tisdag, oktober 30, 2007

Kommunister i alla åldrar - förenen eder

I helgen såg jag något som fick mig att bli riktigt upprörd. I en barnklädesaffär i Uppsala säljer de tröjor med Che Guevara-tryck på! Se själva:Nu är jag inte enormt insatt i Che Guevaras historia, då jag är relativt ung. Men jag vet så mycket att han var en av revolutionens ledare när Kuba blev en kommunistiskt diktatur och att han från den maktpositionen han fick, då rensade ut politiska motståndare medelst avrättningar och "arbetsläger". Låter det som en bra förebild för barn?

Jag hoppas att affären Hanazacka, tar sitt förnuft till fånga och slutar använda barn som reklampelare för massmördare.

Vill du läsa mer om Che Guevara så kan jag varmt rekommendera Erik Svensson på bloggen BIOLOGY AND POLITICS, han har skrivit två väldigt bra och nyanserade inlägg om Che:

Om Che Guevara, Nelson Mandela och lyckade och misslyckade revolutioner


Där skriver han bland annat:
Jag tycker att de delar av vänstern som okritiskt tycks dyrka Che Guevara ska ta sig en rejäl funderare på varför han har fått den ikonstatus som han har, och om han verkligen förtjänar den helgongloria han fått. Jag tycker att de okritiska hyllningarna till Che är närmast pinsamma och i vissa fall pubertala. Che var varken särskilt sympatisk i sin auktoritära socialism eller särskilt framgångsrik som revolutionär, eftersom han var omedveten om de vanliga människor som han sa sig vilja befria. Jag tycker att om man ska lyfta fram någon annan revolutionär som föredöme så bör man istället ta Nelson Mandela som exempel, även om jag av principiella skäl ogillar all form av personkult.
Läs även gärna det andra inlägget han skrivit i samma ämne:

Ett, två flera Vietnam?

Hanazacka, vill ni göra reklam för en socialist så kan jag rekommendera att ni använder er av Bamse istället. Han är kanske lite mesigare, men han är i alla fall ingen massmördare.

1 kommentar:

Anonym sa...

"rensade" gjordes det inte, finns inga bevis som helst på att Che Guevara eller oragnisationen 26 Juli begick sådana dåd, avrättades gjordes det dock, men säg mig en enda nation i världen som inte börjat från scratch utan en sådan början?
Politiska motståndare fick istället självmant välja att antingen acceptera ett socialistiskt Kuba eller ta båt(usa organiserade båtar för att vinna politiska poäng) - Och jag tycker det är fullt okej att affären säljer tröjjor med Ches tröjja, då det är självmant att Che står för en bättre värld idag- oavsett om han gjorde det eller ej i livet.