måndag, november 30, 2009

ICA försöker lura sina kunder med Makrillfilé

Detta såg jag i min lokala ICA-butik idag:(Klicka på bilden för att se den tydligare)
ICA säljer två olika typer av makrillfiléer. Den ena från "Marina Danish seafood" och den andra från ICA själva. Båda har en nettovikt på 125 g och priset skiljer sig bara med 60 öre, med Marina som den billigare. Men tittar man närmare på jämförelsepriset på bilden så blir skillnaden plötsligt mycket större.

Detta har den enkla anledningen att ICA har valt att räkna på "Kr/Kg u. sås" på konkurrentens vara, men renare "Kr/Kg" på sin egen produkt. Allt för att ICA:s egen makrillfilé ska kunna framstå som det billigare alternativet.

Konsumentverkets hemsida står det om Prisinformationslagen och Jämförelsepris:
"Priset för en vara ska anges dels per förpackning dels per kilo, liter, meter eller det mått som används för varan. För varor som säljs i lös vikt räcker det med jämförpris."
Så hur kan ICA då hävda att det, för den egna makrillfilén ska jämföras i "Kr/Kg med sås", och för konkurrenterna "Kr/Kg utan sås"?

Oärligt, oseriöst, och troligen olagligt agerat av ICA. Skärpning!

Ps ICA - fattar ni inte vad dylika dumheter gör för ert varumärke? Och vad är vinsten? Några extra paket ICA-makrillfilé sålda? "Grattis"!
Tillägg: Läsvärt om kundklagomål Anna Malmsten samt Micco.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Misstag sker. Olika avdelningar gör likartade saker och jämför på olika sätt, och ibland blir resultaten ute hos kunderna lite märkliga, sånt kan jag förstå.
Men i en mataffär är alltid felräkningarna till kundens nackdel. Den oavsiktligt felaktiga hyllkantmärkningen är alltid ett par kronor för låg, så kunden får en överraskning i kassan. Alla "misstag" är alltid i samma riktning.
Så märkligt.
En elak person kunde ju tro att mataffärerna försöker stjäla pengarna av oss genom att lura oss på småsummor som vi inte skall orka bråka om, medan de blir stora summor om man har tio tusen kunder.
Det skulle behövas en website med en "feltabell" dit man kunde anmäla att butik X kör med falska priser, och göra lite listor över vilka butiker som ljuger mest.
Hursa? Tror ni att det skulle bli för lätt att manipulera listorna? Inte värre än matpriserna...

Markus "LAKE" Berglund sa...

Visst Anonym, misstag sker. Och visst kan olika avdelningar jämföra på olika sätt.

Men jag tror precis som du säger i det här fallet - det är knappast ett misstag. ICA har haft dessa varor länge och jämförelsepriserna som koncept är knappast heller en nyhet.

Nej ICA, gör om, gör rätt och be om ursäkt!