söndag, december 06, 2009

FRA - några dagar efter Dagen F

Såhär några dagar efter att FRA-lagen har trätt i kraft har det skrivits en hel del. Här är ett urval:

Mikael Elmlund: Reflektion i FRA-lagens adventsmörker

"I morgon börjar valrörelsen och inte en dag, inte ett partimöte, inte en politisk diskussion ska undkomma ett krav på återinförda och intakta medborgerliga rättigheter. Det förakt för liberala grundprinciper som inte minst mitt eget parti visat prov på kommer att få långtgående konsekvenser och vi kommer inte att låta oss förblindas av banala näringspolitiska eller skattepolitiska utspel.

Vi kommer att återerövra de demokratiska rättigheter som bestulits oss och tills detta skett kommer vi att mota bort alla andra frågor ifrån agendan.

Demokratin är stark nog att stå emot också denna utmaning, och vi som tror på människor och dess rättigheter kommer att vara så uthålliga som det krävs."

Henrik Alexandersson: FRA: Det stora sveket
" Därför är den automatiserade massavlyssningen ett svek mot allt vad borgerliga värderingar och en borgerlig värdegrund heter.

Och att övervaka människor utan brottsmisstanke är att överge rättsstatens principer.

Detta kommer inte att glömmas. Detta kommer inte att förlåtas. Detta kommer borgerligheten inte att komma undan med!"
Anders Mildner: Två dagar efter FRA
Så vad har vi? En riksdag som har lagt en fråga åt sidan. En opposition som vill riva upp lagen, men ersätta den med en hyfsat snarlik historia. Engagerade politiker som är oengagerade i just denna fråga.

Ja, allt talar för att vi går mot en mycket märklig valrörelse. För en sak är säker: integritetsfrågorna kommer inte gå att sopa under mattan. Inte längre. De är alldeles för starkt förknippade med oss och våra liv för att det ska vara möjligt.

Ta det som ett nyårslöfte, så här några veckor i förväg."
Erkers: Att vara övervakad
"Internet är mitt. Internet är ditt. Inte statens. Därför ställer jag mig frågande till hur Centerpartistiska riksdagsledamöter kunde rösta för FRA, när de står för en så liten stat som möjligt. Hur hade ni tänkt att jag som CUF:are ska kunna försvara mig i debatter när jag säger att vi är för en stark integritet?"
Elias skriver också i en kommentar:
"Vad hemskt att jag ska behöva motta tips om krypteringsprogram. Vilket Sverige som skapats, egentligen. Suck. :/"
Jens O. Den 1 December kopplas FRA:s kablar in, tro inget annat
"Att få tillgång till all trafik och föra över den till myndigheten, är inget vidare bra för demokratin. Det fria ordet är inte längre fritt, när någon övervakar, kikar över axeln så att säga.

Massövervakningen erkänner inga gränser, eller begränsningar i totalen. Du, jag, vi alla blir nu övervakade. Att påstå något annat, är enbart en förbannad lögn och villfarelse. En fysisk kabel, är en fysisk kabel. Att föra över all trafik till en statlig myndighet, innebär en registrering av vad vi gör och vilka vi är.

Sedan kan de kalla det för en “latent passiv registrering”. Bara för att någon inte aktivt läser i ett dokument, om dig eller mig. Informationen finns likväl där, med kopplingar till andra. Våra åsikter speglas mycket väl, i vad vi gör och vilka vi kommunicerar med."
Scaber Nestor: Där är det igen, Afghanistan-argumentet. (FRA)

Sanna Rayman (SvD): Oroande på en redan dålig dag

Simon Rosenqvist: Mailhemligheten är död

Mark Klamberg: En idé till opinionsinstituten eller ett uppslag till forskningsprojekt

Pirat funderar: Igår var en Svart Tisdag, onsdagen är lika svart

Jonas Sandberg: Så bör SweTorrents göra nu! (Med en debattartikel om FRA)

Ålandstidningen: I dag inleds avlyssningen av Åland

Pär Ström saknar debatt om integriteten

Vass humor: Nya Stasi Analytics (bilden är hämtad därifrån)

Övriga lästips (ej FRA):
SVT Rapport: Piratpartist yngst i parlamentet

IDG-artikel om ACTA: Europeiska internetleverantörer kritiserar hemlig antipiratpakt

Inslag om: Nordkoreansk fördelningspolitik

Johan Ingerö: Climategate: världens dyraste korthus
Klockrent!
"Det handlar således inte om vetenskap längre. Det handlar om världspolitik och världsekonomi. En och annan gnäller över att Climategate inte uppmärksammats tillräckligt i Sverige. Jag är uppriktigt förvånad över att det uppmärksammas alls, givet de svindlande insatser som faktiskt står på spel.
[...]
Inget av detta betyder att våra utsläpp är ofarliga, att vi kan strunta i allt vad miljö heter eller att det inte finns goda skäl att fundera kring grön teknik. Men det visar att klimatdebatten gått från empirisk vetenskap till irrationell religion - och då måste vi även börja ifrågasätta klimatpolitiken."
Jag äger själv en miljöbil (som kostade 50-60 papp mer än en jämförbar bil) och jag håller självklart med att det är idiotiskt, på flera plan, i all elda upp en massa fossila bränslen, men det är lite väl hyteriskt nu. Och Ingerö förklarar varför...

1 kommentar:

Morfar Gunnar sa...

Tack för söndagens reflektioner och sammanfattning av kommentarer kring kabelinkopplingen Markus. Vi håller grytande, om inte kokande, så i alla fall sjudande på sparlåga tills det är läge.