lördag, maj 24, 2014

Vi behöver en upphovsrättsreform - Piratpartiet jobbar för det i EU

Vi behöver en upphovsrättsreform, det blir bara tydligare och tydligare. Nu senast var det Norrtelje Tidning som uppmanade till brott mot Upphovsrätten genom att länka till ett fuluppladdat klipp på Youtube i en av sina artiklar.

I artikeln om att Måns Zelmerlöw ska komma till Sparbanksdagen i Norrtälje 14 juni länkar man till isthispain:s YouTubekanal. Det är alltså en uppenbar fuluppladdning av ett material som SVT har upphovsrätten på, men tidningen länkar ändå till den.

Jag påtalade detta i en kort debattartikel, som tidningen publicerade 24 maj, där jag även påpekar att det faktiskt finns partier som jobbar för en välbehövlig upphovsrättsreform. (Alltså Piratpartiet.)

(Klicka för att se bilden större.)
Svaret från tidningen är ju bara ytterligare ett bevis på att upphovsrätten av idag är orimlig. Det är så lätt att bryta mot upphovsrätten att en aktör som lever på att producera upphovsrättsskyddat innehåll i form av text och bild och sedan sälja detta innehåll, inte klarar av att följa upphovsrätten. Hur ska då en vanlig medborgare kunna förväntas kunna följa lagen?

För en vanlig medborgare räcker det oftast inte med ursäkten att man trodde att man följde lagen. och det räcker nog inte för tidningen heller, även om de nu tror det...

Artikeln har inte publicerats på webben och eftersom jag inte räknar med den kommer publiceras där häller lägger jag ut den på bloggen. (Trots att det formellt sett nog kan räknas som ett upphovsrättsbrott. Men jag har svårt att se att NT skulle stämma mig nu...)

Mer om Piratpartiet

Henrik Alexandersson - Rösta nej till övervakningsstaten!

SvD: Sam Sundberg - Piratpartiets försvar av internet är ett försvar av kulturen

Och nej, Miljöpartiet är inget stabilt alternativ om man vill ha stopp på övervakningsstaten och massavlyssningen på nätet.


Har du inte bestämt dig ger Josh en bra översikt.


Vill du bara ha lite underhållning kan du ju alltid spela Fredrik Federleys Grisspel! (finns även till Android-mobiler)

Inga kommentarer: