torsdag, februari 26, 2009

Grundlagen - vinster och förluster

Grundlagen har varit aktuell i dagarna. Det har fattats beslut i riksdagen som varit både bra och dåliga ur ett grundlagsperspektiv. (Och nej, jag pratar inte om det faktum att grundlagen följs när vi ska behålla vårt odemokratiska , ärftliga statsskick.)

1. FN:s mänskliga rättigheter innehåller en tydlig skrivning om förenings- och organisationsfrihet; att man ska få vara medlem i de organisationer man själv väljer, samt slippa medlemskap där man inte vill vara med. Och nu avskaffas äntligen kårobligatoriet! Grattis Sveriges studentkårer, nu måste ni börja visa vad ni gör för nytta. Det borde dock inte vara så svårt eftersom jag själv, som gammal kårräv i Jönköping, vet att det görs mycket bra saker som aldrig kommer till studenternas kännedom. Läs de glada Hanna, Maria Abrahamsson, Dexion, Ingerö, Annie Johansson samt Motpols-Hans. Men läs för allt i världen också de relevanta invändningarna mot förslaget från Johan Pettersson och Björn på Alliansfritt Sverige.

2. Ipred införs. (som jag även skrev i förra inlägget)
Jag kan bara säga att jag är riktigt jäkla besviken på Centerpartiet. Johan Linander gjorde några halvhjärtade försöka att nyansera frågan, men han vet nog innerst inne att denna lag är ett rent beställningsjobb från särintresserna i CD och DVD-industrin, inget annat. Och det hjälper inte att skylla ifrån sig på Sossarna, Johan! (Lysande live-rapportering från Pirat-Janne!)

Vad är Ipred?
Det svaras på i tre bra inlägg, där Hax har den korta koncisa varianten:
"I dag ger våra politiker nöjesbranschen rätt att spärra människors bankkonton och andra tillgångar, utifrån enbart en misstanke om att fildelning kan ha förekommit.

I dag ges skivbolagen uttryckligen en rätt att genomföra privata husrannsakningar i svenska hem och på svenska arbetsplatser.

I dag stiftar riksdagen en lag som ger en viss bransch rätt och möjlighet att idka utpressning."
Alla delar av hans inlägg backas dock upp med fakta i bland annat i Datasolutions inlägg, alternativt Alliansfritt Sverige.

Vanliga media skriver: DN (med en bra film!), SvD från debatten, SvD efter beslutet. Scraber Nestor har mer i sin länklista.

Riksdagen har inte folkets stöd! (denna gången heller)
Så gott som alla som har satt sig in i Ipred-lagen är väldigt upprörda över att den klubbades igenom igår. Exempelvis:

Dexion - Vuxna män gör saker tillsammans
"Jag vill inte bara avsätta er, utan om tillfälle gavs även tejpa fast er vid en lyktstolpe, gnälla öronen av er, stoppa sand i er dator och tanka hem Brittany Spears senaste flopp via Piratebay till er mobiltelefon och sedan…"
Farmor Gun 1: Alla dessa lagar för branschers skull, och 2: FRA och IPRED påverkar oss

Motpol: IPRED1 verklighet

Erik Hultin: Blir man inte mållös?

Artopod Experience - De skjuter sig själva i huvudet (det är inte foten längre!)

Marcus Fridholm: Mot bättre vetande (underförstått - de har ingen koll alls!)

Opassande: Rättssäkerhet mindre värt för Beatrice Ask än utpressningsinkomster för ifpi

Deepedition: Hej IPRED!

Juridiskt initierat, från Jakob Heidbrink: IPRED: fortfarande skevt

Hartman: Hur mycket öronvax har direktörerna?

Norrtelje Tidning: Ipred var inte lösningen (obs, det är inte mannen på bilden som skrivit texten. Reidar har en vikarie.)

Ivar Oh! har gjort en bra sång!

Leo Erlandsson: Ipred: Välkommen till privatpolisstaten Sverige!
Rick Falkvinge: Voteringslistorna för Privatpolislagen

Håll koll på Ricks listor och granska vilka som röstat vad. Gör sedan som Torgny Nilsson på Helsingborgs Dagblad säger:
Ta reda på vem som vill skydda dina rättigheter
(Tips, det är bevisligen inga Centerpartister i riksdagsgruppen i alla fall!)

Lyssna på Lena!
Det finns dock Centerpartister som fortfarande kommer ihåg Öppenhetsmanifestet, som Centerpartiet gick till val på 2006, och det är Lena Ek. Läs hennes debattinlägg på Magasinet Neos serie: Vem är den liberala kandidaten i Europaparlamentsvalet?

Där skriver Lena bland annat:
"Slaget om den personliga integriteten i Europa har börjat. Nu mobiliserar jag och mina kollegor för strid. Många av de lagar om tvångsmedel och informationshantering som gäller oss fattas numera i Bryssel och Strasbourg. Staten får inte inkräkta för mycket på våra privatliv! För oss i Centerpartiet är det glasklart."
Men nej Lena, för många medlemmar i Centerpartiet är det "glasklart", men knappast för dina (c)-kollegor i Sveriges Riksdag. Tyvärr. :-(

Om du som läser detta bryr du dig om den mänskliga rättigheten att prata med dina vänner utan att vara avlyssnad, kanske du bör rösta på Piratpartiet istället. Precis som många andra verkar planera just nu.

Inga kommentarer: