onsdag, mars 05, 2008

Federley lyfter problemen med reglerade hyresrätter igen

I gårdagens Expressen lyfter Frdrick Federley (c) och Ulrik Franke, Fria moderata studentförbundet frågan om den i Sverige genomreglerade hyresmarkanden och kommer fram till att den enda långsiktigt hållbara lösningen är marknadshyror.

Fredrik fick också vara med i lokalradion några minuter(länken funkar cirka en månad) och debattera mot en lokal företrädare för Hyresgästföreningen. Han för fram sina argument väldigt bra, men ska han lyckas bättre så måste han läsa på om de lokala förhållandena bättre.

Även Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande vill göra sin stämma hörd. Dock kommer hennes replik inte in i Expressen, så då väljer hon att publicera den på sin egen blogg istället. (Kul att hon bloggar förresten, jag anar att några av mina tidigare arbetskamrater på den intressanta bloggen Hyr dig Fri har influerat henne att börja.) Det är bra med en blogg, om man inte får in sina alster i medierna.

Undemåligt debattinlägg av Barbro
Anledningen till att hennes replik inte kommer in tidningen blir snabbt uppenbar om man läser den. Debattnivån är låg. Hon skriver ganska kort, men endast i en enda bisats bemöter hon något av det Fredrik och Ulrik lyfter upp om marknadshyror i sin debattartikel. Barbro skriver:
Svarthandel beror på att det byggs för lite, att det byggs för lite hyresrätter beror på att staten ger sämre skattemässiga villkor för byggande av hyresrätter,...
Det är korrekt att det inte är riktigt bra skatteneutralitet, till hyresrätternas nackdel, men är det också anledningen till ombildningarna? Knappast. Resten av hennes replik är bara allmänt blaj om att Fredrik och Ulrik inte har stöd av sina egna partier, att "folket" inte gillar marknadshyror och att de inte förstår konsekvenserna av marknadshyror. Var är bemötandet av sakfrågan Barbro? Eller klarar du inte av att bemöta frågorna från debattartikeln? Exempelvis denna, med hänvisning till MKB:s register över oönskade hyresgäster:
Men när hörde vi senast talas om ett privat företag på marknaden som fört ett kundregister över människor de inte vill sälja till?
Förhoppningsvis kan Barbro höja sin nivå lite och debattera sakfrågan i fortsättningen, istället för att dölja sig bakom de gamla höga murarna som hon och huvudsakligen vänstern i Sverige har byggt upp - att alla skulle förlora på marknadshyror.

Detta är med all sannolikhet fel, de som skulle förlora på lite längre sikt är de som sitter med kraftigt hyresreglerade lägenheter i attraktiva lägen. De som skulle tjäna på friare hyressättning är alla de som idag står i bostadskö. Men de kanske inte innefattas i Hyresgästföreningens bild av solidaritet?

Inga kommentarer: