tisdag, januari 08, 2008

Apoteket - breddar sitt sortiment galet mycket

Apoteket har, vad jag har sett på sistone, börjat sälja en massa olika naturläkemedel. En av produkterna jag inte sett tidigare är en nässköljare. Kan det vara som en förberedelse på sen kommande konkurrensutsättningen Apoteket ska utsättas för? (DN, Debatt i GP) Även Annie Johansson har skrivit bra om det nya förslaget.

Självklart har Apoteket sålt konstiga saker länge, bland annat propplösare för öronvax. Troligtvis har det funnits något liknande även för "proppar" i näsan, men en nässköljare är något helt annat. Här ser du på bilden hur den kan se ut och hur den ska användas.

Bilden kommer från hemsidan "Klassisk yoga och meditation - från den tantriska traditionen". Nässköljaren som Apoteket säljer ser visserligen lite annorlunda ut, men det är samma produkt.

Att ett monopol-företag anpassar sitt sortiment när de blir (eller är på väg att bli) konkurrensutsatta är ett bra exempel på styrkan av konkurrens. Så enkelt är det. Ytterligare ett bevis på konkurrensens kraft är att Apoteket på sistone har varit tvungna att spetsa sig lite på sluta-rökaområdet. Bland annat genom feta reklamkampanjer. Allt eftersom monopolet på nikotintuggumin försvinner inom kort.

För och nackdelar med en nedläggning av monopolet
Det kommer sannolikt att läggas ner apotek om det avregleras, men många mindre orter som inte har ett apotek idag kommer att få något. Kanske inte lika heltäckande som ett apotek är idag, men betydligt bättre än ingenting, eller? Det är sjukt att vi ett ett land med nio miljoner innevånare bara har totalt en nattöppen butik där man kan handla receptfria huvudvärkstabletter eller hostmedicin, bara en! Så det vanliga argumentet att apoteksmonopolet är till för att säkra tillgången på mediciner för svenskarna är ganska mycket sk**snack! Om man bara kollar runt lite får man snabbt reda på att de i Estland har ett nattöppet apotek i alla städer och att antalet apotek på Island ökade med en faktor på fem, när det avreglerades där 1991. Konkurrens är bra.

Bertil Norbelie, fd generaldirektör på livsmedlesverket, skrev en bra debattartikel om statliga monopolföretag för ett tag sedan. Men den är fortfarande högst aktuell, trots att vi har haft en borgerlig regering i ett drygt år. Den är obligatorisk läsning.

Avslutningsvis - läs också gärna Dick Erixons sammanfattning av vad medierna skriver om det nya förslaget om slopat monopol

1 kommentar:

Anonym sa...

Det funkade ju riktigt bra i Norge.