tisdag, mars 07, 2006

Friskolor- bra eller dåliga?

Det Amerikanska skolsystemet fungerar dåligt. I internationella jämförelser hamnar Amerikanerna på en förvånadsvärt dålig placering. Jag har spenderat 43 minuter av min tid som sjukskriven (kraftig förkylning/influensa) att titta på en granskning gjord av John Stossel i dokumentärprogrammet "20/20- Stupid in America". Avsätt trekvart och se filmen själv här.

John visar, på ett alldeles lysande sätt, varför mer friskolor är ett måste. Han tar på samma gång upp den sjukligt stora makten lärarfacket har i USA, som gör att lärare som är dömda för sexuella trakasserier av elever inte får sparken direkt. Facket vägrar också inse att vissa personer är olämpliga som lärare, och borde få lämna skolan för att leta upp ett annat yrke som de är mer lämpade för. Facket tvingar skolorna att låta lärarna arbeta kvar och förstöra skolgången för generation efter generation med unga Amerikaner. Det finns ett antal lärare som är förbjudna att undervisa, men som fortfarande är anställda för att skolan inte har lyckats/orkat ge dem sparken!

I dokumentären lyfter han också upp de positiva exempel som finns i USA, med mer fristående skolor. Skolor som dessutom har lyckats skaffa sig manöverutrymmet att sparka inkompetenta lärare! Elever som går där gör det för att de vill, och skolan skulle gå i konkurs om de inte kunde erbjuda en utbildning som är attraktiv både för eleven och dennes föräldrar.

Det skrämmande är att när vi i Sverige, för en gångs skull, har ett system är mer liberalt än i USA, så har vi en regering som arbetar hårt, för att försvåra och krångla till det för friskolorna. Trots att det redan är bevisat i undersökning efter undersökning, att friskolor i Sverige ger eleverna en bättre utbildning. Det enda argumentet vänstern har mot friskolor är det blir ojämlikt, och att friskolor tar resurser från den "vanliga" skolan. Visst säger jag, bara bra, ta alla resurser från de vanliga skolorna och ge dem till friskolorna. Låt alla skolor bli friskolor, och konkurrera om att ge eleverna den bästa utbildningen som går! Mångfald och konkurrens, genom att skolorna sporrar varandra, är bara positivt. Läs til exempel vad Fredrik Jeppesen, med sin breda erfarenhet inom skolvärlden, skriver.

Och om det skulle falla sig så att en friskola skulle bedriva en bra verksamhet att de dessutom skulle ha några kronor över i budgeten när året är slut, så anser jag inte att det borde vara brottsligt att ägaren, som har riskerat en massa av sina pengar, skulle kunna få dem själv som tack för hjälpen.

Länken till filmen hittade jag hos Ninjaekonomen. Tack för den. Och jag håller med i det han skriver "Vi behöver en John Stossel i Sverige."

Även Dennis skriver lite om dokumentären.

Dagens sista lästips blir Infidel-Magnus, som för tillfället debatterar friskolor i Norrlänska Socialdemokraten.

Inga kommentarer: