolikt skulle beloppet öka med tiden. Anledningen är att vi inte har rätt att låta bli.

Men vi har också förbundit oss att inte inskränka de mänskliga rättigheterna på sätt som inte är strikt nödvändiga. Det här är inte nödvändigt. Vår integritet är ett för högt pris att betala för den fördel det ger."
Och Anna Troberg har skrivit en hel debattartikel med Biskop Brask som utgångspunkt. Välskrivet - läs - Riksdagen röstar i blindo om datalagringsdirektivet

"Oavsett om datalagringsdirektivet införs eller ej, så kommer det att vara vi som får betala kalaset, antingen genom höjda skatter eller genom höjda abonnemangsavgifter. Allt kokar ner till en fråga om vad man anser vara den bästa framtidsinvesteringen: Dyr övervakning eller billig frihet?

Vad tänker vår tids självutnämnda biskop Braskar säga om sin felinvestering till dem som redan i dag kämpar för att få pengarna att räcka till månadsslutet? Härtill var jag nödd och tvungen?"
Marcus Fridholm skriver ännu ett argt utbrott på Centerpartiet och Linander - Innebörden av en Brasklapp, där han avslutar med:
"Det handlar om att ta ställning för folket, något alldeles för få svenska politiker tycks förstå innebörden i."
Dagens långa inlägg har skrivits på bloggen:
I hell-mans värld - Vilket pris har vår frihet? Och tomater är livsfarliga – man mår inte bra om man äter 800 tomater!
"Avgörandets stund för Datalagrindsdirektivet – eller, i första hand för oss som individer, förstås – närmar sig med stormsteg. Kanske mest i skottgluggen befinner sig Centerpartiet, som såväl externt som internt brottas med sin egen självbild och med vilka beslut man fattat samt vilka utfästelser man gjort.

Man kan med fördel måla Centerns situation utifrån dess ungdomsförbund, CUF. Det är förvisso allt annat än unikt att ungdomsförbund och moderpartier inte går hand i hand med varandra, men jag började tidigare i dag fundera över ifall vi nu ser det – generellt, inte specifikt ur ett Centerperspektiv – kanske största och allvarligaste gapet mellan ungdomsgenerationen och det etablerade vuxensamhället.
Vi har tagit ett gigantiskt tekniksprång under de senaste 20 åren. Ett tekniksprång som även är ett – så länge vi inte sabbar det – frihetssprång, demokratisprång, informationssprång och kommunikationssprång. Detta tacklar det etablerade samhället – vilket främst består av personer som, likt jag själv, inte kan klassas som unga – med förbud, med övervakning, med begränsningar och med ett generellt fokus på problem och faror, i stället för på möjligheterna."
Hell-man lyfter också upp frågan om Euro-anslutningen, som vi inte heller har något undantag ifrån, men som vi tydligen kan välja att införa lite när vi känner för det. Till skillnad från DLD. Ologiskt?


Fler CUF:are skriver i Norran - Tryck på nej-knappen
"Det enda rätta som en centerpartistisk riksdagsledamot kan göra nu när frågan ska röstas om är att trycka på nej-knappen. Vi måste visa att vi är det parti som konsekvent står upp för mänskliga rättigheter. Något annat duger inte."
Du missar väl inte demonstrationerna mot Datalagringen på lördag, i en stad nära dig? (Eller tisdag i Jönköping)


Mer läsning om DLD idag
Mikael Artursson, Centerpartiets partisekreterare försöker i en bloggpost förklara att man ibland måste sälja ut den personliga integriteten, om man vill vara med och bestämma. Och visst har han en poäng, men vissa saker går inte kompromissa bort.

Mikael Nu - Att styra eller inte styra?
"Som regeringsparti får du också ta ansvar för alla beslut. Ibland sådana som är mycket svåra. Om datalagring, vapenexport, uranbrytning och vargar. Här ger stämmobesluten viktig vägledning. Men vi måste också kunna kompromissa. Utan svåra kompromisser – ingen styrka att regera.´

Centerpartiets ideologiska kompass ska alltid vägleda oss. Men låt oss aldrig överlämna till andra krafter att regera för att vi inte orkar styra landet. Låt oss alltid vara stolta över det ansvar vi tar. Det är vi skyldiga alla de människor som sätter sitt hopp till Centerpartiet."
Staffan Danielsson har också skrivit några rader igen, men får mycket svar i sina kommentarer.


SVT Nyhetsbladet - Svenskarna kan snart bli massövervakade


Fotolasse - Centerns brasklapp ”Härtill är jag INTE nödd och tvungen”

1 kommentar:

Anonym sa...

Tyvärr så lär inte direktivet fungera om några år eller redan nu, hur vi änn vill det.
Fölr nästa genaration av protokol kommer flyta igenom bandvägga och liknade med krypterade huvuden....
Så lagen blir tand lös liksom FRA lagen som den är nu....