torsdag, september 12, 2013

Kristdemokraterna - snart krav på obligatorisk blodgivning?

Kristdemokraternas Margaretha Åkerberg föreslår idag på SvD Brännpunkt att alla Stockholmare ska kallas till blodgivning.

Man ska alltså inte tvingas att lämna blod. Men det blir kanske nästa steg? Om signalpolitiken inte fungerar, liksom...
" ─ Däremot har det offentliga möjlighet att sända olika signaler om hur självklart det ska vara för människor att ge blod. Möjligheten att visa att blodgivning är ett gemensamt samhällsansvar är ett av skälen till att jag i dag föreslår att initiativet för blodgivning flyttas till landstingets blodcentraler. Jag vill att alla stockholmare ska få en kallelse till att ge blod."

Det där med att uppmuntra till blodgivning är dessutom ganska knepigt. Att hårdare "pressa" folk att lämna blod kan skapa en motreaktion där resultatet istället blir färre blogdivare, inte fler.  Till exempel kan en monetär belöning till blodgivare få den effekten, eftersom en av de främsta drivkrafterna är moraliska, inte ekonomiska.

Uppdaterad:

Läs också Badland Hyena: Kronofogden – vampyren
" ─ I nästa steg skulle det kunna vara ett sätt för kronofogden att få tillbaka något om den skuldsatte inte har några pengar. Kronofogdemyndigheten är ju en statlig myndighet.

Alltså hämtas skuldsatta och tappas regelbundet på lämplig mängd blod tills skulden är reglerad."

Läs fler Dilbert-stripar om Blodgivning

2 kommentarer:

KnownUnknowns sa...

Hellre öppna för att privata aktörer ska kunna betala folk för att ge blod.

Markus "LAKE" Berglund sa...

KnownUnknowns - Fast om du läser vad jag skriver så är det inte alls säkert att pengar uppmuntrar folk att lämna blod. Alls.