måndag, december 01, 2008

Hoppas IT-bolagen tar chansen

Flera av våra IT-bolag har tidigare uttryckt missnöje med att tvingas till att registrera och avlyssna alla kunder, men regeringen har bestämt sig för att lagstifta om det, så de har inte så mycket val. Att det dessutom tillkommer en masss akostnader som bolagen själva får hantera gör väl inte det hela lättare för bolagen att svälja. (SvD, DN, Expressen)

Men nu bör bolagen agera gemensamt och ta tillfället i akt och opinionsbilda mot lagen genom att specificera på alla räkningar hur stor del av kostnaden som utgörs av "FRA-omkostnader", "IPRED-kostnader" eller "Teledatalagringsomkostnader". Precis som vissa arbetsgivare specificerar hur mycket av lönekostnaden som är Arbetsgivaravgift och dylik.

Att i det här läget kräva att skattebetalarna måste ta kostnaden är bara ett sätt att garantera att det aldrig någonsin går att utröna vad det hela kostar oss medborgare. Prislappen blir ju tyvärr densamma...

Henrik Alexandersson skriver vasst, som vanligt:
"FRA-avlyssningen kommer att kosta varje hushåll med internetanslutning mellan 2.500 och 3.700 kronor enligt IT- och telekomföretagen. Därtill kommer fler kostnader för internetoperatörerna, som naturligtvis i slutändan kommer att drabba deras kunder.

På detta sätt "smygbeskattar" politikerna svenska folket för en lag och en verksamhet som vi inte vill ha.

På något sätt kommer man att tänka på den gamla kommunistiska ovanan att sända en räkning på kulan till de anhöriga när någon hade avrättats."

Inga kommentarer: