onsdag, december 19, 2007

Integritet för elitidrottare är valfritt

Carolina Klüft har med stöd av Stefan holm föreslagit att elitidrottare ska göra sig själva "sökbara" med en GPS-sändare, för att dopingkontrollanter lättare ska kunna göra oannonserade besök när som helst (Svd, DN). Det är mycket intressant att elitidrottare redan idag är så kontrollerade att Carro anser att det närmast är en förbättring på det personliga planet då man förhoppningsvis slipper planera tre månader i förväg var man ska vara i varje bestämt ögonblick.
- Idag får alla elitidrottsmän själva rapportera i förväg var de är någonstans och med den här sortens övervakning så skulle man kunna få vara mer flexibel, säger Carolina Klüft till Studio ett.
Det är dock så att en elitidrottare själv har valt karriären och då det idag är förbjudet att dopa sig får de nog acceptera att det sker kontroller för att stävja det som anses vara fusk. Även om dte innebär en "kränkning" av den personliga integriteten. Jobbar man på ett kärnkraftverk får man kanske leva med att gå igenom en metall och stråldetektor varje dag, både på väg in och ut från arbetsplatsen.

Man kan ju iofs tycka att det lika gärna går att släppa dopingen fri, som Grönarealisten gör. Problemet med många dopingpreparat, så som anabola sterioder leder till agressioner och jag vill inte ha ett samhälle som uppmuntrar till detta med ekonomiska incitament (prispengar och dylikt). Men det blir en intressant diskussion bland kommentarerna hos Grönarealisten.

Julevangeliet enligt Per Ström
Avslutningsvis tänkte jag visa en film där Per Ström, integritetsombudsman vid tankesmedjan Den Nya Välfärden, har gjort. Den tar upp personlig integritet på ett väldigt aktuellt vis. Mycket sevärd och tänkvärd!Tipstack till Infontology, där jag såg filmen först.

Inga kommentarer: