torsdag, november 05, 2009

Vann "No Prior - No package"? No prior vaddå?

Farhågorna i det jag skrev i morse om telekompaketet verkar ha besannats, minst sagt.

Lena Eks löfte om "No Prior - No package" var ju inkluderat i det klubbade telekompaketsförslaget, men vad som ska för typ av process som ska föregå en eventuell avstängning från all internettrafik, sägs det inte mycket om. Lena lovar att det ska vara en "juridisk prövning", men stämmer det?

För på Centerpartiets hemsida står det "Överenskommelsen innebär att Internetanvändare inte kan stängas av från sin uppkoppling utan en rättssäker prövning." med Åsa Torstensson som avsändare. Men samtidigt säger hon att rättsäkerhet inte behöver ha ett dugg med en domstol att göra:
"– Så det ska vara en myndighet som ska avgöra det här?
– Ja, till exempel."
Gör myndigheter "juridisk prövningar"? Citat från P3 Nyheter.

IDG sammanfattar också nyheten väldigt bra:

Lena Ek:
"– Det är en stor seger att ingen europé ska kunna bli avstängd från internet utan en föregående domstolsprövning [...] "
Åsa Torstensson:
"– Det handlar inte om en domstolsprövning [...]"

Vem är det som bör känna sig lurad? Åsa eller Lena? Jag hoppas på att Lena har rätt, men tror att Åsa har dragit det långa stråt i detta fall. :-/


Albin Ring Broman analyserar texten: Tolkning av kompromissen i telekompaketet

Läs också Mikael Elmlund - Idiotförklarar Åsa Torstensson verkligen Lena Ek i radio?

Henrik Alexandersson: Vaffan säger människan?

7 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

Hate to say I told you so...

Som sagt - respekt ;)

Nemokrati sa...

Nu är det högerns janusansikte igen. Det är väl en fullständig absurditet. Att stänga av någon från nätet – för vadå. Om man döms för ett brott så sätts man möjligen i fängelse men stängs inte därmed per automatik av från olika möjligheter att kommunicera med andra – per telefon, brev, kolla på tv, internet – det är ju liksom inget straff i lagboken. Helt sjukt. Det här är mörka krafter. Det handlar om att avskaffa yttrandefriheten och kväsa politisk opposition i form av kritiska bloggare, nyhetsportaler osv – det kan i alla fall missbrukas på det sättet, det är fullständigt solklart. Så inte nog med att det avskaffar yttrandefrihet, det avskaffar pressfrihet också. Groteskt, det är diktatur att ha såna regler. Fullständigt väsensfrämmande för en rättsstat (ja, demokratin den är ju redan avskaffad med Lissabonfördraget och passarellen, icke-vald President, icke-vald utrikesminister (tillika överbefälhavare!!!) se euobserver.com http://euobserver.com/9/28941. Och nu har Ryssland med sin gasledning gett sig in på den ‘inre marknaden’ – åtminstone den svenska delen av den – och vår beredskap är god (förresten har Carl Bildt aktier i rysk gas fortfarande?).

Vilken manipulation från PP att kalla detta för en seger.

Fy – högern har tappat koncepterna vi marscherar bakåt in i historien bokstavligt talat med stormsteg och stöveltrampet stegras till ett öronbedövande dån).

Se något mer pålitliga källor - dels euobserver.com ovan, samt även IpTegrity - Monica Horten och La Quadrature du Net samt även EFF

http://www.laquadrature.net/

http://www.iptegrity.com/index.php?option=com_content&task=view&id=431&Itemid=9

EFF - http://www.eff.org/deeplinks/2009/02/eff-re-launches-legal-guide-

Sen de här kommentarerna som du redovisar - tyder ju på en okunnighet och ett slarv jag tror inte de vet vad de själva håller på med. Det är som ett enda stort grupparbete i 9:an.

Anonym sa...

Lite förbryllad är jag här. Levt i villfarelsen att alla borgare liksom mig själv lever med en naturlig misstro mot myndigheter, och så kommer självaste Åsa Torstensson ut som någon som verkar tycka att det inte blir mer rättssäkert än om en myndighet fattar beslutet.

För ett antal år sen sa min revisor till mig att jag borde byta från årlig momsredovisning till månatlig, och hjälpte mig med de rätta papperna för ansökan. Tiden gick, och plötsligt en dag låg där 3 brev från skattemyndigheten innanför dörren. Första brevet innehöll ett berättade att skattemyndigheten godkänt min ansökan. Andra brevet innehöll momsdeklarationer för januari och februari. Tredje brevet innehöll bötes-avier för att jag inte lämnat momsdeklaration för januari och februari. Efter samtal med skattemyndigheten stod det klart att jag inte kunde undslippa böterna, för det ligger inte i skattemyndighetens natur att göra fel, alltså var det jag som gjort fel.

Är det månne en sån myndighet man tänkt sig :)

/Smen

Markus "LAKE" Berglund sa...

Nej Nemokrati, det är nog som du själv antyder inte så att EU vill "avskaffa yttrandefriheten och kväsa politisk opposition", men det är ju en effekt av alla regleringar och hot om avstängningar.

Precis som FRA:s syfte inte är att avlyssna svenska folket, utan fånga terrorister, men effekten att folk självcensurerar sig finna sannolkikt där ändå.

Jag tycker trots allt att detta är en seger. Framför allt genom att PP nu tvingar ut fler politiker på banan och därigenom skapar större transparens och möjlighet för oss medborgare att påverka. Jag betvivlar inte för ett ögonblick att Lena Ek hade kämpat för rättsäkerhet på internet utan PP, men hon hade aldrig lyckast bilda samma opinion som PP nu gjort. Kör hårt Christian!

@Smen - stabilt case med Skattemyndigheten du återberättar. Känns tryggt inför framtiden... not.

Dennis Nilsson sa...

En insikt i hur vi människor fungerar kan man få ifall man kollar in dokumentären, "Athens - The truth about Democracy". Där beskrivs det hur världens första demokrati fungerade och var organiserad, och hur den fallererade. Klart tänkvärt...

Dokumntären finns som torrent och streamas även på Google Video: http://video.google.com/videoplay?docid=8557839895009699764#

Esse sa...

Prövning innan ev avstängning från nätet samt ett beslut åt ena eller andra hållet kan enligt skrivningen - åtminstone i Sverige - göras av en myndighet (ny eller existerande som då får uppdraget) som har/får författningsstöd för att göra detta.

Det är inga konstigheter, man kan till exempel jämföra med tullen som har rätt att beslagta och undersöka gods för att de har stöd för denna typ av myndighetsutövning i lag. Det krävs inget domstolsbeslut för tullens rätt att göra beslag lika lite som det kommer att krävas för ett beslut om avstängning från nätet.

Det här är grundläggande juridik, konstigt att så många fått för sig att en domstol behöver ha med saken att göra.

Esse sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.