torsdag, februari 26, 2009

Gärna kulturell allmänning, men först en repressiv Ipred-lag!

Kvällens Kulturnyheter på SVT tar upp ett intressant ämne - Skymmer Pirate Bay-rättegången viktigare frågor såsom det faktum att EU tänker förlänga rätten för spelningar från 45 till 90 år?

Svaret är NEJ, uppmärksamheten kring Pirate Bay och all annan repressiv lagstiftning är det som har fått upphovsrätten på dagordningen. Ta chansen att justera upphovsrätten och

Den intressantaste vinklingen i Kulturnyheterna är just problemet med upphovsrätten kontra Public Domain (eller Kulturell Allmänning). Att en förlängd upphovsrätt minskar mängden verk som kommer att hamna i den kulturella allmänningen inom närtid och därför hindrar spridning av dessa verk och nya verk som bygger på dessa som förlagor.

Sammanfattningsvis:
Förlängd upphovsrätt = hot mot kulturen

Se avsnittet av Kulturnyheterna här. (Jag vägrar kapsla in en filmsnutt på min blogg, om den försvinner efter bara en vecka...)

Ipred drevs igenom
Som kontrast till Kulturnyheternas fördjupning och nyansering av ämnet så har vår borgerliga regering nu klubbat igenom ytterligare en repressiv lag - Ipred. Precis som med FRA-lagen piskades den igenom, trots att ett antal ledamöter inte ville rösta ja. Känns ju regeringfäigt...

3 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Ja, det var ett intressant inslag. Kvällen innan höll jag på att gå i bitar när jag såg inslaget med den s k kultureliten innan de tågade till riksdagen samt intervjun med Antipiratbyråns jurist. Missa inte Anders Widéns inlägg med anledning av detta - länk här
http://djingis.blogspot.com/2009/02/landets-absolut-tyngsta-intellektuella.html

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för länken Gun. Jag såg det först efter att jag postat inlägget. Kanske blir ett nytt inlägg om det. Anders är fruktansvärt bra!

Jag måste erkänna att jag inte såg Kulturnyheterna den dagen, enda anledningen till att jag hörde nyheten om Pirate Bay och upphovsrätt var at svärmor är på besök och hade satt på TV:n. :-)

Gun Svensson sa...

Hälsa svärmor att jag gillar att hon gett denna input!