fredag, juli 14, 2006

Pressade priser på Jobbjakt.se?

Antag att du ska köpa en bokhylla. Vad är du då beredd att betala? Handlar du på IKEA, eller tycker du att det är för dålig kvalitet och att de utnyttjar fattiga fabriksarbetare i andra längder, även om priset är bra? Handlar du på MIO/Europamöbler för en lite dyrare peng? Prioriterar du på kvalitét eller lågt pris?

Det är en avvägning alla gör, oavsett om man ska köpa en bokhylla, säng eller anställa någon till sitt företag. Detta har blivit aktuellt i samband med att ny jobbsökarsajt öppnade - Jobbjakt. Idén med denna sajt är att matcha lediga arbeten med arbetssökande, huvudsakligen för hushålllsnära tjänster och andra småjobb. Sidan har fått mycket kritik då alla hävdar att den uppmuntrar till svartjobb och att den kommer att leda till pressade löner på hela arbetsmarknaden.

Pressade löner
Frågan är bara hur siten Jobbjakt skiljer sig från det vanliga människors jakt efter billiga priser. All kritik bygger ju på att man "tar" jobb från andra som skulle ha fått mer i lön och på så sätt pressar ner alla löner. Men om man köper en färdigbyggd bokhylla innebär det ju att man har tagit jobbet från den snickare som förr i tiden kom hem till dig och gjorde en specialbyggd bokhylla. Det var dyrt och eftersom man kan få en nästan lika bra, färdigbyggd, bokhylla från en affär till mycket lägre pris så blev snickrarna arbetslösa. Men en kritiken går inte riktigt hem i vänsterkretsar, de köper nog ganska mycket billiga saker i affärer.

Det är också mycket liten principiell skillnad på att gå i en butik och leta låga priser och att gå ut på nätet och leta efter folk som klipper din gräsmatta billigt. Det är alltid någon som får lägre lön om du betalar mindre. Men jag har svårt att tro att alla kritiker av jobbjakt.se alltid köper den dyraste varan när de handlar, oavsett om det är matvaror, kylskåp, sängar eller arbetskraft de köper. Har jag rätt, eller har jag rätt, Stefan?

Kort sagt så köper en arbetsgivare på Jobbjakt arbetskraft, men det är nog inte många som väljer att köpa från den som är billigast eftersom man kanske vill ha lite kvalitet i arbete också. Jobbjakt skiljer sig inte mycket från den konkurerande sajten Dina Grannar, förutom att lönenivånerna där inte visas öppna för alla. Däremot är det garanterat så att den som vill ha ett jobb utfört och har hittat villiga arbetstagare via Dina Grannar också kollar på priserna, innan de slår till.

Svartjobb
Risken för svartjobb ökar ju om folk inte anser sig ha råd att betala den som ska utföra jobbet. Om man kan sänka priserna lite på arbetskraft så får folk råd att handla tjänster "vitt" istället för "svart". DN skriver lite om det.

AMS?
Dessutom är det skrämmande att det ska behövas privata initativ för att föra samman arbetsgivare och arbetstagare, när vi redan plöjer in miljarder av våra skattepengar i AMS.

Jag vill se en arbetsmarknad i Sverige, där det är så lätt att starta företag att man alltid kan välja at göra det istället för att ta ett arbete. Då blir det som Munkhammar skriver:
Fri konkurrens går åt båda hållen.
och jag som arbetstagare kan då lättare välja att byta till en arbetsgivare som är beredd att betala för min kompetens. På så sätt pressas lönerna upp, snarare än ner.

Sabotage
Vissa ogillar ju initiativ som stärker och utvecklar det privata näringslivet. Det Osynliga Partiet ( ) uppmanar alla att genomföra sabotage mot Jobbjakt, i syfte att stänga sidan.

Lika konstruktivt som alltid. *ironi*

Vad vill de egentligen ha, de där syndikalisterna och Osynliga Partisterna på Motkraft? Vad är syftet med deras obstruktioner och sabotage? Är de ute efter ett välbetalt jobb, där de slipper arbeta? Tyvärr ligger det nog ganska nära sanningen. *inte ironi*

Inga kommentarer: