måndag, april 25, 2016

Falsk marknadsföring av "Milda Kockens val mat och bak"?

Jag såg en produkt i mataffären som jag inte noterat tidigare - "Milda Kockens val mat och bak". Den verkar i första hand vara tänkt att ersätta smör i bland annat matlagning och bakning.

Omslaget är tydligt: "Gjord med Smör- & Rapsolja"


Går det tolka på något annat sätt än att den är gjord på i första hand med just smör- och rapsolja?

Och när man läser på baksidan av förpackningen så blir man ju bara mer försäkrad om vad som är de huvudsakliga ingredienserna:

"Milda Kockens Val kombinerar det bästa från oljan: förmågan till hög upphettning och att det inte bränner, med det bästa av smöret: smaken och att det inte stänker."

Mer än 50 % är palmolja och vatten!

Men när man läser innehållsförteckningen på milda.se så inser man att det är mest lurendrejeri!
Ingredienser - Rapsolja 27%, palmolja, vatten, smörolja 21%, salt (1,3%), emulgeringsmedel (solroslecitin, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), naturlig arom (MJÖLK), vitamin A och D.
Produkten består alltså ungefär till lika delar rapsolja, palmolja, vatten och smörolja, mellan 27 och 21 procent vardera. Men det står inte ett ord om palmolja, vatten och förtjockningsmedel i skryt-texterna på omslaget, eller på hemsidan! Någon som är förvånad?


Men vad annars kan man vänta sig av en Unilever-produkt? Hur kan någon förvänta sig att man ska få något vettigt för pengarna? Nu betalar ju många lättlurade konsumenter för en produkt som till hälften består av palmolja och vatten! Unilever stoppar i vad som helst i sina produkter för att tjäna pengar, inse det!

Ps, de skriver att det är spårbar och hållbart certifierad palmolja, men det är väl också den enda trösten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte tycka att de där argumenten håller särskilt bra.

Köper man en fettprodukt med ett otydligt namn som inte lovar något ("Kockens val") från ett av "margarinföretagen" (Milda, Becel, Bregott osv) så är det inte befogat att tro att det är en "ren" produkt utan en massa tillsatser. Man kan tex knappast förvänta sig att "Kockens val" från Milda ska innehålla samma sak som produkten "Smör- och rapsolja" från Arla.


>Omslaget är tydligt: "Gjord på Smör- & Rapsolja"

Nej så står det inte. Du felciterar så betydelsen ändras. Det som står på paketet är "gjord med smör- & rapsolja", inte "gjord på smör- & rapsolja". "Gjord med X" betyder bara att X används vid tillverkningen. De har valt formuleringen "gjord med" just för att den är vagare och inte lovar lika mycket.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det var en omedveten felläsning. Ber om ursäkt om du känner att jag försöker lura dig. Dock råder det inte direkt något motsatsförhållande mellan "gjord med" och "gjord på", men det är en viss skillnad, det har du rätt i.

Jag justerar i inlägget, det var dock inte den bärande kritiken om det var "med" eller "på", det var att de på omslaget lyfter fram två av ingredienserna, men pratar tyst om de två andra. Allt för att luras.

(Speciellt vattnet stör jag mig på...)