tisdag, januari 08, 2008

Svensk media struntar i 50% av USA:s primärval

Varje gång jag läser om USA:s primärval blir jag mer och mer konfunderad. Hur svårt kan det vara att åtminstone skriva om mer än 50 procent av de amerikanska presidentkandidaterna? Även mina "favoritjournalister" på P1 är skrämmande dåliga på att bevaka republikanernas primärval i USA. Det blir nästan patetiskt uppenbart om man gör som Erik Svansbo på bloggen Pophögern och jämför rubrikerna på mainstream-media dagen efter primärvalen i Iowa.

Vad beror det på?
Det finns många ursäkter, bland annat att demokraternas val står mellan en man och en kvinna, mellan svart och vitt. Men det är just bara en ursäkt. Jobbet de konkurrerar om är världens mest inflytelserika, och det spelar mindre roll vilket kön och vilken hudfärg personen i fråga har. Alla tänkbara kandidater bör granskas i media, även i svensk media. Dessutom är det likadant i val efter val.

Alternativen
Bra alternativ finns som tur är. Du behöver inte söka längre än i svenska bloggsfären. Där finns det många, företrädesvis liberala bloggar som på ett heltäckande och engagerande sätt rapporterar från USA:s primärval. Den bästa är utan tvekan Mathias Sundins specialblogg:
Amerikansk Politik

Men många andra har betydligt bättre rapportering än mainstream media. Här är några stycken:
Dick Erixon
Johan Ingerö
Kulturrevolution

Förhoppningsvis blir rapporteringen lite bättre efter nattens rösträkning i New Hampshire, men jag är skeptisk. Oavsett vad så kommer jag att söka efter nyheter i bloggsfären först.

Humor
Missa inte heller Obama Girl, ett engagerat och skönsjungande Obama-fan. Även John Stewarts - The Daily Show rapporterar humoristiskt från amerikanska nyhetsfloden, om du vill ha lite roligt och lära dig mer om amerikans politik samtidigt.

Inga kommentarer: