lördag, december 22, 2007

Bra att även bögar får hjälpa till att rädda liv

Tidigare har homosexuella män hindrats från att ge blod på våra blodcentraler. Trots ständiga larm om att det är brist, nu senast i Skåne, Stockholm och Göteborg. Nu ska de kunna ge blod, men enligt Socialstyrelsen, först efter en karenstid på ett halvår, samma som för utlandsresor för alla andra. RFSL tycker också det är ett bra beslut.

Varför har det då varit stopp för homosexuella men som velat lämna blod? Enligt blodcentralerna är mer än 25% av alla som upptäcks smittade med HIV Homosexuella. Jämförelsevis med befolkningen i stort är alltså HIV cirka 3 gånger så vanligt hos homosexuella som hos oss övriga. Men då andelen HIV-smittade i Sverige fortfarande ligger på en så låg nivå (under 0,3%) är risken ändå försumbar. Därför tycker jag också att det var på tiden att beslutet fattades. Tack bland annat till Socialutskottets centerpartistiske ordförande Kenneth Johansson, som har drivit frågan hårt!

Sedan kan man tycka som Blogge, att blodcentralerna istället kan få köpa blod, men jag är väl som nästan alla andra svenskar - indoktrinerade av det genomsocialiserade samhället man växt upp i. (^o^)

Så glöm inte att lämna blod du också!

Nyheten hittad hos Gustav Andersson.


God Jul och gott nytt år!
Detta är mitt sista inlägg inför jul- och nyårshelgen, åter i början på januari. Vill du lyssna på något underhållare så kan jag varmt rekommendera rimstugan i P1-morgon i fredags. Ett exempel (från klippet "Rimstuga 2", rimmat av Mattias Konnebäck):
Till Trond Sefastsson på TV 4, från en anonym beundrare:
"Här har du en baguette, ta dock ej för stora bett
för ut ur limpan faller, en sak som biter på galler
för att tiden i buren går sakta, det kan du Kalla Fakta."
Kan du gissa vad det är?

Inga kommentarer: