måndag, maj 06, 2013

Närodlat - bättre än klimatsmart

Den senaste veckan har det pratats mycket om en rapport som IVL - Svenska miljöinstitutet skrivit. Den handlar om att mat som är närproducerad ibland faktiskt orsakar mer klimatutsläpp än motsvarande varor som är producerade längre bort.

IVL - Närodlat inte klimatsmartaste valet

Närproducerat har andra värden än bara "klimatsmarta"

Och det är säkert en slutsats som stämmer. Det som stört mig är att nästan hela debatten efteråt har handlat kring att idiotförklara de som köper närproducerad mat, eftersom det inte alltid är "klimatsmartast". MEN, jag tycker det finns många fler skäl att handla närproducerat än av miljöskäl, och skäl som är mycket bättre.

Det främsta skälet att handla närproducerat är: Du vet vad det är du äter!

Utan mellanhänder vet du vad du äter

Räcker inte det argumentet ganska långt? För bevisligen är det så att ju fler mellanhänder som är inblandade i en affär, desto svårare blir det för någon i kedjan att kunna garantera vad det egentligen är de säljer. Det har ju den senaste tidens skandaler visat, gång på gång. Ofta rör det sig om hel- eller halvfabrikat, där tillverkare inte har en aning om vad det egentligen är de stoppar i maten eftersom den är inköpt av någon mellanhand i något annat land i stora volymer. Så hur ska då vår lokala livsmedelsbutik, där vi köper vår mat, kunna garantera någonting om innehållet?

Det kan röra sig om Findus lasagne med hästkött, IKEA:s tårtor med bakterier eller helt enkelt fryst fisk som kan vara nästan vilken sort som helst, så länge den påminner om en torsk till utseendet...

De flesta problemen handlar om storskalighet, många mellanhänder och dålig möjlighet till ansvarsutkrävande. Alla de problemen löser man med närproducerad mat:
  • Vet du namnet på den som producerat den mat du äter så har du lättare till ansvarsutkrävande.
  • Är det bara din lokala bonde och din matbutik som är "mellanhänder" så finns det ingen annan att skylla ifrån sig på, om det är någon som fuskat. Dessutom får bonden mer betalt och mellanhänderna mindre.
  • Om den bonde som säljer mat till dig bara har ett fåtal butiker som kunder så garanterar det att han bryr sig om att göra rätt för sig i alla sammanhang.

Det är därför jag försöker välja närproducerad mat när jag kan.

Som bonus får vi öppen natur, djurskyddsregler som följs och en svensk landsbygd som brukas istället för att bli ett museum.

Vill du själv veta vad det är du äter - kolla gärna på hemsidan Gårdsnära.se.

Länkar

GP: Maria Haldesten - Närodlat är smart

Diderot: Waldemar Ingdahl om Framtidens bonde, teknikens mångsysslare (LÄS!)

Ekot Kriminalitet i livsmedelsindustrin allt vanligare (För mycket mellanhänder, som sagt)

Media om IVL:s rapport: SvD, DN, Ekot, SVT.

SvD Brännpunkt om minskad köttkonsumtion

Bild-tack till 2000 aldrig.

Inga kommentarer: