fredag, maj 16, 2008

Boyahed bör lämna Servage! *Uppdaterad*

*Uppdatering*
Detta inlägg skrevs lite i frustration över diskrepansen mellan Servages egna åsikt om yttrandefrihet och deras agerande. I efterhand har det dock framkommit, bland annat på Boyaheds egen site att Servage faktiskt gjorde försök att kontakta Boyahed innan de stängde ner sidan. Men Servage fortsatta hållning om att "Siten får vara kvar, om ni inte återpublicerar bilden" förtjänar dock ett visst mått av kritik.
**

Precis som ProjO skriver i kommentarerna till förra posten med skämtet om Engla-DVD:n så bör Boyahed lämna sin internetleverantör Servage. Detta eftersom Servage fallit till föga för SVT:s helt ogrundade hot om att satir-bilden med en fejkad DVD om Englas begravning skulle vara "upphovsrättsintrång".

Servage anser sig vara för öppenhet och mot censur, men de agerar tydligen genom att hellre fälla, än fria. Enligt Boyahed själva har nu deras "suspension" avbrytits, men bara så länge de inte återpublicerar bilden.

Att SVT och deras bolagsjurister (som för övrigt inte förstår skillnaden mellan "upphovsrätt" och "varumärke") blir upprörda och vill stänga ner sajter har jag förståelse för. Jag har ärligt talat inte väntat mig något annat, men att Servege, som ogillar censur, agerar förhastat och stänger ner sidor bara ifall något skulle kunna vara varumärkesintrång, det är riktigt dålig stil. För att inte säga rent hyckleri.

Servege själva säger:
Can I host adult content?

Yes. At Servage.net we believe in freedom of speech and do not censor customer content in any way. We do however not allow illegal content on our servers - no exceptions.

Visst är det svårt att veta vad som gäller om man är en dansk operatör och man blir kontaktad av en svensk jurist som bestämt hävdar ett lagbrott. Men hävdar man sig vara "mot censur" bör man nog ändå överväga ett beslut att stänga ner en sidan...

Läs mer:
Henrik Alexandersson har skrivit ett upprört inlägg om nedstängningen.
Även Fajaf-bloggen har också skrivit om nedstängningen.

De två tidigare posterna:
Första inlägget med satir-bilden SVT släpper Englas begravning på DVD
Andra inlägget, om nedstängningen och jurist-hoten: SVT stänger ner Boyahed.com!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om man nu inte får göra en fingerad video till försäljning över denna smaklösa begravning av en liten fin tjej som var värd en stilla stund med endast anhöriga innan hon for till himlen samtidigt som SVT kan sända detta som en ren show på SVT så vad gnäller de nu för då !?.

De inblandade bakom denna begravning på SVT hade säkert tänkt göra detta redan efter en tid så smaklösa som de nu är.Fy fan rent ut sagt.Väntar nu med spänning på begravningen av den 44 åriga kvinliga vårdaren som dog en tragisk dör och alla andra som dagligen dör i Sverige varenda dag i sjukdomar,olyckor och ibland hittas döda efter ett halvår.Var är uppmärksamheten för dessa stackars själar mm.De kan ju till och med starta en speciell begravningskanal.Stackars människor i en värld där somliga är mer värda än andra och dessa få vid deras död är värda så mycket mer uppmärksamhet när varje individs död är en olidlig plåga för alla som drabbas av dessa dödsfall oavsett orsak.

http://img259.imageshack.us/img259/1582/3287502375gt4.jpg

http://img259.imageshack.us/my.php?image=3287502375gt4.jpg

morpheo sa...

Jag tycker helt enkelt inte om censur, i synnerhet inte från organ som har till uppgift att se till det allmännas bästa - och i kultursammanhang är SVT ett sådant organ.

Lägger upp den ocensurerade originalbilden på min blogg.