lördag, augusti 30, 2008

Slutsats från Hearingen om FRA - Stopp! Backa! Börja om!

Stopp! Backa! Börja om!, det är den tydliga slutsatsen efter Hearingen om FRA, arrangerad av CenterUppropet.se, CUF, Stockholmscentern, Stureplanscentern samt Centerpartiet den 29 augusti i Stockholm.

Mediarapporteringen har varit ganska tunn, trots att antalet journalister var över ett dussin (enligt uppgift). Men det som har synts hittills är:

SVT, som var där med många kameror

Hela hearingen kommer att sändas i SVT24 på måndag 2/9, mellan 09.30 och 11.30. Se den då, om du inte hade möjlighet att närvara i fredags. (Personligen hoppas jag att någon pirat eller dylikt spelar in den och lägger ut på TPB...)

Och även TV 4:
Experter vill riva upp FRA-lagen

Sveriges Radio - Centerns förslag till FRA-lag avvisas (var de nu fick den vinklingen ifrån?)

DN har två olika nyheter:
Svenska mejlare kan slippa FRA-spaning
Förre Säpochefen: FRA-lagen fälls

Aftonbladet: ”FRA-lagen fälls"

Det pratades mycket om att rensa bort att IP-trafik som inte gå till, eller från, personer i Sverige innan FRA får tillgång till allt. Detta var något som del flesta församlade var överens om skulle hjälpa FRA:s arbete snarare än motsatsen. Men det kommer att innebära kraftigt ökade kostnader för operatörerna eller kabelägarna:

Svenska Dagbladet: FRA-sållning kostar
GP: Dyrt filtrera trafik åt FRA


Många bloggare på plats
Även många bloggare var på plats och de har stått för minst lika mycket rapportering som övriga media. Och eftersom deras rapporter är tillgängliga för alla är det bara att läsa!

Centerpartister som skrivit
Erik Hultin, som gjorde ett lysande jobb i utfrågar-panelen: FRA-lagen är en läckande skuta
Centerpartiet själv har både skrivit en nyhet på hemsidan - Så gick hearingen om FRA och live-bloggat på Framtidsdialogen.se

Bloggen Bent - FRA: Stopp! Backa! Börja om!

Livebloggat har även Stockholms distriktsordförande Per Ankersjö gjort, hans sammanfattande inlägg hittar du här - Här är vi nu.

Magnus Persson - Centerpartiets FRA-hearing (CenterUppropets egna tekniska expert)

Ingrid - FRA-hearingen i korthet

Helen Törnqvist, ordförande i Västerort ställde tre bra frågor, läs dem och hennes svar - Törnqvist tänker och ty(c)ker.

Magnus Andersson, CUF-ordförande har skrivit tre inlägg - Fångar vi the bad guys med FRA lagen?- svaret är ett rungande nej!, en sammanfattning samt Ett steg framåt.

Johan Hedin, också han han skrivit fler bra inlägg - FRA-hearingen - ett litet steg framåt, samt Stor uppmärksamhet för gårdagens hearing.

Hanna Wagenius - Centerns FRA-hearing.

Leo P., som hade rest långt att att lyssna - FRA-hearing.

Piratpartister:
Christian Engström (vice ordförande), Jonathan samt ordförande Rick Falkvinge, som tyvärr missade största delen av hearingen.

Och många andra:
Sanna Rayman, ledarskribent på SvD - Årets viktigaste avtalsrörelse.

Farmor Gun - Öppen hearing om FRA-lagen

Mark Klamberg, som pratade en del om sociogram - Svaret är sociogram i analysdatabasen.

Mina egna intryck från Hearingen
Det var tre olika frågepaneler under dagen och den avslutades med en frågestund, där publiken fick ställa frågor.

Den intressantaste panelen var den om Integritet och juridik. I den satt, från vänster:
Clarence Crafoord (chefsjurist Centrum för Rättvisa) :
Anna Serner (VD Tidningsutgivarna)
Mårten Schultz (docent och jur.dr.)
och Moderatorn Martin Ådahl (chef FORES)


Alla deltagare i denna panel var rakt igenom kritiska till lagen, men svarade ändå på ett relativt nyanserat sätt och använde sig enbart av känd fakta, inte så mycket åsikter. Clarence stödde sina åsikter på Europakonventionen, Anna pratade insatt om källskydd och meddelarfrihet och Mårten förklarade hur han såg på det aktuella lagutrymmet för massavlyssning.

