tisdag, februari 15, 2011

Stefan Hanna återskapade mitt förtroende för politiken

När jag flyttade till Uppsala för drygt tio år sedan var jag anställd och engagerade i det som idag heter Centerstudenter. Dock hade jag aldrig studerat i stan och när min anställning på Centerstudenter tog slut så rann också mitt engagemang för lokalpolitiken ut i sanden. Det fanns helt enkelt inga lokala frågor som jag brydde mig om.

Lika mycket bråk som på andra ställen
Med några års boende i Uppsala i bakfickan övervägde jag att titta närmare på den lokala politiken. Efter 2006 blev jag tillfrågad om jag ville ha ett nämndsuppdrag och accepterade. Det gjorde att jag fick lite mer inblick i det lokala Centerpartiet arbete, och jag blev inte glad av det jag såg. För precis som i nästan alla andra organisationer som hantera pengar och/eller makt, så pågick det en ständig maktstrid där nästan alla försökte utmanövrera alla genom olika justa eller ojusta metoder i syfte att vinna fördelar. Centerpartiet i Uppsala har exakt samma problem som andra partier, maktkamp mellan höger/väster, meningsskiljaktigheter mellan traditionalister/förnyare, och Centerpartiets egna lilla konflikt - stad mot land.

Ju mer inblick jag fick i Uppsalacentern, desto mer insåg jag varför jag i så många år valt att hålla distans till lokalpolitiken och istället fokusera på ideologiska frågor. Jag orkar inte längre bry mig om menlösa maktkamper utan jag får mer ut av min blogg och mina bloggläsare, det det allt som oftast uppstår debatt och folk som säger emot mig, men då handlar det nästan alltid om sakfrågorna, inte om maktkampen i sig.

In kommer Stefan Hanna
Vi spolar fram ett par år och landar i Uppsala hösten 2009. Jag hör talas om en engagerande politiker, Stefan Hanna, och hans Bondkyrko Centeravdelning, som har vissa likheter med Stureplanscentern i Stockholm. Bondkyrkocentern verkar ha försökt att kasta av sig gamla bråk och konflikter och starta om på ny kula med fokus på politiken och att få människor att växa. Jag blev intresserad och fick en pratstund med just Stefan Hanna, avdelningens ordförande.

Jag gick villigt med på att värvas som medlem i hans avdelning och hoppades på att politiken i Uppsala nu äntligen skulle handa om politik, inte interna stridigheter och maktkamp.

Utan Stefan Hanna hade jag aldrig tagit steget tillbaka till lokalpolitiken. Han är driven, engagerad och har en vision om Uppsala som jag sällan hört från andra Centerpolitiker lokalt. Han drar igång ideologiska diskussioner och är beredd att höja blicken över det lokala "partikäbblet".

Vart är Centerpartiet i Uppsala på väg
Tyvärr håller nu Centerpartiet Uppsala på att drivas in i en allvarlig strid som någonstans går tillbaka till det som hände med valet av komunalrådskandidat förra året. Det interna val som Stefan Hanna till slut vann.

Nu är Hanna dock hårt ansatt av (i princip) samma gäng som försökte vinna maktkampen förra året, men förlorade. Nu ser de dock en chans att "hämnas" och avsätta det kommunalråd som röstades fram av medlemmarna. Det är precis sådant jag har tröttnat på, speciellt eftersom de som vill avsätta Stefan Hanna inte verkar ha några egna ideér, utan bara vill bli av med en "konkurrent".

Som Marcus säger - Svagt upprop från föredettinglandet
"Intressant också att notera att majoriteten av namnen är något före detta (fd).

Mitt intryck är att majoriteten av dessa namn skulle ha skrivit under samma upprop dagen efter att Stefan Hanna blev Uppsalacenterns listetta. Bakom det här uppropet finns naturligtvis ett eget intresse och en alternativ agenda.  Därför är inte uppropet särskilt starkt eftersom det inte erbjuder någon ny information om hur läget ser ut."
Kort sagt hoppas jag att Centerpartiets medlemmar på stämman på torsdag väljer framtiden, snarare än dåtiden. Nu när valet är väldigt tydligt. I alla fall kanske det går att sluta bråka via media?

Läs mer

Läs Stefan Hannas egen blogg, och bilda dig en egen uppfattning om hans åsikter, eller läs Oscar Sundevalls kommentar till "fettskatt"-debatten - Konsekvens efterfrågas

2 kommentarer:

Johan sa...

Intressant.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo Johan, jag tyckte i alla fall det var värt att skriva om...