onsdag, oktober 03, 2012

Plurality - en film om ett övervakat New York, av Dennis Liu

Från intro-scenen av Plurality

Idag hittade jag en grymt snygg film, filmad av Dennis Liu och skriven av Ryan Condal - Plurality.

Filmen Plurality utspelar sig i ett framtida USA, handlingen är förlagd till 2023. Delstaten New York har nyligen installerat "The Grid", ett system för att känna igen personer vid beröring, baserat på DNA-identifiering (påminner om Minority Report). Och då pratar vi om all identifiering, betalningar, öppnande av dörrar, pendlarkort på tunnelbanan, blinycklar - allt - har ersatts av DNA-identifiering. Och självklart är allas aktiviteter hårt övervakad av polisen.

Målet med The Grid att minska brottsligheten och det funkar verkar funka bra i det framtida New York, men är det värt det? Är det ett sådant samhälle vi vill leva i 2023?

Filmen är 14 minuter lång, men välgjord och väldigt sevärd.

Ett citat som bet sig fast från Plurality:
─ You have replaced freedom with the illusion of safety.
Låter det skrämmande bekant? Det påminner om Benjamin Franklins, och är alltför aktuellt idag.

Se filmen på YouTube - Plurality:

Alternativt kan du också se den på Vimeo - Plurality.

Filmen har också en egen Facebooksida - Plurality på Facebook.

Gillade du filmen -sprid den vidare!

Vad är "säkerhet" - och varför offras vår personliga integritet för att försöka uppnå den?

Läs en lysande text av Staffan Jonson på Stiftelsen för Internetinfrastruktur .SE, som också försöker skåda in i framtiden, precis som filmen Plurality:

.SE-bloggen - Säkerhet för vem?

Staffan försöker sig på att spå in i framtiden för att avgöra vilka som kommer att få tillgång till FRA:s övervakningsapparat, och när. Ett par av hans förutsägelser:
"Nollvisionen gör Transportstyrelsen till en lågoddsare. Även här finns behjärtansvärda skäl. Transportstyrelsen behöver kunna läsa all e-post som passerar landets gränser för att nå nollvisionens mål om noll döda i trafiken."
[...]
"290 kommuner behöver kunna övervaka bygglov, att föräldrar inte VAB:ar samtidigt som de arbetar, och andra väsentliga nationella intressen. (FRA 6-beslutet kan vi vänta 2031-01-08, det vill säga direkt efter juluppehållet.)"
Låter det inte trovärdigt? Nästan skrattretande? Om inte tror att detta kommer hända, tänk då på att de flesta av oss inte trodde på att FRA-lagen skulle klubbas igenom som den gjordes 2008...

Som tur är finns det i alla fall några som försöker stoppa alla kommande övervakningslagar, bland annat Priatpartiet. Framför allt i Bryssel verkar det behövas. Se bara på de senaste försöker att inskränka vår yttrandefrihet och avskaffa vår personliga integritet - CleanIT

Christian Engström - “Clean IT” — ny EU-ondska i dess renaste form

Henrik Alexandersson - #CleanIT - Ännu ett hot mot nätets frihet

Henrik skriver om ett av förslagen i CleanIT:
"Detta är en omskrivning för att flytta makten över yttrandefriheten från vårt rättsväsende till pressade operatörer och deras användarvillkor. Vilket är oerhört allvarligt, dels för att inskränkningar i yttrandefriheten måste vila på laglig grund och respektera stadfästa medborgerliga fri- och rättigheter – och dels för att outsourcad "rättsskipning" gör det svårt eller rent av omöjligt att överklaga sådana beslut." 

Den viktiga frågan är - om vi hade haft tekniken att scanna av alls DNA varje gång någon rörde vid någonting, som i filmen, hur många tror att polisen och väl valda politiker INTE skulle kräva att denna teknik också skulle användas?

Mer om Portfolio

Vill du se mer av Dennis Lius produktioner kan du kolla i hans Reklamfilms-portfolio.

Läs mer om filmen hos Io9.

Ett franskt blogginlägg om Plurality.

4 kommentarer:

Anders sa...

Det här ligger givet i min kö för att kolla igenom bättre.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Gör det Anders.

Om du har begränsat med tid så är det framför allt första halvan av filmen du ska kolla på, så länge de är kvar utomhus. Då får man se vilken teknik de byggt upp för att övervaka alla medborgare och hur inträngande denna övervakning kan bli, om du råkar hamna i klammerier med makthavarna...

Cernael sa...

Inte bara "the Grid"; det fulla namnet i filmen är "the Bentham Grid", efter filosofen Jeremy Bentham, som framförallt är känd som en tidig utilitarist, och för att ha kommit upp med konceptet Panopticon, som Michel Foucault vidareutvecklade för att beskriva modern, generell, teknologimedierad övervakning. (Att de döpt polisen till just Foucault är ganska talande.)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för påpekandet Cernael. Ja, jag har i efterhand förstått att det är ganska mycket detaljer inbäddade i filmen. De har ju jobbat länge med manuset.

Det är troligtvis delvis därför den känns så välgjord - många detaljer som sitter där de ska...