Anna kom med ett bra citat:
"Nej, vi tyckte inte att den gamla lagen var bra, men det innebär inte att vi tycker den nya lagen är bättre!"
Missa inte heller att Anna Serner har bloggat om dagen här - Riv upp, gör om, gör rätt.

Motståndet är fortfarande massivt i Centerpartiet

Det som verkar ha nått fram till Centerpartiets partiledning både nu under hearingen och tidigare är att FRA-lagen är riktigt, riktigt dålig och att den rean bryter mot, eller nästan bryter mot, Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna. En sådan lagstiftning ska inte ett liberalt parti ställa sig bakom. Och eftersom den insikten nått partiledningen så är det otroligt skönt att se att de också försöker göra något åt det. Förhoppningsvis kommer vi hela vägen fram och lyckas få lagen upphävd. Som Erik Hultin sa i TV 4 - tillbaka till ritbordet med lagen!

Till och med den, i Centerpartiet, ganska konservative Håkan Larsson, tidigare riksdagsledamot från Jämtland, är kraftig motståndare till lagen:
"I sin nuvarande utformning finns alltför stora oklarheter. I det läge som uppstått kan jag dra någon annan slutsats än att regeringen bör tillsätta en parlamentarisk utredning för att se över hela lagstiftningen innan den träder i kraft."
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Björn Felten sa...

Efter att ha skummat igenom "hearingen" så kan jag bara konstatera att det, som du säger, bara finns ett enda alternativ: riv upp skiten!

Den där myten om att "våra experter säger att det går att filtrera ut allt som inte rör Sverige" visade ju sig fortsätta med "I teorin sannolikt ja, det blir dyrt, troligen flera hundra miljoner kronor."

Vi skall alltså tro att Sverige för närvarande är utsatt för allvarligare hot än under WWII, då vi inte hade tillärmelsevis samma omfattning på internspionaget som vi nu förmodas acceptera. Duh!

Fortfarande finns det inte en jäkel som kan ge ett enda exempel, inte ens ett hypotetiskt, som visar vad vi har att vinna på denna galopperande övervakningshysteri. Snart en miljard kronor om året på absolut ingenting värt någonting. Är inte det märkligt, så säg...?

Nä, först räfst och rättarting (aka en sanningskommission). Sedan rättegång. Och till sist grävskopor som gräver upp skiten och gör om Lovön till kolonilotter. Det är mitt motförslag.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag håller med dig till nästan 100% Björn!

Jag tror dock att FRA som myndighet kan tillföra något, men den nuvarande lagen måste rivas upp!

Lars-Erick Forsgren sa...

Riv upp lagen, ja! Men det är lång väg kvar.
Det verkar som att det är för stor prestigeförlust för många ja-sägare att ändra sig.
Och de vill inte erkänna att det finns problem med lagen.
Så det vill till att öka opinionstrycket ytterligare.
Att inte ge upp eller tröttna.

Att dra argumenten tills vi kan dem i sömnen.

Anonym sa...

Jag tycker inte det är något fel på vinklingen att Centerns förslag avvisas.

Dels bekräftade teknikerna att det inte är möjligt att skilja på transittrafik och svensk trafik i flera fall (mail, TOR, tunnling mm), dels vore det för dyrt och slutligen underströk Clarence att Europakonventionen inte gör skillnad på svenskar eller andra européer.

Det senare medför att centerns och alla andras kritik av FRA-lagen som varandes i strid med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna kvarstår med centerns förslag.

Centerns förslag gör i själva verket saken värre om vi skulle undanta (i den mån det alltså är möjligt) svensk kommunikation eftersom då skulle vi ju bryta mot konventionen fast mest vad gäller grannländernas (och andras) rättigheter.

Så: Riv upp, gör om, gör rätt.

Kablarna kan inte kopplas in.