måndag, september 18, 2006

Äntligen!


Äntligen är det dags för en borgerlig, och förhoppningsvis liberal, regering i Sverige. Själv mottog jag resultatet på en mycket trevlig valvaka i Uppsala där bland annat några vänner från CHF, Maria och Jenny, var med. Centerpartiet har ökat med cirka 1,7 %-enheter i riksdagsvalet och detta kan översättas till cirka 7 extra mandat. Detta kan inte tolkas på annat sätt än som en klar signal att fortsätta den tydliga och liberala banan. Mer sådant, med andra ord!

För de liberala kandidater som jag hållit koll på verkar det ha gått sådär.

Fredrik Federley verkar komma in i riksdagen, läste jag hos Ninja-ekonomen. Grattis Fredrik, du kommer säkert göra stor nytta i riksdagen! (Det är synnerligen osannolikt att någon ska kunna kryssa sig förbi din andraplats, då (c) i Stockholms stad har fått två riksdagsmandat.)

För Annie i Jönköping verkar det dock lite knepigare. En andraplats på listan räcker inte om man bara får ett mandat, så vi får vänta ett par dagar och se om du har lyckats kryssa dig förbi Margareta.

Även min vän Daniel Långström (kd) verkar få förlita sig på personvalskryss, då Kristdemokraterna i Jönköping förlorade ett av sina tre mandat, och Daniel bara stod på plats tre. Men vi får väl räkna personkryss för dig också, och se hur det går.

En mycket otrevlig sak ser jag dock här i Uppsala - Sverigedemokraterna kommer in i kommunfullmäktige! Visserligen bara med ett enda mandat och troligtvis helt utan makt, då alliansen har segrat, med god marginal till andra sidan, men en otrevlig överraskning ändå.

Bilden är nallad från Maud Olofssons bildblog och kan vara fotograferad av lite vem som helst i Mauds stab, eller av Maud själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Här i Skåne hade Sydsvenska idag en karta där de kommuner där SD tagit mandat markerats med brun färg. Det var mycket brunt på den kartan. Obehagligt, förvisso, men än så länge utgör inte SD ett problem. Det faktum att de tar mandat på många ställen är ett symptom: Alla vet att det finns stora problem förknippade med (vissa) invandrartäta områden, men nästan ingen vågar tala om det av rädsla för stora rasiststämpeln. Det släpper fram de verkliga rasisterna, och om vi inte ser upp kan det bli allvar på riktigt om en mandatperiod eller två. Det är knappast en slump att SD får 22,3% i Landskrona, en stad med enorma problem, där många upplever att de etablerade politikerna i mångt och mycket inte tar dem på allvar. Om vi vill förhindra att främlingsfientliga krafter växer till och etablerar sig måste vi andra börja ta problem som dem i Landskrona på allvar.